FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.764
Поени од реакции
5.052
Од друга страна го имаме Робер Дувал во улога на полицаец на последниот работен ден пред пензионирање. Одлична противтежа како смирен и разумен лик кој се соочува со хаотичното секојдневие. Лик кој својата кариера па и животот ги потчинил на својата сопруга којашто не ја пребродила големата животна траума што ја заедно ја претрпеле. Исто и тој незабележливо се менува до крајот на филмот.
Последниов пат повеќе се задржав на споредните улоги и нивните манири,однесувања..

Баш супер шо се осврна на ликот на Дувал , полицаецот Прендергаст и неговото субтилно преобразување е во сенка на улогата на Даглас -Д фенс , а интересно е да се набљудува како човек кој е мирен и немо ги трпи ударите од жена му па до колегите - на крај да рече доста е и он исто така со примеса на насилство и ризик(коа му удри бокс на колегата шо го зезаше за жена му, на нејзе и се раздра конечно..и крајот) станува позитивниот лик.

На имдб сум му дал 9/10 ... сега тука е негде 8..9 ми се ок оцени за филмов.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Мајкл Даглас у елемент, врие ликот вака кога е изнервиран и изваден од себе. Ретки се тие актери што така можат да го донесат карактерот.

Филмов е еден вид црна комедија, многу комични моменти имаше, оној суров цинизам и иронија, така суптилно протнат додека следиме трилер драма.
Добар филм, држеше внимание, носи добра поента.

7.5 оценка.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.006
Поени од реакции
37.335
Falling Down

Интересно филмче. Немам поим како до сега не знаев дека постои ова. Деведесетите се навистина златен рудник за вакви филмови, на кои тешко е да им најдеш маана. За овој - убаво напишале @moongoses и @Manga , во целост се согласувам со нивните мислења. Ликовите се навистина перфектно извајани, реални, но колку и да ми се случувале и мене моменти каде сум сакал се да дигнам во воздух, не можев сосема да се поврзам со ликот на Мајкл Даглас. Од снимките кои ги гледаше додека отиде во куќата на поранешната жена се гледа дека бил таков уште пред да му пукне филм целосно, односно уште додека бил заедно со жена му и детето: и посесивен, и импулсивен, и склон кон насилство, и ирационален, и непредвидлив... Значи корените на неговиот бес се длабоко во него, а не во општеството околу него. Можеби општеството било иницијална каписла за да излезе овој D-Fence кој го видовме на површина, но не сум убеден дека општеството го направило таков. Морам и за Роберт Дувал - одличен! Вистинска противтежа на Мајкл Даглас, и за мене многу подопадлив лик.

Ова беше убав крај на кругот во Клубов. 8/10 од мене.

@Комита Ултрас , @grande-juve , @Violetova , @123456 , @wot , @Miss.Independent , @Imperatorot , @Darklady , @Shutmanga - имате уште еден ден за Falling Down и за заокружување на кругот. Со оглед на тоа што повеќето од вас имаат и жолт картон - тој еден ден е и за зачувување на местото во листата на предложувачи за следниот круг.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Јас не добив впечаток дека ликот беше нервозен, ирационален или склон кон насилство. Поготово ова последното, што и бившата сопруга го потврди пред полицајците. Секаде сакаше прво со разговор да го надмине проблемот. Сите реакции му беа само соодветен одговор на провокациите. И тоа не импулсивен, туку баш промислен.
Бесен и исплашен, да. На лентите многу настојчив да им угоди на своите, да биде по негово, дури и кога тие не беа во моментот расположени за тоа. А според реакциите кога ги гледаше, сфати дека тоа не било во ред.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.006
Поени од реакции
37.335
Јас не добив впечаток дека ликот беше нервозен, ирационален или склон кон насилство.
На снимките го тераше девојчето со сила да се качи на коњчето што и го купил за роденден. Иако очигледно тоа беше исплашено и врескаше од страв, тој настојуваше да се качи, што дури и жена му ја исплаши. Ирационална е потребата да биде како тој сака да биде, како тој ќе рече, баш неговата нервоза во тој момент уште повеќе ги плашеше девојчето и жена му. И да, баш тоа е насилство - нормален родител во таков момент би се потрудил да го смири девојчето, да го гушне, или ако гледа дека стравот е баш од него, да се тргне од тука, а не со стиснати заби да ја тера да се качи.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.536
Поени од реакции
29.100
Odlicen film i voedno mislam najdobar na Michael Douglas. Nemam pristap do PC i nema da imam bar uste 3-4 nedeli, taka sto ke ja izigram kartata na @123456 i ke ja zavrsam mojata kratka no sosem dovolna recenzija, me mrzi da kucam od telefon.

Definitivno eden od top 3 filmovite vo ovoj krug za mene.

8.5/10

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.116
@wot - имате уште еден ден за Falling Down и за заокружување на кругот. Со оглед на тоа што повеќето од вас имаат и жолт картон - тој еден ден е и за зачувување на местото во листата на предложувачи за следниот круг.
Eve me, se nakaniv da go simnam i go izgledav denes za posledniot voz

Vo vrska prethodnite postovi... zosto site se pravdate deka ne ste se povrzale so likot? Zarem toa e namerata? Ili go barate toa povrzuvanje uz sekoj POV za pogolema imerzija vo filmovite i dali toa znaci ako ne se povrzate i.e ne vi e relatable recimo znaci deka e loso napisan ili odglumen likot? Ne znam dali go kritikuvate filmot koga go pisete toa ili e samo onaka, preslikano cuvstvo vo post? Ne mislam e fer da kazam kako kritika dek ne sum se povrzal so li koj e napisan bas da ne bide toa.

I jas ne se povrzav no nikade ne vidov i podadena raka od filmot za toa. Ne go sozaluvav deka se sto pravi e za kerka mu koga ustvari se plasev za istata. Mozebi nam kako publika ni e privlecno koga nekoj ide protiv sistemot i protiv glupostite na novite vreminja poradi nekolku nepovolni okolnosti, se toa okej, no toa e samo edna sostojka vo koktelot koj sozdava vakvi Joker licnosti vo opstestvoto i ne treba da ima nesto za povrzuvanje, ova e Brejvik lik i nam ni e dovolna plasticnata pricina zosto nekoj toa go pravi i zosto ima smisla vo negovata glava. Validirano od doktori.

Michael Douglas caruva vo ulogata i ja odrzuva tenzijata celo vreme koga e vo kadar.
Ne mi se veruvase deka ulogata na detektiv pred penzioniranje na posledniot den ke mu se izdesat frki ke funkcionira no ete, Robert Duvall go napravi vozmozno.

Ovaa klasika si ja zasluzuva ocenata od mene, 5/5. Vistinsko uzivanje, duri i ako go reprizirate.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.006
Поени од реакции
37.335
Vo vrska prethodnite postovi... zosto site se pravdate deka ne ste se povrzale so likot? Zarem toa e namerata? Ili go barate toa povrzuvanje uz sekoj POV za pogolema imerzija vo filmovite i dali toa znaci ako ne se povrzate i.e ne vi e relatable recimo znaci deka e loso napisan ili odglumen likot? Ne znam dali go kritikuvate filmot koga go pisete toa ili e samo onaka, preslikano cuvstvo vo post? Ne mislam e fer da kazam kako kritika dek ne sum se povrzal so li koj e napisan bas da ne bide toa.
Ова прашање за мене има 2 одговори: може и да е критика за филмот, може и не. Да објаснам: во филмови каде ликовите се лошо напишани, немаат развојни патеки или се еднодимензионални, моето неповрзување со ликот секако значи - критика за филмот. Но, во случај како овој, каде се е ок со филмот, но јас не сум успеал да се поврзам со ликот - секако е само пренесување лично чувство, т.е. проблемот е во мене, а не во филмот. Да беше до филмот ќе влијаеше и на оценката.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.705
Поени од реакции
35.430
Falling down (1993)

Филмовите (исто и книгите) никогаш не ги делам на добри и лоши, туку на филмови (книги) кои ми го држат вниманието и филмови кои не ми го држат вниманието. Falling down, спаѓа во овие првите. Од првиот момент до крај одлично возење.
Филм во кој системот го јаде поединецот и го деградира неговиот дух, па е принуден сам да ги земе работите во своите раце преку бунтовништво и крик према секојдневните идиотарии.
Маестрална изведба на Мајкл Даглас, според мене негова најдобра, (не ми е на листата на омилени:icon_mrgr:), Роберт Дувал исто одличен.

9/10

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.474
Поени од реакции
3.631
Јас го гледав Falling down пред некое време, зашто го фалеа некои на форумов т.е имаше некое видео, веројатно во темата за омилена сцена. Филмот ме разочара некако и генерално моето мислење е слично со на @The Cooler King, воопшто не се поврзав со ликот и приказната, па ми беше безврска, некако цел филм небитен, а имав големо очекување. Очекував како некоја општествена критика да биде, ама што кур ќе критикуваат луѓе од Калифорнија, родени со привилегии и растени ко цареви. 5/10 ептен дека ми се допаѓа тој стил на режија од 90тите.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
На снимките го тераше девојчето со сила да се качи на коњчето што и го купил за роденден. Иако очигледно тоа беше исплашено и врескаше од страв, тој настојуваше да се качи, што дури и жена му ја исплаши. Ирационална е потребата да биде како тој сака да биде, како тој ќе рече, баш неговата нервоза во тој момент уште повеќе ги плашеше девојчето и жена му. И да, баш тоа е насилство - нормален родител во таков момент би се потрудил да го смири девојчето, да го гушне, или ако гледа дека стравот е баш од него, да се тргне од тука, а не со стиснати заби да ја тера да се качи.
Насилство ќе беше ако ја оставеше камерата и отидеше да и удри шамар. Тој беше фрустриран затоа што дал толку пари, а таа не сака да седне. Не дека е тоа во ред, поготово што се работи за едногодишно детенце кое и не знае што се очекува од неа и сака нешто друго во тој момент или едноставно е исплашено од коњчето. Не е во ред и во следната снимка кога ја тераше да се насмее затоа што ја донел на омиленото место, но и тоа не прејде во насилство. И тропањето на вратата не е во ред, но ниеднаш не се обидел да ја скрши или насилно да влезе. Типот беше очаен и фрустриран заради што нема контрола врз животот и дури откако пукна почна да манифестира насилство и тоа како последен избор. А насилникот лежи скриен во секој од нас.
Од друга страна, никој не го осуди насилството на полицаецот врз колегата кога овој ја спомна жена му.

Поврзување со ликот не значи и идентификација или негова глорификација. Колку пати сме се поврзале со ликови и покрај тоа што знаеме дека се лоши или злобни? Ликот треба да е достапен, веродостоен на самиот себе за да комуницира со гледачот и оствари поврзаност. Со станува интересен за следење, како за неговите активности така и за неговиот развој. Тоа не е оправдување или согласување со неговите постапки.
А ликов со постапките баш одеше по линија, а линијата полнопати беше матна и нејасна.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.006
Поени од реакции
37.335
Вака: бидејќи морам сабајле многу рано да станам, не можам да заглавам долго вечерва со Клубов, затоа, оставам простор до утре, понеделник, 17:00, по што го заокружуваме кругот, сумираме оценки и статистики, затвараме тема и отвораме нова, за третиот круг по рестартот на Клубот и почнуваме со нов филм.

Kajgana Shop

На врв Bottom