Koga sme kaj Netflix, koj vi e omilen film od nivna produkcija? Za mene netflix se uste B studio, zamensko za koga nema nisto od vistinskite studija. Seuste nivnite filmovi mi se hallmark. Ako moram da biram od vrvot na glavata bez google, toa bi bilo Okja.
Јас во последно време до таа мера ги имам занемарено филмовите, што последниве 2 месеци, искучувајќи ги епизодите од Декалогот на Кишловски кои може да се сметаат за ТВ филмови, и Налепница на Унковски кој е краток, имам гледано севкупно само 4 филма. Но, од вкупно 5 филма од 2020 што до сега сум ги гледал, 4 се токму на Нетфликс, и сум им дал средна оценка 4.5/10, што во голема мера го потврдува твојот став.
Кога станува збор за добар Нетфликс филм, прв на кој ми текнува (воедно и најстар Нетфликс филм кој сум го гледал) е The Fundamentals of Caring. А најдобри 2, без размислување се Klaus и Marriage Story. Овие три, плус Roma, The Irishman, Okja, I Don't Feel at Home in This World Anymore, The Ballad of Baster Scruggs, па дури и некои помалку познати како Tallulah, ARQ, Gerald's Game, Our Souls at Night, 22 July, Velvet Buzzsaw и некои други, се доказ дека и од таму може да испадне нешто добро, само тоа е како да бараш игла во стог сено. Сега секако, ова се само филмови што ми се гледани, веројатно има нешто добро и меѓу неизгледаните, како Meyerowitz Stories, што го фалеа доста, или The Two Popes што беше во трка за Оскар... За документарците не зборувам, сметам дека Нетфликс се неприкосновени таму, со HBO зад нивниот грб.