Skopje East Gate

• Креатор на темата Креатор на темата Dani
  • Време на започнување Време на започнување
Капитол е тој што пропаѓа. Дали сте се качиле во трет спрат во Капитол, пустелија, дали 5 души цел ден ќе се качат.
Освен Дежа Ву, Телеком, Спорт Вижн, Ваикики и Дм во другите продавници никој не влегува. Бургер Кинг не знам како опстојува со толкава кирија, дали 10 души ќе седнат да јадат.

Бисер од друга страна е раздвижен, преку ден приземјето, навечер втор спрат заради кафичите. Си го сакаат аеродромци малскиот живот затоа Бисер не згаснува.

Локалните трговски центри се идеја која припаѓа на 80тите и 90тите години. Во Скопје, прв ваков ТЦ беше стариот во Капиштец и многу брзо после него ТЦ Буњаковец. Ги градеа градежните фирми, кои беа веќе во залез, како Маврово, Гранит, Бетон. Истите требаа да задоволат некое локално снабдување, а не цел град да оди во нив. Бисер е трговски од тој калибар и тој го јаде стапот по истиот терк како и другите - нема асална заедница/здружение на сопственици на локали, притоа плаќаат некои ситни режиски трошоци за одржување, времето ги јаде објектите, кои веќе и како архитектура се застарени и дури ни тогаш кога се градеа не беа атрактивни, локалите често се минијатурни, тесни и колку да сме затуцани економски, не ни се оди по такви места.
Од друга страна, овие такозвани молови ангажираат служби за хигиена, обезбедување, лифтови, ескалатори, па може и да се каже некаков ред во рекламирање, организираат настани и нормално дека се поинтересни. Ќе биде интересно што ќе се случува со Сити мол. Добар дел од дуќаните се на граница на рентабилност. Корона кризата дополнително искомпликува. Од ова што го пишувате (не сум бил и немам намера скоро да одам), ако понудата е многу слична со таа во СМ, кој qрац да се пикам у гужви и да плаќам уште поскапо поради некаква си "атрактивност на просторот" или како некаква си новина во градот.
Го имам шетано Dubai mall, мислам дека по површина е најголем во светот - тоа е врвен нонсенс. Да, ги има најатрактивните (ебени) брендови, покрај кои набиваш километража (99,9999% од посетителите) за пак да отидеш до продавницата во која ете имаш пари нешто да купиш, ама истото го плаќаш поскапо од некое продавниче во Деира само затоа што си под Бурџ Калифа и до таа продавница се продава злато и белгиски дијаманти - голем стап. Најбезвезна форма на конзумеризам. Се' што се случува со молов е обратнопропорционално на потребите, можностите и капацитетот и на градот и на луѓето у него.

Капитол е тој што пропаѓа. Дали сте се качиле во трет спрат во Капитол, пустелија, дали 5 души цел ден ќе се качат.
Освен Дежа Ву, Телеком, Спорт Вижн, Ваикики и Дм во другите продавници никој не влегува. Бургер Кинг не знам како опстојува со толкава кирија, дали 10 души ќе седнат да јадат.

Бисер од друга страна е раздвижен, преку ден приземјето, навечер втор спрат заради кафичите. Си го сакаат аеродромци малскиот живот затоа Бисер не згаснува.
Погрдо створење од Капитол не можеше да направат :D
Вертикалната кривина на рампата во гаражата беше утната од сам почеток, па корегираа, па додаваа такви препреки на паркинг местата. Ескалаторот стрмен упм, збиен целиот трговски...

Капитол го отворија, Бисер го запустија. Среќа Силбо е тука па се глеа гужва.
После ги имаме:
-Веро Џамбо
-Рамстор
-ГТЦ
-Сити Мол
-Ист Гејт
Да не ги набројуваме другите помали.

У сите до еден се исти брендови. И која е поентата? 5/6 големи трговски центри со исти продавници.

Овој изглеа модерно од надвор не викам не. И е доста голем. Али шо знам, ми нема поента копи-паст само да правиме.

А би било добро и бар еден отворен центар да направеа или средија (ГТЦ бар...).

А ти нешто како зијан си што има пет мола со истите брендови?
Некој од Ѓорче немора да се ака до Центар и подалеку и обратно некој од Илинден да иде до Сити мол
Од вакви инвестиции си имаме бенифит и од вработувања а не да ги жалам Вајкики или Зара што мораат да даваат поише пари и да отварааат повеќе продавници за да бидат конкурентни а да не зборам дека има Ист Гејт има доста нови продавници ама ај интересно ви е нешто со тоа дека се повторуваат а богами и глупост е да очекуваш дека се ке биде различно
Дојдов да пишам за касата за самонаплата у Тинекс која можеби ке биде од корист кога ке ја научат луѓето вака поише време се губи ма да асистира вработената што седи на тој пултот за информации. Значи застануваш до касата и ги скенираш продуктите и ги оставаш десно додека не платиш, го регистрира секое подигнување, ако го спуштиш продуктот на скенерот му мери тежина мислам ама се прави збрка, секој внесен продукт можеш да го откажеш, за тинекс картичката пред плаќање има опција да ја скенираш доле лево е на екранот, плаќање само со картичка, одкако ке платиш ти издава фискална и плус уште едно ливче кое го скенираш и ти се отвара една ко рампа за излез

Sent from my iPhone using Tapatalk

Погрдо створење од Капитол не можеше да направат :D
Вертикалната кривина на рампата во гаражата беше утната од сам почеток, па корегираа, па додаваа такви препреки на паркинг местата. Ескалаторот стрмен упм, збиен целиот трговски...
При секој дожд тече вода од сите страни, за од паркинг до приземје мора со лифт кој го чекаш 5 мин и големи се шансите да не работи. Зона за пушачи и фуд корт имаше на почеток ама заради лакомост го дадоа како дуќани за сега целиот тој простор да се распаѓа. Поголема кола не може да се симне под -1. Простор за прием на роба е за едно возило, повеќе од тоа настанува хаос. Исто дуќаните треба да ја влечат таа роба низ -1, па лифтови за да дојдеш до приземје. Можам да набројувам до утре.

Во Капитол нема ништо плански зошто градено е од луѓе на Ајдован, а не фирма. Собрал роднините, познајници и ги направи градежници. Истото е и со обезбедување, хигиена, маркетинг, менаџирање. Тоа се све негови луѓе за да не плаќа фирми. Плаќаше фирма за обезбедување и чистење ( Серта) на почеток за да послем си вработи свои луѓе за да не плаќа. Затоа сега имаш двајца обезбедување само и 3-4 чистачки што не можат да постигнат.

Од ова што го пишувате (не сум бил и немам намера скоро да одам), ако понудата е многу слична со таа во СМ, кој qрац да се пикам у гужви и да плаќам уште поскапо поради некаква си "атрактивност на просторот" или како некаква си новина во градот.
Јас бев вчера, не би рекол дека понудата е многу слична. Продавници за облека има најмалку трократно повеќе од City Mall и сите со повеќе избор од тие во City Mall, делот со храна исто има тројно поголем избор. И ова е во ситуација кога сè уште многу дуќани не се отворени во East Gate...

Јас веројатно и во иднина ќе продолжам повеќе да одам во City Mall, ама од едноставна причина што ми е на 10-15 мин. од дома. Во секој друг поглед, East Gate е подобар.

И ја бев пред некој ден. Од тоа што го видов за мене ЦМ е завршена работа. Пред се зашто сум на оваа страна на градот и нема никаква причина да се акам натака. Ги има сите продавници и плус нешто фазла, и истите се поголеми. А веројатно ќе отворат уште нешто. Самиот мол е пораспространет, не се осеќа гужвата и го нема тој глупиот систем по скалите во ЦМ, да мора да го кружиш цел.

Заборавив да пишам за паркингот дека сега имаат наставано знаци за насока, плус новитет е што имаат ставено дисплеји на кои покажува дали има слободно место и колку во секој ред, со сензори се само изгледа уште не им се баш наштимани

На почеток ќе има гужва после ќе стагнира.
Преголемо, а без привлечни брендови за поголемиот број на посетители.
C&A, Primark, Foot locker, Decathlon, s.Oliver, Everlane, Uniqlo, TopMan, Asos...

На почеток ќе има гужва после ќе стагнира.
Преголемо, а без привлечни брендови за поголемиот број на посетители.
C&A, Primark, Foot locker, Decathlon, s.Oliver, Everlane, Uniqlo, TopMan, Asos...
Јас мислам дека турбо ќе работи, а локалните мали дуќанчиња што ги има во секоја зграда ќе пропагаат

Јас мислам дека турбо ќе работи, а локалните мали дуќанчиња што ги има во секоја зграда ќе пропагаат
Ќе пропаднеа и со Сити Мол.
Си имаат тие група на купувачи и побарај на фб ќе видиш сите бутици пример се со достава. Во мол ќе одат за неколку брендови и за шетање.
По видеото се гледа колку се расположени за шопинг.

Од која страна е влез за паркинг?

Од предна страна се влегува во уличка која води до паркинг и од тука е најпаметно иначе може и од страната кај комуналец ако го памтиш задниот влез на саем ама тука е гужва ептен дека се гради.

Ќе пропаднеа и со Сити Мол.
Си имаат тие група на купувачи и побарај на фб ќе видиш сите бутици пример се со достава. Во мол ќе одат за неколку брендови и за шетање.
По видеото се гледа колку се расположени за шопинг.
Не сити мол е премногу мал. Додуша за Скопје уште два вакви како ист гејт му фалат, Али со тек на време, да ќе изумираат малите дуќанчиња.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom