Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
11 октомври 2010
Мислења
7.000
Поени од реакции
24.028
Мене и Watson & Holmes ми беше доста подобар, одколку што очекував, читајќи рецензии.
Од кој аспект добар?
Јас кога барам комедија очекувам да ме насмее. Тие дебилни фори негови ми се видени во скоро секој негов филм. Никаква иновативност. Генерално сите нови комедии се тешко срање. Последен пат сум се насмеал квалитетно на Тед и A Million Way to Die In The West, остало каши невидени.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.592
Најсмешното во тој филм (и некаков redeeming quality) беше ликот на Ден Стивенс, кој не е ни комичен актер пред се.

Вилчо не е смешен, мене никад не ми ни бил. Елф е ок филм, ради други работи, божиќен, има некоја приказна, фил гуд филмче, итн, а Вил се трефнало да глуми во него.
Русинот беше Стивенс така? Да, баш за тоа зборам. Баш убаво доловен типичен евровизиски лик. Умислена ѕвезда со глупа песна што пали кај таква публика.

Јас уште кога чув дека ќе има таков филм одма го замислував баш овака. Поради тоа не ме разочара.

Инаку Вил за мене секогаш ќе биде Рон Бургунди. Една од најсмешните комедии ми е Anchorman. Ама секако кецот, продолжението е за никаде.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.500
Поени од реакции
3.740
Од кој аспект добар?
Јас кога барам комедија очекувам да ме насмее. Тие дебилни фори негови ми се видени во скоро секој негов филм. Никаква иновативност. Генерално сите нови комедии се тешко срање. Последен пат сум се насмеал квалитетно на Тед и A Million Way to Die In The West, остало каши невидени.
Глеј со Simon Pegg филмови, он има добри. Холивуд комедија жанрот треба да го преименува во пропагнда.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.700
Поени од реакции
88.707
Ted, A Million Way to Die In The West, We're the Millers, American Reunion... Не можам да се сетам на други понови амерички комедии кои ме насмеале. Последниве 3-4 години не се ни обидувам да ги гледам, дека стандардот на Холивуд отиде ептен low ( пример Ghostbusters 2016 и женската верзија на American Pie), гледаат попрво да пикнат некој црнец, педер, и да протераат некоја пропаганда, одколку да се фокусираат повеќе на приказната. Повеќе комедија ќе најдеш во други жарнови, одколку во овие што треба стварно да бидат комедија. Европејциве прават сеуште добри комедии, пример беше со финскиот Heavy Trip, сум се мочал на тој филм.
Што се однесува со Вил Фарел, Сендлер, Роб Шнајдер, Бен Стилер...тие се за мене минато свршено време, не верувам дека некогаш повторно би извадиле добра комедија. Тука сакав да го вметнам и Џим Кери, али позитивно ме изненади со Соник, да видиме дали тоа ќе го врати на старите патеки, или ќе е само еден повремен блесок.
Чекам да го изгледам Coming 2 America со Еди Марфи, па да видам има нешто останато у него од комедијата.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Тарантино, Џим Џармуш, Скорсезе, Ридли Скот - сите филмови што сум ги гледала од нив ми се супер.
Вуди Ален не го поднесувам.
Од глумци, видам ли дека играат: Бред Пит, Никол Кидман, Анџелина Џоли, Хавиер Бардем, Џони Деп, Вил Смит, Дензел Вашингтон - мора да е добар филм, и најчесто е (за мене) :)
Ова накратко за мојот вкус на филмови. :)

п.с. Го заборавив Орландо Блум да го спомнам :D

Последно уредено:
Џ

Џонтра Волта

Гостин
Тарантино, Џим Џармуш, Скорсезе, Ридли Скот - сите филмови што сум ги гледала од нив ми се супер.
Вуди Ален не го поднесувам.
Од глумци, видам ли дека играат: Бред Пит, Никол Кидман, Анџелина Џоли, Хавиер Бардем, Џони Деп, Вил Смит, Дензел Вашингтон - мора да е добар филм, и најчесто е (за мене) :)
Ова накратко за мојот вкус на филмови. :)
Tи си среќна жена. :smirce:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.498
Поени од реакции
84.993
Од кој аспект добар?
Скапичок личеше, во однос на други такви филмови и му е подобар од доста други негови филмови (што, рака на срце, ич не е тешко). Релативно забавен.

Од поновите комедии What We Do in the Shadows ми беше добра.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
„Мртовец“ (Dead Man) на Џим Џармуш: е еден од ретките филмови за Индијанците што е режиран од белец (не-Индијанец), а во кој внимателно се дадени деталите на разликите меѓу различните племиња, за разлика од вообичаените стереотипи. Филмот не е романтизирана претстава на Дивиот Запад, туку напротив, ги гледаме најгрубите настани.

Филмот содржи разговори на јазикот на племињата Кри и Блекфут, кои се оставени без превод, како ексклузивност за припадниците на овие племиња. Во кино, само Индијанците кои го знаеле јазикот се смееле, останатите немале поим што било кажано. Сепак ова не го остава гледачот без континуитет во филмот.

За некој што не го сака стилот на Џим Џармуш (развлечени долги сцени со молк, отсуство на акција, на пример), и не ги сака „Кафе и цигари“ или „Надвор од законот“ или „Дух куче“ или „Скршени цвеќиња“, мислам дека сепак „Мртовецот“ може да го изгледа.

Но без скокање на сцените, треба да имате време, да не сте под стрес, на пример, дајте му шанса барем да го изгледате по ред. Да, и овде има долги сцени, на пример 10 минути Џони Деп се вози во возот за да стигне во градот каде добил работа како сметководител, но не се здодевни.

И за крај, музиката е на Нил Јанг, кој ја создал во студио гледајќи го филмот. Видеото не е трејлер, туку музика од филмот:

Последно уредено:

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.434
Поени од реакции
25.352
Имам love-hate relationship со Џармуш, му ги обожавам Broken Flowers и Paterson, ама Dead Man едноставно не ми кликна, исто како и Ghost Dog, ужасно здодевен филм. Филмови со епизодна структура обично избегнувам затоа што од старт ги потценувам и знам дека ќе ми се досадни, ама ете најверојатно Брокен Флауерс и Патерсон се исклучок.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Имам love-hate relationship со Џармуш, му ги обожавам Broken Flowers и Paterson, ама Dead Man едноставно не ми кликна, исто како и Ghost Dog, ужасно здодевен филм. Филмови со епизодна структура обично избегнувам затоа што од старт ги потценувам и знам дека ќе ми се досадни, ама ете најверојатно Брокен Флауерс и Патерсон се исклучок.
Јас па мислам дека за тој што не го сака стилот на Џармуш, Dead Man би бил ОК.
На крајот, ако го гледаш како „прозорец“ кон Дивиот Запад, оној вистинскиот, секоја сцена има значење :)

п.с. Прв филм што го гледав од Џармуш беше Down by Law, и го гледав не дека знаев кој е Џим Џармуш, туку дека ги сакав песните на Том Вејтс (кој игра една од главните улоги и ја подготвил музиката за филмот). :)

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Шуќур не рече Вес Андерсон не го поднесуваш. :LOL:
Изгледа (според филмографијата) само The Grand Budapest Hotel сум го гледала, и тој филм ми се допадна. Ама толку. Засега :)

Kajgana Shop

На врв Bottom