- Член од
- 13 јули 2006
- Мислења
- 15.723
- Поени од реакции
- 18.775
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Делумно проблемот е у носталгијата.Млада сум за да жалам по бившата држава, ама татко ми последниве години е многу преоптеретен со тоа. Не дека не му е поубаво да си биде свој на своето, ама ете му навираат понекогаш 'спомени од младоста'. Иако бил директно инволвиран и погоден од распадот на државата. И генерално сите постари генерации носталгијата кон таа заедничка држава ја поврзуваат со убаво поминати времиња од младоста. Главниот аргумент е дека секаде прошетал со 'пасошот без граници', сите другарувале без разлика на статусот во општеството, исто јаделе, исто се облекувале. Па еве ја немам таков пасош, па пак си имам доста прошетано и видено. А и чоеков многу повеќе прошета и виде со македонскиот пасош, отколку со ју пасошот. Слушам приказни со најголеми епитети за тие времиња и се прашувам дали треба да му завидувам на човеков што на вистински начин ја доживеал Југославија или пак живее во заблуда?! Инаку генерално помладите генерации на тоа гледаат само историски и без премногу идеализирање. Така што тука доаѓа до едни спротиставени гледишта, од една страна жал за младоста, а од друга страна пообјективно сфаќање на околностите кои довеле до распадот на Југославија.
Значи, може да му недостига само на некој кој ги поминал најубавите години во тоа време, а не на некој кој што бил во пелени!
На Ширли Меклејн и објаснуваше нешто.На 0:45 го има Киро Глигоров, којзнае која холивудска глумица смувал у хотелот![]()
Kako nekoj sto ziveel I vo taa I vo ovaa segasnava "drzava", mozam da ti kazam: - ili nemas poima, ili si klasicen egzamplar na totalna glupoka....Lepa sela, lepo gore - koj go gledal toj film i e generacije 71 I postari, zneae sto GOMNO drzava bese SFRJ.
Kako nekoj sto ziveel I vo taa I vo ovaa segasnava "drzava", mozam da ti kazam: - ili nemas poima, ili si klasicen egzamplar na totalna glupoka....Lepa sela, lepo gore - koj go gledal toj film i e generacije 71 I postari, zneae sto GOMNO drzava bese SFRJ.
На 0:45 го има Киро Глигоров, којзнае која холивудска глумица смувал у хотелот![]()
Да не го осакатија уште ист ќе беше, и жив ќе беше.Киро од 1965 до 1995 ист е мме комуњарско
И тогаш и реков јас на Ширли, ти би била добра партизанка.
Киро е единствениот политичар од домашната политичка сцена кој константно би го гласал. Немаа што и на стари години му извадија секс скандал додека другите околу него ги полнеа торбите од парите од транзицијата.Киро од 1965 до 1995 ист е мме комуњарско