Angst
Не знам зошто толку сте го исхејтале филмов. Мене ми беше сосем солиден, тензичен, и ми држеше внимание додека го гледав.
Требаше да предизвика страв. Кај мене не предизвика, но имав чувство на гадење, одвратност, посебно на сцената во тунелот каде ја убиваше девојката.
Мора малку и да му се прогледа на филмот од тој аспект, поради самата нискобуџетност, а и годината на снимање. Верувам дека тогаш на луѓето итекако им бил страшен. Ние, денес, сме отрпнати на ова поле.
Еве мене филмовите на Дарио Арџенто, од тој аспект денес ми изгледаат смешно, посебно кога ќе ги видам визуелните ефекти, прав ужас. Но, сепак се филмови кои ми будат некој немир во душата.
За мене овој ги чекна сите полиња за хорор, и беше далеку по тензичен од секој нов филм кој користи ефекти, музика и fear factor.
Сме имале ние тука и "посмешни" хорори, ако можам така да ги наречам. Сигурно се сеќавате на Чешкиот Lunacy што беше со јазици, меса, црева?
Камерата и јас ќе ја пофалам, тие блиски кадри беа одлични за доловување на ликот. Актерот заврши огромна работа исто така. Одличен кастинг. Фацата му беше таква...гадна, одвратна. Уште од првата сцена ти ствара чувство на омраза, на гнев.
На моменти ми беше смешен кога го даваа во широк кадар кога трчаше. Ме потсетуваше на трчањето во ГТА Сан Андреас.
Одлично е што имаме можност и овакви филмови да гледаме во клубот. Различни. Маргинализирани. И, непознати. Секогаш ќе добиваат порализирано мислење, но оценката воопшто не треба да биде референца за филмовите овде, туку колкав импакт ќе остават истите на нас.
Овој ќе остави на мене.
6