Tinder

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.404
Поени од реакции
38.909
Овој византиецов треба да се раздвижи малку и меѓу попростите луѓе од другите народи и после да сере за македонците. Можда имал прилика да се движи во некој посаглам кругови од други нации ама треба да се подвижи малку и меѓу поглупавите народи од тие нации на кој му го крева курот па после да прави споредба.
Зошто би се дружел со глупи луѓе од било која нација жити се?

Земи лет Скопје-Дортмунд со визаир да видиш за каква маса на кисело месо станува збор. Не зборувам јас за академското образование или професионалната занимација на луѓето, туку за понашањето, културата и нивото на свесноста за и околу нив.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.503
Поени од реакции
9.306

Земи лет Скопје-Дортмунд со визаир да видиш за каква маса на кисело месо станува збор. Не зборувам јас за академското образование или професионалната занимација на луѓето, туку за понашањето, културата и нивото на свесноста за и околу нив.
да де и јас за истото зборвам, ако јас се споредам со тие за кој зборвам, ние сме бе ЦИВИЛИЗАЦИЈА за стокава што ја гледам околу мене.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.830
Поени од реакции
6.439
Најјак ми беше кога пиша во Драга Кајгана за средбата со некои крупни специјалци во Бриж или Стразбур не знам каде беше. Ако не му го глодал курот на некој од нив, под некој средновековен мост, еве на :LOL:
Жалам шо че ти го пукнам филмо, јас какви што сум имал жени, ти нема да имаш ни во 3 животи. ХАХАХАХАХАХАХАХАХА
квалитетот на твојот пост, само ја потврдува валидноста на мојот. Ајде терај.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.625
Поени од реакции
24.999

ne ti zbori za druzenje nego za velicenje na nekoj nacii sto vizantiecot si gi pravi. prvo amerite, jadese gomna za evropejcite sega u moda mu se francuzi i scajcarci lol... u princip sekade imase sekakvi luge nezavisno sto nacija se.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Овде има луѓе - илјада пати поубави од мене, повисоки мажи, со пошироки рамена, жени какви што нема да имам никогаш - луѓе со извонредни интелектуални капацитети за мене недостижни, од овдешни фамилии, на кои самите предци им оставиле толку многу, од страна на недвижнини, куќи, коли, ранчој.
Јас сум одушевен од нив. Тоа се моите европјани. Такви ги сакам, и кога ги гледам такви, полна ми е душата. Тие се моја гордост, иако немам многу со нив. Туку е разликата меѓу јас и ти. Јас простиот, и ој ти кајгана паметниот. Биди ми поздравен и не се грижи толку за мене, не ја гнасам веќе твојата чиста сорта, уште неколку години и ќе заборавам од што сум бил дел. Нити си засегнат од мене, ниту пак јас од тебе.
Море теле, ако ти си се родил инфериорен, не значи дека цела раса сме такви.
Чисто еден шамар од друга реалност, ако навистина си од тој град што имаш пишувано, имаме кадар низ цел свет, меѓу кои и професори на најпрестижни универзитети, луѓе кои се почитувани и од Европјани, и од Американци и од Австралијци.
Исто имаш кадар кој работи на светски проекти, а сеуште живее во Македонија, проекти кои вредат стотици милиони.

Индивидуалните неуспех и инфериорност ги препишувате на целата нација, за ова не ви е виновна државата туку самите вие, реалноста е дека имаме луѓе кои се мотивација и за тие нациите на кои ти се восхитуваш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.625
Поени од реакции
24.999
Жалам шо че ти го пукнам филмо, јас какви што сум имал жени, ти нема да имаш ни во 3 животи. ХАХАХАХАХАХАХАХАХА
квалитетот на твојот пост, само ја потврдува валидноста на мојот. Ајде терај.
abe klosar eden celi esei iznapisa za kako ti e sram da i priides na nekoja so ti se smeskala ili so znam sto... zemi sokri se nekade, da ne ti dala gospodarkata tvoja da se povozis tamu so merdzovo nejno od golf poveke nema da vidis :facepalm:

teraj si tamu zivotot ali ne pravi si filmovi posto eden kup gluposti iznapisa za da imame prestava do kaj si...

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Не можеш да го осетиш тоа со пола година година шетање дур си млад. Тие проблеми се генерално на постари години и по подолго живеење. Ти си била само гостин. Целосна интеграција е друг муабет, најчесто првата генерација не ни успева.
Баш ми е жал што имате таков впечаток за западна Европа и што не ви се наредиле коцките у животот да бидете прифатени од околината.

Тоа дел секогаш е вина на околностите, но има многу тука удел и комплексот на пониска вредност кај македонците кои воопшто не се ни обидуваат да се интегрираат во општеството каде што отишле да живеат, ниту да се вклопат во културата. Многу од тие во туркиш во Цирих не се ни трудат да се вклопат, па после плачки не не прифаќаат. Интеграцијата е двонасочна улица, нема никој да те одбие ако заслужиш да бидеш прифатен, ако гураш балкански менталитет, нема да те прифатат, нормално.

Многу ви е глупав аргументот "ти си отишла како гостин", затоашто не живеам јас под камен или во некој меур изолирана, познавам многу мои колеги кои живеат таму само 5 години и се комплетно интегрирани во тие општества, и никој не ги третира како граѓани од трет ред или што и да е маубетов што се гура тука као they hate us cause we're black.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.014
Поени од реакции
42.732
Баш ми е жал што имате таков впечаток за западна Европа и што не ви се наредиле коцките у животот да бидете прифатени од околината.

Тоа дел секогаш е вина на околностите, но има многу тука удел и комплексот на пониска вредност кај македонците кои воопшто не се ни обидуваат да се интегрираат во општеството каде што отишле да живеат, ниту да се вклопат во културата. Многу од тие во туркиш во Цирих не се ни трудат да се вклопат, па после плачки не не прифаќаат. Интеграцијата е двонасочна улица, нема никој да те одбие ако заслужиш да бидеш прифатен, ако гураш балкански менталитет, нема да те прифатат, нормално.

Многу ви е глупав аргументот "ти си отишла како гостин", затоашто не живеам јас под камен или во некој меур изолирана, познавам многу мои колеги кои живеат таму само 5 години и се комплетно интегрирани во тие општества, и никој не ги третира како граѓани од трет ред или што и да е маубетов што се гура тука као they hate us cause we're black.
како ти се интегрира кога не го знаеш јазикот? За целосна интеграција мора течно да го збориш јазикот на исто ниво како и домаќинот. Ако примети дека си странец одма те чкрта. А реално, не е некоја филозофија после две три реченици некој да види дека не си од таму.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.625
Поени од реакции
24.999

a kade i koj makedonci se tretirani ko gragani od tret red? pa makedoncite sekade vazat za vreden i miroljubiv narod i prilicno lesno se intergrira. nas povise ne koci asocijacijata so drugite pleminja od balkanot sto imaat mafii i sto ti ne... si cula za makedonska mafija nekade ili makedonci da pravat problemi?

nema vrska povtorno ova sto go zboris, izborot e sekade na samiot covek. ako saka ke se integrira celosno ako neke nemora, ednostavno negov izbor e. ona sto probuvaat da ti objasnat e deka taa prva generacija sekade pravi zrtva za da napravi nekakov start i nemoze bas premnogu da prebira kako ke zivee ako saka decata da im prosperiraat. taa prva generacija od vreme na vreme ke pocustvuva i po nekoja nepravda, delumno radi niv delumno radi nekoj birokrat ili rasist. sekade go ima toa be, pa u mkd go imas ne pak vo stranstvo. ama toa e koj kako ke si go sfati i kolku mu drzi gazot. nekogas ednostavno e taka, butaj i vikaj ura...

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.503
Поени од реакции
9.306
како ти се интегрира кога не го знаеш јазикот? За целосна интеграција мора течно да го збориш јазикот на исто ниво како и домаќинот. Ако примети дека си странец одма те чкрта. А реално, не е некоја филозофија после две три реченици некој да види дека не си од таму.
не знам што се објаснуваш со неа, не вреди, јас сум бил во кругови каде имало секакви, австралци, македонци, грци, арапи и не знам што, и пази македонциве и грциве се групираат заедно,а замислли македонциве и грциве веќе трета генерација таму, и сега таа ќе ми објаснува што како, а била таму турист.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
a kade i koj makedonci se tretirani ko gragani od tret red? pa makedoncite sekade vazat za vreden i miroljubiv narod i prilicno lesno se intergrira. nas povise ne koci asocijacijata so drugite pleminja od balkanot sto imaat mafii i sto ti ne... si cula za makedonska mafija nekade ili makedonci da pravat problemi?

nema vrska povtorno ova sto go zboris, izborot e sekade na samiot covek. ako saka ke se integrira celosno ako neke nemora, ednostavno negov izbor e. ona sto probuvaat da ti objasnat e deka taa prva generacija sekade pravi zrtva za da napravi nekakov start i nemoze bas premnogu da prebira kako ke zivee ako saka decata da im prosperiraat. taa prva generacija od vreme na vreme ke pocustvuva i po nekoja nepravda, delumno radi niv delumno radi nekoj birokrat ili rasist. sekade go ima toa be, pa u mkd go imas ne pak vo stranstvo. ama toa e koj kako ke si go sfati i kolku mu drzi gazot. nekogas ednostavno e taka, butaj i vikaj ura...
кано не знам зошто уште ме цитираш и пробуваш да воспоставиш дијалог некаков со мене, ми изгледа дека ми контраш чисто for the sake of да ми идеш контра, а јас не ја гледам поентата на таа дискусија, така што

ggwp

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.625
Поени од реакции
24.999
кано не знам зошто уште ме цитираш и пробуваш да воспоставиш дијалог некаков со мене, ми изгледа дека ми контраш чисто for the sake of да ми идеш контра, а јас не ја гледам поентата на таа дискусија, така што

ggwp
zatoa sto gledam deka kontinuirano pisuvas gluposti sto nemaat vrska so realnosta. spakuvaj se, preseli se pa ke pravime muabet za nekoja godina. ostaj fantaziite na strana lol

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.830
Поени од реакции
6.439
Море теле, ако ти си се родил инфериорен, не значи дека цела раса сме такви.
Чисто еден шамар од друга реалност, ако навистина си од тој град што имаш пишувано, имаме кадар низ цел свет, меѓу кои и професори на најпрестижни универзитети, луѓе кои се почитувани и од Европјани, и од Американци и од Австралијци.
Исто имаш кадар кој работи на светски проекти, а сеуште живее во Македонија, проекти кои вредат стотици милиони.

Индивидуалните неуспех и инфериорност ги препишувате на целата нација, за ова не ви е виновна државата туку самите вие, реалноста е дека имаме луѓе кои се мотивација и за тие нациите на кои ти се восхитуваш.
и јас роден во тој град, школован од Прилепчанец Професор што предава на Универзитет во Лондон, ама ете тие супериорни, јас инфериорен. Остручен Банкар лично од него. Ама ете инфериорен. :ROFLMAO:
Јас ги ценам сериозно индивидуите од нас, кои успеале. Но гледам дека кријат презир кон своето. Не сакам да го кријат. Не пред мене, разбирам. Нема да се истрчам да ги окарактеризирам како предавници.

Овде зборував за грото народ и како тие реагираат на тоа кога ќе слушнат дека на некој од своите му оди подобро од нив. Не ми ја врти темата во други насоки. Камо да сте такви какви што велиш дека сте! Еден инфериорен помалце од вашата нација, вас ова ве прави само подобри и повитални и посупериорни. Што се се засекирале за мене со месеци, лик шо само што не влегол во редот на битни (БИТНИ) Швајцарски банкари. (y) Луѓе побитни од вашата Русија и Америка. Луѓе намерно оставени да бидат неутрални - дури и од руските и америчките и континенталните елити. Затоа што некој треба да го средува нередот, кога ќе завршат со своите глупости. Тоа најчесто е една Банка.

Ама да немалам пак со курчот да не завршам пак над фритеза. Уште еднаш, јас не мразам. Прочитав цитат од Мона Скот, ако не те знаат лично, не го земај лично она што го велат за тебе, и тоа е кротка комфорна вистина. Да мразев и да линчував немаше да се вратам на форумов. Бев повикан да кажам став - пост хумористично саркастично алудираше на инфериорноста на моите ставови. Кажав, она што сум видел (гледам и овде). За универзитетските Професори по Светот од нас, и мојата почит кон нив, не ми елаборирај, сега сум овде кај што сум, заради нив, кога се враќам уште првиот ден сум кај нив. Тие први, лично би му плукнале в лице, на неколку лика овде. Тоа што твоето искуство е различно, мене ме радува и ми е гордост. Сега поздрав, одам да му го испушам на еден алфа под еден мост.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.473
Поени од реакции
3.630
Страв ми е да постирам летни слики од авантурите по аутобаните на Дојчланд и Франција на Инстаграм со Бадем - Вуртемберски ѕверки од мотори и коли, со другарите педери, да не се налутат роднините од Аусралија.

Шегата на страна. Со еден човек од Австралија го правевме муабетот дека Македонците се пеколно љубоморен народ. Имал многу прилики и работни можности во животот, не само таму, туку и тука во Европа, и одма го земаат на заб. Ова ствара оттуѓеност и прикриен презир кон своите, го заприметив. Пошто за да ги сакаш, додека гледаш дека пеколно те мразат, треба да бидиш со дијагноза мазохист.
Ајде да бидиме комплетно искрени. Дали мразат заради немањето на пари? Да, дали е оправдано? Нели секој човек заслужува да живее квалитетен живот и да можи да се оствари кариерно. Па оттука би рекле, мразат, оправдано е. Ама Македонците бре батко, тие не мразат само заради финансиска моќ на другиот. Тие мразат за сосема други афинитети, од Господ дарувани - како ментални капацитети, креативност, физичка убавина, дури и за другари можат да ти љубоморат. Пред да ми плукниш в лице мене, плукни му на Господ. Пошто тој е крив? А после тој? тој ќе ми ти го покажи убаво местото, точно кај ти е. Ова е одлика по која делиме од сите други народи на Балканот. Мислев дека знам многу за своите, за животот да ми покажи дека после 3 децении живот таму, не сум знаел ама баш воопшто. И не сакам да знам повеќе, тој пасус од животов заврши.

Јас одлучив да не мразам. Опкружен сум со луѓе кои ги сакам, и тоа е мојот мир повреден од сите депозити. Последен пат ко чекав на Аеродром бев опкружен со Македонци за прв пат, после година и шест месеци. Тие 2 часа чекање (го задоцнија авионот), беа врел шамар на реалноста, чувствував како воздух да неможам да си земам. Толку простачки муабети се вртеа по тоа столовите, повеќе не беше воздушен патички терминал, туку меана. Крчма полна незауздани свињи. Далеку ќе одат.

Овде има луѓе - илјада пати поубави од мене, повисоки мажи, со пошироки рамена, жени какви што нема да имам никогаш - луѓе со извонредни интелектуални капацитети за мене недостижни, од овдешни фамилии, на кои самите предци им оставиле толку многу, од страна на недвижнини, куќи, коли, ранчој.
Јас сум одушевен од нив. Тоа се моите европјани. Такви ги сакам, и кога ги гледам такви, полна ми е душата. Тие се моја гордост, иако немам многу со нив. Туку е разликата меѓу јас и ти. Јас простиот, и ој ти кајгана паметниот. Биди ми поздравен и не се грижи толку за мене, не ја гнасам веќе твојата чиста сорта, уште неколку години и ќе заборавам од што сум бил дел. Нити си засегнат од мене, ниту пак јас од тебе.
Не очекував вака да те пецнам. Мислев да им кажеш тука, сепак ти како искусен заводник низ Европа и Америка знаеш повеќе. :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.321
Поени од реакции
18.402

Ја сум имал слично искуство како твоето. Само кажувам дека некој што живее таму со децении е далеку померодавен од тебе и твоите колеги кои веројатно се 30че макс. Не мора да се вреѓаш одма, тоа е реалноста. Треба да осетиш поише ситуации за да имаш животно искуство да раскажуваш.
Можда и овие генерации нема да осетат, земјите се многу поинтернационални па и критериумите се спуштени.
И секако има драстична разлика жени/мажи во интеграција и прифаќање.

Kajgana Shop

На врв Bottom