- Член од
- 29 август 2019
- Мислења
- 1.265
- Поени од реакции
- 3.015
кога се збори за греење се мисли да загрееш цела куќа/ стан а не одделни делови како што се на пример 2 соби и дневната или 1 соба и дневна.... на старт не би се согласил со тебе бидејки не верувам некој да има поставено дома клима за да му го грее ходникот на пример а уште помалце вецето
Мислев сакаш да ја грееш цела куќа/стан, освен ако не планираше да ставиш фенкојлери во ходник и во ВЦ, тогаш не грешиш дека решаваш и ладење и греење.мислев у контектст дека решаваш ладење ако стаиш фенкулери.... можда и грешам - поправи ме ако е така.
Абе колку што ја знам тоа фенкојлерите ти се исто ко парапетни клими уствари...
Ух наједноставно што ми иди на ум во моментов.... COP = (Coefficient of Performance) или во превод Коефициент на ефикасност.п.с ај објаснете ми го малце тоа COP што всушност значи и зашто е толку битно при избор на ТП?
Коефициент како и секој друг коефициент... пример во кладилница, ставаш 1000ка на утакмица со 5 коефициент за да добиеш 5000.
Кај климиве/топлинскиве пумпи пример кога ќе троши 1kw струја со 5 COP ќе произведе 5kw топлина на надворешна температура од +7С.
Со ТП ќе грееш бар 6 простории така? Па и да ставиш 6 клими во секоја просторија по една ќе те кошта тука некаде... може не исто ама нема да е разликата 5-6 пати.една добра инвертер во пропсек да ја земам дека е 1 000 евра... една ПРОСЕЧНА ТП не под 5/6 000 евра.. тоа се 5 до 6 пати разлика од клима до ТП