Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.092
Поени од реакции
74.878
Според мене, сосема очекувано се зголемија бројките, со враќањето на администрацијата на работа. Додека одеа во групи, ситуацијата беше многу помирна. И есента ова го зборував, откако ги вратија почнаа да се зголемуваат бројките. Од една страна, ако имаат мали деца ги праќаат во градинка во тој период, па поголема е шансата детето да ги зарази по дома (ова не е занемарлива бројка на случаи, иако не се спомнува често. Детето им крева температура еден ден, они се прават дека ништо не е, па после 5 дена гледаш цела фамилија паднале болни). Плус, куродрвците од администрација одат на работа за да одморат од животот, цело време се напикани во мали простории, пијат кафе, пушат цигари на секои 5 минути и лесно го шират вирусот. Мерките не се носат ОТКАКО ќе се зголемат бројките, они требаше да проценат дека убавото време ќе понуди поголеми можности за дружба, дека враќањетѕо на работа ќе ги зголеми бројките и требаше навремено да реагираат. Сега повторно е ситуација плукни залепи. Сите одат на работа, кафичите пак си работат најнормално, повторно ќе крцаат, ама ете немало децата да се дружат меѓу 10 вечер и 5 сабајле. Голема работа, ќе се напикаат кај некого во стан и дамбетер ќе биде.
А, ситуацијата во болниците повторно е страшна и тоа е најголемиот проблем во моментов.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.207
Поени од реакции
12.010
Ne znam kakov narativ si formiras u glava, dumbledore sum go sretnal tuka i vo knizevnost, a tamu redovno go lajkam za sekoe mislenje za kniga. Glupav stav e glupav stav, da kazes individualen izbor e vakcina koga samata funkcija i zavisi od kolektivno prifakanje e krajno glupavo.

Toa deka ne e testirano so godini vi e prv gugl rezultat. Kazi mi ti, licno, kolku godini trebase ovaa vakcina da bide testirana? Kolku se tie GODINI sto gi chantas? Dali znaes site vakcini sto gi imas primeno, bez da guglas, kolku bile prethodno testirani? Ne moras da mi odgovaras, bidejki ke bide character assassination. Ti si samo malku popismen od tetickite na facebook, za tebe da te izlazat deka ti ogranicuvaat sloboda i chem trails treba ubavo skockana statija bez interpunkciski greski, a nazalost veke ima vakvi mnogu. Tocno deka temata e kontradiktorna, dali e kolektivna odgovornost ili narusuvanje na covekovi prava, no vo vakvi vreminja se gleda pomaloto zlo. Stetata od nevakciniranje e pogolema od narusuvanje covekovo pravo, na izbor, za da zivees vo svesno prifateno regulirano opstestvo.

I da ne si sozdades uste eden narativ, nemam nisto licno i protiv tebe, ne znam koj si bil prethodno. A toa deka za inaet pisam, nabavi mi eve srpska vakcina so vrski, ke dojdam licno da me vakciniraat dodeka ti me snimas za kajgana. A pred da me napravis hipohondrik, ne pijam voopsto apcinja, 10 godini nemam otideno na lekar i nemav maticen do pred godina ipol, sum glasen za zloupotrebata na antibiotici i veruvam deka sme fucked zaradi prekumerno koristenje.

Koja ti e slednata pretpostavka, sloboden coveku, voin na mislata, sindziro-krsacu? Vo sto sledno ke me ubedis, kakva zavera, samo za polesno da zaspies mislejki deka imas poveke kontrola vo zivotot? Dojdi edno gane ke srolame, ke se otvoris, site anksioznosti koga ke si gi prepoznaes polesno ke gi sovladuvas.
Ти го оставам гането, очигледно ако не те опушта тоа (или нешто друго) те тера да пишуваш латиница.
Без нерви, ќе биде сФе.

Како и да е, еве уште еднаш доаѓаш со став дека нечиј друг став е глупав и тоа само по себе е надменост.

Убаво е да си полн со себе, додека не ограничуваш друго слободно изразување. Токму тоа го направи со првичниот пост и за тоа ти реплицирав. Тоа што го нападна членот на оваа тема, а си го лајкал на други теми не ме интересира. Спорев со твоето непристојно и крајно несоодветно мислење тука, очигледно лично те тригернав па ти се извинувам, еве во иднина нема да те цитирам.

Во однос на станатото, извини но не е темата за психолошки профили ама секако си познат по правење такви филмови па продолжи да си ги правиш во тој дел - еве вака со слободарски премиси и налагања кои ти одговараат во контекст на она што се обидуваш да го постигниш како поента.

Фала што ми даде барем малку повеќе писменост од теткиците на фб, ми значи тоа. :love:
(Уште еден знак на твојата надменост, сезнаен, прекрасен и пописмен члену).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Мерките не се носат ОТКАКО ќе се зголемат бројките, они требаше да проценат дека убавото време ќе понуди поголеми можности за дружба, дека враќањетѕо на работа ќе ги зголеми бројките и требаше навремено да реагираат.
Нема никаква логика убавото време да ги зголеми бројките, кога луѓето наместо по станови сега се дружат надвор, наместо внатре во кафич во нелуфтирана просторија седеа надвор на летните тераси (што е драстично помал ризик). Единствената разлика е што јавноста сега ги гледа овие собири, инаку немој да мислиш дека децата пред силбо не излагале 2 месеци.

Член од
17 ноември 2013
Мислења
53
Поени од реакции
26
Ден 3 од првиот контакт , немам никакви симптоми од типот на затнат нос,губење на мирис,кашлање,температура. Се надевам дека немам ништо. :unsure:

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Дечки абе што бидна со Жарко Караџовски, фати корона и од тогаш не се појви повторно на тв .....
Жарко Караџовски нон стоп носеше по две маски, ама кога ќе видиш и тоа не помага...

Апелираше да не се носат ефтини маски од оние што се по 10 денари, туку маска од минимум 100 денари и секој ден да се менува...

Ете тој носеше маски од најскапите но џабе беше...

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.815
Поени од реакции
2.360
Откако се појавија мутации на вирусов и кај нас зачестија лажно негативни и лажно позитивни тестови. Па така често со лажно позитивни тестови поради една личност со ваков тест, цели сектори одат во изолација поради тој еден лажно позитивен. И во обратна ситуација еден лажно негативен останува на работа и продолжува да биде во контакт со неговите колеги и на ваков начин се шири вирусот. Да не зборувам дека позитивни на вирусов слободно си одат и по маркети и си шетаат насекаде низ град. Не се проверува во сите ситуации дали позитивниот е навистина во изолација.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Жарко Караџовски нон стоп носеше по две маски, ама кога ќе видиш и тоа не помага...

Апелираше да не се носат ефтини маски од оние што се по 10 денари, туку маска од минимум 100 денари и секој ден да се менува...

Реално никој не носи маска 24/7. Вајда бил негде на гости братот или нешто слично. Инаку знам на инфективно хируршка врз неа н95 и еве 1 година чим не се заразени докторите функционира. Е сеа обична платнена маска чисто сумњам нешто да штити у затворена просторија, ни тебе ни другиот.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Реално никој не носи маска 24/7. Вајда бил негде на гости братот или нешто слично. Инаку знам на инфективно хируршка врз неа н95 и еве 1 година чим не се заразени докторите функционира. Е сеа обична платнена маска чисто сумњам нешто да штити у затворена просторија, ни тебе ни другиот.
Ами нормално не спиење не ќе ја носиш... Е сега на некој работни места не може човек нон стоп да носи маска...Еве искрено кажувам јас и моите колеги на работа маските онака формално ги имаме клаено (значи не ни се покриени ниту носот ниту устата). - Туку само вилицата... Ами кај може човек да издржи да работи со маски покрај две фурни на четири спрата на температура од 256ºC и покрај казан од 200l за варење геврек??? А и плус тоа е работа што нон стоп треба да пие вода бидејќи губи течности...

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Роднина со благи симптоми чека 10 дена за тест. По 3 дена од тестот ја известуваат дека тестот е некаде попатно изгубен и ја канат пак да се тестира, а таа веќе оздравена. Позззз

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940

Изгледа многу трчал на земја и од што некој се искашлал на земјата он ја кренал прашината и се заразил.

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.815
Поени од реакции
2.360
Да не лажи ова ? :)
Можеби така се погодило во моментот односно периодот кога таа била. Од лице кое работи таму знам дека во поголемиот дел од денот се работи турбо и има гужви.

Kajgana Shop

На врв Bottom