Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Ту бе и по толку време умирате од страв за нешто што е веќе нормално.:свиркам:

Туку да ви кажам како сите умираат од корона,
еден отишол у Штипската болница попладнето или вечерта (сосем небитно) му земале брис за тест, он умира ноќеска и одма го носат да го закопат сред ноќ, одкопале дупка со багер и го треснале со лимен сандк (официјално умрен од корона), утрето доаѓа резултатот од тестот негативен:cool:, па пак по некое време го откопувале (веројатно од судска медицина), а фамилијата се спрема за тужба.

Друг случај за приказната од 2000-5000 евра е ваков, умира мајката во болница (штипската нормално) и ќерката која е сиромашна не сакала да го подигне телото оти многу трошоци и тражеле (за лекување, мртовечница, погребални фирми и што ти знам) и нашле компромис да биде од корона, а државата (или општината) ги покрила трошоците и се случило онаа стандардно сценаријо со лимен сандк,
по оваа почнав да си мислам дека тие 2000 евра (или 5000) ги лапаат погребалните фирми, а функционерите перат државни пари, па колку повеќе умреле од корона, толку поголем КЕШ за нив:sneaky:
Да ти кажам и од лично искуство како умираат од корона.
Дури чекав за систем во инфективно, утрото околу 8 часот, носат 40-тина годишен човек со висока температура, кој едвај дишеше како риба на чкрги, се бори за здив го гледаш, позитивен веќе неколку дена, кој дома се лекувал и дури тогаш фамилијава решава да бара болничка помош, го ставаат на кислород, му даваат некаква терапија.

Одам вечерта околу 20 часот истиот ден, да го примам системот на 12 саати, сестрите ми велат не влегувај, за 10тина минути ќе влезиш. Одат, на кревет со колца вадат човек покриен со чаршав. Кога влегов видов дека е тргнат креветот на кој лежеше утрото ликов.

Ваква глетка каде носат критични, начекав уште неколку пати, овојпат постари, кои имаа проблем со дишењето, ниска сатурација, закаснета реакција.

Иди погребално претпријатие, товара ковчег, ги собира и чао.

И друг пат едно утро така, иди жена плачи пишти, и кажуваат дека татко и' починал, ама вика 4 дена беше хоспитализиран, некни се слушнавме арен беше шо му стана, го симнаа в ковчег и го отворија да го препознај дали е тој, уште толку се расплачи тука и потоа го обложија со железа со ленти некакви, го захевтаа ковчегот и директ в капела.

Така да не навлегувам јас дали има бизниси и банални ситуации, ама преку истите да го негираш постоењето и сериозноста на вирусот, не е некоја паметна идеја.

Штипјанка починала од коронавирус иако имала пет негативни тестови
На Инфективното одделение во Штипската болница починала 55-годишната штипјанка Ругмин Хусеинова, иако имала пет негативни тестови.
„Мајка ми ја погребавме како почината од ковид-19. На Инфективно три дена ја третирале како болна од коронавирус, а сите пет тестови што ги направиле биле негативни. Таа имаше малаксаност и беше поспана. Матичниот доктор ни даде упат за Инфективно, каде ѝ беше измерена телесна темпаратура од 36, 1, ама кога веќе сум ја донел рекоа дека ќе ја примат како да е заразена од коронавирус и така ќе ја третираат“, вели нејзиниот син кој се сомнева во дијагнозата.

Од Центарот за јавно здравје велат дека белодробната пневмонија се третира како коронавирус и причината за смртта се смета како да е од ковид-19, а од Клиничката болница велат дека пациентката била во сериозна состојба каква што ја имаат болните од коронавирус.
NAMERNO GI PISAT OD KORONA DRZAVATA ZEMA PARI ZA TOA!!!

40% сатурација, масивна пневмонија, состојба каква што ја имаат болните од вирусот и ќе прима таква терапија.
Автоматски споено мислење:

Дури чекав за систем во инфективно, утрото околу 8 часот, носат 40-тина годишен човек со висока температура, кој едвај дишеше како риба на чкрги, се бори за здив го гледаш, позитивен веќе неколку дена, кој дома се лекувал и дури тогаш фамилијава решава да бара болничка помош, го ставаат на кислород, му даваат некаква терапија.

Одам вечерта околу 20 часот истиот ден, да го примам системот на 12 саати, сестрите ми велат не влегувај, за 10тина минути ќе влезиш. Одат, на кревет со колца вадат човек покриен со чаршав. Кога влегов видов дека е тргнат креветот на кој лежеше утрото ликов.

Ваква глетка каде носат критични, начекав уште неколку пати, овојпат постари, кои имаа проблем со дишењето, ниска сатурација, закаснета реакција.

И друг пат едно утро така, иди жена плачи пишти, и кажуваат дека татко и' починал, ама вика 4 дена беше хоспитализиран, некни се слушнавме арен беше шо му стана, го симнаа в ковчег и го отворија да го препознај дали е тој, уште толку се расплачи тука и потоа го обложија со железа со ленти некакви, го захевтаа ковчегот и директ в капела.

Така да не навлегувам јас дали има бизниси и банални ситуации, ама преку истите да го негираш постоењето и сериозноста на вирусот, не е некоја паметна идеја.
За ова неговото тврдење треба некој да го пријави во полиција па истото таму нека го изјави.

Не смеат да го отворат ковчегот ако е позитивен, иако претходно ги поспиуваат со киселина и ги мотаат со фолија. На другар мајка почина од истово, не им дозволија да ја видат.

Последно уредено:
NAMERNO GI PISAT OD KORONA DRZAVATA ZEMA PARI ZA TOA!!!

40% сатурација, масивна пневмонија, состојба каква што ја имаат болните од вирусот и ќе прима таква терапија.

За ова неговото тврдење треба некој да го пријави во полиција па истото таму нека го изјави.

Не смеат да го отворат ковчегот ако е позитивен, иако претходно ги поспиуваат со киселина и ги мотаат со фолија. На другар мајка почина од истово, не им дозволија да ја видат.
На женава дедото почина, на никој не му дадоа да го препознае, само им ги вратија алиштата и ќебе што имал.

Во случајот кај оваа жена и дадоа да го види, убаво се сеќавам дека погледна во ковчегот се расплачи уште толку демек еве тој е, и потоа надвор со некакви траки метални или што ти знам почнаа да го обложуваат ковчегот. Дали низ истиот имаше можност да се гледа (имаше некаква проѕирна облога) или не, навистина не знам. Само ми иди сликава пред очи каде што погледна накај ковчегот, се расплачи уште толку и го прибраа човекот во погребална кола.

Во секој случај многу лоша слика. Човек кој не верува во нештово доволно е да помини 1 час во инфективно, да види што се не се претерува, од млади по 20тина години со 40 температура, до постари.

Ај некој што поминал нека каже терапија за да си споредам.

Мене ми рекоа:
амоксиклав, аспирин 100, и витамини (B, C и D) и цинк.

Од симптоми, Температура не мерам и да имам е многу мала и ја оставам, ме болат зглобовите на дланките и на прстите, грлото многу ме пече, болки во очите, мал притисок во градите. И болки во муслкулите и омалаксаност на цело тело.
Сумамед - 2 дози.
Парацетамол, првите 3-4 дена, ако имаш температура и до едно на 4 саати, ако немаш 2 -3 на ден.
Кардиопирин, едно на ден.
Витамини Ц, Д, Цинк и Селен.
Изопринозин, 2 пати по едно.
После сумамедот, се продолжува со Панцеф.
Ако не ти е проблем, не е лошо да си земеш и оксиметар, да пратиш сатурација во крвта. По аптекиве се наоѓа за 2500 - 3000, тие од фејсбук страните се превара, така да, ако зимaш, земи од аптека, ако не го бива, да можеш да го вратиш.

Ретко ја листам темава ама ова ми боде очи, нормално дека ќе си одат, брат ми е 4-5 години лаборант во 8-ми Септември и 4-5 години нема ебано решение, се окозува од работа, да не праам муабет сега со ситуацијава и на крај сите вакви што ќе напуштат ќе бидат осудувани низ социјалниве мрежи и низ медиумите.

Да е до мене уште утре може да напушти без око да му трепне, си игра кур кој како сака со тие луѓе и затоа здравството ни е на вака ниско ниво и затоа сега ни се дешава бродолом.

Освен тапкање по рамо апсолутно ништо не добиваат ни во оваа криза.
Со години работат во здравство договорци, немаат ниту осигурување, ниту стаж им тече...ама гледаш дека никој не реагира..конкурс има само за сестри и доктори а останат медицински кадар и помoшен персонал е по договор...користење ефтина работна сила.
Требаше сега да има конкурс за лаборанти ама пак само за сестри излезе....Добро, братти се лаже за тие 15 ооо ден...боље ишта него ништа, се надева дека еден еден ке биде, но многу години минувааат...за греота се.

Последно уредено:
Не беше зборот дали од одење еднаш дневно во продавница некој ќе фати корона, туку луѓето (оние што се на работа) немале време да одат ако са воведе полициски час од 17:00. Морале секој ден да пазаруваат.
Така да... не си ги прочитал претходните пораки па носиш погрешни заклучоци.
Izvini ,tocno ne gi citam mnogu prethodnite postovi.Samo iznesov mislenje na tekovniot post.Izvini ako te navrediv

Сo oвa темпo нa пo минимум 5-6.000 дневнo нoвoзaбoлени,у јaнуaр вaљдa ке му се фaти крaјoт нa гoмнoвo штo не уби,a кoлку луѓе ке испoумрaт дo тoгaш гoспoд знaе.И тaкa сегa е предoцнa зa билo кaкви мерки,и кaј нaс и сегде пo светoт

Сo oвa темпo нa пo минимум 5-6.000 дневнo нoвoзaбoлени,у јaнуaр вaљдa ке му се фaти крaјoт нa гoмнoвo штo не уби,a кoлку луѓе ке испoумрaт дo тoгaш гoспoд знaе.И тaкa сегa е предoцнa зa билo кaкви мерки,и кaј нaс и сегде пo светoт
Наќо душо, што толку се вознемири, не паничи толку...придржавај се до мерките и се ке биде добро.
Туку кажи дали оздраве ти, до каде си со симптомите??

Секој ден е се покасно. Мерки треба веднаш. Буљашиве прогласија кризна состојба, и кој ку. ефект од тоа? Како кризната состојба ке помогне во случајов? Изгледа се спремаат за војската да ги брани од срањето кое ке следи, инаку не гледам друга логика за кризна состојба. Ке завршат како Чаушеску.

Јас никаде не сум го негирал постоењето, ама фактите се тие дека ќе си умрат мал дел на луѓе, дали денеска или утре тоа е, останатиот дел што ќе го закачи (оти е невозможно да не го закачи) ќе си свирка и пак тоа е тоа.
Без гајле полицијата оваа го има слушнато пред мене, така да:kuracc:
НЗС:confused:
Во случајот кај оваа жена и дадоа да го види,
Или народски кажано ги заболе од протоколи, процедури, закони и сл. научно се докажа дека маските се за украз, ама пусти бизнис мора да врви.

И да надополнам, овој Форцата како да не е од Штип и како никат да нема отидено во дупката горе на ридот, па ни кажува правила и закони, или па можеби оди да се лечи во Систина и сличните болници.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom