Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
едит: @nikomil1 заборавив да кажам…
Оти буквално сите клими ги гледав… вклучително и Дајкин.
Дајкинот има еуровент исто колку што има и Вивакс!
Нула!
Ознаките што ги продаваат тука ги нема на еуровент! Good luck да ја најдеш rxf35d или rxc35d!
А и тие што ќе ги најдеш(еве да претпоставиме исти се у пракса..) имаат очаен резултат! Дури и полош од дм, а коштаат 50 бона!
Барем за Дајкин ми беше easy choise да ги исфрлам први..
Zatoa shto e Japonska . I tie se poznati za izdrzhlivost.Zatoa i te prashav zoshto se odluchi za mitsuto a ne za vivaksot na primer (ili nekoj drug kinez so slichni/isti brojki na eurovent). Ednostavno nemam iskustvo so klimi za greenje, ne gi razbiram.Chitam po tabeli i gledam na hartija se isti/slichni, a razlika vo cena OHOHOOO.
Taka neiskusen i zelen si go plativ daikinot edno chudo i da rxf35d i rxf25d se barem spored ona shto go pishuva na kutijata/upatstvoto/garancijata a na eurovent gledam se rxf35e . moive se proizvedeni vo turcija. izborot kazav, mi beshe onaka na tepka demek daikin izvikano ime. koga dojdoa monterite gi iznafalija klimite shto da ti raspravam ama gledano po specifikacija i ne se neshto WOW, obichna inverter klima. ostanuva vremeto da pokaze dali sum se zeznal shto sum gi preplatil ili stvarno za 3-4 sezoni kje si ja vratat razlikata vo pari ili mozebi kje se dokazat so trajnost.
Za da ja dokompletiram cela kukja kje mi trebaat ushte 6 klimi ama ne mi se brza i sakam prvo barem edno zimo da isteram so ovie da vidam kako kje se ponashaat. ne sum "venchan" so nekoja marka pa site opcii toshiba/mitsu/midea/gree idat predvid, ako nishto drugo bar sporedbi kje moze da si pravam.
inache na forumov sum godini nanazad ama iskreno od 3000+ strani komotno mozam da kazam deka 2000 se plukanje i falenje gree vs ostanatite. (ako se sekjavash i pred nekoja strana prashav za sovet i spomnav da ne bide gree vaka gree taka)
A da i ushte edno prashanje ostana da me machi a ne sum go spomnal... so ili bez greach na tacna/kompresor? Ako pravi defrosti na +2 stepeni togash na -10 kje se rasturi od defrosti posebno vo sopishte kaj shto ima vlaga mnogu povekje otkolku vo skopje dole vo gradot.
Ај вака…Zatoa i te prashav zoshto se odluchi za mitsuto a ne za vivaksot na primer (ili nekoj drug kinez so slichni/isti brojki na eurovent). Ednostavno nemam iskustvo so klimi za greenje, ne gi razbiram.Chitam po tabeli i gledam na hartija se isti/slichni, a razlika vo cena OHOHOOO.
Taka neiskusen i zelen si go plativ daikinot edno chudo i da rxf35d i rxf25d se barem spored ona shto go pishuva na kutijata/upatstvoto/garancijata a na eurovent gledam se rxf35e . moive se proizvedeni vo turcija. izborot kazav, mi beshe onaka na tepka demek daikin izvikano ime. koga dojdoa monterite gi iznafalija klimite shto da ti raspravam ama gledano po specifikacija i ne se neshto WOW, obichna inverter klima. ostanuva vremeto da pokaze dali sum se zeznal shto sum gi preplatil ili stvarno za 3-4 sezoni kje si ja vratat razlikata vo pari ili mozebi kje se dokazat so trajnost.
Za da ja dokompletiram cela kukja kje mi trebaat ushte 6 klimi ama ne mi se brza i sakam prvo barem edno zimo da isteram so ovie da vidam kako kje se ponashaat. ne sum "venchan" so nekoja marka pa site opcii toshiba/mitsu/midea/gree idat predvid, ako nishto drugo bar sporedbi kje moze da si pravam.
inache na forumov sum godini nanazad ama iskreno od 3000+ strani komotno mozam da kazam deka 2000 se plukanje i falenje gree vs ostanatite. (ako se sekjavash i pred nekoja strana prashav za sovet i spomnav da ne bide gree vaka gree taka)
A da i ushte edno prashanje ostana da me machi a ne sum go spomnal... so ili bez greach na tacna/kompresor? Ako pravi defrosti na +2 stepeni togash na -10 kje se rasturi od defrosti posebno vo sopishte kaj shto ima vlaga mnogu povekje otkolku vo skopje dole vo gradot.
И тоа, мада ни оддалеку не беше пресудно, со оглед дека 20 години користам кинески клими…Zatoa shto e Japonska . I tie se poznati za izdrzhlivost.
И ја мислам дека не си згрешил, и ко што вели @vouager дека е јапонска. А тој еден збор не значи чалам (или најмалку од тоа) туку традиција од над 100 години, докажана трајност, солиден и напреден хардвер и докажан софтвер (кој на кинезите им е најтешко да го копираат и достигнат, барем засега) што резултира со правилна и културна работа, штедливост, нефризирање на бројките... И нема врска ако компресорот бил направен во Кина и слично. Пена ми фати устава (тастатурата де) повторувајки дека многу е поважен брендот отколку made in-от. Ајфонот е најценет и најбаран тел. и воедно до скоро и најскап, тој што еднаш користел Ајфон многу тешко го напушта тој бренд, а 90% од деловите се направени во Кина (лично, не сум љубител на Ајфон ама тоа е објективно), и вакви примери има многу.Zatoa i te prashav zoshto se odluchi za mitsuto a ne za vivaksot na primer (ili nekoj drug kinez so slichni/isti brojki na eurovent). Ednostavno nemam iskustvo so klimi za greenje, ne gi razbiram.Chitam po tabeli i gledam na hartija se isti/slichni, a razlika vo cena OHOHOOO.
Прилепчанец бе.... ти шо не праша дал има некој отПрилеп на форумов ебагооо.Ti be Zlatce prilepcanec si bil?
Shto ne se javish ebago?
Ce pijavme kaffe letovo.
И ја би гласал за без греач...A da i ushte edno prashanje ostana da me machi a ne sum go spomnal... so ili bez greach na tacna/kompresor? Ako pravi defrosti na +2 stepeni togash na -10 kje se rasturi od defrosti posebno vo sopishte kaj shto ima vlaga mnogu povekje otkolku vo skopje dole vo gradot.
Да тргниме од очигледното...dali imeto/firmata ni garantira deka podolgo kje trae proizvodot posle garancija?
shto tochno bi dobil ako zemam eden od ovie 3 produkti navedeni pogore?

И тоа, мада ни оддалеку не беше пресудно, со оглед дека 20 години користам кинески клими…
Митсуво е made in Thailand, но според @Strelec на кој му верувам, компресорот е произведен од некоја фабрика на митсубиши во Кина, и уште ми кажа дека има 7.3цм3 (што као малку се рачуна..)

I nie pokraj tebe!Како мало дете си се радувам, бог да чува..
Predlog za invertor klima do 400 evraa koj se dobri marki
Najubav, sto klima bi preporacal za greenje 13m2 2.5kw ili 3.5kw?? Budzet 1000e.Za do 400 Evra ovoj model
![]()
VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 по супер цена од 21.990 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 3.5 kW, Гаранција: 5 годиниklimi.mk
Da se priberam od odmor pa da vidime so dostava i montaza kako kje odi. Edvaj chekam da dojdat mrazovi pa da si meram i jas koja klima kolku troshi.