Kajgana Song Contest #165 Староградска музика

• Креатор на темата Креатор на темата Darklady
  • Време на започнување Време на започнување
Ако песната е староградска, што има врска верзијата?
Зашто во оваа тука пејат: и ние сме деца на Македонија. Сосема друга песна е, не е таа староградската. ;)

Еве вака ако ви е полесно:

1. Песната не смее да има автор
2. Во песната да се споменуваат имиња на градови или нешта од тогашниот градски живот: сокаци, занаетчии, еснафи, пајтони, параходи, куќи или делови од куќи (чардаци, пенџериња...), делови од женска облека, накит или шминки и сл. Значи се што асоцира на градскиот живот од 19 век.

Значи не секоја народна песна е староградска, туку само онаа која настанала во градската средина. Песните за села, жетви, сеење, копање, орање, тикви, берење тикви, волови, коњи, магариња, чифлици, трла, овци, кози, свињи... комити - не се староградски.

Друго: староградската песна била инспирирана од чалгиската музика, но не мора да значи дека секоја чалгија е староградска. Пр. мојата омилена - Стојана мајка учеше е чалгија, но во никој случај не е староградска, туку комитска песна.

Еве ќе се обидам да направам една листа од само староградските песни постирани до сега:
-Невесто калеш убава
-Сејмен да шетам
-Едно време си бев ерген
-Благуно дејче
-Налеј, налеј меанџико (ама не таа верзија постирана тука)
-Ево банке цигане мој (не е македонска ама веројатно е староградска, ќе видиме @Darklady дали ќе ја прифати)
-Кирјана вино продава
-Од умот се подизгубив
-На Струга дуќан да имам
-Пилето ми пее (не знам???)
-Зошто ми се срдиш либе (Јас ти реков добро вечер)
-Кратовчани, Кратовчанки
-Сношти минав
-Марие млада невесто
-Срце ме боли
-Чифте, чифте пајтонлари (на македонски: Двата, двата пајтона :D)
-Три години стана
-Коце берберот

Се што не е на листава, не е староградско - бирајте друго. Сега може и јас сум утнал нешто, ама колку толку е поточно од цел хаос кој го направивте.
Cela nokj se dumam dali
Se posvrsi serbez Donka
e starogradska ili ne e.
Oko ne sklopiv u pm.
Ako e, ete vi ja davam, od mene, neka bega nesto ;).
P. S Velesani i velesanki prednost imaat posto e nivna :toe:

Ова излезе најтежок предизвик :D :D :D
Кога видов дека не сме имале тема за староградска музика, навистина се израдував, затоа што мислев дека ќе имаме ем тема што сме ја немале, ем тема што е лесна.
На крајот испадна полесно да се снајдеме во нордиска музика, отколку со македонска староградска песна :(
Автоматски споено мислење:

Cela nokj se dumam dali
Se posvrsi serbez Donka
e starogradska ili ne e.
Да ти ги скратиме маките. ДА, староградска е :pipi:

а и рака на срце глупи ми се овие песни и никогаш не ми се свиѓале ниту пак сум уживал да ги слушам на пијанка.
Добро бе, зарем не е кеиф да седиш во кафана и на увце да ти свират чалгии? Виолинче, мандолинче, кларинет, тарабука, гитара, дајре, уз пат да ти ја пеат „Срце ме боли“:vozbud:
Ако ова не е за пијанка :toe:

Добро бе, зарем не е кеиф да седиш во кафана и на увце да ти свират чалгии? Виолинче, мандолинче, кларинет, тарабука, гитара, дајре, уз пат да ти ја пеат „Срце ме боли“:vozbud:
Ако ова не е за пијанка :toe:
Ти изгледа културно пиеш... Ова е одлична музика ако носиш странци на ручек во Св. Софија....;)

Ти изгледа културно пиеш... Ова е одлична музика ако носиш странци на ручек во Св. Софија....;)
Културни сме ние од Охрид :icon_mrgr:

Инаку странците (за разлика од нас, за жал), многу повеќе ја ценат и им се допаѓа староградската музика.
Тоа што за французите е шансоната, за италијанците е канцоната, со право би рекла за нас е староградската музика. :pipi:Би било баш скромно ако речам дека имаме богата ризница на староградски песни, со кои би требало да сме горди.
Автоматски споено мислење:

Проблемот е што не знаеме која песна има автор која не
Проблемот е што совршено добро знаеме што е autotune, експериментален рок, трип хоп, транс, метал, бард, рап, турбо фолк, реге, кантри музика, ама не знаеме дека Македонско девојче ја напишал Јонче Христовски и дека не е староградска песна, нити пак народна (песна без автор, создадена од народот)песна :pipi:само еден пример
Или дека „Бог да бие Русе, твојта мајка “ Е староградска песна:pipi:

Последно уредено:
Ако добро се сеќавам, "Македонско девојче" е новокомпонирана народна песна.

Може звучи нелогично новокомпонирана и народна да стојат заедно, ама немаме друг назив за "фолк" музика, па претпоставувам со ова новокомпонирана се прави разлика меѓу компонирани песни и песни создадени од народот. (Фолк - народ и на англиски и на германски - за мене е неприфатлив термин).

Проблемот е што не знаеме која песна има автор која не :D
Тоа лесно се проверува. Кај некои од авторските песни дури и на youtube имаат пишано кој е автор. Другите со едноставен Google search може да се најдат.

Бидејќи во темава не е наведено изворна држава за Староградски песни, јас ја избирам следната Српска староградска песна Мој Милане.

Песна за уживање, придружено со најдобар роштиљ и одлично пиво. Последен пат ја слушав пред една недела во Србија.
Дека е староградска песна, потврдува дури и Википедија.
Некој мора да ја пее, тоа во случајов е Василија Радојчич.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom