Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.386
Поени од реакции
9.665
не сум дисциплиниран да ги прам дома, затоа барам тренер :) бев на физикална, немаше подобрување
retko koj redovno vezba doma, te razbiram i jas go imam istiot problem.
jas imam povremeni problemi so vkocanetost vo nekoi od predelite so gi pisa ti,
a i od dolga rabota vo sedecka pozicija (kancelariska rabota)
koristam povremeno kremi, toplo/ladno oblogi, "jazinja" za rastegnuvanje.
, probuvam vezbi rastegnuvanje i slicno.

fizioterapevt kje ti pomogne sekako, ama moras sam da vlozis dosta napor,
da probuvas razni tehniki, i da bides discipliniran.

za fizikalnata (ne ti ja znam tocnata situacija i kolku vreme bila fizikalnata)
generalno treba vreme za ovie raboti.
nikoj ne se iskrivil za nedela dena, neli?
vezbite pridonesuvaat za jaknenje i podobruvanje fleksibilnost na muskulite,
a kolku vreme kje treba kaj tebe za da se namalat problemite, toa e na tebe
da pratis i da se adaptiras sprema toa.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Имам хиперактивен атлас - нестабилно држење на главата, слаби мускули на вратот, многу лоша forward head posture, и тоа е поврзано со болки во рамена и кичма, од згора на се имам и рамни стапала и движењето ми е лошо.
Инаку ги правев овие вежби и не осетив некое подобрување, ама ме убедуваа дека треба да одам кај нив минимум 6 месеци, и некако бев скептик:

Проблемот со стапалата може да предизвика огромни проблеми нагоре во телото, за жал џабе сме оделе на сите можни систематски претходно, јас предоцна сфатив дека стапалата ми направила уште поголем проблем со друга повреда (афектираат екстремно рамена и колкови, пример болка во рамото може да ти е исклучиво од стапалата). Инаку јас никогаш на систематски не бев дијагностициран со неправилни стапала.

Најпрво што мораш да средиш се стапалата, а решение е да отидеш и да си направиш влошки за во патиките. Ако не ти пречи да ги платиш на приватно оди тука (јас ги платив 2300 спортските, обичните мислам дека беа 1500), спротивно оди на државно (не сум сигурен може да има начин да поминеш поефтино или друга локација каде на приватно е поефтино, јас немав време да се замарам и отидов на првото место што го најдов).

Во поглед на вежбите, ќе отидеш кај матичниот да ти даде упат за на ортопед, а ортопедот ќе го гњавиш да ти даде физикална со вежби исклучиво за тука (одам со претпоставка дека си во Скопје). Јас одев во институтот на физикална за други повреди, и имам позитивно искуство (една од ретките државни институции за кои можам да кажам убав збор), али добрата работа е што кога ќе ги научиш вежбите и после може да ги правиш дома.
Друга опција ти е да следиш вежби од јутјуб, али внимателно од каде гледаш (пожелно да се доктори/физиотерапевти/киропрактичари (и со овие внимателно не сите знаат што прават), а не некое детиште што решил да станува јутјубер).
Автоматски споено мислење:

не сум дисциплиниран да ги прам дома, затоа барам тренер :) бев на физикална, немаше подобрување
Никаде нема вечно да те вежбаат, т.е ќе те вежбаат ако имаш пари да платиш, на приватно физикална ти е од 500 денари нагоре по ден, одбери: 5000ки месечно за друштво, или дисциплина да вежбаш сам :D

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.018
Поени од реакции
1.510
Дали некој користел ашваганда? Гледам има доста пофалби занеа дека е добар додаток во исхраната.

Член од
22 септември 2018
Мислења
194
Поени од реакции
124
Дали некој користел ашваганда? Гледам има доста пофалби занеа дека е добар додаток во исхраната.
Јас користам, моментално оваа на Olimp KSM-66, 2 таблети пред спиење. Користев порано и во прав ама таблетиве попрактични ми се.

Член од
25 септември 2016
Мислења
827
Поени од реакции
1.031
Користев порано, ја земав од аптека некако ми беше со сомнителен квалитет, сега земав од Полео има едни дечки на инста healthyfood ја имаа објавено ќе видиме...

Член од
11 јуни 2021
Мислења
385
Поени од реакции
869
Не сум бил доволно физички активен иако вежбам петпати неделно. Не било ништо тоа.
Ок.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Не сум бил доволно физички активен иако вежбам петпати неделно. Не било ништо тоа.
Ок.
Бујрум дефиниција за физички активен.

Ideš tri puta dnevno u teretanu. Guraš kontejnere do Save, i nazad. Jebeš ko lud, ako ima sta, ako nemas, jebiga samo guras kontejnere.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.288
Поени од реакции
11.561
Како најлесно да турнам 2-3кг (стомак) а да не е тоа трчање (поради топење и на мускул)?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Како најлесно да турнам 2-3кг (стомак) а да не е тоа трчање (поради топење и на мускул)?
Само од стомак не постои начин.
Инаку алтернативи на трчање: точак, брзо одење, или hiit тренинг дома (имаш по јутјуб еден куп вакви, комбинираат генерално: jumping jacks, mountain climbers, burpees, squats, pushups, high knees...)

П. С храната е најбитна

Kajgana Shop

На врв Bottom