Se nadevam ne ocekuvas naucna studija od mene okolu opasnosta na islamot. Site sme svedoci sto se desava vo imeto na taa vera, ne mora ni do pocetok da odime, tuku od 2001va na vaka. Ne e samo moe iskustvo tuku segde kade sto ima muslimani iskustvata se prilicno isto losi. Najmnogu buni sto i vo razvieni drzavi, kade uzivaat site prava i nemaat egzistencijalni problemi, muslimanite se najproblematicna grupa.
Inace ni ja ne sum protiv nistenje na site muslimani, toa e ne vozmozno zatoa i ne bi rekol deka nistenje na Hamas i poddrzuvacite e genocid. A i ne povikuvam na genetski materijal koga ne zboruvame za etnicka tuka za verska grupa (i toa samo mel del).
I Judaizmot i Hristijanstvoto imaat celi. Bez da gi definiram ovde, mozam da zemam primer i sporedba pomegju muslimanski drzavi i hristijanski drzavi. Ocigledno e, deka vo ednite site uzivaat ogromni prava a vo drugite ne. Vo Evropa gradat dzamii a vo Iran ako ti najdat biblija vkufer ke ti ja otsecat glavata. Zatoa da gledame povekje na dela vo zivo nego vo teoretski pisuvanja vo biblijata, kuranot itn. Sumirano: Vo mirni uslovi, za muslimanite nema opasnost od Evrei i Hristijani. Obratno ne bi rekol deka e taka.
I taka se vrakjame na toa deka opasnosta od edna vera se pokazuva vo delata na nivnite pripadnici. Posto ne sme slepi i gluvi i gledame sive godini unazad sto se desava, ne ni treba naucni trudovi da procenime od kade izlaga opasnosta.
ти не знаеш ваљда дека пред Реган немало радикален ислам и муџахедини. Муџахедините и зборот џихад го патентираа американците со изговор да врбуваат борци да се борат против советите во Афганистан и успеаа во тоа. Но после тоа им се удри од глава многукратно. Но и корист имаат од тоа, го користат тоа како плашило кога им треба да го уплашат народот.