Kajgana Song Contest #165 Староградска музика

• Креатор на темата Креатор на темата Darklady
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа што се изгубивме во просторот и времето, искрено се надевам дека ќе ја исправиме „крива дрина“.
Не е возможно да заглавиме на тема „Староградска музика“. Навистина е срамота колку малку си ја познаваме сопствената музика.
Ајде да беше темата за чочек од Зимбабве, вуду музика од Мадагаскар или танцова музика од Етиопија, ајде ќе разберев. Или да беше тема „Песна од Ѕвезде Гранда“, сигурна сум дека немаше да има нити една утка. ( и после ќе се чукаме во гради и ќе паѓаме во несвест за Жена од султана)

Староградската музика, најчесто нема композитор, настанала во градската средина и го опева градскиот живот. Лириката и вокалната мелодија имаат централна улога, на таков начин разликувајќи се од традиционалната музика. Во оваа музика често се чувствува и книжевното влијание, влијанието на граѓанската поезија на соседните народи, но и влијанието на ориенталниот фолклор.
Тоа се песни кои се пееле на серенади, такви кои се пееле за време на работите вo поле или дома, и по повод на разни други пригоди.
Помеѓу двете светски војни се формираат многу хорови, пејачки друштва, разни оркестри чалгии, мандолински, тамбурашки оркестри, кои ја негуваат таа СТАРОГРАДСКА ПЕСНА

И сега пак не е јасно?

Разбарувам по Youtube „староградски македонски песни“ и сешто дава како староградски.
Ми текна на две, ама еве не знам ниту можам да најдам дали се авторски,с тароградски или само народни...
(Во Струмица на улица и Возовите што одат, љубовта ми ја зедоа)
„Во Струмица на улица“ - авторско дело на струмичанецот Наско Џорлев...= значи оваа не е
Автоматски споено мислење:

Староградска македонска песна од ресенскиот крај:

Последно уредено:
Староградска македонска песна од ресенскиот крај:
Песнава веќе е постирана :pipi:

П.С. Немој да те лажел ѓавол да кажеш во Охрид дека песнава е од ресенскиот крај :sneaky: Оваа е најохридска песна :pos:Поохридска и од Билјана платно белеше:icon_mrgr:

Еве вака ако ви е полесно:

1. Песната не смее да има автор
2. Во песната да се споменуваат имиња на градови или нешта од тогашниот градски живот: сокаци, занаетчии, еснафи, пајтони, параходи, куќи или делови од куќи (чардаци, пенџериња...), делови од женска облека, накит или шминки и сл. Значи се што асоцира на градскиот живот од 19 век.

Значи не секоја народна песна е староградска, туку само онаа која настанала во градската средина. Песните за села, жетви, сеење, копање, орање, тикви, берење тикви, волови, коњи, магариња, чифлици, трла, овци, кози, свињи... комити - не се староградски.

Друго: староградската песна била инспирирана од чалгиската музика, но не мора да значи дека секоја чалгија е староградска. Пр. мојата омилена - Стојана мајка учеше е чалгија, но во никој случај не е староградска, туку комитска песна.

Еве ќе се обидам да направам една листа од само староградските песни постирани до сега:
-Невесто калеш убава
-Сејмен да шетам
-Едно време си бев ерген
-Благуно дејче
-Налеј, налеј меанџико (ама не таа верзија постирана тука)
-Ево банке цигане мој (не е македонска ама веројатно е староградска, ќе видиме @Darklady дали ќе ја прифати)
-Кирјана вино продава
-Од умот се подизгубив
-На Струга дуќан да имам
-Пилето ми пее (не знам???)
-Зошто ми се срдиш либе (Јас ти реков добро вечер)
-Кратовчани, Кратовчанки
-Сношти минав
-Марие млада невесто
-Срце ме боли
-Чифте, чифте пајтонлари (на македонски: Двата, двата пајтона :D)
-Три години стана
-Коце берберот

Се што не е на листава, не е староградско - бирајте друго. Сега може и јас сум утнал нешто, ама колку толку е поточно од цел хаос кој го направивте.

-Налеј, налеј меанџико (ама не таа верзија постирана тука)
.... и јас сум убедена дека налеј налеј е староградска песна, но вчера ми беше посочено дека не е. :sleep:

Ако песната е староградска, што има врска верзијата?
Тоа не го менува фактот дека песната е без автор и дека настанала во градска средина. :sleep:

Ако е стсроградска учевствувам со таа песна, ако не ќе смислам до вечер дали да учевствувам со нешто друго.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom