- Член од
- 14 март 2014
- Мислења
- 473
- Поени од реакции
- 1.163
Предложете ми македонски роман со елементи на медитеранизам.
toa e najcesto scenario, premnogu citanje premalku primenuvanje. isto i jas, ne brojam kolku imam procitano, od tia na knizarnica tri, moze 80-90% gi imam sobrano, plus eden ton digitalni.Мотивациски книги се имам изначитано во животов, и секогаш сум се обидувала да применам нешто од напишаното. Не знам дали функционираат советите, ама мислам дека во повеќето од нив има по некоја убава реченица, ако не повеќе.
„И во ѓубрето ќе најдете храна“ - прашан за мислење за „ефтините“ романчиња рекол Џим Рон, човекот кој уште жив беше проглaсен за легенда во мотивациските говори.
Здраво,нов сум на темата..Кажете ми предлог книга ?
Како љубител на СФ најтопло ти го препорачувам серијалот. За да уживаш, мислам дека треба да ја читаш на англиски или српски. За жал нашите преведувачи (со чест на исклучоци) се...dali nekoj go cital serijalot fondacija od isak asimov, da spodeli mislenje/recenzija ?
gledam deka vo knizara tri, ima 2 dela, a so guglav dava deka 3 dela se vo serijalot, pa se mislam dali da gi kupuvam makedonskite, ili da baram na angliski komplet site 3
Да ги читаш. Оваа година би требало да излезе и третата од трилогијата. Имај предвид дека не е роман, собрани раскази се на иста тема.dali nekoj go cital serijalot fondacija od isak asimov, da spodeli mislenje/recenzija ?
gledam deka vo knizara tri, ima 2 dela, a so guglav dava deka 3 dela se vo serijalot, pa se mislam dali da gi kupuvam makedonskite, ili da baram na angliski komplet site 3
Да не го имаш или некој да го има првото издание од Поларис СФ цд-ромот? Не ми се отвора цедето, а не сум го префрлил на хд со време.Ги имаш сите книги на српски од библиотеката Поларис на нет.
Колку шо знам серијалот Фондација ( Задужбина ) од Асимов се 7 книги но како главни се 3 . Серијалот е одличен ( ги имам прочитано сите 7 дела ) , но како што кажа некој погоре ти препорачувам да ги прочиташ српските ( или англиските ) изданија на серијалов , бидејќи за жал македонските преводи на било кој СФ роман се КАТАСТРОФА . Јас ги имам читано српските во издание на едицијата Поларис . Исто така ти препорачувам и други два серијали од Исак Асимов а тоа се серијалите насловени Царство и Роботи ( Царство се 3 книги а Роботи се 6 книги ) .dali nekoj go cital serijalot fondacija od isak asimov, da spodeli mislenje/recenzija ?
Ми се чини дека ги има негде на нет и двете цедиња на Поларис , т.е. ги имаше до пред 7-8 години . Јас ги имам спуштено на ХД пред 7-8 години .Да ги читаш. Оваа година би требало да излезе и третата од трилогијата. Имај предвид дека не е роман, собрани раскази се на иста тема.
Да не го имаш или некој да го има првото издание од Поларис СФ цд-ромот? Не ми се отвора цедето, а не сум го префрлил на хд со време.
Ги имам и двете, старото и новото. Новото има плус 67 книги.Да ги читаш. Оваа година би требало да излезе и третата од трилогијата. Имај предвид дека не е роман, собрани раскази се на иста тема.
Да не го имаш или некој да го има првото издание од Поларис СФ цд-ромот? Не ми се отвора цедето, а не сум го префрлил на хд со време.
Ми се чини дека ги има негде на нет и двете цедиња на Поларис , т.е. ги имаше до пред 7-8 години . Јас ги имам спуштено на ХД пред 7-8 години .
Второто го имам, првото ми треба. Она без изданијата на Кентаур, каде што книгите се во текст фајлови.Ги имам и двете, старото и новото. Новото има плус 67 книги.
Фактот што ти биле досадни (како на мене) и веројатно само си ги прелистал или скокнал истите тие описи (исто и ја) е самата поента на истите. Бејтмен е човек кој се дави во плиткост, и многу нормално дека повеќе би го интересирале такви паушални ствари него нешто побитно.Американски психопат
Оваа книга НЕ ја препорачувам.
Прво, премногу се занел писателот во опишувањето на дневните активности на Бејтман (психопатот), второ премногу не замара кој каква облека носел и трето, премногу не замара кој што нарачал (за јадење/пиење). Секогаш истата приказна, секогаш тие непотребни описи. Очекував повеќе акција, затоа што оваа книга ја сметаат за скандалозна, на ниво на Маркиз де Сад! Очекував повеќе психологија. Процесот на мислење и дејствување. И очекував поинаков наратив. Да не се занел во предолгите непотребните описи, оваа книга би била далеку подобра.
Премногу зборови троши буквално за секој негов пријател што носи, каде излегува и што нарачува. Ќе беше во ред да се сконцентрирал само на главниот (анти)херој.Фактот што ти биле досадни (како на мене) и веројатно само си ги прелистал или скокнал истите тие описи (исто и ја) е самата поента на истите. Бејтмен е човек кој се дави во плиткост, и многу нормално дека повеќе би го интересирале такви паушални ствари него нешто побитно.
Исто така, многу од јадењата кои ги опишува се буквално луди (риба со мармалад од кромид? Mud soup?), што оди во прилог на тоа што Патрик има тотално изгубено контакт со јавето, и живее во некоја си своја фантазија.