Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    733
Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Овие стварно ќе почнат да се бањаат еднаш неделно како тргнале. Не за друго, смешно/трагично е што државата ги учи како да штедат. Ние сме магистрирале на тема штедња, посебно во 80тите. Епа нек ми извинат душегрижниците ама се се враќа, тркалцето е округло... нека осетат малку што тоа и направија на Југославија, како тоа ние живеевме тогаш ради нив. И ова им е малку, све нивно по список.

Последно уредено:
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.871
Убеден сум дека ти ја знаеш вистината...
Кажаа дека имало пожар во бродот, испадна ракетиран.
Кажаа дека бродот пловел, потона.
Кажаа дека цел екипаж е евакуиран, сега викаат 1 загинат и 27 исчезнати.

Знаеш ли зошто после 10 дена признаа изгубени војници, бидејќи фамилиите се охрабрија и почнаа јавно да зборуваат (кога велам јавно секако не мислам по медиуми каде нема шанси да се даваат црни вести).

После војната ќе дојдат Норвежани за да ги извечат телата на исчезнатите впјници бидејќи русите немаат техничка можност ако бродот е негде длабоко.

Зошто воопшто треба да верувам дека се само 27 исчезнати, кога безброј пати се фатени во лага.

Се срамат од своите паднати херои, ги третираат како предавниџи.

Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.435
Поени од реакции
11.353

Знаеш ли зошто после 10 дена признаа изгубени војници, бидејќи фамилиите се охрабрија и почнаа јавно да зборуваат (кога велам јавно секако не мислам по медиуми каде нема шанси да се даваат црни вести).

После војната ќе дојдат Норвежани за да ги извечат телата на исчезнатите впјници бидејќи русите немаат техничка можност ако бродот е негде длабоко.

Зошто воопшто треба да верувам дека се само 27 исчезнати, кога безброј пати се фатени во лага.

Да не вечераше со фамилиите на загинатите па знаеш? Јер нели по медиуми никаде не проговориле а знаеш вакви информации ииии дарди Русинот тој таму да ти бил меѓу обичниот народ

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.871
Да не вечераше со фамилиите на загинатите па знаеш? Јер нели по медиуми никаде не проговориле а знаеш вакви информации ииии дарди Русинот тој таму да ти бил меѓу обичниот народ
На социјалните мрежи пишувале дека никој не им кажува кај им се децата, нормално нема да добијат простор на некоја национална телевизија, дури можат да бидат осудени согласно новиот закон за попречување на специјалната операција.

Веста од СНН е еден ден пред да признаат русите за загубите, доколку го поставев на време оваа видео секако ќе речевте америчка пропаганда, а тоа што вчера признаа русите дел од загубите, молчите.

Не знам колку сте приметиле дека американците пред почетокот на војната имаа точни информации за сите движења и намери на русите, а и долж сите овие денови изнесуваат најточни информации за војната, како да им се влезени во систем.

Исто така сега помагаат за безбедно движење на украинците како и на донираното оружје.

Сателитите и дроновите на максимум.

Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.435
Поени од реакции
11.353
На социјалните мрежи пишувале дека никој не им кажува кај им се децата, нормално нема да добијат простор на некоја национална телевизија, дури можат да бидат осудени согласно новиот закон за попречување на специјалната операција.

Веста од СНН е еден ден пред да признаат русите за загубите, доколку го поставев на време оваа видео секако ќе речевте америчка пропаганда, а тоа што вчера признаа русите дел од загубите, молчите.

Не знам колку сте приметиле дека американците пред почетокот на војната имаа точни информации за сите движења и намери на русите, а и долж сите овие денови изнесуваат најточни информации за војната, како да им се влезени во систем.

Исто така сега помагаат за безбедно движење на украинците како и на донираното оружје.

Сателитите и дроновите на максимум.
Да да баш еве на снн шо тераат пропаганда а нели кажа медиумски не се експонирале? и ти не знаеш веќе што пишуваш
Него братуууу како стои рубљата? И дај прашај ги твоиве пто знаат се кај испари онаа 40километарската колона преку ноќ пред Киев? Дали духот од Киев ги сјеба или пак соработуваат русите со ванземајци?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.871
Се зголемува подршката во Шведска и Финска за влез во Нато.

И тоа не за некогаш, туку се бара што поскоро зачленување.

62% од финците (71% од мажите).
57% од швеѓаните се за зачленување во Нато.

2017та само 21% од финците биле за зачленување во Нато, есента 2021 само 1/3.

Секоја недела се забележува пораст на подржувачите на Нато.

77% од финците се изјасниле позитивно за зачленување во Нато ако тоа го стори и Шведска.
64% од швеѓаните се за зачленување во Нато ако тоа го прави и Финска.

НАТО ја користи приликата да се заблагодари на Путин.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.053
Поени од реакции
9.431
Се зголемува подршката во Шведска и Финска за влез во Нато.

И тоа не за некогаш, туку се бара што поскоро зачленување.

62% од финците (71% од мажите).
57% од швеѓаните се за зачленување во Нато.

2017та само 21% од финците биле за зачленување во Нато.

Секоја недела се забележува пораст на подржувачите на Нато.

77% од финците се изјасниле позитивно за зачленување во Нато ако тоа го стори и Шведска.
64% од швеѓаните се за зачленување во Нато ако тоа го прави и Финска.

НАТО ја користи приликата да се заблагодари на Путин.
Ај сега нека го финансираат воено индустрискиот комплекс на САД, нека купуваат "супериорни" Ф35-ки и сл. техника и нека инсталираат штитови на своја територија. Ем да трошат пари ем да бидат тие топовско месо.....ебате глупаците, врска немаш од ништо. :D

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.160
Поени од реакции
3.395

Што бара умрен американец кога се зборува за умрени руси?
Или си копирал од друго место и не си ја видел сликата.

@loophole мислев да не ти останам должен во врска со вчера, ама нема потреба да постирам нешто што одамна го знаеме и да отиде водата на друга страна, туку најдов нешто интересно за што се правеа споредби со Италија, издадено е во мај 2020г за 2017г од Еуростат.

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10868691/2-19052020-BP-EN.pdf/bb14f7f9-fc26-8aa1-60d4-7c2b509dda8e

Сметајки во ППС Русија е подобра од Британија, а од ЕУ веројатно само Германија и можеби Франција имаат повеќе.

Што е ППС, Гугл вика
What is GDP for PPS?

It reflects the total value of all goods and services produced less the value of goods and services used for intermediate consumption in their production. Expressing GDP in PPS (purchasing power standards) eliminates differences in price levels between countries.
Значи кога сметаш во евра/долари една е вредноста, ама ако сметаш во рубљи друга ќе биде.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.871
Што бара умрен американец кога се зборува за умрени руси?
Или си копирал од друго место и не си ја видел сликата.
Споредба како американците ги почитуваат своите војници.
Путин ги крие, не им кажува ни на семејствата.

Проценил дека доволна почит е што ќе им даде 60 илјади евра, а телата може да им ги остави на бојно поле, потонати бродови, подвижни крематориуми.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.474
Поени од реакции
24.712

Проценил дека доволна почит е што ќе им даде 60 илјади евра, а телата може да им ги остави на бојно поле, потонати бродови, подвижни крематориуми.
jas iskreno pocnuvam da pozeluvam ruska cizma povtorno da nagazi na evropa posebno kaj vas siptaranata. mater da vi ebat za navek posto ocigledno ste gomna sto se sitite na vojnava. ne sapun, cesticka milimikronska da ne ostane od vas.

nema da mu falite na svetot.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305

Истото го праи и Турција моментално со нападот во Ирак, и што праиме сега?

Колку памтам и лани на нападот од Иран на америчката база у Ербил, америте рекоа дека немало погинати, па после недела за недела пријавуваа по некој самоубиен војник, сообраќајка и сл.

Види ако има 20 загинати руски војници у бродот што потона или 200 знаеш и сам дека нема да можат да се скријат, и од кого би се криеле е прашањето. Кога тогаш ќе исплива тачната бројка. Е сега дали ќе ги водат како изгубени, дали како америве класика самоубиени или незнам ти што. Бројката ќе се потврди кога тогаш, нема ни турциве да ги клонираат војнициве што им загинале вчера у Ирак, ниту русите, ниту пак Зеленски украинците.
Не му се грижи ти до толку :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Кајгана експертиза vs германската економија. :D
Германската (севкупно европската) индустрија ќе преживее и ќе остане компетитивна, без грижи. Предноста на европската индустрија не е ниската цена на енергенси, туку огромниот домашен пазар на ЕУ (втор најголем по способност за апсорпција), заштитен со протекционистички политики и огромни бариери за влез и нејзината софистицираност, тоа што се високо на глобалниот ланец на додадена вредност. Додека германската индустрија ја има ексклузивата на внатрешниот пазар на ЕУ и непопречен пристап до северноамериканскиот и кинескиот пазар, што не е изгледно дека ќе се смени во иднина, they will be fine. Германската економија не живее од индустрии на инпути, со ниски маржи, кои се профитабилни единствено ради обем, туку од високо софистицирани, капитално-интензивни индустрии, кои ги доминираат. Во такви пазари тешко се влага и тешко се создаваат супститути.
Плус, трошоци за енергенси не се make it or break it елемент за определена индустрија. Не се главна ставка на фиксни трошоци, ни ставка што комплетно детерминира трошоци на производство. Во последните 30-40 години, најбитни се трошоците за човечки капитал и имплементирана технологија на производство. Затоа што, цените на сите commodities како инпути во производство се формираат на глобални берзи и тоа ни зависи од руската економија, ни Русија некогаш ќе може да го смени. Јапонија и Кореја немаат пристап до ефтина енергија, па пак имаат фантастични индустрии.

Западните економии имаат преживеано и полошо од ова. Нафтената криза во 70ите на минатиот век, беа многу посериозен шок на страната на понудата на енергенси, па Европа и САД се приспособија. Такви шокови создаваат инфлациски притисоци во една економија, тоа е сигурно, ама не е крај на светот ни ја детерминираат долгорочната иднина на еден регион. А Русија е само еден добавувач. ЕУ има опции за да го ублажат шокот и да ја премостат зависноста од руски енергенси на долг рок. Добар дел од нив политички тешки за голтање, ама опции во секој случај. Нормализирање на односи со Венецуела и Иран, за нивната нафта да почне да тече, нуклеарана енергија, лнг терминали, обновливи извори, па дури и прљава енергија, ако дојде до нож до коска.

Moot point е ова, економијата на ЕУ нема да пропадне, ни ќе стане некомпетитивна затоа што ќе плаќа повеќе за енергенси, или затоа што ќе изгуби пристап до руски енергенси. Само ќе и треба време да се приспособи.
Такви анализи, малку личат на проектирање желби за реваншизам кон Западот. Секогаш ЕУ се заебува и пропаѓа, после секој потег на нивни геополитички противници.
ЕУ неминовно ќе губи на релативна (економска) моќ, во однос на државите од Далечен исток (Кина и Индија на прво место), ама тоа нема никаква врска со руските енергенси и цената што ја плаќаат за енергија.
Смешно е малку, ЕУ секогаш се портретира како главен губитник во економска смисла, а Русија секогаш располага со некоја макроекономска магија и секој проблем го надминува со неколку трикови.
Главни губитници од оваа војна, во економска смисла, се очигледно Украина и Русија. Русија има проблеми со огромна инфлација, на огромни каматни стапки, веројатно ја чека рецесија од околу 10%, има уништен пазар на капитал на долг рок, контроли на капитал како да се сред финансиска криза и сет на санкции спрема неа со кој не се соочила ниту една држава досега. Украина не ни мора да се коментира, руина е моментално. Колку подолго трае војната, толку повеќе ќе личи на европска Сирија.
Затоа ја имаме твојата веќе докажана експертиза. Истиве глупости ги пишуваше врска Брегзитот, резултатите ги знаеме.
И покрај тоа, сеуште си гледаш на работите еднострано, како изолирани подрачја кои не се склопка од глобалната економија.
Типичен интелектуалец, кој врска нема од реална економија, слепо ги следи кејнзијанските теории, иако пред нос ви се покажува дека врска немаат со реалноста. Негативните каматни стапки нели супер беа за економијата, што се случи, што чека ЕЦБ со подигнување на каматните стапки (нели така се контролира инфлација :toe:) ... Изигравање ној ви е добра стратегија, ама џабе.

Ем сам си пишува дека ЕУ неминовно ќе губела од Индија (од Индија и никому ништо) и Кина, ама не, Русија била во лајна, овие моќните ЕУ мува не ги лазело, немале гајле :tapp:
Ној.

Предноста на европската индустрија не е ниската цена на енергенси, туку огромниот домашен пазар на ЕУ (втор најголем по способност за апсорпција), заштитен со протекционистички политики и огромни бариери за влез и нејзината софистицираност, тоа што се високо на глобалниот ланец на додадена вредност. Додека германската индустрија ја има ексклузивата на внатрешниот пазар на ЕУ и непопречен пристап до северноамериканскиот и кинескиот пазар, што не е изгледно дека ќе се смени во иднина, they will be fine.
Огромен во бројка, а куповната моќ на народот се топи како свинска маст кога готвиш. Предност било што имале протекционистичка мерка :confused: . Ја па мислев оти се неспособни, неконкурентни, затоа вовеле протекционистички мерки, за одредена каста да се богати, а тоа да ти било предност :toe:

1650703573072.png

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.421
Поени од реакции
9.752
Кајгана експертиза vs германската економија. :D
Германската (севкупно европската) индустрија ќе преживее и ќе остане компетитивна, без грижи. Предноста на европската индустрија не е ниската цена на енергенси, туку огромниот домашен пазар на ЕУ (втор најголем по способност за апсорпција), заштитен со протекционистички политики и огромни бариери за влез и нејзината софистицираност, тоа што се високо на глобалниот ланец на додадена вредност. Додека германската индустрија ја има ексклузивата на внатрешниот пазар на ЕУ и непопречен пристап до северноамериканскиот и кинескиот пазар, што не е изгледно дека ќе се смени во иднина, they will be fine. Германската економија не живее од индустрии на инпути, со ниски маржи, кои се профитабилни единствено ради обем, туку од високо софистицирани, капитално-интензивни индустрии, кои ги доминираат. Во такви пазари тешко се влага и тешко се создаваат супститути.
Плус, трошоци за енергенси не се make it or break it елемент за определена индустрија. Не се главна ставка на фиксни трошоци, ни ставка што комплетно детерминира трошоци на производство. Во последните 30-40 години, најбитни се трошоците за човечки капитал и имплементирана технологија на производство. Затоа што, цените на сите commodities како инпути во производство се формираат на глобални берзи и тоа ни зависи од руската економија, ни Русија некогаш ќе може да го смени. Јапонија и Кореја немаат пристап до ефтина енергија, па пак имаат фантастични индустрии.

Западните економии имаат преживеано и полошо од ова. Нафтената криза во 70ите на минатиот век, беа многу посериозен шок на страната на понудата на енергенси, па Европа и САД се приспособија. Такви шокови создаваат инфлациски притисоци во една економија, тоа е сигурно, ама не е крај на светот ни ја детерминираат долгорочната иднина на еден регион. А Русија е само еден добавувач. ЕУ има опции за да го ублажат шокот и да ја премостат зависноста од руски енергенси на долг рок. Добар дел од нив политички тешки за голтање, ама опции во секој случај. Нормализирање на односи со Венецуела и Иран, за нивната нафта да почне да тече, нуклеарана енергија, лнг терминали, обновливи извори, па дури и прљава енергија, ако дојде до нож до коска.

Moot point е ова, економијата на ЕУ нема да пропадне, ни ќе стане некомпетитивна затоа што ќе плаќа повеќе за енергенси, или затоа што ќе изгуби пристап до руски енергенси. Само ќе и треба време да се приспособи.
Такви анализи, малку личат на проектирање желби за реваншизам кон Западот. Секогаш ЕУ се заебува и пропаѓа, после секој потег на нивни геополитички противници.
ЕУ неминовно ќе губи на релативна (економска) моќ, во однос на државите од Далечен исток (Кина и Индија на прво место), ама тоа нема никаква врска со руските енергенси и цената што ја плаќаат за енергија.
Смешно е малку, ЕУ секогаш се портретира како главен губитник во економска смисла, а Русија секогаш располага со некоја макроекономска магија и секој проблем го надминува со неколку трикови.
Главни губитници од оваа војна, во економска смисла, се очигледно Украина и Русија. Русија има проблеми со огромна инфлација, на огромни каматни стапки, веројатно ја чека рецесија од околу 10%, има уништен пазар на капитал на долг рок, контроли на капитал како да се сред финансиска криза и сет на санкции спрема неа со кој не се соочила ниту една држава досега. Украина не ни мора да се коментира, руина е моментално. Колку подолго трае војната, толку повеќе ќе личи на европска Сирија.
odlicen post i analiza. imam nekolku komentari od moja gledna tocka.

industrija - kolku i da ne gi sakam svabite, se si e na mesto. industrijata i ekonomijata im se megju najkonkurentnite vo svetot, i bas kako so naglasi
vo sofisticirani high-end proizvodi.
ne se soglasuvam so delot okolu vlijanie na cena na energens. da ne baram izvori, vo finalna cena na sekoj produkt (od svirce do mercedes)
ucestvuva cena na energensot. generalno e zemeno 1/3 od cenata na proizvod odi na energens, a ima industrii/proizvodi kade odi do 70%.
tocno deka cenite se formirani na globalna berza (market equilibrium, supply-demand a u), ama bas vo momentov se gleda koga zapnaa OPEC zemjite
da drzat niska proizvodna stapka (low supply), kako se drzi naftata nad 100$ po barel.
berza i market se super ekonomski alatki, ama vo knigite i priracnicite ne pisuva so se vlijae na nivnata dinamika (geostrateski interesi).
tocno e deka Japonija i Korea plakjaat megju najskapite energensi (posebno Japonija za LNG gas posto e zemja so golem broj ostrovi,
i samata geografija ne dozvoluva tehnicki resenija kako vo kontinentalna Evropa).

ne e bas najidealna sporedbata so 70tite. ako pamtam dobro, arapskite zemji namalija/stopiraa izvoz na nafta poradi podrska od zapadna Evropa kon Izrael?
na baza na toa iskustvo, eden ton simulacii/proekcii (forecasting n scenarios) se praveni posebno vo zapadna Evropa, i moze da se dobie dosta cista slika
koi se opciite za snabduvanje so energensi i nivni efekti - pozitivni i negativni.
sekoja nafta od razlicni regioni e razlicna (vo odredena mera vo odredeni parametri), pa najcesto rafinerii i seta infrastruktura e gradena na baza na doverba i dolgorocni odnosi kupuvac-dobavuvac.
ne e sporno deka mozat da izgradat LNG terminali i red drugi raboti - vo period od 5-10 godini, ne ovaa i narednata.
toa e sosema nepotrebno dupliranje na kapacitet - imas doma parno na peleti da receme, dovolno za zimoto,
i vikas aj kje kupam i toplotna pumpa so ist kapacitet za cela kukja, neka ima, kje se najde.
odlicna poenta deka alternativite se politicki teski za goltanje. embargo kon Rusija opravduvaat od agresija/invazija kako i da go definiraat.
pa nema zemja vo OPEC bez krv i konflikt vo pobliskata istorija. ne ja gledam poentata ...

nikade ne sum pisal deka bi propadnala EU ekonomija, ama fakt e deka problemite se se pobrojni i pokrupni.
namesto EU da razviva/podobruva ekonomija/industrija, se opravuva so begalci (pak), sankcii, i vrtenje vo krug i gazenje vrz
celiot napor koj e vlozen vo energetika i ekologija, posledni 20 godini. posto sme na tema ekonomija, da ne go naglasuvam faktot
so bukvalno sloboda na govor (sprotivno mislenje) e svedeno na minimum.
da propadne ne, ama bi rekol deka zagarantirano odi vo seriozna nadolna linija. mozebi nema da se vidi direktno vo indikatorite
koi gi gledame najcesto, ama kvalitetot na zivot za sekoj eden vo EU e namalen.

ne sum zapoznat najdobro so Ruska ekonomija, ne bi komentiral mnogu. golem del od priliv vo budzet e od prodazba na energensi, metali i voena oprema. po konfliktov ne gledam kako niedno od tie bi se namalilo, a cenite se sky-high na se. Ukraina kako Evropska Sirija verojatno e najdobar opis na sostojbata.

Kajgana Shop

На врв Bottom