- Член од
- 26 февруари 2016
- Мислења
- 5.419
- Поени од реакции
- 13.591
Зошто демек? Од каде знаеш дали е така или не кога не ме познаваш лично?Демек душата ти се треси и паѓаш во бунило заради Аргентина?
Зошто демек? Од каде знаеш дали е така или не кога не ме познаваш лично?Демек душата ти се треси и паѓаш во бунило заради Аргентина?
Не знам само како го издржуваш товарот на стресот од навивање за некоја држава од друг континент. Тоа ти се вика навивачка страст.Зошто демек? Од каде знаеш дали е така или не кога не ме познаваш лично?
Не е тоа карактер на поединците, хрватските фудбалери се малтене истите сељачишта како и фудбалерите во другите околни земји. Разликата е тоа што го спомнав како спортска култура во репрезентацијата.za uspehot na hrvatska mislam deka na kraj pred se zasluzni se igracite. ne zboruvam samo za individualniot kvalitetot nego i karakterot na poedincite. tuka gledam i golema razlika koga se pravi sporedba so srbija koja na hartija ne izgleda mnogu poslaba, no belezi mnogu polosi rezultati. hrvatite imaat eden kup fudbaleri koi imaat pobednicki mentalitet i sekogas davaat 100%. fudbaleri kako modric, lovren, kovacic, gvardiol, brozovic i perisic se lideri koi se naviknati vo teski situacii da prezemat odgovornost, dodatno toa se igraci koi trcaat za timot, ne se nekoi na koi im e potrebno cel tim da rmba za niv. na takov tim moze i nekoj klosar od pred kooperacija da im se stavi kako trener i sepak ke gazat, imaat tolku fudbalska inteligencija i takov mentalitet sto i bez instrukcii znaat kako se igra efektiven fudbal.
ne sakam da kazam deka dalic ne bil biten, ne bi bilo fer bidejki ne se znae sigurno kako ke bilo bez nego, no stojam na toa deka i bez vrven trener takov tim bi bil prilicno uspesen. dobar trener e poklucen za tim vo koj nema tolku golem broj na fudbaleri so takvi karakteristiki.
se sto kaza e tocno, sepak ne mi go razbra celosno muabetot. ne zboruvav za hrvatskata reprezentacija voopsto nego zboruvav konkretno za aktuelniot tim. ako gi poglednes individualno igracite togas bas se primetuva deka site tie fudbaleri toj nacin na igra go imaat i vo nivnite klubovi. i koga zboram za nivniot mentalitet ne mislam na toa dali slusaat turbo folk i se pijancat na proslava nego zboruvam samo za nacinot na fudbal koj go praktikuvaat i vo nivnite klubovi. pogledni ja samo sredinata so modric, kovacic i brozovic, imaat tamu trojca vrvni fudbaleri koi i vo nivnite klubovi na sekoj natprevar davaat 100%. takva sredina zlato vredi vo denesniot fudbal bidejki duri kreativecot modric e rmbac. ne bi bile tolku kompaktni tamu da bi imale nekoj klasicen kreativec so slaba defanziva. duri ofanzivcite vo timot gi krasi toa sto postojano rabotat na terenot. na angliski sto bi rekle site fudbaleri na hrvatska imaat visok work rate, a toa ne e taka samo koga se vo reprezentacijata nego ednostavno takvi im se pogodeni fudbalerite, odlicna kombinacija od visok individualen kvalitet i rmbacki mentalitet na terenot. nema potreba da go smenat nivniot mind set koga igraat za reprezentacijata bidejki i vo nivnite klubovi taka igraat.Не е тоа карактер на поединците, хрватските фудбалери се малтене истите сељачишта како и фудбалерите во другите околни земји. Разликата е тоа што го спомнав како спортска култура во репрезентацијата.
Тука мислам на култура како корпоративна култура. Не е дека хрватските играчи се поголеми професионалци кога тренираат, во клубот итн. или повеќе ја сакаат Хрватска отколу Србите Србија. Едноставно репрезентацијата одржува некаков стандард и има изграден култ околу себе. Секој нов репрезентативец влегува во една организирана средина каде што има сет на непишани правила како треба да се носиш и се асимилираат во тоа или нема да бидат дел од нејзе.
Првата генерација на Шукер/Бобан/Просинечки имаше врсници што војуваа и тие ја гледаа репрезетнацијата како дел од нивниот придонес кон војната. Така создадоа култ кон репрезентацијата како нешто свето. Секое дете сон му е да игра за репрезентација, не за Реал или Динамо или Хајдук. Таа репрезентација има изградено во таа генерација таков статус што се друго е подредено на нејзе и за сите деца да се стигне таму е ултимативна чест и одговорност.
Следната генерација што дојде се децата од војната кои ги идолизираа првите и го продолжија нивниот однос иако нивното искуство е поинакво. Сега дојде веќе и трета генерација која што е родена после војната, но културата направеа од страна на првата генерација се пренесува и понатаму и сите се однесуваат како да идат да војуваат иако војната е веќе 27 години завршена.
Но и тоа е само дел од сложувалката. Ти имај борбеност и дисциплина колку сакаш, треба да имаш играчи од Интер, Баерн, Реал, Челзи, РБЛ итн. за да можеш редовно да се носиш со најдобрите екипи. Хрватска има огромно производство на играчи, мислам дека се во топ 6-7 на свет по број на фудбалски интернационалци + имаат силен Динамо дома. Тоа покажува огромна ефикасност на целиот систем.
Да, а пред две недели беше гостин во еден на еден и збореше како се местат ждребовите и дека Бразил ќе биде светски првак. Да му ебам тоа старото издртавено гомно, секој втор збор му е местенка.Џаро денес беше гостин на Канал 5 во емисијата Само Вистина каде јавно зборуваше за неговата историја со местенките и типува на Аргентина дека ќе биде нов светски првак.
Лага!Да, а пред две недели беше гостин во еден на еден и збореше како се местат ждребовите и дека Бразил ќе биде светски првак. Да му ебам тоа старото издртавено гомно, секој втор збор му е местенка.
Абе го праша Жаре кој мислиш дека ќе освои и рече Бразил. Небитно, муабетот ми е дека што и да се деси у светов за него е местено. Сеа да го прашаш сигурно ќе ти рече дека е местено што Мароко отиде у полуфинале, они се муслимани а СП се одржува у муслиманска земја и морало да има некоја таква во завршницата, бла бла бла. Гони го таму у курац, мисли ако ја наместил Хајдук-Драговољац у 85та година и готово се е местено у цел свет.Лага!
Рече дека Бразил ИЛИ Аргентина ќе игра финале, едниот.
Од тоа што го кажува дали 5% е точно, во тежок филм е влезен. И да, судијата нема видено курви во Италија, па тука дојде да осети малце што е курва. Сигурно ќе си уништи кариера човекот ради курва и Џаро.Почнува да излапува, гледа дека стар и кур не го боли више. Гледав пред некое време се излаја како со Гризли ја местеле Македонија-Ирска и на судијата Италијанец му донеле курви за пеналите.