retko koj redovno vezba doma, te razbiram i jas go imam istiot problem.
jas imam povremeni problemi so vkocanetost vo nekoi od predelite so gi pisa ti,
a i od dolga rabota vo sedecka pozicija (kancelariska rabota)
koristam povremeno kremi, toplo/ladno oblogi, "jazinja" za rastegnuvanje.
, probuvam vezbi rastegnuvanje i slicno.
fizioterapevt kje ti pomogne sekako, ama moras sam da vlozis dosta napor,
da probuvas razni tehniki, i da bides discipliniran.
za fizikalnata (ne ti ja znam tocnata situacija i kolku vreme bila fizikalnata)
generalno treba vreme za ovie raboti.
nikoj ne se iskrivil za nedela dena, neli?
vezbite pridonesuvaat za jaknenje i podobruvanje fleksibilnost na muskulite,
a kolku vreme kje treba kaj tebe za da se namalat problemite, toa e na tebe
da pratis i da se adaptiras sprema toa.
Имам хиперактивен атлас - нестабилно држење на главата, слаби мускули на вратот, многу лоша forward head posture, и тоа е поврзано со болки во рамена и кичма, од згора на се имам и рамни стапала и движењето ми е лошо.
Инаку ги правев овие вежби и не осетив некое подобрување, ама ме убедуваа дека треба да одам кај нив минимум 6 месеци, и некако бев скептик:
Take a quick break from sitting at the computer and try this feel-good Better Posture Workout that can improve your overall posture, relieve back tension, an...
Проблемот со стапалата може да предизвика огромни проблеми нагоре во телото, за жал џабе сме оделе на сите можни систематски претходно, јас предоцна сфатив дека стапалата ми направила уште поголем проблем со друга повреда (афектираат екстремно рамена и колкови, пример болка во рамото може да ти е исклучиво од стапалата). Инаку јас никогаш на систематски не бев дијагностициран со неправилни стапала.
Најпрво што мораш да средиш се стапалата, а решение е да отидеш и да си направиш влошки за во патиките. Ако не ти пречи да ги платиш на приватно оди тука (јас ги платив 2300 спортските, обичните мислам дека беа 1500), спротивно оди на државно (не сум сигурен може да има начин да поминеш поефтино или друга локација каде на приватно е поефтино, јас немав време да се замарам и отидов на првото место што го најдов).
Во поглед на вежбите, ќе отидеш кај матичниот да ти даде упат за на ортопед, а ортопедот ќе го гњавиш да ти даде физикална со вежби исклучиво за тука (одам со претпоставка дека си во Скопје). Јас одев во институтот на физикална за други повреди, и имам позитивно искуство (една од ретките државни институции за кои можам да кажам убав збор), али добрата работа е што кога ќе ги научиш вежбите и после може да ги правиш дома.
Друга опција ти е да следиш вежби од јутјуб, али внимателно од каде гледаш (пожелно да се доктори/физиотерапевти/киропрактичари (и со овие внимателно не сите знаат што прават), а не некое детиште што решил да станува јутјубер).
Никаде нема вечно да те вежбаат, т.е ќе те вежбаат ако имаш пари да платиш, на приватно физикална ти е од 500 денари нагоре по ден, одбери: 5000ки месечно за друштво, или дисциплина да вежбаш сам
Користев порано, ја земав од аптека некако ми беше со сомнителен квалитет, сега земав од Полео има едни дечки на инста healthyfood ја имаа објавено ќе видиме...
Бујрум дефиниција за физички активен.
Ideš tri puta dnevno u teretanu. Guraš kontejnere do Save, i nazad. Jebeš ko lud, ako ima sta, ako nemas, jebiga samo guras kontejnere.
Само од стомак не постои начин.
Инаку алтернативи на трчање: точак, брзо одење, или hiit тренинг дома (имаш по јутјуб еден куп вакви, комбинираат генерално: jumping jacks, mountain climbers, burpees, squats, pushups, high knees...)
toa i jas pomisliv, samo ne gledam poenta zosto e tolku visoka i tesko bi bilo da se namestat nozite vo taa pozicija.
bas kje probam na nareden trening.
imas koristeno nekoja slicna sprava?
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.