Уште кога
@grande-juve одлучи третиов secret-некој да биде Оскар, знаев дека на кој и да му се паднам, ќе му биде тешко да ми најде филм што не сум го гледал, зашто од 1985 до денес ги имам гледано сите до еден номинирани за Оскар за најдобар филм, поголем дел од странските, и 90% од тие номинирани за режија, актери и сл. Единствено, си мислев, ако не ми се падне мојот secret-Оскар да биде баш
@grande-juve , зашто тој ќе ми најде некој кул филм од пред 40+ години за кој можеби не сум ни слушнал...
...but...
...Баш
@grande-juve ми се падна! И он, место да најде некој таков филм, што верувам би му било полесно, успеал (со тешки маки) да ми најде филм од 2011 година кој го немам гледано!
Единствената номинација која овој филм ја имал била за главна машка улога, па така тој е еден од оние 10% од тие категории кои не ми се гледани. Е сега, интересно е тоа што јас не се сеќавам ни дека сум слушнал за филмов од претходно, иако ми бил во watchlist. Инаку, филмот е:
A Better Life
Е сега, за да ми врати за тоа што го намачив да ми најде филм, тој ми најде таков филм што ме намачи да го најдам!
Значи точно 11 различни торенти пробав - кој не ни почнува да се симнува, кој ќе почнеше, па ќе заглавеше на средина, еден стигна до 99,7% и после тоа цела недела не мрдна... Едвај, вчера, конечно успеа да се симне еден! Затоа толку доцнам со гледање на филмов. Инаку, сосема солиден филм, може дури и повеќе од тоа. Морам да го споредам со Blue Bayou, зашто мотивот е речиси идентичен, но додека Blue Bayou ме измести од место, ми влезе под кожа и ме расплака ко мало дете, овде ми фалеа такви емоции. Којзнае, може дека имам омикрончиња во мене, па покрај сите симптоми мозоков не дава и да се расплачам, или може стварно не беше до таа мера емотивен. Тоа никогаш нема да го дознаам. Знам само дека уживав во филмот: актерот кој го глуми таткото навистина си ја заслужил номинацијата за Оскар (прв пат слушам за човеков, инаку), ми се допадна приказната за bonding-от меѓу таткото и синот иако на моменти делуваше клишеизирано, ми се допаднаа пораките кои филмов ги прикажа за кои не би пишувал нешто зашто малку cringy звучат, кога ќе се обидам... Се на се - убав филм, кој ќе ми остане во сеќавање. 8/10
За сите кои го имаат гледано, а и за тие што ќе ги заинтересира и ќе го гледаат, препорака - ѕирнете го и
Blue Bayou отпосле. И приберете си марамчиња покрај вас.
Фала за филмот,
@grande-juve .