Те сфаќам и гледам си играш со зборовите. Според твоево повеќе од милијарда муслимани се орки, а реалноста е далеку од таква.
Бидејќи самиот си свесен дека не постои валидност во твоите мислења, изгледа си имаш некоја лична замерка со муслиманите:
Не постои таков патерн и не може да се извлече таков заклучок, дека 90% од муслите се ментални.
Ок Бафра ај вака. Би живеел ли ти во град со мнозинско муслиманско население од светот по случаен избор. Значи по најслучаен избор на слепо бираме единствен услов е да е муслиман. Ќе има тука од секаде Ирак, Авганистан, Пакистан, Мавританија, Северен Судан, Сомалија, Јемен итн... Пошто изборот е најслучаен, а они не се мнозинство орки ти не би требало да имаш проблем да живееш во таква средина нели? Ај одговори ми дали ќе ти смета. Ако ми кажеш нема да ти смета ондак свака част, ама сепак нема да ти посакам еден ден и во живо да ти се оствари тоа чим не ти смета. Не сум до толку злобен. Ако ми кажеш дека ти смета и попрво би живеел меѓу Белгијци, Холанѓани и Данци ќе те прашам следново: а што меѓу нив нема лоши луѓе или криминалци па нив ги одбираш наместо другиве?
Ај да не се правиме будали со сила. Држете ја која страна сакате ама да не се правиме будали со сила.
Интересно е да ги читаш мангупиве на темиве.
Се прават на 90ет. Како вчера да се родени.
Кога западот разруши државишта кои беа секуларни и во кои религијата беше мисловна именка не па некој си вахабизам или радикален ислам. Тогаш беше тоа демократија, права на човекот. Ред Терор.
Комунизам бед, советите лоши.
Почни од Југославија заврши со ебан Иран.
За сега истите тие да им сметал исламот, па дрват на форуми.
Какви лигуши, да не постоевте. Ќе требаше да ве измисли некој.
Не е битно дали ова меѓу другото се однесува и на мене ама еве јас ќе ти одговорам, знам залудно, ама ете може за другите.
Зошто на пример кога падна Садам, оние мнозинските прогресивни демократски ирачани какви што еве Бафра може мисли дека се повеќето муслимани не рекоа еве супер дојде нашето време сега?
Зошто милиони волонтираа во ИСИС, зошто не беше тоа организација од само 500 души?
Нели шахот избега на крај во Америка? Зошто зад Хомеини не излегоа 100 протестирачи туку милиони?
Луѓе ако смалите его пошто не ми е поентата да се надвикувам со вас и бидете објективни па да донесеме некои заклучоци. Таму секогаш мнозинството било шиптaри. Тоа што повремено доаѓа некој лев диктатор на власт што со ќотек контролира ситуација па ќутеле од што морале не значи дека мнозинството се еманципирале.
Еве најсвеж пример е Турција. Да не интервенираше и таму Америка случајно? Еј 100 години после Ататурк, ти да ја враќаш земјата на ниво на сфаќања 7 век. Ама јас сум бил во туристичките места во Истанбул и Анталија и многу се модерни и ме пречекаа како брат. Па добро и шиптaр во хотел и ресторан ќе те пречека како брат. Може да е за учк и да те заколе сосе децата ама за пари и угостителство рака им давам. И свинско да му нарачаш ќе ти најде. А сте биле ли во Кајзери, Коња, Газиантеп, Адана да видите како стојат само работите или само хотелот во Анталија и Аја Софија? Ако е така, од кај му на Ердоган мнозинство гласови? Зошто Ердоган нема само 5% од турските гласови, зошто има мнозиство? Кој, Америка ли со бомбардирање го донесе на власт?
Не си правете бајрам со памет, тоа таму е стока, тоа што Америка начекала плодна земја да го искористи тоа не го променува фактот кој гнасни сфаќања ги имаат таму со илјадници години уште пред Америка да постои. Да, финансирала оружје и пари. Ама еве нека ме финансира мене трилиони и нека очекува јас и уште 10 души да го симнеме Ким од власт макар имале и милион тенкови и авиони. А луѓе од каде? Ама финансирале исламски школи и радикален ислам. Да, финансирале. Ај хипотетички нека пробаат да финансираат традиционални патријархални вредности. И тоа не во ултрагига феминистичка Шведска, тука во Македонија. Нека финансираат школи што ги учат жените да станат рано сабајле да запалат кандило, после да одат во црква, рачно да засукаат зелник и да го испечат, да ткаат и шијат на рака, да се чуваат девици до прва брачна ноќ и чаршавот надвор да го извадат со крв да се знае дека невина била ако не на криво магаре дома враќање. Ете баш сакам да видам таков експеримент меѓу курвине од Мош и Интермецо како ќе помине.
Кога падна Мубарак од власт и кога се одржаа избори на нив победи Мохамед Морси. Од Муслиманско Братство. Е тоа била волјата на народот на избори. Не победил Ајнштајн или Кенеди. Победил најголемиот шиптaр. И што сега американци ли отидоа да гласаат за најголемиот шиптaр?
Значи дајте со тој мит они се добри ама Америка им ја квари ситуацијата. Добро еве што мислите дека ќе се деси ако утре Америка си отиде од таму? Нов Луксембург?