Secret Movie Santa

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.817
Поени од реакции
11.883

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.891
Поени од реакции
6.166
тој брат му Фреди е од Американска пита тој што ја ебеше мајка му на тој другиот.
Можеби најдобрата рецензија што ја имам прочитано :D
Stifler's Mom :D

Сите машки деца родени во 90-те за прв пат се сретнаа со поимот MILF преку American Pie.
Легендарна сцена. :D

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Јас го добив Minamata (2020)

Фала на тој/таа што ми го предложил зашто стварно е добар филм. Ама останав малку разочаран пошто се надевав дека ќе гледам нешто ново интересно а филмов ми е тазе гледан, пред само 3-4 недели и плус имав кратка рецензија на форумов за него. Како и да е, пак да ги повторам впечатоците и тука.

Еден филм што заслужува поголемо внимание и гледаност од тоа што го има. Правен по вистинска приказна, за фотографот Јуџин Смит, кој пред самиот крај на кариерата е повикан во Јапонија за преку неговите фотографии да испрати моќна порака за уништувањето на животната средина во едно мало рибарско село и да ги прикаже ефектите од затрујувањето со жива. Мрачен филм кој на моменти е тежок за гледање, но со стварно моќна порака и тема која не е толку обработувана во филмовите (барем јас не сум гледал многу вакви филмови). Сигурно најдобра улога на Џони Деп во последните 15 години. Да не беа скандалите со Амбер Херд во приватниот живот, можеби ќе влезеше и во некоја поширока конкуренција за Оскар.

Моја оцена: 8/10

Z

zmej gorjanin

Гостин
Logan's Run (1976)

Прво да искажам јавна багодарност до членот/членката што ме испоштувал/а и ми предложил/а sci-fi филм.

Солиден филм со интересни концепти во декада која може да се каже дека е зародишот на sci-fi филмските остварувања. Односно ако се тргнат Одисеја 2001 и Planet of the Apes и не можам да се сетам на некои добри класици од жанрот кои биле снимени претходно. Филмов е претходник на филмови ко Star Wars, Close Encounters Of The Third Kind, Alien итн. и само покажува какво филмско остварување е да речеме Стар Ворс за тоа време, ако се тргне Одисеја 2001 на страна нормално.

Set and setting е класични 70 ти и обид да се претстави иднината од таа временска точка. Очигледно е дека направиле дрвени минијатурни макети за да ни го претстават идното дистописко општество, голем минус е што вистина се гледа дека се макети, а не вистински град. Ефектите се ваљда ок ко за 70 ти години. Она што ми беше најголем минус е лошата глума или поточно кажано overacting и cheesy lines, болести од кои патат доста постари филмови.

Инаку филм кој креира култ кон младоста во период во кој човештвото се соочува со пренаселеност и недостаток на ресурси. Дури и кога ќе размислам, инспирација од филмов црпи неодамнешнo снимениот sci-fi филм, What Happened To Monday. Но исто така и филм во кој се вткаени и некои идеолошки елементи кои биле доминантни во претходната декада, а тоа се 60 ти години, или години на хипи движењата, хипи комуните, слободната љубов итн кои пролетуваат низ неколку од дијалозите и кои имаат за цел да ни го доловат мајндсетот на луѓето во 23 от век или периодот кога овие настани се случуваат.
Тие елементи ја прават приказната малку нереалистична, знаејќи со што се соочува човекот во тоа општество и што се очекува од него. Најдобриот дел ми беше Џесика или главниот женски лик, режисерите од 20 ти век не одбегнуваат да покажат убаво женско тело, за разлика од денешните филмови, барем јас таков впечаток добив после филмот :). 6 од 10

Последно уредено од модератор:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.659
Поени од реакции
34.089
Mene mi se padna CODA (2021)

Ovoj film go imav simnato ednas i izbrisano. Sega morav pak. Mislam deka i vo klubot me snema od premnogu muzicki filmovi. Ako ne bese nekade kaj Sound of Metal.

Filmot gi ima site heavy hitters, znae koga da e ziv, znae koga da e tazen i kolku i znae kolku da se seguva. Vo princip, dovolno e edno da pogodi tocka i avtomatski se plasiraat vakvi filmovi kaj 9ki i 10te. Ne mu e voopsto tesko da te natera da socuvstvuvas, duri izborot na devojceto bese sophies choice tezok. Se investirav, uzivav, bi rekol safe bet.

Sto ne mi se dopadna? Premnogu e sovrsen, amerikanski. Ova e hallmark film snimen po novite standardi. Pogore rekov deka e safe bet, no toa mu e ustvari manata. Ne odskoknuva, ne rizikuva, sekoj kadar e smislen i kalkuliran, site likovi se dopadlivi. Mi falese nesto real on camera, dali nekoja gluma da otvori, dali nekoj rizicen poteg na reziserot, nesto, da "zapee nekoj od stomak".

3.5

Paketcetvo bese milka proizvodi.
Flashy, skupo ama sepak falese nesto sto bi go izdvoil i napravil klasika. Kako stobi flips, chokobananka...

Sepak blagodaram. Navistina uzivav i e odlicen predlog za periodov, onaka za quality family time sto moze da razvie diskusija.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Rose Island (2020)

Филмов ме потсети на овој цитат од драма на Венко Андоновски:

„Мажите, во суштина се многу нежни, но ниедна жена не го сфатила тоа и не го разбрала нивниот страв. Мажот е суштество со фабричка грешка, драга моја Бланш. Во него е вграден најсилниот страв: стравот од жена. Кога мажот ќе ја сретне вистинската жена, тој чувствува ужасна вртоглавица, треперење и слабост. За да го прикрие тој страв, таа своја одвратна слабост, тој станува војник. Стекнува чинови. Прави големи скокови. Држи говори по собранијата. Води војни. Ја покажува силата. Ги напнува мускулите. Земете ги големите диктатори за пример. Едно обично женско исмевање на тој страв од младоста редовно потем го чини човештвото милиони жртви.“
„Црни играчки“ - Венко Андоновски​
Тоа што е правен по вистински настан уште толку ја зајакнува оваа теорија. Платформата (островот) на Џорџио Роуз отвори еден свет на утопија каде што приматот и е даден на слободата, но и нè потсети колку е важно да ја задржиме бунтовноста и да се бориме за идеалите и љубовта.

Филмот е лабав и непретенциозен, дозираше хумор каде што беше потребно, нималку претерувајќи, остро држејќи ја линијата и пораката што сакаше да ја пренесе. Не е направен да биде филм за паметење, туку ја постигнува целта само симпатично раскажувајќи ја својата приказна.

Ликовите ми беа допадливи (иако некои од нив недоволно мотивирани). Задоволна сум со појавата на Tom Wlaschiha (Jaqen H'ghar од GOT). :love: Италијанскиот јазик знаеше да биде иритантен и напорен, особено поради сцените во кои збореа многу брзо и се надвикуваа непотребно. Сетингот беше пријатен за око, иако би можеле малку повеќе да поработат на кадрирањето и кинематографијата, очекувањата ми беа дека ќе биде eye-candy, но очигледно не сметале дека тоа е приоритет. Музиката беше избрана по мерка и понуди една убава, лежерна атмосфера.

Генерално, благодарна сум на Дедо Мраз што ми подари еден филм за непоправливи сонувачи и идеалисти. :X3:

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.759
Поени од реакции
5.035
Mојот дедо мраз/мразица знае дека сум голем "фан" на Денис Досадниот па ми го препорача Incendies(2010) кој го немам гледано.

Да одговорам искрено .

Приказната во овој филм очигледно е сместена за време на Либанската цивилна војна.Случајно за таа војна имам читано и гледано доволно материјал,репортажи и вести.

Авторот на оваа приказна Wajdi Mouawad (кој е модифицирана голема лага)е муслиман и живее во имагинарен свет каде либанските маронити (христијани) се терористите кои прават рандом масакри како што ни прикажува филмот - Иако вистината кажува нешто друго.

Зборот муслиман не се споменува ниту еднаш,но зборот христијанин се споменува секој пат во негативен контекст.

Не ставам оценка,жал ми е е што позади ок глума и пресврт моменти се крие муслиманска пропаганда.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.466
Поени од реакции
3.605
Mојот дедо мраз/мразица знае дека сум голем "фан" на Денис Досадниот па ми го препорача Incendies(2010) кој го немам гледано.

Да одговорам искрено .

Приказната во овој филм очигледно е сместена за време на Либанската цивилна војна.Случајно за таа војна имам читано и гледано доволно материјал,репортажи и вести.

Авторот на оваа приказна Wajdi Mouawad (кој е модифицирана голема лага)е муслиман и живее во имагинарен свет каде либанските маронити (христијани) се терористите кои прават рандом масакри како што ни прикажува филмот - Иако вистината кажува нешто друго.

Зборот муслиман не се споменува ниту еднаш,но зборот христијанин се споменува секој пат во негативен контекст.

Не ставам оценка,жал ми е е што позади ок глума и пресврт моменти се крие муслиманска пропаганда.
Фала богу некој со исто мислење ко мене за филмов. Му лупале 9-10ки сите, не знам дале не приметувале што кажува филмот во позадина или што е работата. Лошите христијани и прогресивните исламисти, да да сигурно. Доволно е да се видат демографските промени во државата, за да се заклучи кој кого го малтретира. Не покажуваат многу работи што се случувале во позадина. Нарван во реалноста, а и во филмот е тешка гнаса, колку и да пробува режисерот да ја прикаже како херој.

ПС: И мене овој ми го имаа предложено, ама пишав дека го имам сега брзо гледано и рецензирано на лб и можеби ќе добијам нов филм.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.891
Поени од реакции
6.166
Мене Дедо Мраз ме изненади со еден филм кој ми беше долго на вочлистата, Le Samourai 1967. И каков само филм сум пропуштал до сега...

Низ самото гледање, воочливо беше колку само филмови и режисери биле инспирирани од Самурајот. Што од слични кадри, сцени, протагонист, приказна... Си наоѓав делчиња гледајќи го, и по малку ми беше криво што ова не е првиот филм што го имам гледано, туку, последниот.
Прв пат се среќавам и со Алаен Делон и можам да кажам дека протагонистите во другите филмови не можат да се носат ниту со неговата глума, ниту со неговиот кристално ладен поглед, харизма и кул фактор кој го поседувал тогаш. Поготово, овој од последната декада.

Филмот е без многу дијалог, напротив, сцените се тие кои говорат многу, ја раскажуваат приказната, но, и го откриваат карактерот на протагонистот, Џеф Кастело, неговиот начин на живот, мотиви, и како се носи во ситуацијата во која е "заглавен". Спората музика на мистичен начин му го открива серискиот убиец на гледачот, сцена по сцена го плете дејствието. Преставен како своевиден антихерој, како олицетворение на еден модерен Самураи, војник, заглавен во свет на корупција, знае за брзо време да ги освои гледачите преку самодовербата која ја поседува.
Интересно беше и преставувањето на Париз, без цел тој гламур, без познати улици, квартови и споменици кои ги нуди, како да беше некој обичен град, било кој. А, да. Има ли нешто по кул од Цитроен Ајкула? Одличен вкус имаше Џеф за возила.

Обожавам филм ноари, каде подлабоко чепнуваат во човечката психа, споро го градат дејството и на крај со (не)очекувани пресврти знаат перфектно да ја приведат приказната до крај.

9

Одличен избор направи Дедо Мраз. Презадоволен сум со предлогот. :bravobe:

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.318
Поени од реакции
8.811
Мене ми се падна Good Time (2017)

Crime/heist филм, главните ликови се браќата Ник и Кони Никас. Кони е ситен криминалец со некаква повисока цел преку криминал да се извлечат тој и неговиот брат од мизерниот живот, а Ник е пациент во установа за лица со ментален инвалидитет. На почетокот вршат разбојништво во банка, бегајќи од местото на злосторството, полицијата успева да го фати Ник кој добива тешки повреди и завршува во болница. Целиот филм се врти околу обидот Кони да го извлече Ник од болницата.

Најмногу што ми се допадна е реализмот на ликовите, особено ликот на Патисон. Без клишеа и некаков холивудски хероизам, типичен low-life ситен криминалец, неуреден, алчен, мизерен, подготвен на секаква нискост и подлост само за да ја спаси сопствената кожа.

Да не откривам многу детали од дејството на филмот, само накратко -- многу брзо темпо, и целиот филм е циклус на непредвидливи и хаотични настани и црн хумор.

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.153
Поени од реакции
25.299
Secret Movie Santa мене ми го предложи Million Dollar Baby (2004).

Прејако ми е дека од Letterboxd профилот заклучиле дека сакам спортски филмови, и затоа ми го предложиле филмов.

Ваљда смеам со спојлери да пишувам? Нема везе, пазете има малце спојлери, не е кој знае што.

Од дамна сакав да го гледам, знаев дека е добар филм, ама никогаш до сега го немав гледано. Зашто? Искрено појма немам, ваљда бил еден од оние филмови што сите ќе ти го препорачаат и ќе ти кажат "еј брат, мораш да го гледаш" и баш поради ова, поради некоја глупа НЕлогика и инат ти едноставно никад не го пуштат филмот да го гледаш.

Си почна филмот одлично, прва половина доста добра, цел тој сетинг на боите и камерата и музиката многу добро ја доловуваше мизеријата на ликовите со која се соочуваа. Има хемија меѓу ликовите, ама гледајќи го филмот, поготово за време на првата половина си викам "океј, уште еден филм кај што главниот карактер from zero to hero станува и завршува со среќен крај." Генијалноста и високата оценка мислев дека се дадени поради начинот и процесот на кој главниот лик ќе стане from hero to zero. АЛИ, али, али.. цело време ми фалеше мааалце емоција.

И од еднаш БААМ!!

Што кур се деси? Ни на крај памет, 100 луѓе да ме прашаа како ќе тера филмов пред да пуштам да го гледам, ни на крај памет немаше да ми падне да им кажам дека ќе се случи таков преокрет и дека филмов ќе отиде во таа насока. Да не откривам премногу детали, ова е лектира, ова е филм што секој мора да го изгледа. Мислев во филм со Клин Иствуд дека не може друг да го украде шоута, али Хилари Свонк, наклон до под за тебе.

На крај моментот дека целиот филм е уствари напишано писмо до ќерка му, кое што 99% нема да го прочита и ќе го врати како и сите претходни, тотално ме уништи и ми беше само cheery on the top.

Браво за предложувачот, оценка 9.5/10 дефинитивно.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
Посакувам у некој паралелен универзум да се приклучев на Сикрет Сантава и да ми се паднеше Џонка (сељачки назив според Корвус, сељачкии???) па да му пуштев некоја нигерска комедија од Нигерија со невиден глумачки талент и сценарио на кое и Боливуд љубомори, а камо ли Холивуд.

Џонче, ме пресмеа со твојава рецензија. Дај напрај некој сеоски К-15 шоу, да урламе по дома од смеење, живти се.

Kajgana Shop

На врв Bottom