Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
5 март 2018
Мислења
17.308
Поени од реакции
19.771
А не е глупо и лудо да спроведиш попис на сред епидемија?Дали има логика или така ќе се билда колективниот имунитет?
Тоа плус, затоа реков навечер полициски а денски полни кафани, заборавив и пописот да го спомнам

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.638
Поени од реакции
31.857
Не знам како досега не сфативте дека кур ги боли за народот, здравјето и животот.
Така да џабе барате логика во полициски, попис и така натаму. Си фураат агенда.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.491
Поени од реакции
18.517
Изгледа стварно сакале тендерашки да ги поминат

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.811
Поени од реакции
25.272
Изгледа стварно сакале тендерашки да ги поминат

hong kong e idealen za toa. nemoze da se proveri krajniot gazda na firmata, nema centralen registar, ako znaat sto pravat epten tenderaski...

ovie istite gi obvinuvaa dpmne za % za autopatot, za sto ima smrtna kazna vo kina. nisto ne naucile, sto e poloso se pokazaa deka se apla amateri lol

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.367
Поени од реакции
7.137
Достате со тоа дека намерно ставаат полициски оти иди Велигден, побогу Велигден е Мај, знаете кај е Мај ?

Ако им беше таа целта ќе манеа покасно рестрикции.
Инаку јас сум против полициски час, ионака гужвите се до кај 21 часот, не дека нема собири навечер, казина и слични места, ама се знае кога е жустро.

Глупаво е да оставиш све отворено од локали и слични места а навечер полициски, се коси со секоја логика.
А шо мислиш ти, после оваа мерка ќе има построга односно поголемо ограничување на движењето, сигурно следно ќе биде полициски од 16/17 часот и затворање за викенди...... Меркава сигурно нема да ја намали бројката на новозаразени пошто гужва се ствара по кладилници, кафичи, на работни места каде не се почитуваат протоколи, па не може власта своите бизниси да ги казнува ама затоа на повидок ни е нов локдаун додека не фатат горештините од јуни-јули

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Јули и август олабавување во цела Европа. Од септември пак со затворања. Пошто многу сме се отпуштиле летото. Карантин е за заразен човек а не за цело население.
Страшното е што глупиве мерки ги тераат во цела ЕУ и се поубеден сум дека нема врска со вирусот.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Има некој искуство или да знаете некој со ваков случај - после 2 месеца антитела резултат 20ка, после 6 рецимо - 40ка? Не ли е логично да опаѓаат? Немам ништо читано за ова, само муабети од луѓе дека нели, по одредено време опаѓаат антителата и може и комплетно да ги снема.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Има некој искуство или да знаете некој со ваков случај - после 2 месеца антитела резултат 20ка, после 6 рецимо - 40ка? Не ли е логично да опаѓаат? Немам ништо читано за ова, само муабети од луѓе дека нели, по одредено време опаѓаат антителата и може и комплетно да ги снема.
Имам.....братучед ми.
Си прележа, релативно лесна клиничка слика.....помина еден месец правеше тест за антитела.....имаше солидно, но не многу (не се сеќавам на титарот).
После 5 месеци......иде да провери дали уште има.......има повеќе од солидно.
Му објаснија дека имал повторен контакт со вирусов......асимптоматски сигурно, бидејќи ништо не осетил.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Имам.....братучед ми.
Си прележа, релативно лесна клиничка слика.....помина еден месец правеше тест за антитела.....имаше солидно, но не многу (не се сеќавам на титарот).
После 5 месеци......иде да провери дали уште има.......има повеќе од солидно.
Му објаснија дека имал повторен контакт со вирусов......асимптоматски сигурно, бидејќи ништо не осетил.
Фала многу, дека досега слушав само опаѓаат со тек на време. :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866

Секако, секако. Им се стресоа нозете у албанско доминатните делови.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Фала многу, дека досега слушав само опаѓаат со тек на време. :)
Besides T cells, people infected with coronavirus also make memory B cells, which rapidly produce antibodies when required. “If they find the virus again, they remember and start to make antibodies very, very quickly,” Florian Krammer, a virologist at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai, who has led several studies of antibodies to the coronavirus told The New York Times.
Скоро читав за ова.. и мене ми беше збунувачко.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866

Црна Гора успешно ги дискардираше руските влијанија. Нека не се плаши, во сигурни раце е сега.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.207
Поени од реакции
12.010
Има да, кај сопругата на работа имаше случаеви баш од овој тип. Многу непознати има со ковидот, ова е едно од тие.
Исто, во овој период има случај каде заболен од ковид поминува релативно лесно (на нозе) и по неколку месеци има проблеми со градите - најверојатно како последица на заслабнат имунитет и повторно контакт со ковид при намалени антитела или друг вид на вирус, можеби настинка (прелада).

Така да, го има и едното како крајност и другото.
За понатаму не можам ништо конкретно да кажам за жал бидејќи не сум медицинско лице, ова само од тоа што сме го разговарале по дома.

Лично мислам дека и вообичаен сезонски грип или настинка кај заболени од ковид и веќе прележани им дава дополнителни компликации како стегање во гради и послаб имун одговор. Сепак во ковид лечењето по протокол им даваат еден куп антибиотици (и кај матичните лекари и во болничкото лекување) па тоа на кус рок не верувам дека му годи на имуниот систем во целина.

Премногу непознати, премалку информации и насоки што и како е со вирусот. Најверојатно ќе помини одреден период на месеци (можеби и години) за да имаме одговор на вакви прашања - засега вака би претпоставувале само.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.699
Поени од реакции
34.231
Тие вакцини за кои сега говориш се за болести кои со ГОДИНИ ги немало и истие тие вакцини со ГОДИНИ биле тестирани пред да се пуштат во оптег.

Не сум антиваксер, но тоа што го залагаш е фашизам парекселанс.
Зошто?
Затоа што и после вакцина нема гарант дека не си преносител (напротив велат дека мора да носиш маска и може да пренесиш вирус).
Затоа што се' уште не се знае колкав е точно периодот на имунизација после вакцина.
Затоа што ова е само ЕДЕН вирус испратен во "широка употреба", но што утре ако се појават уште пет вакви? Ќе се вакцинираме за сите пет?

Впечатокот кој го остави е токму дека со тој член кој го цитираш имаш некоја лична препирка па ајде сега "си го начекал" и ќе го строиш затоа што не ти е по кеиф или едноставно (како што напиша во твојот изговор/реплика) неговото мислење го земаш за глупаво.

Воопшто не е глупаво и сосема е во право. Се искористи пандемијата за да се спроведат фашистички мерки кои можат да се избегнат во целост.
Права и слободи до крај нарушени.

Примерот со Израел, примерот со Грција, примери со авионски компании и сите останати на мала врата протнати редтрикции на правото на избор се дамо јасен сигнал дека од лани натаму нема да бидат исти работите и дека ова нема да заврши само тука и само вака.

Се залгам за вакцини, се залагам исто и за здрав живот и имунитет поттикнат како резултат на таквиов вид на секојдневие но секогаш ќе сум против одземањето на правото на слобода во изборот.

Дали заради лична препирка со него или пак заради твој личен страв од целокупната ситуација доаѓаш и заговараш нешто за што немаш право.

И знаеш дека е така, но мислам дека не би признал заради тоа што побитно ти е да си во право или да му контрираш нему со по некој несоодветен збор.

Слободата е само во нашите глави како убава идеја, но ваквите ставови како твојот ја убиваат и таа убава идеја и секоја капка надеж дека воопшто имаме контрола над стварите т.е. долева масло на огнот.

Спорам со твојот став кој го изнесе, како крајно несоодветен и надмен, а тоа дали си во препирка со него или некој друг тука воопшто не ме интересира ниту пак е значајно само по себе.
Ne znam kakov narativ si formiras u glava, dumbledore sum go sretnal tuka i vo knizevnost, a tamu redovno go lajkam za sekoe mislenje za kniga. Glupav stav e glupav stav, da kazes individualen izbor e vakcina koga samata funkcija i zavisi od kolektivno prifakanje e krajno glupavo.

Toa deka ne e testirano so godini vi e prv gugl rezultat. Kazi mi ti, licno, kolku godini trebase ovaa vakcina da bide testirana? Kolku se tie GODINI sto gi chantas? Dali znaes site vakcini sto gi imas primeno, bez da guglas, kolku bile prethodno testirani? Ne moras da mi odgovaras, bidejki ke bide character assassination. Ti si samo malku popismen od tetickite na facebook, za tebe da te izlazat deka ti ogranicuvaat sloboda i chem trails treba ubavo skockana statija bez interpunkciski greski, a nazalost veke ima vakvi mnogu. Tocno deka temata e kontradiktorna, dali e kolektivna odgovornost ili narusuvanje na covekovi prava, no vo vakvi vreminja se gleda pomaloto zlo. Stetata od nevakciniranje e pogolema od narusuvanje covekovo pravo, na izbor, za da zivees vo svesno prifateno regulirano opstestvo.

I da ne si sozdades uste eden narativ, nemam nisto licno i protiv tebe, ne znam koj si bil prethodno. A toa deka za inaet pisam, nabavi mi eve srpska vakcina so vrski, ke dojdam licno da me vakciniraat dodeka ti me snimas za kajgana. A pred da me napravis hipohondrik, ne pijam voopsto apcinja, 10 godini nemam otideno na lekar i nemav maticen do pred godina ipol, sum glasen za zloupotrebata na antibiotici i veruvam deka sme fucked zaradi prekumerno koristenje.

Koja ti e slednata pretpostavka, sloboden coveku, voin na mislata, sindziro-krsacu? Vo sto sledno ke me ubedis, kakva zavera, samo za polesno da zaspies mislejki deka imas poveke kontrola vo zivotot? Dojdi edno gane ke srolame, ke se otvoris, site anksioznosti koga ke si gi prepoznaes polesno ke gi sovladuvas.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.683
Поени од реакции
88.639
Како бе можат вака да се бламираат со вакциниве не ми е јасно? Ситуацијава во земјава е повеќе од алармантна, а тие види ги што прават :facepalm:. Во нормални (потенцирам: НОРМАЛНИ) држави за вакво нешто одма даваш отказ и автоматски те трпаат у ќелија... Кај нас ќе биде тема на муабет 2-3 дена, и потоа ко ништо да не се десило, народот нормално ќе моли за кревет + и ќе си умира.

Какви гниди ни ја водат државава еј...:popce:

Kajgana Shop

На врв Bottom