Брука во КАМ маркетите

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.163
Поени од реакции
25.314
Петко сам го набавил/произвел, сам ќе си одреди по која цена ќе го продава. Ако не можете или не сакате да платите 100еур, идете кај некој друг, никој не ве присилува. Идете државата нека ви продаде зејтин. Ти како наплаќаш провизија за секоја трансакција... државата ме присилила преку банка да ги поминувам парите, а банките слободно си ставаат провизија колку си сакаат.
Бреееј ама си неписмен, и не е тоа проблем, проблем е што кај не разбираш па и неинформиран си.

Еве ти пример, по твојата логика, за да можеш да ме разбереш зашто ова што го збориш нема никаква врска.

КАМ го става зејтинот 100 евра, мене како купувач не ми одговара цената и идам во ВЕРО или Тинекс да пазарувам.
Меѓутоа ВЕРО и Тинекс одлучуваат и они да го стават зејтинот 95 евра или 105 евра.
Истово го прават за лебот, брашното, маргаринот.
Што треба ја во овој случај да направам? Да престанам да ги купувам овие производи.

Е поради ова е потребен и има закон кој ги регулира цените на овие производи.
За да не можат продавачите да си се договорат меѓу себе и да ги направат цените по 100 евра и да немам кај да пазарувам.

Исто ти е и со банките, они подлежат под Народна Банка.
И они, не смеат провизијата на поединечната трансакција колку сакаат да ја стават.
Зашто Комерцијална Банка може да стави 200% провизија, па истото да го направи НЛБ Банка, па Стопанска Банка и сите останати банки.

Разбираш сега?

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.899
Поени од реакции
23.554
Бреееј ама си неписмен, и не е тоа проблем, проблем е што кај не разбираш па и неинформиран си.

Еве ти пример, по твојата логика, за да можеш да ме разбереш зашто ова што го збориш нема никаква врска.

КАМ го става зејтинот 100 евра, мене како купувач не ми одговара цената и идам во ВЕРО или Тинекс да пазарувам.
Меѓутоа ВЕРО и Тинекс одлучуваат и они да го стават зејтинот 95 евра или 105 евра.
Што треба ја во овој случај да направам? Да престанам да ги купувам овие производи.

Е поради ова е потребен и има закон кој ги регулира цените на овие производи.
За да не можат продавачите да си се договорат меѓу себе и да ги направат цените по 100 евра и да немам кај да пазарувам.

И они, не смеат провизијата на поединечната трансакција колку сакаат да ја стават.
Зашто Комерцијална Банка може да стави 200% провизија, па истото да го направи НЛБ Банка, па Стопанска Банка и сите останати банки.

Разбираш сега?
Ама нели е малку различно кога зејтинот го добиваш гратис при одредена сума на купување?
Јас го гледам како добар потег особено ако виделе пред тоа луѓе доаѓаат и прават сметка од 1500 денари а они купиле само 15 шишиња зејтин а притоа не се во можност да го ограничат тоа и сакаат секој нивни продавач да може да си купи зејтин кога ќе иде во нивните маркети.
Ок, малце е контрадикторна висината на таа сметка (800) па затоа ваков гнев кај народот, ама од друга страна па нешто што чини 100 денари го добиваш гратис. Никако не можам да ги осудам КАМ заради ваквиот потег, особено што не е криза туку таа криза е створена од испаничени купувачи кои читале погрешни артикли на интернет.
Прашав и претходно, кој маркет нуди нешто гратис во висина од 100 денари на сметка од 800? Па еве и илјадарка нека е сметката. Што добиваш во ВЕРО, Тинекс, Рамстор на направена сметка од 1000 денари? Две купончиња од потребните 100 за сет чаши?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.336
Поени од реакции
7.701
Не знам што овде расправате основни економски работи а немате ни Е од економија во познавањето. Ама најинтересни, и експерти за корона, за војнава у Украина, сеа и експерти за економија станавте а благе везе си немате.
Како тоа немаме познавање, кога самиот потврдуваш дека тоа што го прашав и го кажав дека е така:
Не дека не е дозволено да продаваш по пониска цена од набавната, туку овде станува збор за сосема нешто трето.
Значи е дозволено да продадам по пониска цена од набавната и да имам штета на своја сметка. Секако, државата тука си има друг механизам, за да те доказни, ама тебе сигурно ти е јасен, па да не го објаснувам. Затоа прво читај за што е муабетот, па попувај кој знае, а кој не.

Лажна информација е дека немаат зејтин за продажба на рафтовите поради тоа што имаат мала количина на зејтин на залиха и истата ја чуваат за овие што ќе направат над 800 денари сметка. Жими газот. Ги повлекле во магацини и лажат дека го немаат како поединечен производ и те условуваат да направиш сметка од 800 денари за да си го дозволиш. Затоа им отиде инспекција, затоа им ги најдоа зејтините, затоа попија казна и затоа денес цел рафт беше полн со зејтин во КАМ маркетот кај мене.
За конкретниов случај народот е трагедии. Кога се работи за неправилностите кај системот, ќути као пизда, а овде, мислиш апокалипса што КАМ решиле зејтин да нема на рафт, а да даваат гратис. КАМ може од утре да рече не набавувам зејтин за продажба (а за инает само гратис ќе го давам) и што.... Може приметиле нешто на шишињата па ги повлекле, може добавувачот им рекол вратете ми робата и ред други работи. Иди на друго место, кој те тера во КАМ. Како бираш во кој ресторан да јадеш, во кој бутик да се облечеш итн итн.
Јасен ми е човечкиот менталитет да се радува што кам попиле казна (кој знае дали на крај ќе платат, знаејќи кој е позади кам), но парите пак ќе отидат кај системот, само што сега и другиот што имал повеќе од нив, сега ќе е на исто ниво со нив, наместо сите да се искачуваме.

Кажете сега како не сме у право со тоа што ќе ми кажете дека како совршена конкуренција маркетот може што кур сака да прави и да ја покачи цената на зејтинот на 1000 денари ако му е ќејф.
Па не си во право. Што те боли тебе таквото која цена јас ќе ја ставам на зејтинот... може ќе вработам девојки и момци од модните агенции, ќе им дадам плата 1.000 еур, па ќе ризикувам дека ќе имам клиенти кој ќе платат и 3.000 денари, за да бидат во присуство на такви личности. Моја инвестиција, моја одлука, мој ризик, ако не ти чини, никој не те присилува.
Друг ќе рече, мене доволно ми е помала заработка, па кај него зејтинот ќе е со пониска цена, па уште повеќе народ кај него ќе иде да купува. Но штом сакате се државата да регулира, тоа ќе го добиете набрзо, па се надевам по темиве нема веќе да замарате со плачења и празни критики, не чинело ова, корупција итн итн.

Продавница ако отворам, инвестирам во нејзе 200.000 еур за да изгледа луксузно, продавам мали количини на разни улиња (маслиново, лешник, сончоглед, итн итн) притоа маркетинг добар дека од органско производство и сл, ти или Топлата ќе ми кажете по која цена и колку количини треба да имам... ќе направам и само тие со членска карта да може да купуваат и што...

Член 45-а

Ако некоја стока се увезува во Република Македонија по пониска цена од нејзината нормална вредност (дампинг) и ако во истражна постапка, која ја спроведува Комисијата, се утврди дека таквиот увоз предизвикува или се заканува да предизвика материјална штета на домашното производство, или би можел да го забави развојот на домашното производство Владата може, на предлог на Комисијата, да пропише антидампинг давачка за увозот на таа стока. Се смета дека стоката е увезена во Република Македонија по пониска цена од нејзината нормална вредност (дампинг), ако цената на таа стока е пониска од споредбената цена на иста стока по која таа под вообичаени услови се продава во земјата извозник за потрошувачка во таа земја.
Ова што го сподели не се однесува на тоа што напиша, т.е. ова за дампинг цени, а тоа е сосема различно. Значи МОЖЕ да продадам роба по пониска цена од набавната, а не како што ти напиша.
Ај што не се однесува, туку убаво е напишано дека треба да има истражна постапка, која што се прави во специфични случаеви и за специфична роба.

Тоа неписмен, со ништо не го докажа дека сум неписмен за мојот пост, туку си напиша рандом пост, од кој се гледа дека ај што си неписмен, туку и неспособен да размислуваш и работиш приватно.

Значи ВЕРО Тинекс и КАМ се договориле дека зејтинот ќе им е 95-100 еур. Супер. Затоа ги имаш Стокомак, Рептил, ГИГО и десетици колонијали, кои ќе речат, мене ми се исплати и по 2 евра да го продавам. Ај сеа сиктер.

За да извадиш свои пари од шалтер, беше без провизија. После направија 10 денари, а некои мислам и 15 денари. Претходно немаше провизија за одржување на сметка, сега имаш. Па провизија за усб токен итн итн. Нема да те прашам дали ти е јасно, зашто врска немаш, па затоа не е*ат политичарите.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.947
Поени од реакции
37.188
Ова што го сподели не се однесува на тоа што напиша, т.е. ова за дампинг цени, а тоа е сосема различно. Значи МОЖЕ да продадам роба по пониска цена од набавната, а не како што ти напиша.
Ај што не се однесува, туку убаво е напишано дека треба да има истражна постапка, која што се прави во специфични случаеви и за специфична роба.
Па пишав де - за увезена роба. Тоа што ти не си го прочитал тоа што не ти одговарало не е мој проблем.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.336
Поени од реакции
7.701
Па пишав де - за увезена роба. Тоа што ти не си го прочитал тоа што не ти одговарало не е мој проблем.
Пак тој. И за увезена роба е истото. Тоа дампниг цени е за посебна роба и посебни случаеви.
Јас увезувам. Некогаш кога ќе ми притребаат пари за друга можност, сум продал испод набавна, или трошоци за склад да не плаќам, или гледам дека ќе се менува цената, со надеж дека кај новата набавка ќе направам профит.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.479
Поени од реакции
3.292
Еве јас ќе ти кажам конкретен пример: пред некој месец во ВЕРО во Тафталиџе на каса ми дадоа гратис газирана вода Пела Роса 4 шишиња..Не паметам колку ми беше сметката..И? Обично пред НГ во ВРО даваат шишиња гратис вино на каса..За што правите муабет тука? Дека е зејтин?
Не мора да реплицираш ако не си во тек. Овој пример нема благе везе со муабетот. Барам да ми даде пример кај што друг маркет во време на зголемена побарувачка на одреден производ ја крие залихата во магацин и истиот го дава само за направена сметка над одредена сума. А да даваш гратис газирана вода и слично не е казниво дело.

Јас мислам дека КАМ е казнет заради тоа што во магацините им нашле зејтин, а рафтовите биле празни. И, тоа е вред, ја заслужиле казната. Не верувам дека се казнети само заради промоцијата. Инаку, што се однесува до твоето прашање, сите поголеми маркети правеле и прават слични промоции. Зарем малку глупости се дадени во вид на купени три, четвртото е бесплатно? Ваучери, па после доплаќај да добиеш некоја глупост? А, најмногу ме потсетува бесплатниот паркинг ако имаш сметка над 300 денари. Не ли е тоа слично условување?
И не ми е јасно, зошто на секоја тема сите се спремни да се испокараат.
Па тоа и јас го кажав и точно за тоа се казнети, друг во муабетот вмеша останати маркети, промоции и слично, не јас. Инаку ова што го спомна воопшто не е исто со тоа што го направиле КАМ.

А за последното твое прашање - и јас се чудам. Не верував дека поделеноста и исполитизираноста е до таа степен дојдена да кога ќе напишам пост во стилот „ги репнале КАМ хахаха“ ќе добијам контра реплики како имало бандити на власт и како КАМ е најдобриот и најчесниот ланец на маркети на цел свет. Ама ете, сега научив дека кај нас и супермаркет може да има фанови и хејтери кои 20 страни расправаат дали требало или не требало да ги казнат. Лудило.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.145
Поени од реакции
9.605
Поентата е, даваат гратис масло а рафтовите им се празни, во тоа е целиот муабет..Магацините полни со масло, ама "единствен начин" за да стигнеш до нив е сметка од 800 денари, и поради тоа е самата казна, а не акција или нешто друго, во спротивно инспекцијата не би имала причина за казна..Ма да и небитно, се виде и со короната, ги начукаа цените до небо па вие снајдете се
Ја тие инспекции на кур само би ги ставил, затоа што појма од живот немаат тие инспектори...све им ебам идиотско. Нека отидат на Даути да им пишуваат казни што ставаат песок у пелети на пр. а истите им ги продаваат по школи и јавни установи.
Еве материјал за сите ловци на вештерки, нека истражат малку...колку луѓе у државава се запослени со лопата песок у пелети да фрлаат. Ова е една од милион работи, да не редиме и друго.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.444
Поени од реакции
11.317
Џабе објаснуваш, народ си сака системот да е главен. Ова било профитирање на маката, ама тестовите за ковид, маските за ковид, за кои си присилен да ги правиш и носиш, тоа не беше и не е профитирање
Пак читаш селективно. Неколку поста претходно пишав дека нема никаква разлика од профитирањето за време на пандемија и ова со зејтинот.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.326
Поени од реакции
21.633
Никогаш не е касно да се почне со барањата...ете може и на форумов да почнеме да бараме правда за погрешно избришани мислења а оставени нечии кои им се симпатични на админите.
Така е тетке, додека не излезете на протест вие угнетениве што празните рафтови спремајќи се за апокалипса, со транспаренти "Нема зејтин, нема мир!", ништо нема да се подобри. Па да видат убаво овие фашистиве КАМ, они тебе гратис зејтин ќе ти давале, море мамето нивно.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.543
Поени од реакции
11.522
Само кај нас може да ни смета што добиваме 10% попуст на сметка ама изгледа најпогодени беа оние кои се научени секој ден да идат по маркет и да зимаат по две три работи

Sent from my iPhone using Tapatalk

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291
До кога важеше акцијава?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.610
Поени од реакции
115.089
За да извадиш свои пари од шалтер, беше без провизија. После направија 10 денари, а некои мислам и 15 денари. Претходно немаше провизија за одржување на сметка, сега имаш. Па провизија за усб токен итн итн. Нема да те прашам дали ти е јасно, зашто врска немаш, па затоа не е*ат политичарите.
Извади си Мастер како примател на плата и нема да имаш провизија на било кој банкомат во земјава и нема да замараш за тие мочани 20 денари. Убаво ти вика Оби, банките одговараат пред НБРМ и не може да ставаат провизии и камати како што ќе им текне, а тие 20 денари за вадење од шалтер или 30 за одржување сметка се морални зашо банките од тоа живеат, исто како што маркетите живеат од разликата помеѓу набавната и продажната цена, механичарот од работната рака итн итн.

Бог да чува каков дноперт, класичен фиромјанец, се чуди зашо банките прават профит, продавниците го крадат, Т-home преваранти слаб нет имаат, ЕВН лопови струја му крадат итн итн. Па не земај плата нигде бе што да ти кажам, исели се на Марс и на рака нека ти даваат марсовците пари.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.262
Поени од реакции
84.359
Никогаш не е касно да се почне со барањата...ете може и на форумов да почнеме да бараме правда за погрешно избришани мислења а оставени нечии кои им се симпатични на админите.
ако не почнеме од таму, ниту една неправда на светов нема да исправиме!

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.723
Поени од реакции
6.103
Covece, koja fama se digna... Toa samo kazuva kakvo dno od narod sme...

Da se razbereme, dosega nemalo kriza za maslo. I sve ova od inspekcija, e samo mackanje oči, u stilot "eve, nie rabotime, sproveduvame zakoni". Samo glup ke se fati na ova, ko som na dudinka... Jbt, dosega niedna inspekcija ne znae kako, primer, eden drug golem lanec ima istaknato artikli I ceni po marketi bez makedonski jazik, ili, isto primer, kako tret golem lanec ja vadi dobivkata od drzavata I izbegnuva danok preku fakturi za fiktivni konsultanski uslugi... Nemoj da me jebes..... sto bi rekol Kili...

Kam I Stokomak se marketi so najniski ceni. I toa treba da se ceni. Kam dava najvisoki plati za vrabotenite. Imas anketa na vrabotuvanje.com kade rabotnici glasaat ubedlivo za Kam.
Ponatamu, I za Kam I za Stokomak site makedonski firmi proizvoditeli/ dobavuvaci se tepaat za sorabotka, zatoa sto dvajcata plakaat posteno vo dogovoreno rok I nemaat nikakvi uceni. Ne znaat site tuka deka, primer, Vero, Ramstor imaat uslov da im plakaat firmite za marketing, za otvaranje novi marketi....

Drugo, za mene bitno.. . I Kam I Stokomak se makedonski firmi. Celata nivna zarabotka ostanuva tuka. Od Vero odi za Grcija, od Ramstor odi za Turcija, sega od KitGo odi za Kosovo...

Se poveke kako nacija go gubime biznisot. Kosovarite od pred nekoj mesec go kupija KitGo so 70+ marketi, se zbori deka I Zito e gotova rabota, Tetovskiot lanec se siri veke na istokot...

Jas licno mislam deka treba da gi podrzime makedonski firmi, KAM, Stokomak, Tinex, namesto da plukame po niv. Ama, jbg, makedonce od sebe si pati...

PS. I definitivno marketot nema krivica okulu konkreten slucaj so maslo, ama nema svrha da se objasnuvame tuka so nekoj koi ne e upaten vo cel toj sistem na naracki/zalihi/dostava/marketing...

Kajgana Shop

На врв Bottom