Зашто во оваа тука пејат: и ние сме деца на Македонија. Сосема друга песна е, не е таа староградската.Ако песната е староградска, што има врска верзијата?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Зашто во оваа тука пејат: и ние сме деца на Македонија. Сосема друга песна е, не е таа староградската.Ако песната е староградска, што има врска верзијата?

Cela nokj se dumam daliЕве вака ако ви е полесно:
1. Песната не смее да има автор
2. Во песната да се споменуваат имиња на градови или нешта од тогашниот градски живот: сокаци, занаетчии, еснафи, пајтони, параходи, куќи или делови од куќи (чардаци, пенџериња...), делови од женска облека, накит или шминки и сл. Значи се што асоцира на градскиот живот од 19 век.
Значи не секоја народна песна е староградска, туку само онаа која настанала во градската средина. Песните за села, жетви, сеење, копање, орање, тикви, берење тикви, волови, коњи, магариња, чифлици, трла, овци, кози, свињи... комити - не се староградски.
Друго: староградската песна била инспирирана од чалгиската музика, но не мора да значи дека секоја чалгија е староградска. Пр. мојата омилена - Стојана мајка учеше е чалгија, но во никој случај не е староградска, туку комитска песна.
Еве ќе се обидам да направам една листа од само староградските песни постирани до сега:
-Невесто калеш убава
-Сејмен да шетам
-Едно време си бев ерген
-Благуно дејче
-Налеј, налеј меанџико (ама не таа верзија постирана тука)
-Ево банке цигане мој (не е македонска ама веројатно е староградска, ќе видиме @Darklady дали ќе ја прифати)
-Кирјана вино продава
-Од умот се подизгубив
-На Струга дуќан да имам
-Пилето ми пее (не знам???)
-Зошто ми се срдиш либе (Јас ти реков добро вечер)
-Кратовчани, Кратовчанки
-Сношти минав
-Марие млада невесто
-Срце ме боли
-Чифте, чифте пајтонлари (на македонски: Двата, двата пајтона)
-Три години стана
-Коце берберот
Се што не е на листава, не е староградско - бирајте друго. Сега може и јас сум утнал нешто, ама колку толку е поточно од цел хаос кој го направивте.
.
Кога видов дека не сме имале тема за староградска музика, навистина се израдував, затоа што мислев дека ќе имаме ем тема што сме ја немале, ем тема што е лесна.Ова излезе најтежок предизвик![]()
![]()
![]()

Да ти ги скратиме маките. ДА, староградска еCela nokj se dumam dali
Se posvrsi serbez Donka
e starogradska ili ne e.

E pa ete neka si ja prisvoj nekoj, samo da ne padni vo pogresni raceДа ти ги скратиме маките. ДА, староградска е![]()
.
.Добро бе, зарем не е кеиф да седиш во кафана и на увце да ти свират чалгии? Виолинче, мандолинче, кларинет, тарабука, гитара, дајре, уз пат да ти ја пеат „Срце ме боли“а и рака на срце глупи ми се овие песни и никогаш не ми се свиѓале ниту пак сум уживал да ги слушам на пијанка.

Ти изгледа културно пиеш... Ова е одлична музика ако носиш странци на ручек во Св. Софија....Добро бе, зарем не е кеиф да седиш во кафана и на увце да ти свират чалгии? Виолинче, мандолинче, кларинет, тарабука, гитара, дајре, уз пат да ти ја пеат „Срце ме боли“
Ако ова не е за пијанка![]()

Песната не смее да има автор
Проблемот е што не знаеме која песна има автор која неНа крајот испадна полесно да се снајдеме во нордиска музика, отколку со македонска староградска песна![]()

Културни сме ние од ОхридТи изгледа културно пиеш... Ова е одлична музика ако носиш странци на ручек во Св. Софија....![]()
Би било баш скромно ако речам дека имаме богата ризница на староградски песни, со кои би требало да сме горди.Проблемот е што совршено добро знаеме што е autotune, експериментален рок, трип хоп, транс, метал, бард, рап, турбо фолк, реге, кантри музика, ама не знаеме дека Македонско девојче ја напишал Јонче Христовски и дека не е староградска песна, нити пак народна (песна без автор, создадена од народот)песнаПроблемот е што не знаеме која песна има автор која не
само еден пример
Тоа лесно се проверува. Кај некои од авторските песни дури и на youtube имаат пишано кој е автор. Другите со едноставен Google search може да се најдат.Проблемот е што не знаеме која песна има автор која не![]()
Кој си ти бе?браво за сите, ме изнасмеавте![]()
![]()