The sum of all fears (2002)
Видов дека ги исполнувам критериумите за да се пријавам на новиот предизвик, да гледам филм од оние предизвици кои досега сум ги испуштил, а беа три на број (овој, Инди и
односно Оскарите), не планирав да се пријавам, но веќе кога некој се помачил да ги разлиста сите теми и да ги сумира предизвиците кои сум ги пропуштил, не можев да кажам Не.
Единственото нешто подосадно од воена драма е воената пропагандна драма, така по стадиумот на досада многу се досадував. Тука отсуствуваше моментот “ние добрите, вие лошите“, имаше некоја неутрална разорна, терористичка (/нацистичка), сила која целта и беше преку исценирани напади над САД и над СССР да ги принудат на меѓусебна војна. Не можам да кажам дека филмов беше лош, само овој жарн воопшто не ми лежи, предосаден ми е. Во себе да има инкорпорирано одредени историски тематики, да, би се наредал да го гледам, но ова е плод на фикција, филмот е снимен по истоимен роман, дури и се поттикнува меѓународната собаротка и се потенцира разорната моќ на нуклеарниот арсенал кое во рок од неколку часа може да го огорчи опстанокот на човековиот рок, но и да го пеплоса целокупниот жив организам кој живее на оваа планета.
Немам забелешки кон филмот (сем не се преговара во престапник во воено чуван објект), дури и има одлична актерска екипа, во него глумат, меѓу другите, Морган Фриман како агент на ЦИА и Бен Афлек (Џек Рајан) историчар кој го регрутира ЦИА затоа што, во статија, го предвидел наследниот ред на претседателството на СССР и извршил истражување за новиот претседател на СССР (претходниот ненадејно умира), за кој американската служба има доста скудни информации и податоци, посебно за неговиот карактер.
Му ставив 1 затоа што ми беше многу досаден, а не затоа што станува збор за лош филм.