FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.562
Поени од реакции
29.157
Izvinete za latinica, stvarno me mrzi da kucam kirilica od telefon.

Sledniot film sto ke go gledame e Like Stars on Earth. Uste edno patuvanje vo Indija, pred se poradi @grande-juve. Posle RRR, barav nesto od toj region bidejki malku imam gledano i naletav na ova remek delo. Ne znam kolku imam filmovi izgledano od Indiskata scena, ama ova maestralno delo mi bese broj 1.

Se nadevam ke uzivate isto kolku i ja. Recenzijata od mene sleden vikend od kompjuter.

IMG_9070.jpeg

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.250
Поени од реакции
37.934
Џ

Џонтра Волта

Гостин
Уште еден филм со едно проблематично и навидум разгалено детиште што личи на Роналдињо. Само што ова дете за разлика од она од претходниот филм, испадна дека има здравствен проблем и поради тоа е таков каков што е во школо односно не разбира да учи, да пишува, тотално поима нема од ништо.

Поради проблеми у школо, родителите ќе го префрлат у дом за проблематични деца каде еден професор ќе го примети ова чудно роналдињово понашање и ќе посвети време со него и ќе го опраи.

Гуд вил хантинг и Друштво на мртви поети тип на филм само што циганиве се предраматични и со тоа музиката и наивното снимање филмови никад нема да достигнат јак емотивен и драма момент кај публиката како што тоа го праат европските и американските филмови.

Го гледав филмов едно 3 дена по малце, предосадни ми се индијциве, една обична тема ќе ја разводенат у 754 минути материјал, кружење околу стол.

5/10 оценка.

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.484
Поени од реакции
7.307
Taare Zameen Par

Ме "исцеди" емоционално пред 8-9 месеци, тешки се такви филмови за реприза, али морав да го избегнам црвениот картон од Злате(сѐ поради Бетер Кол Сол/ББ маратонот, ветувам ќе ги изгледам и претходните два пропуштени).

Преубав топол филм, на кој главна карта му е да игра на емоции и постигнува целосен погодок кај мене. Имаше повеќе сцени што ме допреа, ама (посебно првиот пат кога го гледав) ме срамни со сцената кога си ги видоа сликите Ишан и учителот.
Врвна глума на детето, Амир Кан одличен и ко режисер и ко глумец, а исто вредна за спомнување и глумицата што ја играше мајката.
Од сам старт се поврзав со Ишан и преку него Амир Кан праќа порака дека секое дете е посебно, дека треба/фали повеќе трпение, разбирање, фантазија...
Убави и песните, покрај главната тема ми остана во уши емотивната песна за Мајката и веселата песна со која им се престави учителот.

9,5/10

Posle RRR, barav nesto od toj region bidejki malku imam gledano i naletav na ova remek delo. Ne znam kolku imam filmovi izgledano od Indiskata scena, ama ova maestralno delo mi bese broj 1.
Сигурно си глеал листи кога си барал филмчиња, али еве и од мене една со Индиски што ми го поминале филтерот

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
Like Stars on Earth (2007)

Приказната е од типот лик со специфичен талент и тешкотија да се вклопи во секојдневното општество, додека не се појави некој што ќе му помогне да избие на врвот со талентот и да биде прифатен таков каков што е. Ваквите филмови се секогаш позитивни и емоционални, а и добро прифатени.

Во случајов ликот е дете со недијагностицирана дислексија. Ќе беше подобро за филмот да не го пишуваше тоа веднаш на најавната шпица.

Приказната е ок, едноставна, линеарна и предвидлива. Меѓутоа глумата и режијата, а и филмот како целина премногу наивни и неубедливи. Ликовите крајно црно-бели, особено наставниците и таткото. Само главниот актер квалитетно одглуми иако и неговиот лик беше некаков моден суперхерој. Сето ова оневозможува подлабока врска со ликовите.

Ако прејдеме преку овие недостатоци, она што останува е сосема солиден филм. Неизбежните музички точки секако додаваат на должина, но и тука се со одлична музика и кореографија.
Не е нешто што ќе остане долго во сеќавање.

7/10

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Ми се виде малку досаден дека не ме интересира темата: гледаме како си поминува низ животот дете со дислексија.
Ама филмот си е ОК, детето и наставникот одлични, другите, посебно мајката и таткото - ништо.
И овие Индијциве, значи, не знаат да снимат покус филм? Мора да е над 2 часа ...

п.с. Се зачудив што на Нетфликс имаат барем 6 филмови со Амир Кан (наставникот). Ептен бил популарен изгледа.
7/10

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.562
Поени од реакции
29.157

Горе доле се сложувам со се што сте напишале. Пак ќе кажам, мене филмот ми е 90% приказната 10% се останато. Индицијте се чуден народ, работев со нив на многу филмови. Ако им дадеш идеја, ќе го направат тоа што си го замислил. Ако оставиш на нив да смислат, доаѓаат овие малку нетипични кадри, музики, пост продукција, глума итн.

Мене приказната ми беше совршена и погодена скроз. Горделив татко кој не може да се помири дека син му има потешкотии или како што он вика ретардиран, мајка која не смее да писне поред таткото, а срце и плаче. И братче ко братче, проба да му помогне ама ете не биваше.
Професорот маестрален! Поголем татко од таткото, лик како што секое дете заслужува. Музиката беше истотака фантастична, сите песнички ме бендисаа.
Во целина филмот не е нешто невидено ама ете ме погоди кај што требаше.

На малку друга тема, вакви филмови многу ми лежат после толку гледање на Холивуд. Не можам да се помирам дека секој филм у први 30 минути имаат лапање или секс сцена што скоро па никако не дава на приказната или дека веќе се е клише и обработено. Не велам дека оваа приказна не е клише, ама од малку поинаква перцепција ми е сосема ок, и повеќе од ок.

Biased, ама 10 од 10.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.743
Поени од реакции
35.603

Индијциве ги избегнувам само заради должината. Навистина не знаат да направат филм од 2 часа.
Приказната како приказна, навистина ме трогна. Маестрална глума на малиот Ишаааааааан (тоа А ми звучеше до бескрај) исто и Кан (цел филм се прашував зошто очите му се крваво црвени). Предвидливо сценарио, но со убава порака. Дислексијата е нешто на кое треба да се посвети внимание.
Моментот кога наставникот му го даде весникот на таткото да го прочита, со цел да му објасни како го гледа светот Ишаан. Момент кога семејството е првата страница на воочување на проблемите, а сепак не сакаат да го видат и разберат. Вперениот прст и кон образовниот систем, каде наставниот кадар не е спремен да воочи дека сепак има деца кои имаат дислексија.
Музиката ми беше интересна, ама ме нервираше говорот 3 збора индиски, 2 збора англиски.

7/10

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
Еве друг.

Воден од предизвикот да најдам наслов што никому (барем од оние што ги имам на ЛБ) нема да му биде реприза стигнав до оваа малку подзаборавена драма што се занимава со еден сериозен порок. Можеби не толку со порокот, колку со оние што страдаат или уживаат во него.

Во следните две недели запознајте се со „Коцкарот“

20399-the-gambler-0-1000-0-1500-crop.jpg

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.250
Поени од реакции
37.934
Like Stars on Earth

Филмов ми беше 2/3 мех. Детето ме нервираше, индиските репетиции на исти кадри по сто пати ме потсеќаат на сцени од „Малечката невеста“ и сцените во кои на почетокот на епизодата ликот тргнува со раката да ја отвори вратата, после една епизода ја допира кваката, а дури по 3 епизоди вратата се отвора. :D Но го извади втората половина, поточно - најмногу последната третина и морам да признаам дека иако не очекував, зашто стварно ми беше досаден - пуштив солза на крај. Режисерот-актер кој го глумеше учителот по ликовно инаку ми личеше на пораснато џуџе, ама не знам од кај ми е познат. Или може дека сите Индијци ми личат исто, којзнае. На крај иако убава порака носи, иако на крај беше убав, не можам да му дадам чиста 10 само заради првите 2/3 од филмот. Измеѓу 8 и 9 ми е, па како и секогаш, малку попустлив, ќе му дадам една 9/10.

Филмот го гледаа осуммина и му дадоа средна 7,7. Го испуштија:

- @The Cooler King , @123456 , @Miss.Independent - на сите прв неизгледан
- @wot , @Imperatorot , @Manga - на сите 2 неизгледан (жолти картони)

Член од
2 март 2022
Мислења
97
Поени од реакции
457

Најдов време конечно да го изгледам, со два дена задоцнување.

Солидно feel good филмче. Иако на моменти може беше премногу детско, ама па и за деца се работи, а и би го препорачал на деца да го гледаат.
Може Злате да беше во право за првите две третини од филмот дека беа просечни, ама пак крајот си го краси делото.
Најдобрата порака од филмот ми е дека секоја индивидуа е посебна на свој начин, само треба да се биде трпелив и да и се даде можност да ги покаже своите квалитети. Во каков неправеден свет живееме сите ние.

Благодарност до предложувачот за укажанта шанса да го откриеме филмов.
Од мене добива 7/10, а ќе добиеше повисоко само ако беше пократок.

Kajgana Shop

На врв Bottom