Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не сум Сулејман Реџепи. Ти прашај се која си пошо у конкретнава ситуација веруеш у ова
Прегледај го приврзокот 272525
Добро, еден чекор сме понапред во нашата комуникација. Мора да признаам дека си за нијанса пофин и покултурен со мене. Не знам, можеби е само "добар ден" во прашање.Не сум Сулејман Реџепи. Ти прашај се која си пошо у конкретнава ситуација веруеш у ова
Не сум Сулејман Реџепи. Ти прашај се која си пошо у конкретнава ситуација веруеш у ова
А бе што ми постираш студии јас не реков дека не се пренесува низ нос. Фала богу дека се пренесува и преку нос ако се ептен блиску, ако другиов е значително понизок, и слично. Збориме за конкретна ситуација и шанси за пренос преку нос и преку уста. Шансите за пренос преку издишување се значително помали.![]()
COVID 19 can spread through breathing, talking, study estimates
www.ncbi.nlm.nih.gov
Верувам во наука Анонче.![]()
COVID-19 may spread through breathing and talking — but we don't know how much
Speech-related spread could help explain why people can spread the virus before they develop a cough.www.livescience.com
Е така, супер што го постираше ова, и сега нека види @CoolIris што верува во науката, на 3:10 кога збори колку се пренеле а колку кога престанува да збори односно само дише
пред 35+ години, кога испадна и АИДС ама и вируси на ПЦ, една помлада роднина на сопругата,( со 2грама школо) прашува :Дај образложи ова со изолираниот вирус, сум го слушнал од различни места. Дури и за сидата ме убедуваше еден пред некоја година. Од каде се црпи оваа информација, вајда не сте го смислиле у глава сите и сте дошле до иста точка.
да не има таму и некој од невролози што НЕ признаваат ИМУНИТЕТ, се било од Мозокот, на нервна база...
Не е точно тоа што го зборуваш. Влезна врата за респираторни вируси, како што е сарс-ков-2 е респираторниот тракт. Воздухот се вдишува преку носот и носната празнина, потоа pharynx, larynx, трахеа, бронхии, бронхиоли и алвеоли.А бе што ми постираш студии јас не реков дека не се пренесува низ нос. Фала богу дека се пренесува и преку нос ако се ептен блиску, ако другиов е значително понизок, и слично. Збориме за конкретна ситуација и шанси за пренос преку нос и преку уста. Шансите за пренос преку издишување се значително помали.
Проблемот е што ти не сакаш ни да сфатиш што зборувам. Самиот проблем настана кога викаш дека е ЏАБЕ маската само врз уста.Не е точно тоа што го зборуваш.
Проблемот е што ти не сакаш да прифатиш дека не си во право.Проблемот е што ти не сакаш ни да сфатиш што зборувам. Самиот проблем настана кога викаш дека Е ЏАБЕ маската врз уста. Да кажеше дека не е исто ефективна како кога се носи и врз нос, немаше да дојдеме до ситуацијава.
За што не сум во право? Не сум во право дека НЕ Е ЏАБЕ маска само врз уста?Проблемот е што ти не сакаш да прифатиш дека не си во право.
Маската да ја носиш само на устата е џабе. Јас така се изразив, а тоа што ти сега се обидуваш да се "оправдаш" со тоа што си сакал да кажеш "помалку ефективно", ми е многу слатко и симпатично. Добар спининг.
Немаше потреба од ситуацијата, ама веројатно ти беше досадно.
Маска врз уста само е џабе. Маската треба да ги покрива и носот и устата.Егото малку троа ќе го спуштиш и ќе мораш да си признаеш дека маска врз нос не е џабе. Ако не можеш, јебига.
Океј.Маска врз уста само е џабе.
Dengue fever втор пат ако закачиш имаш добри шанси да умреш. Првиот пат обично се чуствуваш омалаксан и имаш температура слично како ковид ама вториот пат тоа прераснува во dengue hemorrhagic fever што предизвикува внатрешно крварење и оштетување на црниот дроб. Практично антителата што се создадени при првиот пат штитат од ист тип на данги (има 4 врсти) али не помагаат дури и одмагаат ако закачиш втор тип. COVID19 до сега има 6 врсти (strains) регистрирано.
Реално уште ништо не знаеме за COVID19. Овде пред 10тина дена имавме случај со брод што беше избракан од Нов Зеланд баш затоа што на бродот имале некоја врста што ја немаа во Нов Зеланд. Затоа теориите на @teneke, Трамп, Шведска итн за heard immunity се само теории и повеќето сериозни држави не сметаат дека тоа премногу ќе помогне.
![]()
Ship linked to mystery strain of COVID-19 forced to anchor off Sunshine Coast
A cargo ship has been forced to anchor off the Sunshine Coast amid concerns a previously undetected strain of COVID-19 is on board.www.abc.net.au