Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.427
Поени од реакции
13.489
Јас од почеток идам chest/arms (ма да раце прекинав пред 2 месеци да вежбам па сега тој ден вежбам стомак или кардио), shoulder/abs, back/triceps/cardio, legs/abs. 6 дена во неделата идам.

Јас почнав во март и првиот месец само со шипка можев да правам, ептен бев за нигде. Последниот пат кога кревав успеав 10×20, 7x25 и 5×27.5. Мислам дека ќе можам повеќе ако има некој за сигурност, ама до сега не сум пробал.
Тежок сум 74 кила иначе. Со chest за сега немам проблем, најмногу сум задоволен од нив
Да не идеш на бенч незагреан па рамо те боли? Јас на пример правам други вежби па идам на бенч. Или пак можеби рацете ги ставаш во иста линија со рамото? Треба малце накај телото да ти се за да избегнеш повреда на рамо.

Исто back немам проблем.Почнав pull ups со 10кила тег на мене, 4-5 серии од 8 до 12 кревање. Пола тренинг го поминувам на pull ups, дур не се исцедам и приметам дека не можам два пати да се кренам. Послем идам на друго.
На почетокот не можев три пати без никаков тег да се кренам.
Дедлифт не правам, правев на почетокот ама приметив дека не го правам правино и баталив, ќе ти ебам вежбата. Проблем ми што имам мала дланка, и цело време не можам да ја фатам убаво шипката, се ми се лизга. И осеќам можам да кревам, ама не можам зошто се лизга.

Нозе сум задоволен. Ама кај нив немав ни на почеток проблем, зошто возам многу велосипед.

Рамо, е тука се осеќам заглавен. Последниве 2-3 месеца како да нема напредок и во сила и на изглед. Пример на shoulder press 40кг ми е максимум, послем тоа веќе кичма кинам за да кренам.

Раце како што кажав прекинав. Некако не сакам големи раце, раст сум 171cm и на ниски луѓе не ми допаѓаат големи раце. А кај мене еден период почна ептен на виделина да ми се рацете. Кога ќе видам пад на нив ќе им се вратам. Трицепс вежбам.

Стомак, како што гледаш форсирам многу стомак. Кога почнав немам некој голем стомак да речеме ама целиот беше желе, за нигде. Напред гледам резултати, се зацврстив, ама со спојлерите имам мака.
Автоматски споено мислење:

Иначе бев 79кг ама последниве 2 месеца изгубив килажа, 5кг. Еднаш фатив стомачен вирус, цела недела ме држеше, дихидрирав. Се што ставев во уста искачаше за 10мин. Тука скратив 2.5кг.
Претходната недела имав тровање, два дена повраќање, тука скратив килажа.
И плус требаше да зголемам на калории заради топлово, повеќе ме цеди времево ама се заебав продолжив како што си терав.
Ако ова ти е прво влегување во теретана, според мене, имаш одлични резултати и напредок. За 4-5 месеца. Особено за pull ups. Јас на pullups единствено со асистенција се дигам кај шо симнува по 20кила.
Ја моментално сум 76 кила, ама како шо рече и ти спојлерите малку ме клецаат и сало малку долу. Не знам како да постапам сега зимата, дали да идам докај 80 па догодина да симнувам.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.707
Поени од реакции
11.527
Брат, ти како мене кога бев копиљ, негде осмо одделение со муабетиве “јас ќе вежбам само рамо, друго не ми треба”. :pos:

СЕКОЈА МУСКУЛНА ГРУПА ТРЕБА ДА СЕ ВЕЖБА! Со муабетов ептен ќе ги чепнеш постарите вежбачи, особено оние кои што имаат повеќе познавање.

Инаку, раце не вежбаш, ама трицепс вежбаш (ватафак?). Не сакаш големи раце, а дали знаеш дека баш трицепсот е тој што ја прави раката да изгледа поголемо, а не бицепсот?
Почни да вежбаш како што треба ако сакаш резултати, без да се деформираш. Замисли се прошиени рамења и грб, зголемен трицепс, а бицепсот атрофиран :ROFLMAO:

Ја моментално сум 76 кила, ама како шо рече и ти спојлерите малку ме клецаат и сало малку долу. Не знам како да постапам сега зимата, дали да идам докај 80 па догодина да симнувам.
Прво исчисти спојлери, па мисли на качување, зошто тие спојлерите ќе се дуплират преку зимата :icon_lol:

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.325
Поени од реакции
5.362
Брат, ти како мене кога бев копиљ, негде осмо одделение со муабетиве “јас ќе вежбам само рамо, друго не ми треба”. :pos:

СЕКОЈА МУСКУЛНА ГРУПА ТРЕБА ДА СЕ ВЕЖБА! Со муабетов ептен ќе ги чепнеш постарите вежбачи, особено оние кои што имаат повеќе познавање.

Инаку, раце не вежбаш, ама трицепс вежбаш (ватафак?). Не сакаш големи раце, а дали знаеш дека баш трицепсот е тој што ја прави раката да изгледа поголемо, а не бицепсот?
Почни да вежбаш како што треба ако сакаш резултати, без да се деформираш. Замисли се прошиени рамења и грб, зголемен трицепс, а бицепсот атрофиран :ROFLMAO:
Бицепсот ми е тој што е голем, затоа го избегнувам него, а не трицепсот.
Кога бев средно и првите години на факултет имав тегови дома и зошто поима немав од вежбање вежбав само бицепс и тоа скоро секој ден. Од тогаш си направив огромна рака.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
1.793
Поени од реакции
4.325
Колеги, каков сплит практикувате моментално? Ја последниов месец/месец ипол го следам: push, pull, legs, chest&back, arms&shoulders.

Визуално немам голем напредок ама во сила си осеќам бааги напредок. Не сум напреден така да можда ова на некој ке му е смешно ама на мене ми прај ќејф, сите имаме почнато од тука. Имено, ако лани ова време на incline bb правев 4x8 со макс 7.5/10 кила, оваа година праам 4x10 со 1х17.5kg, 3x20kg.

За следниов сплит планирам по едноставни compound вежби да практикувам. Без deadlift. Иако при бенч имам болки во рамењата ке почнам со помала килажа. Исто, во врска со reps, кој интервал го фаќате? Ако некој сака ке му пуштам слики у ПП (но хомо) да дискутираме.
Истиот сплит го имам. Вака, ако сакаш повеќе напредок визуелно би ти препорачал да престанеш да правеш по 4 серии на вежба. Прави по 2 3, ама на сите оди до откажување, мене така највеќе ми е успеало. За повторувања зависи од вежбата, еве пример бенч прес правам 5-8 првите 2 серии, третата околу 10 некаде правам, додека па на пример латерал рејсес 10-12 некаде сите 3 серии. Најбитно е да имаш progressive overload(претпоставувам знаеш шо значи).

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.521
Уште бенџ правите ? :D
Јас бенџ немам праено 8 месеци :shok2:

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.427
Поени од реакции
13.489
Прво исчисти спојлери, па мисли на качување, зошто тие спојлерите ќе се дуплират преку зимата
Едит: сега се измерив на гладно, после серење. 73.5 кила сум. У шок паднав, цело време мислев 76/7 сум. Реално ако сакам да ги исчистам спојлерите најверојатно ке треба да симнам докај 70. Страв ми е малку, 70 кила не сум бил 3-4 години..

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.707
Поени од реакции
11.527
Едит: сега се измерив на гладно, после серење. 73.5 кила сум. У шок паднав, цело време мислев 76/7 сум. Реално ако сакам да ги исчистам спојлерите најверојатно ке треба да симнам докај 70. Страв ми е малку, 70 кила не сум бил 3-4 години..
И јас за да исчистам сало сум паѓал од 95-6 на 87 кг ама тоа е, мора жртва да падне.
И не се фокусирај толку на килажата, повеќе на огледалото. Кога ќе си задоволен со процентот на масно ткиво, тогаш почни постепено да накачуваш ЈХ.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.418
Поени од реакции
9.744
Колеги, каков сплит практикувате моментално? Ја последниов месец/месец ипол го следам: push, pull, legs, chest&back, arms&shoulders.

Визуално немам голем напредок ама во сила си осеќам бааги напредок. Не сум напреден така да можда ова на некој ке му е смешно ама на мене ми прај ќејф, сите имаме почнато од тука. Имено, ако лани ова време на incline bb правев 4x8 со макс 7.5/10 кила, оваа година праам 4x10 со 1х17.5kg, 3x20kg.

За следниов сплит планирам по едноставни compound вежби да практикувам. Без deadlift. Иако при бенч имам болки во рамењата ке почнам со помала килажа. Исто, во врска со reps, кој интервал го фаќате? Ако некој сака ке му пуштам слики у ПП (но хомо) да дискутираме.
ne ja gledam poentata na ovoj split.
sho imas vo push i pull denovite?
kolku vezbi ti ispagjaat na chest / back den? - da izvezbam sega chest back, mislam posle toa kje se raspadnam kompletno.

jas koristam push / pull split, pri ograniceno vreme (i motivacija) mi dozvoluva da odrzuvam dobra forma.
push - gradi, triceps, ramo, kvadriceps; pull - grb, biceps, zadna lozha, imav i trapez ama go premestiv vo core;
core del - eksperimentiram - deadlift, trapez so ednoracni tegovi, i razlicni vezbi za gradi dolen del na grb, i ostanato sho ne pokrivam so push/pull;
gledam da imam povremeno kardio - suvo trcanje, basket, odbojka na plaza (leto) i slicno.

incline bb - incline bench barbell ili so ti znaci? tezinite isto ne mi se jasni.

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.427
Поени од реакции
13.489
sho imas vo push i pull denovite?
kolku vezbi ti ispagjaat na chest / back den? - da izvezbam sega chest back, mislam posle toa kje se raspadnam kompletno.

Push : Incline bench press (dumbell), triceps pushdown, overhead press (dumbell), chest press (machine), cross cable triceps extension, lateral raise (cable), pec deck

Pull : lat pulldown, incline curl (dumbell), lat pullover, one arm cable curl, seated wide grip row, hammer curl, reverse fly

Chest/back: Incline bench press (dumbell), pull up(assisted), chest press (machine), close grip lat pulldown, seated wide grip row, pec deck.

incline bb - incline bench barbell ili so ti znaci?
Да

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.418
Поени од реакции
9.744
Push : Incline bench press (dumbell), triceps pushdown, overhead press (dumbell), chest press (machine), cross cable triceps extension, lateral raise (cable), pec deck

Pull : lat pulldown, incline curl (dumbell), lat pullover, one arm cable curl, seated wide grip row, hammer curl, reverse fly

Chest/back: Incline bench press (dumbell), pull up(assisted), chest press (machine), close grip lat pulldown, seated wide grip row, pec deck.

Да
Slicni vezbi pravam i jas, mozda so edna vezba pomalku vo den.

Ne ja gledam logikata na denot gradi / grb samo.
Push pull split (kolku so sum cital) e baziran na logikata slicni vezbi / dvizenja na muskuli da bidat vo ist den
za da se namali mentalen zamor i eventualna pretreniranost.

I jas imam povremeni problemi na levo ramo od vezbi gradi.
Kaj mene pomaga, pred trening istegnuvam so stap / sukalo pozadi grb,
i imam golem izbor na mashini (hamer e carska rabota za gradi, ne znam dali gi ima po teretani niz mkd,
kje pustam sliki koga kje bidam vo teretana).

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

Јас комбинирам PPL со Upper/Lower, не сум баш редовен и немам премногу време и затоа гледам да извежбам цело тело минимум еднаш неделно, али често одредени групи ги правам и по 2 пати.
Едниот тренинг ми е секогаш сила, а другиот со повисок волумен и класични изолации, плус правам по 20 мин кардио за загревање со секој тренинг. Справи тоа што ќе ми текне, а број на вежби соодветно на силата што ја имам. Не се замарам да бројам, вежбам со висок интензитет (телефон пипкам само ако ме побара некој), паузи од 30 секунди до 2 мин (денови за сила) и скоро секогаш имам воспаление.

Загревај го рамото и пробај со бучици, а ако не ти прекинува болката оди да провериш од што е, мене ме тераа да го оперирам ама еве ме веќе терам веќе 3 години така. Додуша последно време не ставам повеќе од 80-90кг на бенч, вежбам исклучиво сам и во леви периоди кога нема жива душа во теретана (работи 24/7, па вежбам навечер после 9-10), и ставам килажи со кои можам да истерам над 6 повторувања без да ми треба помош за дигање и сл.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.418
Поени од реакции
9.744
Za problemi so ramo, pri trening na gradi, povekje vezbam na mashini - ovaa mi e najdobra teretana do sega sho sum bil, ima hameri kako ramen / kos benc, pod razlicni agli i shirina na hvat.

EF2A2C7E-2286-4341-AE4C-9EAA04484CEB.jpeg

BCAFEECF-5C17-4DF0-9C51-A7399427AE03.jpeg

Namesto ramen benc ja koristam ovaa, prv pat ja gledam tuka, super e, mnogu povekje gi aktivira gradite.

9CD76621-0F7D-457F-BB8A-F2880FDFF956.jpeg

Drugo, po malku go skratuvam dvizenjeto na spustanje, na delot koga osekjam deka ima bolka ili pogolem teret na ramoto, toa pomaga kaj mene.

Bev i na fizio tuka, mi proveruvase rang na dvizenje i dade nekoi vezbi za toa, ako go najdam listot kje go postiram tuka.

Член од
28 октомври 2021
Мислења
1.126
Поени од реакции
2.215

Јас зимава терав сплит од Mike Israetel, 5 дена, доста напредок имав.

Kajgana Shop

На врв Bottom