Тие вакцини за кои сега говориш се за болести кои со ГОДИНИ ги немало и истие тие вакцини со ГОДИНИ биле тестирани пред да се пуштат во оптег.
Не сум антиваксер, но тоа што го залагаш е фашизам парекселанс.
Зошто?
Затоа што и после вакцина нема гарант дека не си преносител (напротив велат дека мора да носиш маска и може да пренесиш вирус).
Затоа што се' уште не се знае колкав е точно периодот на имунизација после вакцина.
Затоа што ова е само ЕДЕН вирус испратен во "широка употреба", но што утре ако се појават уште пет вакви? Ќе се вакцинираме за сите пет?
Впечатокот кој го остави е токму дека со тој член кој го цитираш имаш некоја лична препирка па ајде сега "си го начекал" и ќе го строиш затоа што не ти е по кеиф или едноставно (како што напиша во твојот изговор/реплика) неговото мислење го земаш за глупаво.
Воопшто не е глупаво и сосема е во право. Се искористи пандемијата за да се спроведат фашистички мерки кои можат да се избегнат во целост.
Права и слободи до крај нарушени.
Примерот со Израел, примерот со Грција, примери со авионски компании и сите останати на мала врата протнати редтрикции на правото на избор се дамо јасен сигнал дека од лани натаму нема да бидат исти работите и дека ова нема да заврши само тука и само вака.
Се залгам за вакцини, се залагам исто и за здрав живот и имунитет поттикнат како резултат на таквиов вид на секојдневие но секогаш ќе сум против одземањето на правото на слобода во изборот.
Дали заради лична препирка со него или пак заради твој личен страв од целокупната ситуација доаѓаш и заговараш нешто за што немаш право.
И знаеш дека е така, но мислам дека не би признал заради тоа што побитно ти е да си во право или да му контрираш нему со по некој несоодветен збор.
Слободата е само во нашите глави како убава идеја, но ваквите ставови како твојот ја убиваат и таа убава идеја и секоја капка надеж дека воопшто имаме контрола над стварите т.е. долева масло на огнот.
Спорам со твојот став кој го изнесе, како крајно несоодветен и надмен, а тоа дали си во препирка со него или некој друг тука воопшто не ме интересира ниту пак е значајно само по себе.
Ne znam kakov narativ si formiras u glava, dumbledore sum go sretnal tuka i vo knizevnost, a tamu redovno go lajkam za sekoe mislenje za kniga. Glupav stav e glupav stav, da kazes individualen izbor e vakcina koga samata funkcija i zavisi od kolektivno prifakanje e krajno glupavo.
Toa deka ne e testirano so godini vi e prv gugl rezultat. Kazi mi ti, licno, kolku godini trebase ovaa vakcina da bide testirana? Kolku se tie GODINI sto gi chantas? Dali znaes site vakcini sto gi imas primeno, bez da guglas, kolku bile prethodno testirani? Ne moras da mi odgovaras, bidejki ke bide character assassination. Ti si samo malku popismen od tetickite na facebook, za tebe da te izlazat deka ti ogranicuvaat sloboda i chem trails treba ubavo skockana statija bez interpunkciski greski, a nazalost veke ima vakvi mnogu. Tocno deka temata e kontradiktorna, dali e kolektivna odgovornost ili narusuvanje na covekovi prava, no vo vakvi vreminja se gleda pomaloto zlo. Stetata od nevakciniranje e pogolema od narusuvanje covekovo pravo, na izbor, za da zivees vo svesno prifateno regulirano opstestvo.
I da ne si sozdades uste eden narativ, nemam nisto licno i protiv tebe, ne znam koj si bil prethodno. A toa deka za inaet pisam, nabavi mi eve srpska vakcina so vrski, ke dojdam licno da me vakciniraat dodeka ti me snimas za kajgana. A pred da me napravis hipohondrik, ne pijam voopsto apcinja, 10 godini nemam otideno na lekar i nemav maticen do pred godina ipol, sum glasen za zloupotrebata na antibiotici i veruvam deka sme fucked zaradi prekumerno koristenje.
Koja ti e slednata pretpostavka, sloboden coveku, voin na mislata, sindziro-krsacu? Vo sto sledno ke me ubedis, kakva zavera, samo za polesno da zaspies mislejki deka imas poveke kontrola vo zivotot? Dojdi edno gane ke srolame, ke se otvoris, site anksioznosti koga ke si gi prepoznaes polesno ke gi sovladuvas.