Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558
Pa neli Venko na vreme poracal vakcini. Pa neli Grcija ni vetila deka od nivnite ke ni dadat. Sto bara sega Bugarija da ja moli? Venko, dali si zaboral sred pandemija koga site predvreme obezbedija kolicini da go napravis istoto? Venko, sto pravis po cel den? Ili sega kako gjupce vo kafic odis od masa na masa da soberes po nekoje zelezna para?
Тек сега ќе го мењале законот да може да нарачаат директно.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.649
Поени од реакции
22.381
Нашите што имаат бугарски пасоши ќе може да се вакцинираат во БГ? Ако може тогаш ич не ни треба донација, само непречен премин преку граница.
Da, sigurno ke bide taka. Odis vo bolnica, primas vakcina. Zavrsena rabota.

Tuku sala na strana. Ograniceni se kolicinite. Site drzavi ke imaat nekoj sistem pored koi se definira koj koga moze da ja primi.

Tuku, ima li vo "nasata zemja" (pored Venko) kapaciteti za ladenje na vakcinata? Ovaa na Biontech treba da se cuva na -70 stepeni posto so obicen frizider ili frizider do 20 moze samo nekoj den da se cuva?

Venko ne ni znae koga ke dobie vakcina a veruvam uste pomalku znae kako da ke se cuva i po koj nacin ke se deli.
Автоматски споено мислење:

Тек сега ќе го мењале законот да може да нарачаат директно.
Fala, me smiri.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
do it all!

ја зимам од 2 до 4 дневно
Хммм, јас се мислев дека суплементи се scam и плацебо?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Хммм, јас се мислев дека суплементи се scam и плацебо?
Не дека спам или плацебо, некако е хаосна приказната со витамините. Се е на јуриш. Искача текст во рандом весник дека цинк е страшно здрав и се дешава напад на аптеки...
Мене ме иритира што никаде никој не потенцира кое време од денот се зимаат, кои можат да се комбинираат, кои се препорачливи дози.
Многу ми е се паушално...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Не дека спам или плацебо, некако е хаосна приказната со витамините. Се е на јуриш. Искача текст во рандом весник дека цинк е страшно здрав и се дешава напад на аптеки...
Мене ме иритира што никаде никој не потенцира кое време од денот се зимаат, кои можат да се комбинираат, кои се препорачливи дози.

Кога се препорачува медикамент, се зема во предвид фактор ризик vs бенефит, исто е и тука. Ако имаш корона пример води се според upper limit граница. Доктор не може да ти даде правилна препорака, не му е тоа работа.

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.187
Поени од реакции
13.822
Јас не се разбирам ама дали витамини треба да се земаат на своја рака без никакви анализи претходно за да се види дали и што воопшто ти треба?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Кога се препорачува медикамент, се зема во предвид фактор ризик vs бенефит, исто е и тука. Ако имаш корона пример води се според upper limit граница. Доктор не може да ти даде правилна препорака, не му е тоа работа.
Витамини се продаваат во аптека, значи нема посоодветен профил од доктор за препорака и не знам како може тоа да не му е работа...
Еве глуп пример... Јас многу ретко пијам витамини и нели со новите околности станува приказната за д-витаминот актуелна. Почнав да пијам Д-витамин од 2000 и изгледа не го поднесувам баш најдобро, дури повраќав... Се консултирав со матичниот и тој ми укажа дека може да ми е од витаминот и фактот дека доцна сум го конзумирала (навечер).
Не сум медицинско лице, не знам дали ова е логично и точно. Не сакам кога немам јасни инструкции и информации. Едноставно сметам дека се пие премногу на своја рака и дека сите сме прилично неинформирани.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.402
Поени од реакции
18.558
Епа неможе без тендер според закон.
Поштена држава. :icon_lol:
Бугарската влада донесе одлука да ги проучи можностите да осигура вакцини против ковид-19 за граѓаните на Северна Македонија, соопштија денеска од бугарската влада. Оттаму велат дека тоа ќе биде можно откако ќе се обезбедат бугарските потреби со запазување на процедурите и условите од прелиминарните договори, склучени меѓу Европската комисија и производителите на вакцините.

Некој овдека некого дупи. Они нивните потреби можат 1 година да ги обезбедуваат.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Витамини се продаваат во аптека, значи нема посоодветен профил од доктор за препорака и не знам како може тоа да не му е работа...
Еве глуп пример... Јас многу ретко пијам витамини и нели со новите околности станува приказната за д-витаминот актуелна. Почнав да пијам Д-витамин од 2000 и изгледа не го поднесувам баш најдобро, дури повраќав... Се консултирав со матичниот и тој ми укажа дека може да ми е од витаминот и фактот дека доцна сум го конзумирала (навечер).
Не сум медицинско лице, не знам дали ова е логично и точно. Не сакам кога немам јасни инструкции и информации. Едноставно сметам дека се пие премногу на своја рака и дека сите сме прилично неинформирани.
Пробај со друг бренд, на почетокот на оброк конзумирање.

Фармацевт и доктор не е исто. Витамините не се медикаменти, како што знаеш се без рецепта.
Автоматски споено мислење:

Јас не се разбирам ама дали витамини треба да се земаат на своја рака без никакви анализи претходно за да се види дали и што воопшто ти треба?
Дали зимаш кетонал, кафетин итн по препорака и кои испитувања ги правиш претходно?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Фармацевт и доктор не е исто. Витамините не се медикаменти, како што знаеш се без рецепта.
Ова сите го знаеме, ама јас не комуницирам со фармацевт. Ако лекарот ми препише каква и да е терапија обично тој предложува и придружно конзумирање на витамини.

C

CoolIris

Гостин
Мене ме иритира што никаде никој не потенцира кое време од денот се зимаат, кои можат да се комбинираат, кои се препорачливи дози
Витамините се микронутритиенти кои ни се доволни во мали количини, но се особено важни. Прво, најважно е да се внесуваат преку храната, но ако храната која ја внесуваме е сиромашна со истите, тогаш треба да се суплементира.

Инаку, витамините грубо може да се поделат на липосолубилни (растворливи во масти) - Д, Е, К и А и хидросолубилни (растворливи во вода) - витамин Ц и сите витамини од Б комплексот.
Значи овие кои се растворливи во масти бараат присуство на масти во храната, поради тоа најдобро е да се земаат врзани со оброкот, за да се подобри апсорпцијата и да се овозможи подобро нивно искористување . Додека хидросолубилните може да ги пиете во текот на денот кога сакате (пред или после оброк).

Kajgana Shop

На врв Bottom