Брука во КАМ маркетите

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.680
Поени од реакции
35.369
Тука е проблемот кај КАМ, на производ како што е зејтинот, те условува да направиш сметка од 800 денари за да ти дадат гратис. Еве не можам да направам сметка од 800 денари за да си дозволам основен прехрамбен производ како што е зејтинот, но меѓутоа потребен ми е зејтинот веднаш, во моментот. Треба да го имаат ставено на рафт како опција (вчера го немаше кај мене во КАМ, проверено),
Во КАМ кај мене, рафтовите се полни цело време (проверено) и сега што да правиме?

Доколку во 1 продавница нема зејтин на рафт, а веднаш ми е потребен, фино лепо си излегувам од тој маркет и одам во следниот најблиску.

Не ми ги извртувај зборовите, никаде не реков да не се казни доколку навистина се утврдат неправилности во работењето. Туку реков дека се глуми лудило, конкретно кон 1 фирма, за да се покажат мускули со друга позадина, а од друга страна истаа таа ДПИ, не смее да помисли да направи контрола во западна Македонија.

Зошто истиот тој Пазарен Инспекторат не направил контрола на цените на масло во Струга?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.947
Поени од реакции
37.188
Ама чекај сега. Имало или немало зејтин на полиците во КАМ маркет кога ја спровеле оваа акција?
Јас не сум запознаен со ситуацијата, ама ако имало зејтин како што тврдеа на првите страни од темава, а направиле акција тогаш оваа казна е само мачкање очи на јавноста демек нешто работи инспекцијава а секако КАМ ќе поднесе жалба и нема да плати ништо од тие 16.000€
Воопшто не гледам проблем за некоја ваква акција и не знам што толку врева се кренало. Ако снемало зејтин затоа што секој купувал по 100 литри тогаш не знам што е КАМ крив и зашто они да се казнат и воопшто да се коментира 12 страни за некоја нивна акција.
Генерално во Македонија нема недостаток на зејтин па ако не ви се свиѓа КАМ како работат, слободно идете во друг маркет и купете го тој производ.
Еве само мала споредба - Ако државата ограничи цена на бензин на 100 денари по литар, а набавна е 110, дали бензиските пумпи и натаму треба да работат само затоа што владата така наредила?
Вака:
1. Акцијата ја почнале, веројатно имало зејтин на рафтовите;
2. Зејтинот на рафтовите се потрошил, а тие не ги дополниле од залихите во магацин, туку си продолжиле да си даваат само за сметка од 800 денари;
3. Доаѓа инспекцијата, констатираат дека зејтин нема за продажба, може да се добие само ако направиш сметка од 800 денари (т.е. има во магацин);
4. Зејтинот кој го давале гратис, според евидентните листови кои ДПИ ги контролирал, требало да се продава по цена од 90 денари (што значи не е точно и тоа што некој пиша погоре дека и ним можеби зејтинот им стигнал како гратис);
5. ДПИ ги казнува КАМ, сосема легитимно.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.899
Поени од реакции
23.554
не немаше проверено во Кам Маркет во Тетово
Ама пак ќе го кажам истото. Ако на почеток од денот они изложиле роба за продажба, и до 10 часот тоа е се купено од страна на продавачите, како е КАМ крив за наводно условување на продажба на зејтин.
Владата тука треба да воведе мерки на ограничена продажба од литар-два по муштерија и луѓето малку да се посолидарни/посвесни и да не купуваат 100 литри наеднаш. Така се прави криза и така се крева цената на зејтинот.
Јас максимум две шишиња зејтин да купам во месецот (фамилија од 3) и искрено мислам дека не користиме на годишно ниво повеќе од 15-16 литри.
Тоа масовно купување не знам за што им е? Ако се спремаат за некаква си апокалипса, сигурно нема зејтин да пијат а сигурно и нема да имаат начин како да готват со тој зејтин. И да се поскапи зејтинот еве да речеме 50%, колку ќе загубиш на годишно ниво? 500 денари? Вреди за тие 500 денари да идеш и да се ебаваш да испаѓаш кловн и другите да ги ставаш во незавидна ситуација?

Член од
28 април 2011
Мислења
276
Поени од реакции
114
Ама пак ќе го кажам истото. Ако на почеток од денот они изложиле роба за продажба, и до 10 часот тоа е се купено од страна на продавачите, како е КАМ крив за наводно условување на продажба на зејтин.
Да ама за сметка над 800 ден имаше.

Sky*

Не биди коцкест.
Член од
12 август 2011
Мислења
5.661
Поени од реакции
7.306
Владата тука треба да воведе мерки на ограничена продажба од литар-два по муштерија и луѓето малку да се посолидарни/посвесни и да не купуваат 100 литри наеднаш. Така се прави криза и така се крева цената на зејтинот.
Јас максимум две шишиња зејтин да купам во месецот (фамилија од 3) и искрено мислам дека не користиме на годишно ниво повеќе од 15-16 литри.
Тоа масовно купување не знам за што им е? Ако се спремаат за некаква си апокалипса, сигурно нема зејтин да пијат а сигурно и нема да имаат начин како да готват со тој зејтин. И да се поскапи зејтинот еве да речеме 50%, колку ќе загубиш на годишно ниво? 500 денари? Вреди за тие 500 денари да идеш и да се ебаваш да испаѓаш кловн и другите да ги ставаш во незавидна ситуација?
Па се направи фама, ќе се кренеле цените, ќе немало за јадење, се почна на 28.02 и 1.3 тогаш се изнесуваше зејтин на пакети, па исто се случи и на бензинзките пумпи, тоа беше четврток навечер, редици и редици, народ става бензин,нафта, плин полнат како луди.
Кам маркет кога почна да се троши зејтин највеќе им даваше по 2литри зејнтин и 2кгр брашно за да се купи.

Мене ме интересира која е причината за такво однесување на народот, дали медиумите го трујат народов или па сме толку очајни.

Стварно неможам да го разберам однесувањето.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Неколкупати е спомнато дека ова е еден од основните артикли па секое вакво манипулирање не само што е незаконско туку ствара и психоза кај граѓаните во кризна состојба (како што се ствараше почеток на 90ти и почеток и средина на 80ти) од каде ќе излезе и енормно кревање цени и енормно складирање, а од друга страна голем недостаток (што е веројатно некому цел, за што може и поинаку да се одговара). Затоа постојат закони, регулатори и инспекции.
Па сега ако ги казниле, политички било, ги прогонувале. Ако не ги казниле, види ја државава беззаконие, протекторат, а, у...
Купен е од рафтови, во магацин имало. Неколкупати е ова спомнато така да не знам дал има потреба пак да се прашува.
Оди во друг маркет и купи си зејтин.
не е баш така. Секој правен субјект е подложен на закони регулативи, нормативи и слично. И ова го споменаа неколкупати.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Затоа што во Северна Македонија живее ретко глупо население кое во голема мера е израснато во комунистичка Југославија и врз нив се сеел страв и параноја над 40 години и затоа сега имаш отворена војна за ЗЕЈТИН и истиот секој месец ти се поскапува пошто глупавата стока купува по 900 шишиња наеднаш затоа што на 5 илјади километри од тука се води нешто као војна и некоја сомнителна фејсбук страна од типот Античка Македонија пишала статус дека кај и да е ќе пукне кај нас пошто приметиле дека некој у Куманово носи руска шубара.

Е тоа ти е багра, оди купува 4 колички зејтин и мрчи како нема, како го кријат, пријавува у инспекција додека сосема мирно прифаќа 120 денари за литар и сите покачувања на било што поради вакво секташко понашање односно стадо.

Добра е акцијава на КАМ за вакви говеда, ја да сум продавач, список ќе водам на кој кога купил зејтин, едно шише месечно смееш. Идиоти.
Дај боже да им истече на сите што складирале поише од 2 шишиња, цел живот да се лизгаат и домот да им мириса на рандом никад измиена фритеза од подпросечна сендвичара.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.680
Поени од реакции
35.369
Ама нели е срамота да се навредуваме заради зејтин!?!?!?
Да се бараа вака правдини за се останато, како што се бара за зејтинов, каде ќе ни беше крајот :свиркам:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.364
Поени од реакции
10.262
Да се бараа вака правдини за се останато, како што се бара за зејтинов, каде ќе ни беше крајот :свиркам:
Никогаш не е касно да се почне со барањата...ете може и на форумов да почнеме да бараме правда за погрешно избришани мислења а оставени нечии кои им се симпатични на админите.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.680
Поени од реакции
35.369
Никогаш не е касно да се почне со барањата...ете може и на форумов да почнеме да бараме правда за погрешно избришани мислења а оставени нечии кои им се симпатични на админите.
Во право си.

Што велиш да организираме еден протест?

Или да се избришат сите мислења на форумов, освен мислењата на pozdrav eden topol.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.364
Поени од реакции
10.262
Во право си.

Што велиш да организираме еден протест?

Или да се избришат сите мислења на форумов, освен мислењата на pozdrav eden topol.
Многу си вицкаста или вицкаст..незнам искрено како да ти се обратам, но ако ти е мерак, слободно избриши ја цела тема...Ќе преболам, не се секирај.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
686
Поени од реакции
1.543
Во КАМ кај мене, рафтовите се полни цело време (проверено) и сега што да правиме?
Види, те разбирам, но мислам дека не знаеш како законски работи еден ланец на маркети. Значи ако јас како КАМ маркет во Струга сум го повлекол од рафт зејтинот само за да ја спроведам ацијата која де јуре е нелегална, аутоматски го прекршувам законот без разлика дали во Скопје во Кисела Вода Кам маркетот акцијата си ја спроведува регуларно, односно имаат зејтин на рафт што служи како опција да се купи без да се условува потрошувачот да направи сметка од 800 денари. Во таков случај се казнува пак КАМ затоа што не работат според законот. Треба потполно во секој КАМ маркет да се одвива истата акција. Прост пример ако 99 продавници на КАМ работат согласно законот, а 1 не работи како што беше случајот кај мене, аутоматски се казнува КАМ маркет како правен субјект.
Доколку во 1 продавница нема зејтин на рафт, а веднаш ми е потребен, фино лепо си излегувам од тој маркет и одам во следниот најблиску.
Точно, и тоа е во ред. Треба да се излезе, но дали тоа го менува фактот дека тие го прекршиле законот со тоа што во еден од ланците (иако се повеќе) го повлекле зејтинот скроз од рафтовите за нивна продажба? Не го менува, затоа што го прекршиле и тоа е тоа. Треба да бидат казнети, едноставно ова е нелегално на ваков начин. Ете дадов и принтскрин на претходната страница каде што законот јасно вели дека условување за еден производ со цел да се купи друг производ е казниво дело со закон.
Не ми ги извртувај зборовите, никаде не реков да не се казни доколку навистина се утврдат неправилности во работењето. Туку реков дека се глуми лудило, конкретно кон 1 фирма, за да се покажат мускули со друга позадина, а од друга страна истаа таа ДПИ, не смее да помисли да направи контрола во западна Македонија.

Зошто истиот тој Пазарен Инспекторат не направил контрола на цените на масло во Струга?
Ова е Македонија. Гомно од држава. Секако дека ќе казнуваат кај нас, а кај албанциве нема ни со прст да мрднат. Не сакам ни да почнам да се објаснувам какви гомна од луѓе се инспекторите од пазарниот инспекторат. Гледавме и во кафичите со сертификатите, правеа рации во Штип и Кочани затвараа објекти додека во Гостивар, Тетово па дури и Чаир се правеа мутави. Ама поентата не ми е таа како што кажав, туку ете конкретно дека ваквата акција на КАМ маркетот на ваков начин е нелегална (читај со тргање на зејтинот од рафт макар и во еден нивен објект, иако другите 99 работат според законот). Убеден сум во тоа дека има и уште милион други фирми кои работат нелегално со ваков тип на акции. Треба да бидат казнети у нормална држава, ама ете нашиве ни со прст нема да мрднат за тие да бидат казнети, што не значи дека не требале и КАМ како маркет да ги казнат.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Уште да почнат да ги казнуваат маркетите кои ги двојат Кока Колите наменети исклучиво за продажба во пар и на чии шишиња убаво е напоменато истото. :D

Ама на стадото уште никој не им го укажал ова за да почнат масовно да хистеризираат.

Утре да почнат мини пропаганда за секташите, како Кока Колата помага при нуклеарна катастрофа и лечи остатоци од Корона, ќе видиш како ќе збрлават и ќе ја поебат и Пивара и сите продавници и матер ќе и ебат на Кока Колата ќе се продава по 400 денара после.

Kajgana Shop

На врв Bottom