Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Капитација на Матичен лекар е 65ден.
Не постои Матичен лекар испод 1000 пациенти на список што има. Значи не збориме за тоа да отидеш кај него заради болест, него се водиш дека ти е Матичен лекар и тој за тоа зема пари од тебе. Ти може 20год да не стапнеш кај него ама си го плаќаш фино лепо.
А да ќе изумев 65X1000ден. = 65000ден. просек. некој ПЗУ земаат по 2-3000€

Плати од тие 65000 денари

кирија
режиски трошоци струја вода греење одржување
бруто плата за доктор
бруто плата за сестра
неопходни материјали за функционирање на ординацијата

и милион други трошоци

па ќе правиме муабет колку вредат 65000 денари.

Ако имаш повеќе пациенти ќе треба да вработиш уште еден тим (лекар и мед. сестра).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Капитација на Матичен лекар е 65ден.
Не постои Матичен лекар испод 1000 пациенти на список што има. Значи не збориме за тоа да отидеш кај него заради болест, него се водиш дека ти е Матичен лекар и тој за тоа зема пари од тебе. Ти може 20год да не стапнеш кај него ама си го плаќаш фино лепо.
А да ќе изумев 65X1000ден. = 65000ден. просек. некој ПЗУ земаат по 2-3000€
...па иди до крај, биди фер, од тој износ од 65 000 ден минусирај кирија, струја, вода, ИТ одржување, плата за медицинска сестра, а ако има и втора смена ординацијата тогаш и уште една плата за вториот доктор вработен кај матичниот,
... и ако има некој што вооопшто не посетил матичен на прсти се бројат, другите посебно пензионерите секој втор ден го посетуваат или се јавуваат, а посебно што за секоја ситница се трча кај матичен поради хипохондрија која е многу присутна,
...така да не се толку баш сјајни матичните, иако доста голем број некако све на брзина работаат без некој посебен интерес, онака паушал следење на своите пациенти,

Извини ги потценив
...па иди до крај, биди фер,
Една статија од 2021 вика вака
Во моментот, во државата има 1.780 матични општи лекари. Според нашите информации, еден капитационен бод е 63 денари, а сите возрасни групи носат различни бодови.

Па, најмногу бодови носат децата до шест години – 3, 1 бод, со што Фондот за здравство за еден преглед на дете им плаќа по 190 денари, додека возрасните над 65 години носат 3,7 бодови по пациент, така што за еден преглед се добиваат 204 денари.

Нашите извори, исто така, тврдат дека најмалку бодови носи возрасната група од 18 до 35 години, поточно само 1 бод и од нив добиваат само 63 денари по пациент, со оглед дека тие најмалку имаат потреба од здравствени услуги.

Возрасните од 35 до 65 години по пациент, пак, имаат 1,6 бодови и матичните лекари од само еден преглед добиваат 90 денари.

Исто така, според нашите информации, еден матичен лекар во просек има 1.200 до 1.600 пациенти.

Значи 65ден е бодот. А стари лица носат 3.7 бода или 240ден.
Значи ако Матичен има просек 1400 пациенти и просек бод ете 2 (130ден.) = 180.000ден.
Доволно за
Бруто Плата Доктор 40000
Бруто Плата Сестра 30000
Кирија 20000
Режиски трошоци 20000
Материјали 20000
----------------------------------
И уште 50.000 да му останат за да мечтае за Германија. Пошто овде не му чини

Вака ми изгледа голема бројкава 1400, не верувам сите работат со толку. А имаат некои искапи машини реагенси и тн.

Извини ги потценив
Една статија од 2021 вика вака
Значи 65ден е бодот. А стари лица носат 3.7 бода или 240ден.
Значи ако Матичен има просек 1400 пациенти и просек бод ете 2 (130ден.) = 180.000ден.
Доволно за
Бруто Плата Доктор 40000
Бруто Плата Сестра 30000
Кирија 20000
Режиски трошоци 20000
Материјали 20000
----------------------------------
И уште 50.000 да му останат за да мечтае за Германија. Пошто овде не му чини
...пази да не им исплати ФЗОМ за сите пациенти по тие бодови, исплата е само ако има преглед, а не колку вкупно пациенти има биле не биле на преглед,
...што би да се акредитира лекарска ординација на матичниот и дополнително да се наплати 1000 Е, сите медицински лица со високо образовање полагаат државен испит за да добијат лиценца без која не може да работи јавно и да заснова здравствена дејност за која плаќа уште 1000 Е, за да после 7 години повторно ја релиценцира со 1000 Е или да приложи сертификати од посетени предавања, симпозиуми, конгреси, за кои се добива од 2 до 5 бода за да се ослободи од плаќање при релиценцирање, а секое предавање или медицински едукативен настан е со котизација од 800- 1 500 денари,
дали другите ги имаат овие ,,расходи,, да речеме ИТ стручњаците ем повисоки плати дали имаат вакви работи? или економисти банкари ? па и други со високо образование како медицинарите?

...пази да не им исплати ФЗОМ за сите пациенти по тие бодови, исплата е само ако има преглед, а не колку вкупно пациенти има биле не биле на преглед,
...што би да се акредитира лекарска ординација на матичниот и дополнително да се наплати 1000 Е, сите медицински лица со високо образовање полагаат државен испит за да добијат лиценца без која не може да работи јавно и да заснова здравствена дејност за која плаќа уште 1000 Е, за да после 7 години повторно ја релиценцира со 1000 Е или да приложи сертификати од посетени предавања, симпозиуми, конгреси, за кои се добива од 2 до 5 бода за да се ослободи од плаќање при релиценцирање, а секое предавање или медицински едукативен настан е со котизација од 800- 1 500 денари,
дали другите ги имаат овие ,,расходи,, да речеме ИТ стручњаците ем повисоки плати дали имаат вакви работи? или економисти банкари ? па и други со високо образование како медицинарите?
ИТ лицата не земаат плата од Македонија, затоа имаат такви плати.
Еве спореди со останатите инженери во државата (Градежни, Електро, Машински), платите се од 20 000 - 60 000 (ова ако имаш дополнителни лиценци кои се полагаат/чинат пари/носат огромна одговорност).
Јас сум сменил 3 матични лекари во последните 10 години, ниту еден не бил ни близу сиромаштија, сите беа висока средна класа, а од нив сум видел 0 бенефит. Станати се само рутери, одиш кај нив, последно време скоро и не ме прегледувале, само ми давале упат до специјалист. Ами за така и баба ми знае.
Да се прашувам јас ќе направам еден софтвер каде ќе си ги пополниш симптомите и ќе ти испрати упат за на специјалист/рецепт од аптека, и овие ќе ги пратам да доучат ако сакаат да се доктори, или правец дома.
Автоматски споено мислење:

Ја видовме Австралија колку е нормална со мерките, и креирањето на логори, и справувањето со протестите.
Во моментов тука ниту ти треба маска, ниту некој те прашува за сертификати/вакцини.
Имаш отворен број да се пријавиш ако има симптоми и тоа е се народе.
Автоматски споено мислење:

Sto tupite?
Koj saka da se vakcinira se vakcinira, koj neke ne mora. Ako nemas certificate za kafana I mol si nabavuvas fake.Site toa go pravat.Sto se palite ?
Sekoj spored ubeduvanje I informiranost.
No da me ubeduvas deka virusov e grip Ili lazga , idi poraboti vo covid centar koga bese pikot pa posle ke zborime kakov e.Teorija na zavera, chipiranje Ili sto sakas tvoja rabota. Ne propagiraj nesto za koe sto nemas znaenje I ne si obrazuvan.
Da zivees vo Avstralija, Amerika Ili vo normalna drzava, studiranje, shkolo, rabota vo zdravstvo I shkolstvo nema da mozes bez vakcina.Ubeduvaj gi deka si antivakser, po 3 meseci neplateno , sedis doma na socijalno.
95% се вакцинирани, една будала не сум видел да зборува како во мкд дека ова е теорија на заговор и дека се е лага.
Еден период им имаа ставено ограничувања дека нема да смеат да работат за да ги поттикнат да се вакцинираат, ама затоа сега функционираат 100%. Буквално се работи, сите одат на работа, немаш никаква паника, минијатурен број на смртни случаеви.
Еве кај мене на град по жители колку Скопје, од почеток на короната до денес:
63,375 cases121 active110 deaths

Последно уредено:
Да се прашувам јас ќе направам еден софтвер каде ќе си ги пополниш симптомите и ќе ти испрати упат за на специјалист/рецепт од аптека, и овие ќе ги пратам да доучат ако сакаат да се доктори, или правец дома.
Napravi i ke ti propadne softverot mizerno :D
Ne si prv so ovaa ideja veruvaj, medicinata ne e tolku egzaktna.

гледам дека пропаднаа овие во САД ;)
SAD kako primer za zdravstvo...

Eve ti primer, ti ide zena ti vika me boli stomak.
Si pisuva simptomi - me boli stomak.
Ja prakaat na internist. Internistot pregleduva - se e vo red. Zenata si plaka za pregledot.
Ustvari ona ima ginekoloski problemi, pa povtorno odnovo, pa novi danoci i taka.

Ustvari aplikacijava e losa ideja. Samo chat e lol. Ako e za taka ene mi go google.
Medicinski pregled e nesto so ne moze nikogas da se digitalizira so smartfon.
Primer - Theranos debaklot.

SAD kako primer za zdravstvo...

Eve ti primer, ti ide zena ti vika me boli stomak.
Si pisuva simptomi - me boli stomak.
Ja prakaat na internist. Internistot pregleduva - se e vo red. Zenata si plaka za pregledot.
Ustvari ona ima ginekoloski problemi, pa povtorno odnovo, pa novi danoci i taka.
И сега е така, мене за глупост ме пратија на 3 различни специјалисти додека да сфатат што е проблемот.
Да се толку добри и да знаат да ти потрефат од прво ајде, ама овие се буквално како на скечов.

И сега е така, мене за глупост ме пратија на 3 различни специјалисти додека да сфатат што е проблемот.
Да се толку добри и да знаат да ти потрефат од прво ајде, ама овие се буквално како на скечов.
Toa e medicinata. Nikogas ne e egzaktna.
Osven ako ne izmislis nekoj scan kako na aerodromine samo mesto metal sho skenira celo telo za problemi.

Toa e medicinata. Nikogas ne e egzaktna.
Osven ako ne izmislis nekoj scan kako na aerodromine samo mesto metal sho skenira celo telo za problemi.
Сензори :D
Мичио Каку го зборуваше ова уште пред повеќе од 10 години, веќе ги имаше еден куп што коштаат ич пари, а може да ти прават разни брзи анализи. За 10 години од сега очекувај уште повеќе, за 20-30 години ако не се истепаме во некоја војна, очекувам да има софтверски решенија кои ќе може да ги покриваат 80% од обврските на матичните доктори.

На муабетов ете ми дојде идеја да отворам една канцеларија во мкд со доктори, и да ги аутсорсирам за во богати земји :D Не ми треба ни апликација, директно стриминг да си праат муабет :D

Нашиве немаат евиденција кој што кога примил/прележал, вие за Стар Трек технологија зборите. Во Македонија :) Тоа е добро ама некако шлајфуваме.

Во фб групата за ковид поддршка доста луѓе се јавија што примиле вакцина или прележале, а им стига ваква порака без да се чека најмалку 3-4 месеци. Дали затајува софтверот со кој вршат евиденција или луѓето кои ракуваат во овие служби, не знам.

Последно уредено:
95% се вакцинирани, една будала не сум видел да зборува како во мкд дека ова е теорија на заговор и дека се е лага.
Еден период им имаа ставено ограничувања дека нема да смеат да работат за да ги поттикнат да се вакцинираат, ама затоа сега функционираат 100%. Буквално се работи, сите одат на работа, немаш никаква паника, минијатурен број на смртни случаеви.

Исто и во Северна Кореја нема такви будали.(y)
Пријателски совет до тебе, бидејќи во другана тема (Украина) изиграваш "будала", внимавај што пишуваш, сепак во Австралија знаат да те соберат од дома, ако си против тоа што системот го кажува. :D

Видовме дека не излезе точно тврдењето од Фајзер дека вакцините имаат ефикасност од 95% за заштита од инфекција, излегува дека ни тврдењето за 100% заштита од тешки последици не е точно.

Шо би рекла госпожата (не од трети) од ЦДЦ:

Наука јбг.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom