Тешко дека со алат ќе реши некој 19 души. Достапноста на оружјето не може да се занемари. Нема каде нема ментишчиња, ама не секаде можат да се докопаат до автомат.Ne ubiva oruzjeto, lugjeto ubivaat. Toa e samo alatka, kako noz, sekira , bezbol palka itn itn.
Taka si gi vospitale, takvo im e drustvoto i ova si se posledicite od toa.
A former classmate said RamosШто е поводот за латиново што се распуцал ? Булинг од школото или бил индоктриниран со некои срања ?
Најслесното и наједноставното оправдување за секоја пукотница.A former classmate said Ramos
“would get severely bullied and made fun of a lot”
and was taunted by others for the clothes
he wore and for his family’s financial situation.
Не знам што сакаш да кажеш меѓутоа овој проблем си има 2 корени.Најслесното и наједноставното оправдување за секоја пукотница.
Не е легално да се поседува автоматско оружје во сад - може само овластени дилери и тоа со триста tax stamps, background checks и слично. Без ФБИ автоматско оружје нема да купиш барем не легално.Никојпат нема да го скинат оружјето во САД, околу 70 милијарди долари годишно вредна индустрија.
Али барем можат да го лимитират автоматското оружје, да се прави background check и да се продава само на професионалци кои претходно имале искуство. Поразителен е фактот дека секој копиљ со лична карта може да влезе во продавница и да купи AR-15 за бедни 600 долари.
bump stock не е модификација што ја прави пушката автоматска.Не е проблем АР15, проблемот е што лесно може да се направи модификација, има доста видеа на Јутубе како може да се претвори во автоматска пушка.
![]()
What is a Bump Stock? Should it be illegal?!
How does a bump stock work? This video will demonstrate how a bumpstock works when attached to a Semi-Automatic AR-15. This has been in the news quite a bit ...youtu.be
чаша да превртам ќе почнеме јас и ти да се согласувамеNe ubiva oruzjeto, lugjeto ubivaat. Toa e samo alatka, kako noz, sekira , bezbol palka itn itn.
Е овде лежи зајакот. И не само уса туку во цел свет, затоа законите за оружје немаат никаква врска со ова. Ако сакаш и имаш кеш во 90% од светот ќе дојдеш без проблем до автоматско оружје м16/калашников/тоа што е најпопуларно локал. Америте имаат олку ако не и повеќе оружје последниве 400 години али овој проблем го имаат само неколку деценииМање битно дали се води како автоматска на папир. Доволно е смртоносна и со ваква модификација да се убие еден куп луѓе. х3 пати беше побрза со "додатокот" шо и го додаде.
Иначе во САД ако имаш пари можеш и М-16 да купиш ако знаеш каде да бараш, остај шо пишува во законот.
Мање битно дали се води како автоматска на папир. Доволно е смртоносна и со ваква модификација да се убие еден куп луѓе. х3 пати беше побрза со "додатокот" шо и го додаде.
Иначе во САД ако имаш пари можеш и М-16 да купиш ако знаеш каде да бараш, остај шо пишува во законот.
Брат не ме зезај со муабетиве, не убива оружје, луѓе убиваат. Единствена намена на оружје е за убивање. Другите земји будали се што банирале оружје после прв инцидент, некои и без инцидент, учејќи на туѓи грешки. Оружје треба да добие некој после строги тестирања и контроли, ако има потреба, а не да го купуваш ко леб у продавница. Секаде има ретарди, психопати ко овие, само што шансите да дојдат до било какво огнено оружје се скоро никакви. Истото треба и таму да го применат. Само радикални промени и во законите и во перцепцијата на луѓето таму за оружјето може да стави крај на вакви масакри. Гледав некои републиканци ваљда беа, предлагаат да има некој пензиониран војник, полицаец во секое школо или да имаат во училниците ќебиња ко панцири ( не знам како се викаат), а не предлагаат да се стави крај на продажбата на оружје. Секаде во светов, ако е достапно оружјето ко у Америка би се дешавале истите срања, затоа и не е достапно. Срамота е во најразвиената земја у свет, во 21-ви век, децата наместо да учат географија, други култури, земји, они учат како да се кријат и евакуираат од психопати кои им влегуваат во школите и прават масакри. Се дур парите ги ставаат пред човечките/детските животи, овие слики ќе им бидат секојдневие.Ne ubiva oruzjeto, lugjeto ubivaat. Toa e samo alatka, kako noz, sekira , bezbol palka itn itn.
Колку што знам, во Македонија има повеќе регистрирано оружје од САД по глава на жител, па нема вакви работи сега за сега.Брат не ме зезај со муабетиве, не убива оружје, луѓе убиваат. Единствена намена на оружје е за убивање. Другите земји будали се што банирале оружје после прв инцидент, некои и без инцидент, учејќи на туѓи грешки. Оружје треба да добие некој после строги тестирања и контроли, ако има потреба, а не да го купуваш ко леб у продавница. Секаде има ретарди, психопати ко овие, само што шансите да дојдат до било какво огнено оружје се скоро никакви. Истото треба и таму да го применат. Само радикални промени и во законите и во перцепцијата на луѓето таму за оружјето може да стави крај на вакви масакри. Гледав некои републиканци ваљда беа, предлагаат да има некој пензиониран војник, полицаец во секое школо или да имаат во училниците ќебиња ко панцири ( не знам како се викаат), а не предлагаат да се стави крај на продажбата на оружје. Секаде во светов, ако е достапно оружјето ко у Америка би се дешавале истите срања, затоа и не е достапно. Срамота е во најразвиената земја у свет, во 21-ви век, децата наместо да учат географија, други култури, земји, они учат како да се кријат и евакуираат од психопати кои им влегуваат во школите и прават масакри. Се дур парите ги ставаат пред човечките/детските животи, овие слики ќе им бидат секојдневие.
Па не баш, САД се убедливо на прво место, ние сме далеку, бар по тоа што го видов на гогл на брзина. Воопшто не можат да се споредуваат Македонија, било која друга држава со САД. Многу е просто и едноставно. За да добиеш дозвола во Македонија за оружје треба филтри да поминеш. И колку што знам, пиштол е максимумот или за ловечки друштва некои нивни пушки. Има доста оружје, поготово кај шпоните, нелегано, али се работи за криминалци, не за психопати. Криминалец не влегува у школи да убива деца рандом. Друга многу битна работа, каде освен во САД може секоја будала да купи оружје ко пиво да купуваш? Тоа е најголемиот проблем, достапноста. Што е финтава, демек само во САД има ретарди и психопати па затоа нема на други места вакви работи? Не ве разбирам, у 21-ви век, правиме муабет за оружје дали треба да имаат цивили без никакви проверки, кои се и што се, зошто имаат потреба од оружје, со поприлично млаки огранучувања за типот на оружје. Зошто побогу цивили треба да поседуваат било какво огнено оружје ко прво? Не знам зошто би било тешко да го среди САД проблемот со криминалот што им владее, ко секаде во нормалниве држави, потоа забрани и продажба на било какво оружје, односно само после строги контроли да дава дозвола за оружје, да ја средат полицијата. Него милијарди одат во приватни џебови од таа луда продажба на оружје, исто ко што милијарди одат во приватни џебови и во здравството, па луѓе не можат да си дозболат брза помош да викнат, заглавуваат во огромни долгови, направија народ кој е зависен од лекови, ги лапаат ко бомбони.Колку што знам, во Македонија има повеќе регистрирано оружје од САД по глава на жител, па нема вакви работи сега за сега.
Како што видов и јас на гугл, САД се на прво место, ама по нерегистрирано оружје, што значи нелегално. Меѓутоа по легално оружје не се баш горе.Па не баш, САД се убедливо на прво место, ние сме далеку, бар по тоа што го видов на гогл на брзина. Воопшто не можат да се споредуваат Македонија, било која друга држава со САД. Многу е просто и едноставно. За да добиеш дозвола во Македонија за оружје треба филтри да поминеш. И колку што знам, пиштол е максимумот или за ловечки друштва некои нивни пушки. Има доста оружје, поготово кај шпоните, нелегано, али се работи за криминалци, не за психопати. Криминалец не влегува у школи да убива деца рандом. Друга многу битна работа, каде освен во САД може секоја будала да купи оружје ко пиво да купуваш? Тоа е најголемиот проблем, достапноста. Што е финтава, демек само во САД има ретарди и психопати па затоа нема на други места вакви работи? Не ве разбирам, у 21-ви век, правиме муабет за оружје дали треба да имаат цивили без никакви проверки, кои се и што се, зошто имаат потреба од оружје, со поприлично млаки огранучувања за типот на оружје. Зошто побогу цивили треба да поседуваат било какво огнено оружје ко прво? Не знам зошто би било тешко да го среди САД проблемот со криминалот што им владее, ко секаде во нормалниве држави, потоа забрани и продажба на било какво оружје, односно само после строги контроли да дава дозвола за оружје, да ја средат полицијата. Него милијарди одат во приватни џебови од таа луда продажба на оружје, исто ко што милијарди одат во приватни џебови и во здравството, па луѓе не можат да си дозболат брза помош да викнат, заглавуваат во огромни долгови, направија народ кој е зависен од лекови, ги лапаат ко бомбони.