Finally, some good fucking TV.
Kolku epski poslednite epizodi od vtorata sezona… poslednite tri gi izgledav dva pati.
Kastingot za Day e nesto nepovtorlivo.
Da ne izleze nikoj ne vi kazal…
Denes ko za koincidencija me sopna na aerodrom i spickav 50 strani, prviot chapter do exile-ot na Terminus.
Прегледај го приврзокот 402543
Se opsednav maximum, instant megu omilenite.
Уф.
Одамна немам прочитано ~300 страни толку брзо, од кога го пишав постов. 5-6 денови и тоа со патувања, празници итн.
Како и за сите екранизирани дела, серијата не е прифатена од фановите поради не доловување на “духот” на книгата но мене ми беше се што барам ЈАС од една серија и имајќи го тоа малку предзнаење од неа, иако многу работи се сменети, ми беше одлична основа за да ме впие книгата без да губам фокус на кој е кој. Голема препорака за серијата.
Фондација како засебна книга и не ми е една од подобрите што ги имам читано од жанрот како на пример што инстант ме освоија Solaris, Three Body, etc но идеите се таму, scope-oт е таму и веќе почнав со Фондација и Емпирија оти како што напишав у темата за серијата - веќе сум опседнат. Одлично кокетирање со науката претставена како религија и исто така нејзиниот залез и користење на индустријализмот и размената на добра како следен инструмент за контрола. Ја прави историски релевантна и интригантна за следење.
Полна со политички надмудрувања и твистови, психоисторијата одлично функционира како “предвидување” на иднината и начин на прогресирање без да создаде повеќе дупки одошто колку проблеми е поставена да реши. Ликовите навистина се малку еднодимензионални но во тема, бидејќи индивиуата и не е толку импактна а и не треба да биде. И можеби имаше само еден женски лик кој беше полошо напишан од ситком и траеше пола страна, па цела книга беше колбаси (не го спомнувам ради родов процентуален диверзитет или whatever) но навистина ми зафали женско. Серијата тоа го решава, се надевам ќе се подобрат и следните книги, но далеку од проблем.
4/5
Сега разлистив и како Асимов предлага читање на серијалот па на два умови бев да почнам со robot series.
@Saladin мислам ти си го голем фан на I, Robot. Вреди прво таму да се префрлам?
Несакајќи резолуција за новата си ставив…