Македонски филмови

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.959
Поени од реакции
8.306
Член од
6 септември 2007
Мислења
8.220
Поени од реакции
8.328
Член од
31 март 2013
Мислења
320
Поени од реакции
197
Годинава на 2 од 3те најпрестижни фестивали (Берлинале и Кан) се развиват сценарија и бараат копродуценти за македонски филмови. После Теона на Берлинале сега Дина Дума го развива сценариото за вториот филм преку програмата на Festival de Cannes - "The Résidence" за млади интернационални режисери кои работат на својот прв или втор долгометражен филм. Дина ќе учествува со „Skateboarding is not for girls“.

Ова е прв македонски проект кој воопшто влегол во оваа програма.
Со сигурност имаат подобра почетна позиција за филмовите ама сепак не е гаранција дека ќе излезат квалитетни филмови. Во секој случај е позитивно за македонската кинематографија.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
Твојата мезимица Теонче е баш режисер каков што сакаат во Берлин, што поконтроверзни филмови и глупости снима, тоа подобро.

Еден нормален филм нема, што нема некоја политичка позадина или контроверзија. Се надевам нема да добие средства од Македонија за новиот филм, ама знаејќи каква спрдаштина од земја сме, убеден сум дека ќе добие.

нејзиниот седми проект е приказна за вистинската личност зад митот за Мајка Тереза, „не е биографски филм“, туку е „приказна што прикажува пет дена од животот на една 44-годишна амбициозна жена, токму во моментот кога треба да замине од манастирот ‘Света Марија’ и да создаде свој религиозен ред“.
Дали знае Теона што е мит, и каков тоа мит постои за Мајка Тереза што она сака да го прикаже?

Прилично изненадува што читам дека и Гоце Смилевски е еден од сценаристите. Одличен писател да соработува со потпросечна режисерка. Dear lord.

И додека она си ги прчи нозете по Европа, млади дечки ќе чекаат шанса за деби филм на 40 години или ќе се откажуваат од професијава за да не гладуваат.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.406
Поени од реакции
25.269
Прилично изненадува што читам дека и Гоце Смилевски е еден од сценаристите. Одличен писател да соработува со потпросечна режисерка. Dear lord.
Мене општо ме изненадува дека ако си писател по дифолт си и сценарист :D

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
Мене општо ме изненадува дека ако си писател по дифолт си и сценарист :D
Никој не го тврди тоа џимеј. Се знае професија писател и професија сценарист.

Мене повеќе ме изненадува општото мислење дека ако си режисер по дифолт си и сценарист и се изнедруваат еден куп просечни филмови ради горделивост и недоволна начитаност на режисерите.

Ако морам да бирам, ја би сакал комбинација писател+режисер да работат на сценаријата, кога нема саглам сценаристи.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.406
Поени од реакции
25.269
Никој не го тврди тоа џимеј. Се знае професија писател и професија сценарист.

Мене повеќе ме изненадува општото мислење дека ако си режисер по дифолт си и сценарист и се изнедруваат еден куп просечни филмови ради горделивост и недоволна начитаност на режисерите.

Ако морам да бирам, ја би сакал комбинација писател+режисер да работат на сценаријата, кога нема саглам сценаристи.
Мислев на филмаџиите кај нас, кои за жал (или од незнаење или недостаток на кадар на којшто му веруваат) посегнуваат по писатели. Инаку кој режисер и да прашаш ќе ти каже дека ако некогаш најде сценарио кое ќе му се допадне, ќе го снима (сите лажат, сакаат да ги снимаат нивните приказни, инаку мотивацијата не им е иста).

Инаку најјако нешто што случајно го открив, седам кај еден другар и на полувреме од утакмица префрли на Преспав, во кредити сценарист Моџо Килингтон. Туѓ срам ме јаде ама алал да му е, успеал со нула знаење и креативност да им се продаде.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
Мислев на филмаџиите кај нас, кои за жал (или од незнаење или недостаток на кадар на којшто му веруваат) посегнуваат по писатели. Инаку кој режисер и да прашаш ќе ти каже дека ако некогаш најде сценарио кое ќе му се допадне, ќе го снима (сите лажат, сакаат да ги снимаат нивните приказни, инаку мотивацијата не им е иста).

Инаку најјако нешто што случајно го открив, седам кај еден другар и на полувреме од утакмица префрли на Преспав, во кредити сценарист Моџо Килингтон. Туѓ срам ме јаде ама алал да му е, успеал со нула знаење и креативност да им се продаде.
Болдираново ми е јасно. И сè тоа е во ред. Никој не вика да снимаат туѓи приказни, нека бидат нивни, лични, ама да му ги прераскажат на некој друг и тој да ги напише.

Исто ко што не може секој да раскаже виц, двајца луѓе ќе раскажат ист виц, едниот ќе те насмее, другиот не. Така и со сценаристиве, не може секој режисер да биде сценарист.

За сценарист да си треба да си речит човек, да знаеш едно нешто да го кажеш на 5 начини и сите 5 начина да бидат разбирливи од другите, а повеќето од режисерите со кој што сум имал комуникација ми оставаат впечаток дека не знаат да сврзат саглам реченица, ни по телефон, ни на мејл. Џабе што имаат некое искуство, џабе што на повеќето режијата им е втор факултет, кога не знаат тоа да го пренесат на хартија.

Затоа мислам дека е добро кога имаат некој добар писател во тимот што ќе биде задолжен да ја оформи таа лична приказна што сакаат режисерите да ја раскажат.

А за Моџо, да, кај што партија буши, ни бургија не буши. Ликот од џаболебар и никој и ништо, со јадење лајна по твитер, стигна да си билда CV како писател и сценарист. И еден куп се изнаредија такви за жал Кокаланчето, Орданоски, Борјанче...

Член од
22 август 2006
Мислења
497
Поени од реакции
1.000
Дали некој го има гледано или го има кај да се гледа филмот "Дисидент" за Драган Богдановски?
Филмов пишува дека е на Петар Џуровски. Досега никаде го немам начекано филммов.

Еве линк од трејлер, бил на Манаки 2013

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
Дали некој го има гледано или го има кај да се гледа филмот "Дисидент" за Драган Богдановски?
Филмов пишува дека е на Петар Џуровски. Досега никаде го немам начекано филммов.

Еве линк од трејлер, бил на Манаки 2013
Тешко ова. Да побараш некој што веќе снимил филм во Лавиринт продукција па да ти даде контакт од него.

Инаку Петар има снимено еден краток филм "Несигурна смрт" во јануари 2015 г. и беше најавен дека ќе игра премиерно дури во октомври 2021 г. на Киненова фестивалот, ама во тој термин што го пишуваше дека ќе игра, не го дадоа.

Не знам што човек треба да си да спремаш снимен краток филм цели 6 години, ама режисер не си и не можеш да бидеш.

Ваљда еден од тие ликови што целта им е дојдат до пари, па после к*р ги боле дали ќе го види некој тој филм или ќе стои на некој сервер скриен.

Не дај боже долгометражен да добие, 15 години ќе го чекаме да излезе во кино и пак нема да го пушти. :D

Член од
22 август 2006
Мислења
497
Поени од реакции
1.000
Тешко ова. Да побараш некој што веќе снимил филм во Лавиринт продукција па да ти даде контакт од него.

Инаку Петар има снимено еден краток филм "Несигурна смрт" во јануари 2015 г. и беше најавен дека ќе игра премиерно дури во октомври 2021 г. на Киненова фестивалот, ама во тој термин што го пишуваше дека ќе игра, не го дадоа.

Не знам што човек треба да си да спремаш снимен краток филм цели 6 години, ама режисер не си и не можеш да бидеш.

Ваљда еден од тие ликови што целта им е дојдат до пари, па после к*р ги боле дали ќе го види некој тој филм или ќе стои на некој сервер скриен.

Не дај боже долгометражен да добие, 15 години ќе го чекаме да излезе во кино и пак нема да го пушти. :D
Типацот го видов и имаше проекција на Киненова премиера на тој филм што го имал снимано од 2015та, по некои околности бев таму за друг филм, а овај пред него имаше премиера, типацот режисер беше во некоја афектна состојба, сакаше да се тепа да се бори со сите таму од кинотека од директор до вработени затоа што имаше комеморативен настан за актерот Љупчо Тодоровски Упа и каснеше проекцијава на Џуровски и драми имаше.
Така да филмот од 2015 е крш невиден, перење пари, да му даделе на студенти филм да прават ќе направеле 50 пати подобар филм.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
Типацот го видов и имаше проекција на Киненова премиера на тој филм што го имал снимано од 2015та, по некои околности бев таму за друг филм, а овај пред него имаше премиера, типацот режисер беше во некоја афектна состојба, сакаше да се тепа да се бори со сите таму од кинотека од директор до вработени затоа што имаше комеморативен настан за актерот Љупчо Тодоровски Упа и каснеше проекцијава на Џуровски и драми имаше.
Така да филмот од 2015 е крш невиден, перење пари, да му даделе на студенти филм да прават ќе направеле 50 пати подобар филм.
Фестивалот одеше на тв цел месец и мислев на тие 2-3 најави дека ќе оди на 24ка, а пуштаа друг филм. За проекциите во живо поима немам, не бев.

Kajgana Shop

На врв Bottom