Не знам што овде расправате основни економски работи а немате ни Е од економија во познавањето. Ама најинтересни, и експерти за корона, за војнава у Украина, сеа и експерти за економија станавте а благе везе си немате.
Како тоа немаме познавање, кога самиот потврдуваш дека тоа што го прашав и го кажав дека е така:
Не дека не е дозволено да продаваш по пониска цена од набавната, туку овде станува збор за сосема нешто трето.
Значи е дозволено да продадам по пониска цена од набавната и да имам штета на своја сметка. Секако, државата тука си има друг механизам, за да те доказни, ама тебе сигурно ти е јасен, па да не го објаснувам. Затоа прво читај за што е муабетот, па попувај кој знае, а кој не.
Лажна информација е дека немаат зејтин за продажба на рафтовите поради тоа што имаат мала количина на зејтин на залиха и истата ја чуваат за овие што ќе направат над 800 денари сметка. Жими газот. Ги повлекле во магацини и лажат дека го немаат како поединечен производ и те условуваат да направиш сметка од 800 денари за да си го дозволиш. Затоа им отиде инспекција, затоа им ги најдоа зејтините, затоа попија казна и затоа денес цел рафт беше полн со зејтин во КАМ маркетот кај мене.
За конкретниов случај народот е трагедии. Кога се работи за неправилностите кај системот, ќути као пизда, а овде, мислиш апокалипса што КАМ решиле зејтин да нема на рафт, а да даваат гратис. КАМ може од утре да рече не набавувам зејтин за продажба (а за инает само гратис ќе го давам) и што.... Може приметиле нешто на шишињата па ги повлекле, може добавувачот им рекол вратете ми робата и ред други работи. Иди на друго место, кој те тера во КАМ. Како бираш во кој ресторан да јадеш, во кој бутик да се облечеш итн итн.
Јасен ми е човечкиот менталитет да се радува што кам попиле казна (кој знае дали на крај ќе платат, знаејќи кој е позади кам), но парите пак ќе отидат кај системот, само што сега и другиот што имал повеќе од нив, сега ќе е на исто ниво со нив, наместо сите да се искачуваме.
Кажете сега како не сме у право со тоа што ќе ми кажете дека како совршена конкуренција маркетот може што кур сака да прави и да ја покачи цената на зејтинот на 1000 денари ако му е ќејф.
Па не си во право. Што те боли тебе таквото која цена јас ќе ја ставам на зејтинот... може ќе вработам девојки и момци од модните агенции, ќе им дадам плата 1.000 еур, па ќе ризикувам дека ќе имам клиенти кој ќе платат и 3.000 денари, за да бидат во присуство на такви личности. Моја инвестиција, моја одлука, мој ризик, ако не ти чини, никој
не те присилува.
Друг ќе рече, мене доволно ми е помала заработка, па кај него зејтинот ќе е со пониска цена, па уште повеќе народ кај него ќе иде да купува. Но штом сакате се државата да регулира, тоа ќе го добиете набрзо, па се надевам по темиве нема веќе да замарате со плачења и празни критики, не чинело ова, корупција итн итн.
Продавница ако отворам, инвестирам во нејзе 200.000 еур за да изгледа луксузно, продавам мали количини на разни улиња (маслиново, лешник, сончоглед, итн итн) притоа маркетинг добар дека од органско производство и сл, ти или Топлата ќе ми кажете по која цена и колку количини треба да имам... ќе направам и само тие со членска карта да може да купуваат и што...
Член 45-а
Ако некоја стока се увезува во Република Македонија по пониска цена од нејзината нормална вредност (дампинг) и ако во истражна постапка, која ја спроведува Комисијата, се утврди дека таквиот увоз предизвикува или се заканува да предизвика материјална штета на домашното производство, или би можел да го забави развојот на домашното производство Владата може, на предлог на Комисијата, да пропише антидампинг давачка за увозот на таа стока. Се смета дека стоката е увезена во Република Македонија по пониска цена од нејзината нормална вредност (дампинг), ако цената на таа стока е пониска од споредбената цена на иста стока по која таа под вообичаени услови се продава во земјата извозник за потрошувачка во таа земја.
Ова што го сподели не се однесува на тоа што напиша, т.е. ова за дампинг цени, а тоа е сосема различно. Значи МОЖЕ да продадам роба по пониска цена од набавната, а не како што ти напиша.
Ај што не се однесува, туку убаво е напишано дека треба да има истражна постапка, која што се прави во
специфични случаеви и за специфична роба.
КАМ го става зејтинот 100 евра, мене како купувач не ми одговара цената и идам во ВЕРО или Тинекс да пазарувам.
Меѓутоа ВЕРО и Тинекс одлучуваат и они да го стават зејтинот 95 евра или 105 евра.
Истово го прават за лебот, брашното, маргаринот.
Што треба ја во овој случај да направам? Да престанам да ги купувам овие производи.
Тоа неписмен, со ништо не го докажа дека сум неписмен за мојот пост, туку си напиша рандом пост, од кој се гледа дека ај што си неписмен, туку и неспособен да размислуваш и работиш приватно.
Значи ВЕРО Тинекс и КАМ се договориле дека зејтинот ќе им е 95-100 еур. Супер. Затоа ги имаш Стокомак, Рептил, ГИГО и десетици колонијали, кои ќе речат, мене ми се исплати и по 2 евра да го продавам. Ај сеа сиктер.
Исто ти е и со банките, они подлежат под Народна Банка.
И они, не смеат провизијата на поединечната трансакција колку сакаат да ја стават.
Зашто Комерцијална Банка може да стави 200% провизија, па истото да го направи НЛБ Банка, па Стопанска Банка и сите останати банки.
За да извадиш свои пари од шалтер, беше без провизија. После направија 10 денари, а некои мислам и 15 денари. Претходно немаше провизија за одржување на сметка, сега имаш. Па провизија за усб токен итн итн. Нема да те прашам дали ти е јасно, зашто врска немаш, па затоа не е*ат политичарите.