Политички случувања во Израел

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.437
Поени од реакции
5.153
Kako ne, situacijata e mnogu komplicirana. Gledam samo deka na zapad, na muslimanite mnogu im se prostuva ili se gleda niz prsti i cesto se vika deka Evreite se sami krivi, kako i ovde neli. Toa sto so migrantite si donesoa novi antisemiti e dopolnitelen problem, sto im gi belezuvaat kukjite vo Berlin itn. Ako dobro me citas voglavno imam dve tocki:
- Nistenje na islamski terorizam, vo slucajot HAMAS i poddrzuvacite
- Spravuvanje so muslimani, koi poddrzuvaat ili prakticiraat agresivnost vo Evropa.

Razbiram zagrizenost za belive mecki sekogas tie se zrtvite. Kako del od clenovite ne se nasle do sega da kritiziraat toa sto Kina pravi so Uigurite? E toa se vistinski logori. Ama mozebi deka Kina ne e zapad pa ne e problem.
Да те прашам ама сериозно, ти си вработен си во дисито на САДето или си волонтер?

За Македонија и Македонците веќе подолго време опасност се САД и неговите “сојузници-ЕУСА“, а Палестинците и Израелците не можам да се сетам кога биле реална опасност за нас Македонците, што велат во дисито точно или не?

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.605
Ваљда тие истите деца во кафези што пред недела дена испадна дека е фотошоп од слика стара 2-3 години. :unsure:
(во Драчево имало акциска цена на кромид, слушнав од пријател)
Фотошоп слика? Еве видео:

Тонч....

После се вадеа дека видеото било старо, било поставено на тикток 2 дена пред Хамас да нападне..Булшит измишљотини...

Немаш слушнато од пријател, ти кркаш од таму затоа знаеш, ама нејсе.

Очигледно е тука кој лапа кромид, и тоа со декларација на арапско писмо...

Евреите ги нејќеле Христијаните? Добро утро..Тоа секое врапче го знае, не мора да постираш 89 видеа :)

Последно уредено:
Член од
13 април 2021
Мислења
3.427
Поени од реакции
11.257
Kako ne, situacijata e mnogu komplicirana. Gledam samo deka na zapad, na muslimanite mnogu im se prostuva ili se gleda niz prsti i cesto se vika deka Evreite se sami krivi, kako i ovde neli. Toa sto so migrantite si donesoa novi antisemiti e dopolnitelen problem, sto im gi belezuvaat kukjite vo Berlin itn. Ako dobro me citas voglavno imam dve tocki:
- Nistenje na islamski terorizam, vo slucajot HAMAS i poddrzuvacite
- Spravuvanje so muslimani, koi poddrzuvaat ili prakticiraat agresivnost vo Evropa.

Razbiram zagrizenost za belive mecki sekogas tie se zrtvite. Kako del od clenovite ne se nasle do sega da kritiziraat toa sto Kina pravi so Uigurite? E toa se vistinski logori. Ama mozebi deka Kina ne e zapad pa ne e problem.
Баш заради тоа што многу им се простува и им се гледа низ прсти доведени сме до дереџе да христијанството во Европа е загрозено од исламот. Значи западот ти е крив за проблемот со мигрантите и тоа што нивниот број во Европа е се поголем.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.003
Поени од реакции
24.479
Те сфаќам и гледам си играш со зборовите. Според твоево повеќе од милијарда муслимани се орки, а реалноста е далеку од таква.
Бидејќи самиот си свесен дека не постои валидност во твоите мислења, изгледа си имаш некоја лична замерка со муслиманите:

Не постои таков патерн и не може да се извлече таков заклучок, дека 90% од муслите се ментални.

Ок Бафра ај вака. Би живеел ли ти во град со мнозинско муслиманско население од светот по случаен избор. Значи по најслучаен избор на слепо бираме единствен услов е да е муслиман. Ќе има тука од секаде Ирак, Авганистан, Пакистан, Мавританија, Северен Судан, Сомалија, Јемен итн... Пошто изборот е најслучаен, а они не се мнозинство орки ти не би требало да имаш проблем да живееш во таква средина нели? Ај одговори ми дали ќе ти смета. Ако ми кажеш нема да ти смета ондак свака част, ама сепак нема да ти посакам еден ден и во живо да ти се оствари тоа чим не ти смета. Не сум до толку злобен. Ако ми кажеш дека ти смета и попрво би живеел меѓу Белгијци, Холанѓани и Данци ќе те прашам следново: а што меѓу нив нема лоши луѓе или криминалци па нив ги одбираш наместо другиве?

Ај да не се правиме будали со сила. Држете ја која страна сакате ама да не се правиме будали со сила.

Интересно е да ги читаш мангупиве на темиве.

Се прават на 90ет. Како вчера да се родени.

Кога западот разруши државишта кои беа секуларни и во кои религијата беше мисловна именка не па некој си вахабизам или радикален ислам. Тогаш беше тоа демократија, права на човекот. Ред Терор.
Комунизам бед, советите лоши.
Почни од Југославија заврши со ебан Иран.

За сега истите тие да им сметал исламот, па дрват на форуми.

Какви лигуши, да не постоевте. Ќе требаше да ве измисли некој.
Не е битно дали ова меѓу другото се однесува и на мене ама еве јас ќе ти одговорам, знам залудно, ама ете може за другите.

Зошто на пример кога падна Садам, оние мнозинските прогресивни демократски ирачани какви што еве Бафра може мисли дека се повеќето муслимани не рекоа еве супер дојде нашето време сега?

Зошто милиони волонтираа во ИСИС, зошто не беше тоа организација од само 500 души?

Нели шахот избега на крај во Америка? Зошто зад Хомеини не излегоа 100 протестирачи туку милиони?

Луѓе ако смалите его пошто не ми е поентата да се надвикувам со вас и бидете објективни па да донесеме некои заклучоци. Таму секогаш мнозинството било шиптaри. Тоа што повремено доаѓа некој лев диктатор на власт што со ќотек контролира ситуација па ќутеле од што морале не значи дека мнозинството се еманципирале.

Еве најсвеж пример е Турција. Да не интервенираше и таму Америка случајно? Еј 100 години после Ататурк, ти да ја враќаш земјата на ниво на сфаќања 7 век. Ама јас сум бил во туристичките места во Истанбул и Анталија и многу се модерни и ме пречекаа како брат. Па добро и шиптaр во хотел и ресторан ќе те пречека како брат. Може да е за учк и да те заколе сосе децата ама за пари и угостителство рака им давам. И свинско да му нарачаш ќе ти најде. А сте биле ли во Кајзери, Коња, Газиантеп, Адана да видите како стојат само работите или само хотелот во Анталија и Аја Софија? Ако е така, од кај му на Ердоган мнозинство гласови? Зошто Ердоган нема само 5% од турските гласови, зошто има мнозиство? Кој, Америка ли со бомбардирање го донесе на власт?

Не си правете бајрам со памет, тоа таму е стока, тоа што Америка начекала плодна земја да го искористи тоа не го променува фактот кој гнасни сфаќања ги имаат таму со илјадници години уште пред Америка да постои. Да, финансирала оружје и пари. Ама еве нека ме финансира мене трилиони и нека очекува јас и уште 10 души да го симнеме Ким од власт макар имале и милион тенкови и авиони. А луѓе од каде? Ама финансирале исламски школи и радикален ислам. Да, финансирале. Ај хипотетички нека пробаат да финансираат традиционални патријархални вредности. И тоа не во ултрагига феминистичка Шведска, тука во Македонија. Нека финансираат школи што ги учат жените да станат рано сабајле да запалат кандило, после да одат во црква, рачно да засукаат зелник и да го испечат, да ткаат и шијат на рака, да се чуваат девици до прва брачна ноќ и чаршавот надвор да го извадат со крв да се знае дека невина била ако не на криво магаре дома враќање. Ете баш сакам да видам таков експеримент меѓу курвине од Мош и Интермецо како ќе помине.

Кога падна Мубарак од власт и кога се одржаа избори на нив победи Мохамед Морси. Од Муслиманско Братство. Е тоа била волјата на народот на избори. Не победил Ајнштајн или Кенеди. Победил најголемиот шиптaр. И што сега американци ли отидоа да гласаат за најголемиот шиптaр?

Значи дајте со тој мит они се добри ама Америка им ја квари ситуацијата. Добро еве што мислите дека ќе се деси ако утре Америка си отиде од таму? Нов Луксембург?

Член од
13 април 2021
Мислења
3.427
Поени од реакции
11.257
Plakjam i vo Makedonija danok, da go citiram kano: Povekje od mnogu drugi sto ziveat vo Makedonija ;)
Да, плаќате данок на имот кој во повеќето случаи го поседуваат ваши блиски, кои наместо вас плаќаат данок, а може ви плаќаат и станарина за тоа што седат кај вас.
Ние покрај данок на имот плаќаме и персонален данок на приходите што ги остваруваме, па и данок на целокупна потрошувачка.
Ние ја издржуваме државата, а вие мудрувате. :D

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.003
Поени од реакции
24.479
Da ne bidam off, mene me interesira - ova so par/nepar, provereno ti e?
Za mene prasuvam...
Не, на Бафра се обидувам поента да му доловам ама по се изгледа џабе. Не играм на рулет, може сум глуп на нет има многу луѓе што биле во Вегас играле и се наполниле со пари наместо како мене еве да генерализираат.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Да, плаќате данок на имот кој во повеќето случаи го поседуваат ваши блиски, кои наместо вас плаќаат данок, а може ви плаќаат и станарина за тоа што седат кај вас.
Ние покрај данок на имот плаќаме и персонален данок на приходите што ги остваруваме, па и данок на целокупна потрошувачка.
Те сметам за паметна личност, од постовите што ти ги имам забележано. Ваков став кон имиграција обично имаат поплитки луѓе, став кој е карактеристичен за нашево поднебје инаку. Нема да прочиташ некој Евреин како му вика на Бен Шапиро: ај ти гледај си Флорида, или пак рандом Палестинец кој живее во САД да не може да се искаже за Палестина затоа што неговите ќе му речат: знаеш, нам ни врнат бомби овде, тебе те праша некој нешто?

Со тоа ќе завршам, да не ја носиме дискусијата во оф-топик.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.427
Поени од реакции
11.257
Те сметам за паметна личност, од постовите што ти ги имам забележано. Ваков став кон имиграција обично имаат поплитки луѓе, став кој е карактеристичен за нашево поднебје инаку. Нема да прочиташ некој Евреин како му вика на Бен Шапиро: ај ти гледај си Флорида, или пак рандом Палестинец кој живее во САД да не може да се искаже за Палестина затоа што неговите ќе му речат: знаеш, нам ни врнат бомби овде, тебе те праша некој нешто?

Со тоа ќе завршам, да не ја носиме дискусијата во оф-топик.
Плитко или не, тоа е реалност. Не дека немаат право на мислење, далеку од тоа...ама иронично е што се најгласни по форуми, по социјални мрежи, по медиуми. Во моментот кога ја напуштаат државата стануваат најголеми поддржувачи на татковината, а во реалност скроз имаат заборавено на македонизмот.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.068
Замисли ја следнава ситуација: редици Германци, Французи, Швеѓани чекаат на границата со Вишеградската групација, Полска, Маџарска и Словачка да бидат примени од нив откако нивните живеалишта станале Кабул.
За ова ќе ти кажам дека се повеќе е реалност. Германски и австриски пензионери се повеќе се селат во Чешка,Унгарија и Словенија. Во сите 3 држави германскиот им е неофицијално официјален јазик, пензијата им е иста а цените многу пониски од Германија и Австрија. И најбитно нема муџи да ги подебаваат и напаѓаат.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.425
@Ron Burgundy во врска со твоето тврдење за Бен Шапиро, еве една анкета за да ти биде појасно дека мнозинството Републиканци го поддржуваат Израел, а се против помош за Украина. Кај Демократите е обратно.

1697814118248.png

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.862
Поени од реакции
12.950
@Sussaro

Едуцирај се малце кои се муслиманските браќа. Чиј копиљ е Ердо. Кои центри го подржувале тоа движење во борбата против комунизамот.

Пралелите што ги направи ти се многу само промашени.

Патем никој не напиша дека сечените се добри. Незнам од кај ти е таа теза.

Ама дека ја вадеа почвата за исламот ЈуесЕј и Бритснија на блискиот исток, тоа е непобитлив факт.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.865
Поени од реакции
23.252
Danok plakjale be , danok. Sto danok gospod znae.
Ako zborame za danok na imot, osven ako nemate nekoj zamok, sramota e da se spomni. I za nas standard danokot na imot za edna prosecna familija na godisno nivo e pomal od edna prosecna smetka za struja ili pretplata kaj nekoj operator.
A so patriotizmot zavrsivte onoj moment ko se nacrtavte pred bugarska ambasada za da go dokazite vaseto bugarsko poteklo, za da zemite pasos sekako i zatoa sekoj tukasen ima polno pravo da vi reci aj gledajte si ja masata tamu ili eventualno sekirajte se za bugarija
Tuka mislam na prsti se brojat clenovite sto emigrirale so nas pasos. Se drugo se bugarska dijaspora, a interesno obicno tie se najglasni okolu patrioticeskite prasanja za republikata .
Автоматски споено мислење:

Kako rekle, 100 stapa po tugj grb ic ne bolat.
Bitno danok platile, da ne recam go navinaja.
Pa uste i ko ke tresnat kako tie republikata ni ja krepat, finansirat, mi idi sam kloca da si manam.
Mislis fabriki otvorile, kapaciteti so iljadnici vraboteni. Gi krepat zabarite i kafanite vo leto , ete to krepat :toe: .
Barem da bea ko siptаrskata dijaspora, kapa ke im spustev, temane ke im napravev, ali ovie zijan si na ulica da gi sretnis, da se pozdravis so se veli.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.287
Поени од реакции
7.638
Би живеел ли ти во град со мнозинско муслиманско население од светот по случаен избор. Значи по најслучаен избор на слепо бираме единствен услов е да е муслиман. Ќе има тука од секаде Ирак, Авганистан, Пакистан, Мавританија, Северен Судан, Сомалија, Јемен итн..
Би живеел Мароко, Катар, Иран, Обединети Емирати, Малезија, Индонезија, Истанбул. Авганистан, Ирак и Либија би живеел пред западот да ги направи тоа што се сега.

Види го сега каков е Сан Франциско, Чикаго и остали слични места што ја лапнаа мамката. Уствари сам си кажа дека ќе идат во Полска да молат за влез. Сигурен сум дека си свесен дека цел свет иде надоле, ама ти некако само за муслите се фати. :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom