Ќе ти одговарав од преска за муабетот за маски надвор, оти не носам надвор маска и дека се имам најдено во иста ситуација. И тоа со луѓе кои "течно" зборуваат.
И плус ти се пикаат во лице дур зборуваат и цело време плукаат, така да неколку пати сум бил пишман што немам маска на лицето во моментот.
...,, заменикот на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи,, се изјаснил ,
...дека сега не било време за тие што седат дома и земаат плата да им се најде работно место се додека трае коронавирус пандемијата, нема смисла, арно ама за тоа има смисла сите тие со хронични болести да идат на работа!
... не знам од каде им се овие бисерни мудрости кои советници имаат вакви идејно феноменални идеи, па после народ се буни за нивни високи плати,
...ова се безвременски легенди!
Вистина Караџовски вика ако дојде тоталка све ќе биде ковид.(ама не и приватните зашо неможел на приватњаци да им наложи како да работат, Тоа и на Гоце на канал 5 му кажа,... а може на други приватни да им каже да не работат.?)
Познавајки ја Македонија и све што живее тука ова нема на арно да е до март. Уште едно фијаско со смешен карантин и без контрола на цела територија најмалце му треба на политичкиве структури.Тек тогаш нема да се знае кој јаде кој пие кога ќе избие гневот од немаштија и депресија.
Второ јас не сум антиваксер и имам и неколку шатови зш сум постар. Ама не ме убедувате ја да убацувам вакцина што едвај година нема како се развива.
У најдобро сценарио Политичарите и Лекарите нека ја земат па ако е океј да идеме на есенцијални работници и се така по ред. После неколку години би сакал лично да ги видам резултатите како се понаша групата со шатови од вакцина(од мое поднебје) за да можам според интуиција и најнова дата да судам за однесувањето на вакцината и ако е океј би ја ПРИМИЛ. И ШО 5 години вака у изолација ќе не држите?? Ми гарантираш дека нема да испоцркам од триста работи у меѓу време?
Шо сеа до дзид да бидеме притиснати за да сам си ја побарам?
Дај образложи ова со изолираниот вирус, сум го слушнал од различни места. Дури и за сидата ме убедуваше еден пред некоја година. Од каде се црпи оваа информација, вајда не сте го смислиле у глава сите и сте дошле до иста точка.
Ako se сеќаваш пред неколку месеци имаше еден германски онколог на интернетов така во убава канцеларија во бел мантил со бела коса едно видео. Со српски превод беше.
Тој тип уште пред 20 години мислам има издадено книга. Не се сеќавам точно на имиња, но накратко во неа за некои од вирусите вика дека се теорија на заговор. Пример вика дека еболата е всушност маларија. И слични работи. Доста се коси со консензусот во наукава.
Формално книгата има облик на студија со цитати со се. Ми се чини он ги разработува тие тези или ги собира на едно место.
Сеедно, си има уште одамна исто како што постои крило кое вика нема глобално затоплување, си постојат такви крила во наукава очигледно и за вируси. Си прават студии, објавуваат чланоци итн.
Поголем дел од таквите идеи се куваат во одредени тинк тенкови со одреден интерес.
Наводно таа декларацијата Грејт Барингтон што вика као короната не е опасна. Се претпоставува по медиуму дека зад тоа стои тинк тенк поддржан од богаташи.
пс. да нема забуни пред некој да ме цитира и да ме нападне. Не ги подржувам тие крила. САмо кажувам дека постојат.
Автоматски споено мислење:
Голем дел од теориите на заговор не се случајни. Се пласирани од тинк тенкови и лоби групи на одредени богаташи. Што си имаат интерес. Да не им трпи бизнисот.
Исто како џанк сајнс за непостоење на глобално затоплување зад кое стои лоби на нафташи и јагленаши во америка.
За време на првиот локдаун одредени групи на бизнисмени преку тинк тенкови очигледно уплашени, да не им пропадне бизнисот ради локдаунот се организираа и направија секакви теории на завера во кои тврдат дека короната не постои или не е опасна и ги плазирааа. Дури успеаа и да потплатат научници без личен интегритет, да им се потпишат на тие глупости.
Она што ми е смешно кај луѓе кои потпаднаа на тие теории е што мислат дека независно размислуваат, дека ние другите сме овци и слично. А не сфаќаат дека тинк тенкови со личен интерес за пари пред човечкиот живот им го прават мислењето. Обично на таа финта паѓаат истите оние кои се као про лајф и не сакаат абортус на пример.
...,, заменикот на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи,, се изјаснил ,
...дека сега не било време за тие што седат дома и земаат плата да им се најде работно место се додека трае коронавирус пандемијата, нема смисла, арно ама за тоа има смисла сите тие со хронични болести да идат на работа!
... не знам од каде им се овие бисерни мудрости кои советници имаат вакви идејно феноменални идеи, па после народ се буни за нивни високи плати,
...ова се безвременски легенди!
Дај образложи ова со изолираниот вирус, сум го слушнал од различни места. Дури и за сидата ме убедуваше еден пред некоја година. Од каде се црпи оваа информација, вајда не сте го смислиле у глава сите и сте дошле до иста точка.
Stefan Lanka: "Zabluda zvana virus". Virus ne može biti uzrok obolijevanju i smrtnosti. Početkom 2020. godine njemački znanstvenik, molekularni biolog i morski biolog dr. Stefan LANKA objavio je članak u njemačkom časopisu „WissenschafftPlus Magazin“ (01/2020) a potom je isti časopis objavio i...
Ова што го дознав за еден пријател на комшијата е поразително.Го знам доаѓаше често кај него,сабајле ми кажа дека пред 10тина дена починал откако по втор пат заболел Првиот пат поминал со многу лесни симптоми,е сега дали му оставило последици и до тој степен му го ослабнал организмот,дали вториов пат се искомплицирало за разлика од првиот пат којзнае.Ако е ова точно џабе се надеваме дека може крај да му се фати на вирусов ако го прележиме,пак се сведува се на вакцина или лек
За некој кој е спремен да иде на инфективно, да се гушка и бацува со болните (затоа што корона не постои), прилично многу пати си ја намести маската на носот и устата.
Има ли некој инфо овие што се оперирани од крајници да се поподложни на корона? Нели сепак се тоа лимфни жлезди што ствараат лимфоцити кои први потпаѓаат на инфекција, но се и првата одбрана на организмот.
Тука не би се сложил со констатацијата дека маската би била ЏАБЕ ако е само врз уста. Маската врз уста дефинитивно не е џабе ако тој што ја носи е заразениот.
Си замислуваме сценарио во кое двајца разговараат без соодветно држење на дистанца. Да речеме фаците им се 50 сантима-метар одделени.
Заразениов носи маска само врз уста, незаразениов не носи.
Сакаш да ми кажеш со дишењето преку нос на заразениов, ќе успеат да се пренесат капки до незаразениов?
Мислам дека тоа е скоро невозможно... кога дишеш капките одат вертикално (не скроз, ама скоро) надолу.
А кога збориш прво патуваат одредена дистанца хоризонтално па одат надолу.
Така да, при зборење, заразениов со маска само преку уста нема да му ги пренесе капките. Се разбира, ова е така доколку е точно дека маските навистина им оневозможуваат на капките/вирусот да поминат низ маската
Ова што го дознав за еден пријател на комшијата е поразително.Го знам доаѓаше често кај него,сабајле ми кажа дека пред 10тина дена починал откако по втор пат заболел Првиот пат поминал со многу лесни симптоми,е сега дали му оставило последици и до тој степен му го ослабнал организмот,дали вториов пат се искомплицирало за разлика од првиот пат којзнае.Ако е ова точно џабе се надеваме дека може крај да му се фати на вирусов ако го прележиме,пак се сведува се на вакцина или лек
Dengue fever втор пат ако закачиш имаш добри шанси да умреш. Првиот пат обично се чуствуваш омалаксан и имаш температура слично како ковид ама вториот пат тоа прераснува во dengue hemorrhagic fever што предизвикува внатрешно крварење и оштетување на црниот дроб. Практично антителата што се создадени при првиот пат штитат од ист тип на данги (има 4 врсти) али не помагаат дури и одмагаат ако закачиш втор тип. COVID19 до сега има 6 врсти (strains) регистрирано.
Реално уште ништо не знаеме за COVID19. Овде пред 10тина дена имавме случај со брод што беше избракан од Нов Зеланд баш затоа што на бродот имале некоја врста што ја немаа во Нов Зеланд. Затоа теориите на @teneke, Трамп, Шведска итн за heard immunity се само теории и повеќето сериозни држави не сметаат дека тоа премногу ќе помогне.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.