Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
kupiv merac na potrosena struja od Loging pre 1 mesec, bese na popust i go kupiv za 890den. Ne e los ja vrsi rabotata, mi lici ttocen koga go meram na sijalici od 100w tocno si pokazuva. Meram potrosuvacka na Gree inverterot, ne e loso zasega :)
така и да продолжиш, многу убаво опиша колку троши :D

Lomovo prvpat denes mi trepka sonceto na klimava, tropanje do nemaj kade ima, sea i ne duva normalno so k.r mu e sea?
Ti druze si shampion za skepticizam so klimava kako za prva zima greenje so klima :)
So moze da i e...zirni nadvor malce kolkava magla e, a moze da i e Defrost so e normalno na ovakvo vreme....mojava 5-6pati denes gi napravi.

мојата оваа грејна сезона уште нема направено дефрост, сабајле ја уклучив во 6 ипол надвор беше 1с. ама и дадов малку помош со каминот од другата соба и тера цел ден без проблем на 22. Знам дека ќе кажете оти тролам ама тоа е што да ви правам, не живеам во Скопје, тука кај нас само сабајле и навечер после 9 е малку ладно инаку преку ден немаме гајле уште од некое сериозно греење

Defrost e koga trepka sonceto(heating indicator), i kaj mene isto pravi lomoto bas pogledni levata strana tie edni plavi resetki zamrznuvaat i potrebni se 10 min za da odmrzne , od tie 10 min posle prvite 7 min odmrznuva posle kako da iskashluva i posle 3-5 min pocnuva da duva . Denes vo Gostivar na 1-2 stepeni i prst pred oko ne se gleda na nekoi 2-3 casa pravi defrost. Inace namestena mi e na 22 stepeni, auto mode i uklucen ifeel. I za tie 10-12 min voopshto ne paga paga temperaturata eventualno za 1 stepen podole. ama odma se nadoknaduva,jako duva nekoi 15 min posle se namaluva duvanjeto i taka se povtoruva na 25-30 min. Inace nemam merac za potrosuvacka a smetkata za 11 mesec 1825mkd, sto sum prezadovolen za razlika od lanskata 5000 ....inace od prethodni komentari i mojata vnattrsna edinica krcka koga duva toplo...

Sent from my SM-G360F using Tapatalk

Defrost e koga trepka sonceto(heating indicator), i kaj mene isto pravi lomoto bas pogledni levata strana tie edni plavi resetki zamrznuvaat i potrebni se 10 min za da odmrzne , od tie 10 min posle prvite 7 min odmrznuva posle kako da iskashluva i posle 3-5 min pocnuva da duva . Denes vo Gostivar na 1-2 stepeni i prst pred oko ne se gleda na nekoi 2-3 casa pravi defrost. Inace namestena mi e na 22 stepeni, auto mode i uklucen ifeel. I za tie 10-12 min voopshto ne paga paga temperaturata eventualno za 1 stepen podole. ama odma se nadoknaduva,jako duva nekoi 15 min posle se namaluva duvanjeto i taka se povtoruva na 25-30 min. Inace nemam merac za potrosuvacka a smetkata za 11 mesec 1825mkd, sto sum prezadovolen za razlika od lanskata 5000 ....inace od prethodni komentari i mojata vnattrsna edinica krcka koga duva toplo...

Kazi mi posto imash lomo najveke na turbo koga e uklucen ko da zavlekuva na sekoi 10sekundi i na ostanatite brzini pravi ama ne e primetlivo tolku.

bd063a7805edc034edff01662b280340.jpg
67ea93edec025daa9203915ef48f7c03.jpg
12 min defrost od prekin do pocetno duvanje, nadvoreshna T -2C i dosta maglovito plus reka Vardar e na 30m od mene. Eve kako izgleda nadvoresnata..... pred i posle defrost....

Za vaznosta na gabaritot na nadvoresnata edinica zboreno e milion pati na temava i da ne objasnuvame pak zasto e podobro da e pogolema, toa na vakvo vreme so magla najubavo se primetuva, 12ka ke napravi 10pati defrost u denot, a nekoj so 18ka edvaj eden difrost ke primeti u denot.
Slikano e vo Brikolaz pred nekoj den, edna do druga Gree Lomo18ka (5,5KW) i vednas do nea Vivax Aeci 9ka(2,9Kw), ogromna razlika u gabarit. Inaku nebitno e sto e 9ka zasto i 12kata AECi ima potpolno ista golemina na nadvoresna edinica.
DSC_0378.jpg

Eve kaj mene sea sabajlevo toa difrost se pojavi ama voopsto nema mraz nikade. Opkruzen sum so 4 zida.20151208_075446.jpg

Za vaznosta na gabaritot na nadvoresnata edinica zboreno e milion pati na temava i da ne objasnuvame pak zasto e podobro da e pogolema, toa na vakvo vreme so magla najubavo se primetuva, 12ka ke napravi 10pati defrost u denot, a nekoj so 18ka edvaj eden difrost ke primeti u denot.
Slikano e vo Brikolaz pred nekoj den, edna do druga Gree Lomo18ka (5,5KW) i vednas do nea Vivax Aeci 9ka(2,9Kw), ogromna razlika u gabarit. Inaku nebitno e sto e 9ka zasto i 12kata AECi ima potpolno ista golemina na nadvoresna edinica.
Прегледај го приврзокот 134272

mme... i 18 e ista dimenzija, mn golema razlika, a kako e vo cena razlika? Vcera mojata Vivax naprai 5-6 pati kolku sto mozev da zabelezam... A imame magla dosta ovde... (prst pred oko)...

Eve kaj mene sea sabajlevo toa difrost se pojavi ama voopsto nema mraz nikade. Opkruzen sum so 4 zida.Прегледај го приврзокот 134283

Nemoj da mislis deka mora mraz da ima pa defrost da pravi. Vcera koga ja vkluciv gree change po 10 sekundi otide vo defrost a kaj mene nemoze nikogas da napravi mraz vo nadvoresnata zato sto e postavena vo hodnik od trgovski objekt. Toa e voobicaeno nema ona bionicko oko pa da gleda dali ima mraz ili nema

article-2138775-12E77132000005DC-935_634x284.jpg

Ja od Gree Lomoto 18 sum prezadovolen (pisav predhodno i deka sum prezadovolen od montazata na maestro Zoki-Zorba),raboti kako singerica,do sega nitu ednas ne ja imam primeteno da e u defrost (nadvoresna edinica mi e na zapadna strana)E sega primetuvam deka povece i odgovara da ja vklucis porano i da ne ja forsiras so nekoja si zadadena temp. da kazeme 28stepeni,nego ja stavam na 24 i ona otprilika za 1h na tenane si ja postigne temperaturata,fun mi e sekogas na auto.Za proba na onaa kvadratura od 55m2,otvoriv vratite na hodnikot i kupatilo (dodatni edno 15-20m2) i normalno postignuva i mi se cini deka poubavo dise klimata,gi nema onie cesti duvanja i smiruvanja na ventilatorot.Ke ja vidime kako ke se ponasa koga ke padne temperaturata...

Uste vo proletta kupiv Vivax 12AECI...Se duri ne fatija maglite vo Bitola bev prezadovolen od istata.. E koga zaladi i koga fatija maglite pocna da vleguva vo defrost i toa na sekoi 40 min ako ne i pobrzo...Citajki go forumov gledam deka sum pogresil vo vrska so istata, da procitav porano ke bi se odlucel za druga klima na primer,no sto e tuka...Prasanjeto mi e, aj sto vleguva klimata vo defrost (istitiot trae ne poveke od 5-6min) ...Ne mi e jasno zosto koga ke vlezi vo derost t.e. Koga ke se pojavi Df znakot na displejot na vnatresnata edinica...pocnuva da duva laden vozduh skoro for 1 min so brzina na koja sto e namesten ventilatorot a duri potoa vnatresnata edinica prestanuva da duva duri trae defeostot i potoa otkoga ke izleze pocnuva da duva toplo..Inaku skoro sekogas mi e namestena T na 23 i ventilatorot na avtomatski...gream 30 m2 .Me nervira ladniot vozduh koga ke vleze vo defeost toj ja zaladuva prethodno stoplenata prostorija:( ..Zosto e toa taka?

@ante1
Зошто е ефтино греењето. Секој квалитет си носи цена така и греењето на клима. Ќе си ставиш печка на пелети и ќе немаш мака од дефрост, ама скапо било. Епа сеа таа е колку пари толку музика.

Uste vo proletta kupiv Vivax 12AECI...Se duri ne fatija maglite vo Bitola bev prezadovolen od istata.. E koga zaladi i koga fatija maglite pocna da vleguva vo defrost i toa na sekoi 40 min ako ne i pobrzo...Citajki go forumov gledam deka sum pogresil vo vrska so istata, da procitav porano ke bi se odlucel za druga klima na primer,no sto e tuka...Prasanjeto mi e, aj sto vleguva klimata vo defrost (istitiot trae ne poveke od 5-6min) ...Ne mi e jasno zosto koga ke vlezi vo derost t.e. Koga ke se pojavi Df znakot na displejot na vnatresnata edinica...pocnuva da duva laden vozduh skoro for 1 min so brzina na koja sto e namesten ventilatorot a duri potoa vnatresnata edinica prestanuva da duva duri trae defeostot i potoa otkoga ke izleze pocnuva da duva toplo..Inaku skoro sekogas mi e namestena T na 23 i ventilatorot na avtomatski...gream 30 m2 .Me nervira ladniot vozduh koga ke vleze vo defeost toj ja zaladuva prethodno stoplenata prostorija:( ..Zosto e toa taka?
Колку ја плати климата ако не е тајна? А ова со ладниов воздух, сметај го како проветрување :LOL: Нема да замрзниш 1 мин ако дувне малку ладничко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom