Мислам нигде не напишав дека не чини, туку дека мене ми беше глупа. Исто и причини наведов зошто е тотално анти-souls во дизајн, гејмплеј и атмосфера. Единствено заедничко им е Мијазаки. Dark Souls е како Silent Hill 2 или Diablo кецот. Бавна, мрачна, безнадежна, мистериозна, готска. Секиро е како Resident Evil 4 или Torchlight. И тие се добри игри, ама никогаш нема да го доловат стилот и да се доближат до статусот на првиве. Нема да стане Секиро класика, не редефинира/создава жанр и не е бенчмарк.
Pak ke kazam, bloodborne = sekiro.
Toa sto ti pretpocitas lovecraft si e tvoja licna preferenca. Podednakvo zavidno e toa sto go imaat napraveno i za bloodborne i za sekiro. Zemaat stil/setting i go adaptiraat sovrseno u nivna igra. Sledno modern day ili space da otidat ne e bitno dali ke e mracna, znaes i sam deka souls e gejmplejot, ne sminkata, kozmetikata.
Tuka zboris za stil, gotsko, mracno demek toa e sto ja napravi dark souls kultna? Sto imase stilsko u fucking Gateskeeper Frampt ili kade vide stil u cela DS2?
Eve jas ne bev D&D fan pa ne me palea vitezi i zmaevi ama so DS mi stana interesno, japonskata kultura mi e odbivna i smesna ama eve dadov sansa i sekiro mi ja napravi kul, povrakav id western klisea ama posle red dead 2 na zenskata i se obrakav atta girl, bloodborne primer... Ok toa od uvek e privlecno ama sakam da kazam samo oti preferiras mistika ne znaci deka sekiro ne e souls igra, e, cak sto i vise.
Pred nekoj den mi izleze gameplay na jutub od kecot nekoj igrase bas idese niz dukes archives i pustiv da pogledam poso imav 300 kila rabota pred pc. What a fucking drag, bavna, predvidlivi napadi od neprijatelite... Abe da ti se odmili od ds, ama koga jas ja igrav srceto mi treperese so sekoja strela koja minese niz mene. I ja usovrsija, so 3kata besprekorno. Ama zarem sakas 4ka i 5ka mesto svezinata na bloodborne, sekiro? Sto imase revolucionerno u 2kata? Sto bese game changer sto zasluzuvat 2kata i 3ta da postojat a ne sekiro?
Bloodborne i sekiro go nadopolnuvaat gameplayot, so bloodborne ubrzaa, cel gameplay bese brz i ne naucija na dodge, sekiro e trial and error za parry throughout plus vertikalnost vnesoa... Se sto se slucuva do sega vodi kon kompletna dark souls igra u idnina sto ke gi inkorporira site elementi do sega od site igri.
A sekiro, zalam sto si od drugata strana, kaj tie sto gi ubeduvavme pred 10 godini zosto DS e dobra a skyrim losa. I oni zborea za sminka kako ti sega. Sekiro E souls igra zaradi cuvstvoto posle kutnuvanje boss, posle gazenje cela oblast kade pred dva dena sekoe kamence bilo smrtno, toa nagraduvacko cuvstvo od znaenje boss inside out poso igrata te naucila na mehanika mesto mashing buttons. Mozebi ne e kul so oktopodi, nezamislivi cudovista i psiholoski terori ama mene mi e milo sto vkusiv dark souls igra sred bel den, oti ponekogas sakam i preku den da gejmam i ne morase da cekam 10 vecer ili so roletni i perdinja edvaj da gi vidam detalite u bloodborne.
Vo sekiro ima dovolno od toa poradi sto ja sakame dark souls. A dark souls ne ja sakame poradi izgled.
Ne bidi emo.