Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
кога се збори за греење се мисли да загрееш цела куќа/ стан а не одделни делови како што се на пример 2 соби и дневната или 1 соба и дневна.... на старт не би се согласил со тебе бидејки не верувам некој да има поставено дома клима за да му го грее ходникот на пример а уште помалце вецето
мислев у контектст дека решаваш ладење ако стаиш фенкулери.... можда и грешам - поправи ме ако е така.
Мислев сакаш да ја грееш цела куќа/стан, освен ако не планираше да ставиш фенкојлери во ходник и во ВЦ, тогаш не грешиш дека решаваш и ладење и греење.
Абе колку што ја знам тоа фенкојлерите ти се исто ко парапетни клими уствари...

п.с ај објаснете ми го малце тоа COP што всушност значи и зашто е толку битно при избор на ТП?
Ух наједноставно што ми иди на ум во моментов.... COP = (Coefficient of Performance) или во превод Коефициент на ефикасност.
Коефициент како и секој друг коефициент... пример во кладилница, ставаш 1000ка на утакмица со 5 коефициент за да добиеш 5000.
Кај климиве/топлинскиве пумпи пример кога ќе троши 1kw струја со 5 COP ќе произведе 5kw топлина на надворешна температура од +7С.

една добра инвертер во пропсек да ја земам дека е 1 000 евра... една ПРОСЕЧНА ТП не под 5/6 000 евра.. тоа се 5 до 6 пати разлика од клима до ТП
Со ТП ќе грееш бар 6 простории така? Па и да ставиш 6 клими во секоја просторија по една ќе те кошта тука некаде... може не исто ама нема да е разликата 5-6 пати.

Мислев сакаш да ја грееш цела куќа/стан, освен ако не планираше да ставиш фенкојлери во ходник и во ВЦ, тогаш не грешиш дека решаваш и ладење и греење.
да цела куќа сакам да ја греам и ходници и спални и соби и вециња... једино шо нема да греам се котлара тераса и остава :) фенкулерите мислам дека се инсталираат и за ладење и за греење со тоа шо работат на принцип на дување... дува ладен или топол воздух, долниот спрат пошо ми е вселен и готов има инсталирано радијатори и со него е завршена приказната секако... за горниот се мислам дали да ставам фенкулери дали да одам класика со радијатори или да идам со подно греење.... ке размислам па ке видам шо ке одлучам...
Ух наједноставно што ми иди на ум во моментов.... COP = (Coefficient of Performance) или во превод Коефициент на ефикасност.
Коефициент како и секој друг коефициент... пример во кладилница, ставаш 1000ка на утакмица со 5 коефициент за да добиеш 5000.
Кај климиве/топлинскиве пумпи пример кога ќе троши 1kw струја со 5 COP ќе произведе 5kw топлина на надворешна температура од +7С.
+1 фала на информација, нека кажат и други членови дали е тоа тоа или има и нешто друго :)

Со ТП ќе грееш бар 6 простории така? Па и да ставиш 6 клими во секоја просторија по една ќе те кошта тука некаде... може не исто ама нема да е разликата 5-6 пати.
наместо да ја китам фасадата со надворешни единици за секоја просторија можам истото да го направам со една единица за во секоја просторија... :)

да цела куќа сакам да ја греам и ходници и спални и соби и вециња... једино шо нема да греам се котлара тераса и остава :) фенкулерите мислам дека се инсталираат и за ладење и за греење со тоа шо работат на принцип на дување... дува ладен или топол воздух, долниот спрат пошо ми е вселен и готов има инсталирано радијатори и со него е завршена приказната секако... за горниот се мислам дали да ставам фенкулери дали да одам класика со радијатори или да идам со подно греење.... ке размислам па ке видам шо ке одлучам...

+1 фала на информација, нека кажат и други членови дали е тоа тоа или има и нешто друго :)

наместо да ја китам фасадата со надворешни единици за секоја просторија можам истото да го направам со една единица за во секоја просторија... :)
Toa e toa, ubavo ti napisa, ako klimata vlece struja 1kw od mreza a dava toplina kako 3.5kw togas ima cop 3.5, zatoa sto povisok cop ima toa poekonomicno ke pomines.
Drugo toplinska pumpa ubavo sto ti fakja oko i klimite se eden vid toplinski pumpi samo pomali, ke moras mnogu raboti da proucis posebno koi se dobri brendovi da receme daikin, vailant, hitachi, fujitsu i drugi brendovi (ne me svakjaj pogresno ne prodavam nisto) prvo proveri im gi cenite, posle izracunaj sto ke stavas fenkojleri ili nesto drugo i sumata nema da ti bide pod 10000 evra, ako ne se problem parite jas bi odel so podno greenje so toa sto sepak ke si montiras edna klima dve da ladat letno vreme.
Fenkojleri imam na rabota bucni se zemaat mesto i ne mi izgledaat ubavo.

Види вака... обично јас сум тој што тука дебатира и се спротивставува кога климите ги прават modus mirabilis...
Меѓутоа кога читам како ти си ја сфатил топлинската пумпа морам да се ставам на страна на скептиците!
Прво нешто што ми боде очи е што меркаш фенкулери!? Ти знаеш дека еден Ш марка кошта 400€?!? Настрана инсталација, настрана се, и со нив ја губиш најголемата ако не и единствена предност на ТП, а тоа е да се грееш радијативно! Па јеб*ш га, али да лупнам 7-8000€ за нешто да ми дува, не фала!

Второ, бидејќи на еден спрат веќе имаш радијатори(а, ја глава оставам дека се оптимизирани за 55ц ако не и повеќе), можеш слободно да и пишеш крст на економичноста, бучавата и долговечноста на таа ТП! Без разлика што продавачите тука сакаат да веруваш, ниту една ТП не е предвидена за високо температурно греење.

И трето, неможеш да комбинираш радијатори со подно/фенкулери! Едните работат на 55-65ц другите на 35ц!

Има тука уште многу работи да се кажат, ама ова е доволно да видиш дека концептот во основа не ти чини. Натаму твое си е.

Види вака... обично јас сум тој што тука дебатира и се спротивставува кога климите ги прават modus mirabilis...
Меѓутоа кога читам како ти си ја сфатил топлинската пумпа морам да се ставам на страна на скептиците!
Прво нешто што ми боде очи е што меркаш фенкулери!? Ти знаеш дека еден Ш марка кошта 400€?!? Настрана инсталација, настрана се, и со нив ја губиш најголемата ако не и единствена предност на ТП, а тоа е да се грееш радијативно! Па јеб*ш га, али да лупнам 7-8000€ за нешто да ми дува, не фала!

Второ, бидејќи на еден спрат веќе имаш радијатори(а, ја глава оставам дека се оптимизирани за 55ц ако не и повеќе), можеш слободно да и пишеш крст на економичноста, бучавата и долговечноста на таа ТП! Без разлика што продавачите тука сакаат да веруваш, ниту една ТП не е предвидена за високо температурно греење.

И трето, неможеш да комбинираш радијатори со подно/фенкулери! Едните работат на 55-65ц другите на 35ц!

Има тука уште многу работи да се кажат, ама ова е доволно да видиш дека концептот во основа не ти чини. Натаму твое си е.
Greska do greska, od taa pricina ne deli soveti.
Nemozelo da se kombinira radijator so podno….neznaenje e pricinata samo, zatoa ne deli gresni soveti. MOZE….e odgovorot.

Момци земав ќумбе гусано за у викендица лани, кога ќе се загрее многу тешко и гадно мириса. Ајде као демек една година да прегори незнам шо бојата бла бла. Годинава пак исто.
Некој ми спомна лани до лулите можда било, ги сменив годинава со оние класика лим нефарбани, али исто...
Да не знае некој чаре нешо :D

Што мислиш со оптимизирање? Како се оптимизира радијаторско греење?

фала на инфо шо ми кажа дека се по 400 евра фенкулери.. ова не го ни знаев нити па се распрашував за нив. ги спомнав у смисла дека можеш да се ладиш и грееш на нив по своја желба... ако е точен муабетов онда фенкулерите ги исклучувам како опција...

радијаторите да - работат на 55 степена и бидејки ми се предимензионирани мислам и дека не би имал потреба да кревам поголема температура на нив... можда и горе ке стаам радијаотори па ке биде све на 55 степена.... а и да стаам подно се дели водата по однос на температура. ја ти гарантирам дека со еден извор на топлина можеш да поделиш вода да оди во радијатор 70 степена а у подно 30 ако сакаш.... си има посебни вентили за тоа
Автоматски споено мислење:

Што мислиш со оптимизирање? Како се оптимизира радијаторско греење?
ваљда подесуваш температура на радијатори... :) ако добро разбрав :)

фала на инфо шо ми кажа дека се по 400 евра фенкулери.. ова не го ни знаев нити па се распрашував за нив. ги спомнав у смисла дека можеш да се ладиш и грееш на нив по своја желба... ако е точен муабетов онда фенкулерите ги исклучувам како опција...

радијаторите да - работат на 55 степена и бидејки ми се предимензионирани мислам и дека не би имал потреба да кревам поголема температура на нив... можда и горе ке стаам радијаотори па ке биде све на 55 степена.... а и да стаам подно се дели водата по однос на температура. ја ти гарантирам дека со еден извор на топлина можеш да поделиш вода да оди во радијатор 70 степена а у подно 30 ако сакаш.... си има посебни вентили за тоа
Автоматски споено мислење:

ваљда подесуваш температура на радијатори... :) ако добро разбрав :)
Ако земеш просек за моќност(предавање на топлина) фенкулерите киловат за киловат се најефтина варијанта од трите!
Е сега тоа треба да ти каже нешто, оти во Македонија испаѓаат најскапа опција од сите.
Хинт: секој приучен/недоучен е парнаџија, водоводџија, а елементите се чкарт до чкарт! Само затоа радијатори, па дури и подно можат да испаднат поефтини и никако поинаку.
Ти го кажувам ова со друга сврха! Инсталација се мести еднаш засекогаш! Таа без проблем треба да има животен век како и куќата, значи со мали поправки 50+ години. Оти изворот на топлина е потрошен/расиплив/заменлив! Инсталацијата не. (Е сега кај нас местат парно за 1500€ и мислат го заебале системот! Таков ни е менталитетот и се е од денес за утре.)

Со ова кажано, тие прикаски што ти ги продаваат за мешачки вентили, бафери, разделници и сл. Се само матна вода! Ако сакаш да те боли глава утре повели....
Една вреќа пари не ти стигнува за да направиш таков систем саглам, и пак не е гаранција дека ќе работи беспрекорно!

Трето, гледам си загреан за ТП. Ме мрзи надолго да пишувам, ама побарај во темава имавме дискусија дали се исплати не. Кратко:не!
Момци земав ќумбе гусано за у викендица лани, кога ќе се загрее многу тешко и гадно мириса. Ајде као демек една година да прегори незнам шо бојата бла бла. Годинава пак исто.
Некој ми спомна лани до лулите можда било, ги сменив годинава со оние класика лим нефарбани, али исто...
Да не знае некој чаре нешо :D
Трајно жаречо ли е? Ако е!? Не се заебавај може враќа назад. Ај остај мирисот тежок, јаглерод-моноксидот нема мирис и опасен по живот е.
Напиши подетално што е маката.

Zdravo
Malku pomos sko znae nekoj sto moze da bide
Klimata si raboti normalno i gree normalno,megutoa koga ke vleze vo defrost klimata ja dostignuva zadadenata temperatura i ne se uklucuva odma iako pted da vlezi vo defrost temperaturata e stepen ili dva podolu od zadadenata

@Dimo321
Mnogu konfuzno e napišanovo. Ednaš veliš pred defrost ja dosatignuva zadadenata T, a posle tvrdiš deka pravela stepen dva pod zadadenata.
Aj sega poleka ušte ednaš, koja klima, kolku m2, koja zadadena T, mesto položba na klimata dali blisku do plafon ili bočen zid i najvažno brzina na izduv.

Ne rekov nikade pred defrost
Znaci rekov raboti normalno setirana na 24 na auto i odrzuva 23 non stop ,no koga pravi defrost koj trae okolu 5 min a mozi i pomalku posle nego ne prodolzuva so rabota nego otcituva kako da ja ima postignato zadadenata temperatura

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom