Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
DANAS SLAVIMO GODINU DANA OTKAD SU NAM REKLI DA SU IDUĆA 2 TJEDNA KLJUČNA.
Нас кога ни е годишнина откако ни рекоја дека го очекуваат пикот крај на април со 2000 заразени?

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Има некој искуство или да знаете некој со ваков случај - после 2 месеца антитела резултат 20ка, после 6 рецимо - 40ка? Не ли е логично да опаѓаат? Немам ништо читано за ова, само муабети од луѓе дека нели, по одредено време опаѓаат антителата и може и комплетно да ги снема.
Знам од девојка ми што е медицинско лице и нејзини колешки... па ќе го парафразирам она што јас го имам сфатено од нејзините зборови и искуства.
Првично, на некој short term вредностите за антитела се пониски, сега не знам колку е периодот во месеци точно... на medium term тие растат (пример после 6 месеци откако лицето прекежало ковид) и на long term, после 9/12 месеци или така нешто пак ќе опаднат.
Она има 8ка после 2/2.5 месеци, така да 20ка е супер.

Мислам, не сум сигурен, дека (деемек, пак ќе повторам, не сум доктор) вакциниве (или барем некои од нив) ти даваат имунитет како да имаш 5ка во резултатите за антитела и демек оние медицински лица што имаат над 5 имунитет не биле приоритетни за вакцинација... ваљда плус нема да е толку ефикасна во таа ситуација или што ја знам.

Јули и август олабавување во цела Европа. Од септември пак со затворања. Пошто многу сме се отпуштиле летото. Карантин е за заразен човек а не за цело население.
Страшното е што глупиве мерки ги тераат во цела ЕУ и се поубеден сум дека нема врска со вирусот.
Мислам дека Европа и поразвиените држави тоа го прават за да спречат нови "соеви" односно "мутации" кои можат уште толку да направат проблем.
Или имаат откриено нешто такво, или сеуште не знаат за капацитетот на мутирање како на "стариот" ковид 19 вирус, така и на новите (географски - ЈАР/Њу Јорк/УК) соеви, и затоа се така по-претпазливи.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Анчо те искина уште во саботата бе, Локване беее.... Анчо, еј, Анчо! Во истава тема!
Филипче кажа дека руската вакцина ќе ја проверувале наши експерти,па тоа е исто како Боинг 747 да го проверува Перо лимарот од Иванковци

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Има некој искуство или да знаете некој со ваков случај - после 2 месеца антитела резултат 20ка, после 6 рецимо - 40ка? Не ли е логично да опаѓаат? Немам ништо читано за ова, само муабети од луѓе дека нели, по одредено време опаѓаат антителата и може и комплетно да ги снема.
пак е бил во контакт со вирусот, нешто слично како и јас... односно кога бил пак во контакт со вирусот телото реагирало и создало антитела

Член од
12 март 2009
Мислења
20.771
Поени од реакции
17.000
Да не лажи ова ? :)
јас бев во Понеделник сабајле на контрола, со приоритетен упат..ХАОС невиден...НЕ се знае РЕДОТ, нема кому упатот да го дадеш и да ти даде некое бројче...а таму дуваше и ладно беше, размак не се одржува а кашљаат како магариња болните......плус нема тоалет...ГИ помножив со НУЛА
А Ургентен центар е Друго, ама таму одиш првиот пат или ако ти се влоши, ако кренеш висока температура...
Прашав Филип 2 ама бара 2500, башка накалемувале нивни скапи испитувања и да треба и да не треба...Прашав и во Неуромедика, рекоа ќе ми се јават, ама се откажаа, се плашат ако си позитивен... Систина е веројатно поскапо и од Филип2
Не одам на контрола, матичната ќе го види 3-от Ковид пакет

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Achtung! Achtung!
За два ипол саати од сега.......СИТЕ ДОМА!
Ако некој заборавил да купи ТОАЛЕТНА ХАРТИЈА......одма во акција, гужва да не има во маркет.
Ѓубрето од кујна.......фрлете го со време....ќе засмрди до утре!
Вирусот оди во напад од 22 часот......во кревет на спиење со маската на уста! Што е сигурно, сигурно е!
Ова чисто........како една врста тренинг, подготовка за подолгите полициски часови што ќе следат.....со почеток од 19 часот.....итн....по веќе познатиот распоред.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.771
Жарко Караџовски нон стоп носеше по две маски, ама кога ќе видиш и тоа не помага...Апелираше да не се носат ефтини маски од оние што се по 10 денари, туку маска од минимум 100 денари и секој ден да се менува...Ете тој носеше маски од најскапите но џабе беше...
... не би се сложила со ова констатација, можеби на работа ја носел, ама на состаноците со владата како претседател на комисија за заразни болести маската си ја носеше под брада или воопшто немаше маска, тоа го приметив и неколку пати го искоментирав дека не дава добар пример, ни за други, па ни за себе,

5a6fb124-7f48-40a8-8a73-f7d30155f654-702x336.jpeg

...да се надеваме дека е подобар,

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Има уште некој што ја оправдува власта?! Статијата во Ла Верита.......не прочитав дека е спомната
"Заев додава дека директно преку „Синофарм“ не можеле добијат контакт, па затоа нарачале преку приватни компании кои што Министерството за надворешни работи не ги потврди, па затоа и авансот бил повлечен. " :jeeee:

Вакцини....мало морген!.......ви текнува на она.......ЕДНО ЕВРО ЗА МЕНЕ, ЕДНО ЗА ВИЦЕТО!

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Има уште некој што ја оправдува власта?! Статијата во Ла Верита.......не прочитав дека е спомната
"Заев додава дека директно преку „Синофарм“ не можеле добијат контакт, па затоа нарачале преку приватни компании кои што Министерството за надворешни работи не ги потврди, па затоа и авансот бил повлечен. " :jeeee:

Вакцини....мало морген!.......ви текнува на она.......ЕДНО ЕВРО ЗА МЕНЕ, ЕДНО ЗА ВИЦЕТО!
Братска делба. 50/50 Така треба мора да се држиме. Се во фамилијата да остане.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.771
... развивање на антитела на пример од сезонски грип, па и од коронавирус зависи од возраста, а и од самиот имун систем на пациентот,

- кај помладите со добар имун систем антителата се создава најбрзо за две недели (затоа е смислата на две неделна изолација) после инфицирање и за месец дена ќе има максимум антитела, која кај младите со добар имунитет таа антитела ќе биде присутна најмалку 6 месеци до 9 месеци највише,
доколку младата особа има проблем со имунитетот можеби некој кормобидитет, алергија, создавањето на антитела ќе се помести после вакцинирање на 20 - 25 дена, а и самата антитела ќе биде присутна во крвта до шест месеци, но не повеќе, во тој период постепено ќе опаѓа,

- како иде по возраст така се поместува создавањето на антитела, а се намалува времетраењет на присутност во крвта, тоа значи постара особа ако се вакцинира, антитела ќе создаде најрано после месец дена, а ќе трае највише 4 месеци од вакцинирањето (ако е со две дози се смета од втората доза 4 месеци),

... затоа „ковид19 пасоши“ имаат важност 6 месеци од примената вакцина (ако е две дозна после примање на втората доза), како гарантирана присутна антитела од вакцинирањето, после 6 месеци ќе мора повторно вакцинирање и ревакцинирање за да се покрие тековната година!

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.365
Поени од реакции
5.756
Практично ни го начукаа со вирусот и нема да престане, или ќе бидне во стил пу пу не се важи тоа е тоа. Или ќе си останеме вака

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Практично ни го начукаа со вирусот и нема да престане, или ќе бидне во стил пу пу не се важи тоа е тоа. Или ќе си останеме вака
Незнам баш кои се "тие" на кои мислиш...ама ќе си тера. Ова е еден од гостите кои не си одат после кафето.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.775
Поени од реакции
37.771
... овој вирус ќе биде во група како сезонскиот, само што ќе биде повирулентен и застапен не во сезона, туку во цела година, како се справуваме со сезонскиот грип каде во сезонската вакцина што се вакцинираат тие што сакаат има три или четири соеви на сезонски вирус (северна хемисфера), така и кај овој вирус вакцината ќе има 3,4 соеви (мутации) на коронавирус и тоа е тоа, како се справувавме со сезонскиот грип со вакцинирање еднаш за цела година така и со ова со два пати вакцинирање со ревакцинирање во текот на цела година, тоа е мое мислење!

Kajgana Shop

На врв Bottom