Автоматски споено мислење:
lol, nemas poima...Тоа пошто-пото зимање не е она класичното со посредници од пред 90 години каде младите не се ни знаат, туку е модернизирана верзија.
Обично нашите коишто ќе се преселат во странство, одат со помислата дека тој домашниот таму те гледа како непријател и не те сака, па затоа одат на најсигурната варијанта а тоа е барање на наши, балканци, за дружба и живот.
Некако се плашат да се измешаат со локалците, да се запознаат, пошто како нација сме понизни и страдаме од комплекс на пониска вредност.
Ќе се преселам у странство за да се дружам стрикно со наши. Најглупо нешто.
Од таму доаѓаат и бош муабетите од типот што ќе праиме за одмор, она ќе сака кај нејзините, ја кај моите, она нема да сака 3 деца, нема да сака да пере алишта и да готви и слично.
Е сеа нашите девојки се можда попаметни и у странство бараат тамошен дечко за иднина. Јас не познавам наша девојка што отишла у странство и земала наш дечко.
Братот ќе поживее малце надвор, ќе напраи паричка и ќе дојде тука нели да се покаже со што автоматски се претвара во форма на виза во очите на тукашните наши девојки. Ќе се срокаат, ќе продужат да се дружат преку пораки, брат иам девојче доле доека рока румунки за 20 евра, ќе дојде уште некој викенд подоцна и за краток временски период ши сед јес.
Горе тераат како што тераат, некои и успеваат, некои се баталуваат после некое време. Е ова е таа модернизирана верзија на тоа пошто-пото, слично е како пред 90 години, тогаш апла не се знаеле, сега се знаат пошто се рокнале 3-4 пати и чатувале 6 месеци. Заедничкото е што се запознаваат у брак, па ако си одговараат ондак тераат даље, ако не, се разделуваат.
Таа има виза, овој продужува по истиот рецепт.
Е има и такви заборавени од времето, напуниле 40 години, им поминало времето (ова само според наши норми и правила, затуцани) има кеш и доаѓа тука стрикно да најде некоја што ќе го пере, грав што ќе му свари и што ќе чисти дома. Секако дека личи на виза, со таа разлика што овој стварно е виза, зицер за некоја наша неостварена, иде таму му ги троши парите и после продужува со локалецот.
Што знам, јас поентата на живеење во странство ја гледам во тоа да се измешаш со домашните, да ја примиш нивната култура, да размениш искуства, да стекнеш некои нови навики, размислувања, делувања.
Јебало те живеење у странство ако морам да се дружам и живеам со истата багра која ја гледам и среќавам секој ден тука.
#1 u evropa u golema mera se rashtrkani taka da najcesto ne si druzat tolku megu sebe. isto i u amerika.
#2 u AUS, recisi sekoj ima edno drustvo od zemjata od kade doaga i uste edno "avstralisko" drustvo na luge od drugi nacii. toa e taka zasto vo AUS multikulturata taka bila postavena veke 60+ godini, ovde se slavi faktot deka ne ima od sekade i se gleda na toa kako bogatstvo. od taa gledna tocka se poddrzuvaat zaedncite i taa "dojdena" kultura. mene toa mi e super, primer pokraj svojata imas lesna moznost da vidis drugi kulturi, da napravis dobri kontakti so specificni zaednici ako sakas itn... skolski drugar od egipet me ima nekolku pati setano tamu na primer i sum videl raboti sto nikad obicen turist ne bi gi videl. isto i vo venecuela, sum bil na svadba kaj skolski vo fidzi i nepal, sum brkal brazilki ko kopilj zasto i oni ko nas si imaa svoj veceri i klubovi, sum javal na kamila i konji vo juzna avstralija na farma kaj avstralijanci drugari... mi idele i mene na gosti vo MKD i sum gi setal ne samo niz mkd nego i evropa pa i niz "nasite mesta" vo aus. avstralec koga ke proba boza na primer prvo te prasuva kolku alkohol ima, go asocira na pivo, argentincite se cudat kakva e nasata mesana skara od meleno, dodeka bukvalno sekoja azaijatka sto i ima dadeno da proba jogurt se cudela kako toa moze da go pieme... ima ubavina vo mesanjeto, apsolutno i AUS e moze najdobro mesto na svetot za toa zatoa sto ovde mozes da osetis secija kultura. i dobra i losha za zal.
#3 edini sto odat u stranstvo so kompleks na nizha vrednost se "novata" evropska dijaspora so bg pasos. jas ne mislam deka NIKOJ sto dobil viza na regularen nacin ide so nekakva nizha vrednost ili ne moze da se vklopi za brzo vreme. toa ti e totalno gresno osven ako site sto gi znaes i za koj zboris se ustvari so bg pasos.
#4 za odmor toa e tolku smesno da neznam ni od kaj da pocnam... prvo sfakas valjda deka za 90% od dijasporata eden, dva pa i tri odmora ne se problem. najmal problem e edna godina da teras odmor vo mkd a druga na drugo mesto ili da gi iskombinras i dvete destanancii ili pa da ides na sosema treta. najtesko e ustvari ako i dvajcata ste od MKD. koga si u mkd sekoj normalno ke saka so/kaj svojte pa ako ste od razlicni predeli toa problem. mene na primer koga sum u mkd sekoj den nadvor od skopje (osven ako ne igra vardar nadvor) mi e gubenje vreme. sve sto ima mkd da ponudi sum videl i ic ne mi cue za berovo, kumanovo ili ohrid. eve stan zedov (najveke za mojte) u OH abe uste se ezam od pomislata deka ke treba da se ebavam da go opremuvam i deka ke treba da izgubam poveke od 3 dena tamu sledniot pat koga ke sum vo mkd. ne deka ne e OH ubav ama jas sakam vo mkd da si bidam megu moj rodnini/drugari a ne da idam na plaza... imam 100 pati bolje tuka.
#5 mkd devojkite potesko vleguvaat vo vrska, po pribirlivi se i koga ke vlezat se trudat da ja zadrzat pa cesto trpat svashta... tocno e deka pomal % ke se odluci da vlecka nekoj od mkd ama zatoa MNOGU POGOLEM % se razvedeni bas radi toa. so tek na vreme sfakaat deka zgresile ali kasno e veke. ova vazi i za onie ultra pametni/uspesni (osobeno za niv) na primer neznam edna makedonka advokatka ili biznismenka (od 10tina sto gi znam) a da ne e razvedena.
Последно уредено: