GLADIATOR II (2024) - Тема за тие што гo гледале филмот! (SPOILERS!)

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.749
Поени од реакции
1.009
Знам дека не се дискутира околу вкусови, али Дина од 1984 год. изгледа несериозно во споредба со ова сега. Дури и да пробаш да го обвиниш за неоригиналност, Дејвид Линч има повеќе работи додавано кои немаат врска со книгата отколку Денис Вилнев да речеме.
Затоа и реков дека имам забелешки за Дина на Линч , но кога прв пат го гледав ( пред едно 30+ години ) ми беше ептен wow ( поготово кога прв пат ги видов црвите :) ). Новиов Дина не можам да го коментирам оти не ми е гледан ( можеби е добар и можеби цврсто се држи до книгата на Херберт ). Како и да е , ако човек го гледа Дина на Линч без притоа да му е позната книгата , ми се чини дека ќе се сложиш дека е прилично интерес филм за гледање .
П.С. Јеби га, Линч ми е слаба страна :)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Затоа и реков дека имам забелешки за Дина на Линч , но кога прв пат го гледав ( пред едно 30+ години ) ми беше ептен wow ( поготово кога прв пат ги видов црвите :) ). Новиов Дина не можам да го коментирам оти не ми е гледан ( можеби е добар и можеби цврсто се држи до книгата на Херберт ). Како и да е , ако човек го гледа Дина на Линч без притоа да му е позната книгата , ми се чини дека ќе се сложиш дека е прилично интерес филм за гледање .
П.С. Јеби га, Линч ми е слаба страна :)
Кога напишав дека делува несериозно, мислев на тоа дека многу настани се изоставени и се е компресирано во филм од два саата. Вториот дел од филмот со Пол МуадДиб трае некаде 40 тина минути, делува на склопено јутјуб фан видео кое набрзина ги раскажува настаните од книгата. Овој Дина траеше 2,5 саата и обработува само еден дел од тоа што го покрива Дина од 1984 год. Инаку Дина е нетипичен филм за Дејвид Линч...

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.524
Поени од реакции
29.026
Прочитав на неколку места дека филмов е eпски и надвор од форумов, зошто и што го прави толку епски?

Започнува со екран кај што кажуваат дека е 10000 и некоја година. Постојат различни куќи со еден врховен владетел. Куќата кај што се Лето и син му Пол владетели, по муабетите што ги прочитав отпосле они се демек најјаките воини, а ништо јако не видовме со оглед на тоа што ги испозаклаа на спиење.

Која е целта на тие штитови што ги активираат, кога и Данкан и доста борци беа убиени преку штитот ко да сечат сирење. Лето го парализираа со стрелка преку штит, јебо ги штит. :D

Тој "одред" на Бене Џесерит се што? Монахињи што се обучувани за борба и mind control преку "шепотење" што и не е баш шепотење :LOL:?

За кој кур постојат тие Харконен, ако овие на Лето се најјаките борци и можат да ги уништат Харконен у секое време?

Што е поентата со спајсот (знам дека е ресурс што го експлоатираат Харконен) и зошто го експлоатираат баш Харконен, а не некој друг?

Зошто и со што го има изнервирано Царот куќава на Лето, па овој да се здружи со оние Харконен?

Што е поентата со тие црвите што голтаат се во пустината?

Што е поентата со Фреманите ко племе?

И кој кур женскиве се палат на Шаламеј, Шаламет или како и да се вика дечкото? :D

Пак ќе речам, визуелно е добар, технички исто сценографии, костими.

Глума некоја не видов и немаше кој знае што да се изглуми овде, имаа текст го кажуваат и тоа е тоа.
Никакви емоции да изнудат, нит предизвикаа возбуда, нит адреналин.

Дефинитивно треба да се прочита и разјаснат поимиве и племињава/куќите или да се прочита книгата (што претпоставувам е појасна) за да се разбере од прва филмов, вака е доста нејасно зошто се дешава тоа што се дешава.
Одговорите на прашањава ќе треба да бидат реферати на неколку страни :D
Сериозно, ако ти фаќа бар малку око филмов, земи книгите читни ги се ќе ти стане јасно. Во однос на филмов, да на чудно место почна приказната и многу неразјаснети работи оставија.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.163
Поени од реакции
10.129
Одговорите на прашањава ќе треба да бидат реферати на неколку страни :D
Сериозно, ако ти фаќа бар малку око филмов, земи книгите читни ги се ќе ти стане јасно. Во однос на филмов, да на чудно место почна приказната и многу неразјаснети работи оставија.

Затоа и побарав да се отвори темава за некој што е поупатен да објасни, али очигледно треба сам да си ги разјаснам прашањава. :(

Leo Bonnie

Кад се врате скитнице
Член од
20 декември 2008
Мислења
4.481
Поени од реакции
5.562
Има најави за превод на книгите на македонски или да ги читам на англиски?

И не можи да биди лош филм кога Хавиер Бардем и Џош Бролин се во пустина. :cool:

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Тој "одред" на Бене Џесерит се што? Монахињи што се обучувани за борба и mind control преку "шепотење" што и не е баш шепотење :LOL:
Сестринство кои преку селективно вкрстување на генетика пробудиле способности како да го контролираат процесот на старење - може да го сопрат по желба, моќ на убедување, ги наследуваат мемориите, искувствата но само по мајчина линија, детектираат лага, способни да го одберат полот на бебето што го носат, генерално имаат план за иднината на човештвото и го спроведуваат, според тој план Џесика требало да роди ќерка која би се омажила во куќата Харконен но таа ги изневерила бидејќи родила син од љубов кон Лето.

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.189
Поени од реакции
8.267
Има најави за превод на книгите на македонски или да ги читам на англиски?

И не можи да биди лош филм кога Хавиер Бардем и Џош Бролин се во пустина. :cool:
не си го гледал уште?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Го гледав и сакам уште. Затоа прашувам дали да се чита на англиски или да се чека на македонски.
Англиски е секогаш подобра опција... Јас ја имам на хрватски, прилично старо издание..

Z

zmej gorjanin

Гостин
Затоа и побарав да се отвори темава за некој што е поупатен да објасни, али очигледно треба сам да си ги разјаснам прашањава. :(
Каналов брка работа https://www.youtube.com/channel/UC1rFmaGLYr0Ve_Y_soxZNWQ

Човеков ми делува дека ја има раскажано книгата, плус другите делови, па така имаш аудио книга...

D

Deleted member 53418

Гостин
Филмот е во два дела кој ја раскажува првата книга , третиот филм доколку се случи ќе биде од Dune Messiah книгата. 200 милиони долар прв викенд на Бокс офис така да 90% ќе го видиме part 2 од Дуне :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.189
Поени од реакции
8.267
Филмот е во два дела кој ја раскажува првата книга , третиот филм доколку се случи ќе биде од Dune Messiah книгата. 200 милиони долар прв викенд на Бокс офис така да 90% ќе го видиме part 2 од Дуне :)
Screenshot_20211025_114752.jpg

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.189
Поени од реакции
8.267

Kajgana Shop

На врв Bottom