Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Наќо душо, што толку се вознемири, не паничи толку...придржавај се до мерките и се ке биде добро.
Туку кажи дали оздраве ти, до каде си со симптомите??
Не сум уoпште вoзнемирен,кoј се сеќaвa нa мoите пoстoви мнoгу дoбрo знaе декa јaс се зaлaгaм зa смртoнoсен вирус штo ке гo скукaли чoвештвoтo,aмa еден дa не oстaнеме.Oвa е ништo,гoлa вoдa штo се дешaвa у мoментoв

Што е работава што се поголем број на млади се хоспитализирани со тешка клиничка слика? Не навикна вирусов па се прилагоди?

Ај некој што поминал нека каже терапија за да си споредам.

Мене ми рекоа:
амоксиклав, аспирин 100, и витамини (B, C и D) и цинк.

Од симптоми, Температура не мерам и да имам е многу мала и ја оставам, ме болат зглобовите на дланките и на прстите, грлото многу ме пече, болки во очите, мал притисок во градите. И болки во муслкулите и омалаксаност на цело тело.
Витамин д3 5000ui, ц 1000мг и цинк 20мг на ден. Сето ова со 3 литри вода дневно и овошје и зеленчук. Ми беше нагласено дека не смеам да дозволам телото да ми дехидрира пошто ако имаш температура доста течности губиш. Што е иронично со оглед на тоа што тие што се хоспитализирани од што читам по социјалните мрежи вода не им даваат. Лица на инфективно што работат ме советуваа што да пијам, точни дози не кажаа ама рекоа можеш и да зголемиш додека си болен и јас ги зедов овие дози.

Не падај психички, мисли позитивно. Верувај ова е доста битна работа.

Матичната дури после 4 дена и велам да ви соопштам што пијам и да ја прашам дали треба нешто плус. Кога и соопштив ми рече доста ти е не се отперетувај повеќе ништо не ти е :pos:
Не ни пиев антибиотици, а и избегнувам да пијам антибиотици.

Нити полиција дојде да ме провери, ниту ги контактираа другарите што ги пишав контакт. Најбитно е што никој не заразив. Според моето искуство ситуацијата со корона кај нас е како да пуштиш автомобил на удолница во лер.

Жената беше нешто болна минативе 3 дена.Се гледаше дека е како тешко настината.Она е еве два дена подобра али денес за баксуз јас дигнав температура и еве едно 4 саата сум со 38 температура.Се напив еден парацетамол пред саат време и гледам малце се спуштила на 37.7.Друго се си е океј.

Крај на јули се разболев и после 7 дена се тестирав приватно и излегов негативен.Сега ако ми закаже државно матичната ок ако не не планирам пак 3000ден да давам приватно.

Иначе секој ден витамин Ц 1000 со Витамин Д3 од 2000 си пијам со секојдневно конзумирање на лук,портокали мандарини и чуда и пак џабе :(

Земи и Бета глукан и нешто за смирување Хелекс ке те опушти ќе дремеш малку повеќе
Автоматски споено мислење:

Не секој има можност пари и сл. па да купува велосипеди ,орбитрек ,а и тие што се срцево болни многу полесна им е прошетката на рамен терен одколку некоја угорнина ,скали

Helex brate, od kade vakvi terapii?

Znaci vaka, covek sto disi zabrzano (poveke od 25/minuta), toa znaci deka kompenzira t.e toa znaci deka Ima nedostatok na kislorod vo krvta ili hipoksemia(najcesto kaj covid pneumonia). Pricinata za nedostatokot na kislorod vo krvta e narusenata razmena na gasovi od belite drobovi(alveolite i kapilarite), bidejki alveolite se kolabirani(ispolneti so "tecnost" kako posledica na samoto vospalenie). Procentot na zafatenost na belite drobovi e sorazmeren so vlosuvanjeto na klinickata slika ili blago receno pogolem procent zafateni beli drobovi znaci pogolem nedostatok na kislorod, pogolem nedostatok na kislorod znaci poizrazen kompenzatoren mehanizam (zabrzano disenje do respiratoren arest).
Znaci, disenjeto ke bide plitko(zatoa sto e pomal procentot na zdravi beli drobovi I so toa efektivna ventilacija), zabrzano, pacientite somnolentni i.t.n. Sega zamisli na takvo disenje mu davas anksiolitik so cel da go "smiris", pacientot disi malku posporo, zaradi toa sto disi posporo nivnoto na kislorod vo krvta dodatno se namaluva, no se slucuva uste eden fenomen, nivoto na CO2 vo krvta se zgolemuva. Pazi ova vodi do koma i znae nekogas I do smrt. Ovaa sostojba posle ja resava samo respirator(I toa ako na vreme se aktivira).
So ovie raboti ne si igrajte bidejki znacat smrt.

Se potrudiv najednostavno I razbirlivo.

Helex brate, od kade vakvi terapii?

Znaci vaka, covek sto disi zabrzano (poveke od 25/minuta), toa znaci deka kompenzira t.e toa znaci deka Ima nedostatok na kislorod vo krvta ili hipoksemia(najcesto kaj covid pneumonia). Pricinata za nedostatokot na kislorod vo krvta e narusenata razmena na gasovi od belite drobovi(alveolite i kapilarite), bidejki alveolite se kolabirani(ispolneti so "tecnost" kako posledica na samoto vospalenie). Procentot na zafatenost na belite drobovi e sorazmeren so vlosuvanjeto na klinickata slika ili blago receno pogolem procent zafateni beli drobovi znaci pogolem nedostatok na kislorod, pogolem nedostatok na kislorod znaci poizrazen kompenzatoren mehanizam (zabrzano disenje do respiratoren arest).
Znaci, disenjeto ke bide plitko(zatoa sto e pomal procentot na zdravi beli drobovi I so toa efektivna ventilacija), zabrzano, pacientite somnolentni i.t.n. Sega zamisli na takvo disenje mu davas anksiolitik so cel da go "smiris", pacientot disi malku posporo, zaradi toa sto disi posporo nivnoto na kislorod vo krvta dodatno se namaluva, no se slucuva uste eden fenomen, nivoto na CO2 vo krvta se zgolemuva. Pazi ova vodi do koma i znae nekogas I do smrt. Ovaa sostojba posle ja resava samo respirator(I toa ako na vreme se aktivira).
So ovie raboti ne si igrajte bidejki znacat smrt.

Se potrudiv najednostavno I razbirlivo.
Па овој Битолчанецот што почина така си зема на своја рака, избегал од болница се напил некои апчиња за смирување и заврши фатално

Јаооооооо.....просто бомбастична вест "Македонија прв ден живее во кризна состојба на целата територија"
Фрапиран сум кога го читам ова....кризна состојба.
Северџаниве не пуштија да се давиме на отворено море.....битно кризна состојба било.
Убаво викаше другарот @Наќо Скопски ќе умираме од слепо црево како пред 200 години....еве дојде и тоа проклето време.
Сега и ако во целост ги претворат и приватниве клиники целосно во КОВИД....каде ќе се лечиме, државно здравство за X здравствен проблем немаме одамна.....сега и приватното ќе ни го сопрат.
Ќе цркаме како џукели од разно разни други болести, ќе дојде време да нема кој да не сошие ако се исечеме. За посериозно нешто да не праиме муабет.
Ако така ни треба.....живееме во најголемата дупка.....амбис на планетава.....со најнеспособните џукели на власт.....искрено не памтам во историјава на државава поголеми џукели од овие......а сум во средна возраст.

Не сум уoпште вoзнемирен,кoј се сеќaвa нa мoите пoстoви мнoгу дoбрo знaе декa јaс се зaлaгaм зa смртoнoсен вирус штo ке гo скукaли чoвештвoтo,aмa еден дa не oстaнеме.Oвa е ништo,гoлa вoдa штo се дешaвa у мoментoв
Аааа..никако такви мислења, има на светов добри луѓе..нека гинат лошите...Не е сеуште толку страшно, жилав народ сме, ќе издржиме.

Мене ме интересира како пазаруваат оние од селата кај што продавницата е далеку (ако воопшто ја има). И тие ли по двапати на ден одат до таму?

Во маркетите дали сите продукти ги чуваат во ладилници? Наместо во маркет продуктите можат да бидат дома.

До вчера беше муабетот зошто се купувало огромна количина , сега зошто не се купувало со залихи...

На друг реплицирав поназад , немаме сите дома визба со три замрзнувачи.

А сите сме имале некој пат ситуација да имаш пола корпа, а некој пред тебе залиха набацал како за пред војна.Па да чекаш 10-15 на каса.
Автоматски споено мислење:

Ај некој што поминал нека каже терапија за да си споредам.

Мене ми рекоа:
амоксиклав, аспирин 100, и витамини (B, C и D) и цинк.

Од симптоми, Температура не мерам и да имам е многу мала и ја оставам, ме болат зглобовите на дланките и на прстите, грлото многу ме пече, болки во очите, мал притисок во градите. И болки во муслкулите и омалаксаност на цело тело.

Тука негде и со температура (не многу висока) и слични минимални симптоми.Сумамед наместо амоксиклав ама не го чепкам, ми рекоа само ако се потешки симптоми.

Последно уредено:
Француски документарен филм за COVID 19
"Hold-up, retour sur un chaos" режисер Пјер Бернериас, буџет 300000 евро.

На француски е , превод на македонски нема, но ако ставиш на автоматски превод се разбира контекстот, инаку преводот е лош.
37 генетичари и вирусолози, доктори и епидемиолози, социолози, психолози и фармацевти зборуваат интересни работи за вирусов. Експресно е баниран на француската платформа Vimeo.
Без гомнојадство и предрасуди, секој може да го погледа, во смисол не е само еден-двајца луди доктори зборуваат снимани на телефон, а нормална продукција со 37 врвни специјалисти, после да размисли малку.

covek sto disi zabrzano (poveke od 25/minuta),
забрзано е повеќе од 25 удари во минута или го сметаш во 15 секунди?
Pricinata za nedostatokot na kislorod vo krvta e narusenata razmena na gasovi od belite drobovi(alveolite i kapilarite), bidejki alveolite se kolabirani(ispolneti so "tecnost" kako posledica na samoto vospalenie).
...не мора да значи дека секогаш би имало „цитокинска бура“, размислувам и поинаку, ете ги примерите на починати пациенти инфицирани со SARS-CoV-2, тешки апластични анемии, што со еритроцитите (хемоглобинот и железото)?
... што ако му внесува дополнителна кисородна подршка на пациентот, кога нема за што да се сврзе и пренесе до белите дробови?
...што може да се превземе за „обновување“ на нападнати еритроцити кои не си ја прават својата транспортна улога?
пренесување на болниот на планина, можеби каде е разреден воздухот и се создаваат повеќе еритроцити, што ако со внес на чист кислород му се прави повеќе штета ако нема функционални еритроцити?

Последно уредено:
Француски документарен филм за COVID 19
"Hold-up, retour sur un chaos" режисер Пјер Бернериас, буџет 300000 евро.

На француски е , превод на македонски нема, но ако ставиш на автоматски превод се разбира контекстот, инаку преводот е лош.
37 генетичари и вирусолози, доктори и епидемиолози, социолози, психолози и фармацевти зборуваат интересни работи за вирусов. Експресно е баниран на француската платформа Vimeo.
Без гомнојадство и предрасуди, секој може да го погледа, во смисол не е само еден-двајца луди доктори зборуваат снимани на телефон, а нормална продукција со 37 врвни специјалисти, после да размисли малку.
На кратко да ни раскажеше барем она најважното:(

А специјализантите колку што знам немаат ни осигурување така што ако заболат од корона и мора да бидат хоспитализирани, ќе треба органи да продаваат за да го платат цехот.
Znam deka stavot voopsto nema da bidi popularen, posebno kaj medicinskiot kadar i kaj materijalistite sto vo osnova so cesni isklucoci ti e te edno te isto. Ako situacijata e do tolku noz do koska sega ne e vreme da se prasuva za pari, raboten odnos, bilo sto. Duri kako sto napisav i prethodno, sega e vreme za dobrovolci so bilo kakvo znaenje od medicina, za volonteri, za site koi mozat i kolku tolku znaat da pomognat. Sepak site sto se vo taa struka humanosta treba da im bidi pred se, posebno vo vakvi teski momenti. Ili toa ili zalutale vo pogresna struka i sega ako zaminat nikogas povekje da ne stapnat vo zdravstvena ustanova osven kako pacienti. Tolku od nivnata kariera kako doktori, sestri itn itn. Jabe parite gi lupnale, ne go pominaja testot na humanost. Sega od druga strana ako ne e noz do koska toa e vekje drug muabet. Toa medicinarite neka kazat, e ili ne e.
P. S bas sabajle si pravev muabet so drugarce koe ete go nemam videno nekolku godini od x pricini. Mi kazva nervozen, nemozel da se razberi so majkamu koja patem receno ima hronicen bronhitus i e za nekoj mesec pred penzija i e oslobodena od rabota radi toj bronhitis, rizicna grupa ova ona. Sama se prijavila da raboti, nezgodno i bilo, toa i bilo rabota, od vnatre i idelo da se vrati, da pomogni. E takvi, za tie zboram celo vreme koi se vo taa rabota od humanost pred se, materijalnoto i e vtoro treto stepeno, ne ko ovie drugite, princezite koi se tamu pred se za pari i status. Humanost ne ni znaat sto e.

Umirale i uste umiraat luge od nekadaren kadar. Pogotovo medicinski sestri itn doktori. Makedonceto mn brzo mu se krenaa akciite i misli deka e bog. Vreme e nazad vo realnosta kolku nesposobni luge rabotat na mesto koe ima ogromna odgovornost. Dlaboko izvinuvanje do onie koj rabotat i si ja imaat seriozno sfateno rabotata. Golem pozdrav do site picki so u jakoto gi nema nigde.

Gnasen narod sme da si ebeme mater kolku sme alcni stanati

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom