Брука во КАМ маркетите

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.565
Поени од реакции
22.266
Ако не за друго, благите во Европа се мноооогу подобри од Австралиските благи. За другото не можам да кажам не су пробал Аустралиско.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.965
Поени од реакции
8.626
paralelen uvoz e dozvolen ovde, retko e isplatliv i podlezuva na carini ali e OK. ne im se dava monopol samo zatoa sto ovde se proizveduva odredena stoka.

pocituvanje standardi pri produkcija i imanje ist prozivodstven kvalitet ovde e normalno. vo eu ne e. milka ti ja spomnav a ima i slucaevi kade NAMERNO ne se proizuveduva so ist kvalitet zasto zakonite se razlicni, za ova se zalese hrvatska.

ne podlegna. toyota prva ja snema od AUS. ednostavno AUS odluci da ne proizveduva koli i cel toj biznis go prefli vo azija.

klimata ima vrska so zelencukot zasto ovde sekogas se e vo sezona nekade. neznam kako e vo GER ne sum obrnal vnimanie ali vo london slabo bese odrzuvanjeto na marketite, tuka ne e taka. svezo GMO ovosje i zelencuk ovde se zabraneti, mislam samo pamuk i canola se dozvoleni vo aus. takvi sranja ostavame na holandija i amerika i za zal stigaat ovde ko procesirana hrana mada za sreka ko sto rekov sve si proizveduvame pa osven ako ne zapnes da jades amercki kornfleks mesto AUS nema da gi osetis tie blagodeti.

26 mil BOGAT pazar e dovolno golem pazar za sekoj da si ja proba srekata pa duri i ALDI od ger... ger doaga za nas seto ko bugarija na vremeto, smesno eftina u sporedba so AUS.
Се произведувате, ама ете решиле Тојота и Холден да не произведуваат во аустрелија. Самиот твој афинитет по азиска храна зборува доволно за квалитетот кој го има таму :)

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.857
Не, туку ги даваат на социјално загрозени лица гратис. (Пиши Tafel Deutschland на гугл)

Тоа со поефтинување сум чул за некои маркети после 19 часот. Зависи во која покраина и која политика ја има маркетот. Таа политика ја има и Кауфланд во Бугарија на пример.
Абе даваат на социјални лица, ама колку навистина од нив во Германија се социјални лица? И таму некои прават злоупотреба на тие работи...

Абе некои таму намерно работаат на црно како неосигурани/непријавени за да земаат социјална помош и да ги искористат тие работи за поефтино пазарење.

Ами нормално секој што зема социјална помош е заведен како социјално загрозено лице...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.563
Поени од реакции
24.923
Се произведувате, ама ете решиле Тојота и Холден да не произведуваат во аустрелија. Самиот твој афинитет по азиска храна зборува доволно за квалитетот кој го има таму :)
zborime za hrana ne za koli... porano imavme 5 fabriki i proizvodstvo, sega nemame. nema pari u toa.

mojot afinitet na aziska hrana se dolzi na 10 god ziveenje u azija i na faktot deka sakam luto. ednostavno preferiram aziska kujna zasto vo golema mera se jade sveza hrana, mesto procesirana. primer nemaat oni salami nego jadat meso, e sega ti ako mislis deka martadela e bolje od wagyu ondak ok...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.565
Поени од реакции
22.266
zborime za hrana ne za koli... porano imavme 5 fabriki i proizvodstvo, sega nemame. nema pari u toa.

mojot afinitet na aziska hrana se dolzi na 10 god ziveenje u azija i na faktot deka sakam luto. ednostavno preferiram aziska kujna zasto vo golema mera se jade sveza hrana, mesto procesirana. primer nemaat oni salami nego jadat meso, e sega ti ako mislis deka martadela e bolje od wagyu ondak ok...
Ја заборави азиската Вегета. Ама и мене ми е вкусна да не бидам погрешно сфатен.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.563
Поени од реакции
24.923
Ја заборави азиската Вегета. Ама и мене ми е вкусна да не бидам погрешно сфатен.
ista e taa peer... MSG se koristi i u nasata vegata. forata e sto jas retko jadam procesirana hrana, od meso jadam pretezno divec i riba sto sam si gi lovam ova e 80%, drugite 20% kupuvam direkt od farma od prijatel. mnogu mnogu retko se slucuva da kupam meso od samoposluga.

mene me kine sirenjeto i kaskavalite... toa mi e slabost a toa evropa si go proizveduva top so toa sto ovde imame i juzno americki sirenja i ona americkoto sranje sto oni go narekuvaat sirenje... :icon_mrgr: e sega ova ima kaj mene kaj lester malku potesko, mada moze seuste ne istrazil teren u brisbane... na Gold Coast tesko.

kaj vas prasanje e dali moze da se najde panquehue sto mi edno od omilenite so vino na primer ili meksickite za tako...

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.965
Поени од реакции
8.626

Да бидам искрен мартадела е боље од инсекти. Можеш повеќе луто и зачинето да ставиш, да не се осети бајатоста на храната "свежа"

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.336
Поени од реакции
7.701
Никогаш нема да можам да ги разберам тие муштерии што попрво би ја купиле тортата во Веро или шампањацот во Тинекс.

Во Германија го има истиот феномен.
Тие муштерии идат во Веро бидејќи има поголем избор на едно место. Значи со едно паркирање, завршуваат работа, значи заштедуваат на време, енергија, гориво и сл, а и имаат доволно финансии да му ја мислат за секој денар.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.563
Поени од реакции
24.923
Ако не за друго, благите во Европа се мноооогу подобри од Австралиските благи. За другото не можам да кажам не су пробал Аустралиско.
ne postoi AUS blago... englezive se tapa za gotvenje, duri i onie tipicni angliski jadenja se bolji ovde.

blagoto ovde sto se proizveduva e uglavno CADBURY i NESTLE so toa sto cadbry e adaptirano za AUS vkus, znaci ima razlika so ona sranjevo od anglija a nestle mi e isto. LINDT isto proizveduva ovde i bar mene mi e povkusno ova nego ona u svici (zboram za totalno isti bonboni, imam sporeduvano, ista bonboniera lol).... ima i drugi ali slabo nema asalen AUS brend izlezeno za golema prodazba.

e sega, ako zborime slatkarnici, ovde imas uglavno grcki i italijaski slatki... cat pat se naoga i nesto od juzna amerika ama ne mnogu, mada eve trilece moze da go probas ona originalnoto ako sakas.

svabsko kaj mene slabo, porano imase nekolku svajcarski slatkari ali so covid gi snema, francuski pekari/slatkari ima na ton ali gi drzat vietnamci... oni bea nivna kolonija pa pravat dobri francuski raboti sto moze da se nosat so ona sto sum jade u FRA, sto znam francuzi ovde slabo ima i toa sto ima uglavno e u drugi branshi.

imame i dobri stvari od bliskiot istok i persija, miljarda tipovi baklava, nekolku vida tulumbi i boza, makedonska i bosanska. :icon_mrgr: sampiti imit, padobranci jok...

znaes sto nemame, onie svabskite pekari sto nudat kafe i strudla ili onie tipicni svabski peciva nesto vaka...

1673027793095.png

ovde slabo navika za takov pojadok i toj tip na blago i peciva....

kaj nas pocesto ke najdes nesto vakvo u kafic za pojadok...

1673027930214.png
Автоматски споено мислење:

Да бидам искрен мартадела е боље од инсекти. Можеш повеќе луто и зачинето да ставиш, да не се осети бајатоста на храната "свежа"
fino, ti veruvam, stom si probal insekti da sporedis so martadela sigurno znaes.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.153
Поени од реакции
7.842
mene me kine sirenjeto i kaskavalite...
Ce si kupish 10 Litri mleko od farma i ce si naprajsh sam Sirenje.
Za belo e 10 min rabota.
Za izvarka isto takaza bijano treba malce pojce rabota ama ako sakash makedonsko sirene Made in Ostrelija by Kano , bujrum

Jas se sam si pravam, komshijata ima 50 Bio Kravi.
Ama koga ce zagladni za ubavo sirenje kupuva od mene :pos: ( Pola kilo 10€)

Cestit Badnik na site Pravoslavni ovde!!!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.563
Поени од реакции
24.923
Za belo e 10 min rabota.
Za izvarka isto takaza bijano treba malce pojce rabota ama ako sakash makedonsko sirene Made in Ostrelija by Kano , bujrum

te baram sledniot pat u MK koga ke sum da me naucis... kravi i mleko ne e problem ali ova ne sum probal nikad....

inace eve domasno...

SAVE_20200627_241122.jpg

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.746
Za belo e 10 min rabota.

И од 10 литра млеко, колку ќе извадиш сирење?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.943
Поени од реакции
37.182
Ај да се надоврзам на темава, во еден од маркетите на делот фурна и лиснати со свои очи видов како си претрчува лебарка по лиснатите теста ... вратив се што ставив во хартиените кесички и излегов !!!
Рамстор, 100%!

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.153
Поени од реакции
7.842
te baram sledniot pat u MK koga ke sum da me naucis... kravi i mleko ne e problem ali ova ne sum probal nikad....

inace eve domasno...

Прегледај го приврзокот 361376
Ne morash da me barash vo Mk dosta e i Deutschland.
A ovde so komshijata suschime so Warm Rauch.( 3-4 dena na Bukov Cad)
Tvoevo e so Kalt Rauch ( Laden Cad ili na vozduh)
Автоматски споено мислење:

Eve ti odlicna recepta i ubavo objasneto.
Jas koristam Maja za sirenje ( Si kupivam od Mk sekoe leto) a ako nemas mozhi i kiselina ca 130ml

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom