Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Претпоставувам дека тоа е така напишано за производителот да се заштити од правни последици. За некој ако носи маска и го фати вирусот да не му накалеми на врат тужба или нешто слично. Посебно во вакви времиња каде што се водат разни дискусии за полезноста од носење на маски, кога не е утврдено со сигурност колкав е нивниот степен на заштита, а се знае дека не може да биде 100% оти улога играат еден куп други фактори, од одржување хигиена до физичко дистанцирање. Згора на тоа е и фактот што многумина не знаат ни правилно да ги постават, носат ни отстранат истите.
Слично како со презервативите. Производителот во ниту еден момент не ја гарантира нивната 100% ефикасност, туку потенцира (карикирам) дека во 99% од случаите (доколку се користат правилно) истите штитат од несакана бременост и сексуално преносливи болести. Тоа е веројатно за да некој тазе татко не им лупне тужба. Претпоставувам дека слична е работата и со маските, што не мора да е точно.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.294
Поени од реакции
16.444
Претпоставувам дека тоа е така напишано за производителот да се заштити од правни последици. За некој ако носи маска и го фати вирусот да не му накалеми на врат тужба или нешто слично. Посебно во вакви времиња каде што се водат разни дискусии за полезноста од носење на маски, кога не е утврдено со сигурност колкав е нивниот степен на заштита, а се знае дека не може да биде 100% оти улога играат еден куп други фактори, од одржување хигиена до физичко дистанцирање. Згора на тоа е и фактот што многумина не знаат ни правилно да ги постават, носат ни отстранат истите.
Слично како со презервативите. Производителот во ниту еден момент не ја гарантира нивната 100% ефикасност, туку потенцира (карикирам) дека во 99% од случаите (доколку се користат правилно) истите штитат од несакана бременост и сексуално преносливи болести. Тоа е веројатно за да некој тазе татко не им лупне тужба. Претпоставувам дека слична е работата и со маските, што не мора да е точно.
а и маски има секакви... нели има некој N95 ? Освен тоа и платнена маската не лежи идеално на лице, друго е АБХ маска од ЈНА, војска што користи

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Eве да се потсетиш од пријателскиот Катар, казна за неносење маска на отворен простор е до три години затвор и до 55 000 долари казна.
Да ја примениме и кај нас, pse jo?

Каков аргумент ти е примерот со Катар жив ти све?
Сакаш шеријат тука?

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
а и маски има секакви... нели има некој N95 ? Освен тоа и платнена маската не лежи идеално на лице, друго е АБХ маска од ЈНА, војска што користи
Од ова што е достапно на интернет гледам дека N95 е претставена како најефикасна опција за заштита. Наводно е направена од слоевит материјал кој што е тешко пропустлив за патогени. Обичната маска е доста порозна, повеќето се направени од обичен текстил, па веројатно и од тука е целата таа полемика околу нивната ефикасност. Јас лично мислам дека далеку поефективен метод е физичкото дистанцирање, мада возможно е и носењето маска да има свој удел. Сето сумирано заедно, носењето маска, физичката дистанца, одржувањето на хигиена, избегнување долг престој во затворен простор со многу луѓе, би требало да е доволно. Е сега во пракса колку е изводливо е друг муабет.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Еве ти го линков, можеш да си ги испринташ сликите и да си ги урамиш ако сакаш. Ама сигурен сум дека имаш и свои слики така да немаш потреба од овие.
Како бе уште не разбирате некои работи......или глумите дека нешто не ви е јасно.
И вие самите сте свесни дека поради вашите ифтарски вечери рокна работата, па дури и очајно се потсмевате самите на себе.
А зашто денеска немаме карантин кога имаме најмногу заразени на ден?
Зошто во Косово нема толку паника заради вирусов, не носат ни маски ни ништо, кафичите им работат најнормално, сите се муслимани, сите славеа ифтари и бајрами и имаат помалку заразани на ден?
Автоматски споено мислење:

Jaс сум против.
Постот ми беше наменет за љубителите на шеријатските „убавини“.
А јас љубител на шеријат, што да речи, која порука послати...

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.460
Поени од реакции
9.908
Eве да се потсетиш од пријателскиот Катар, казна за неносење маска на отворен простор е до три години затвор и до 55 000 долари казна.
Да ја примениме и кај нас, pse jo?

jas sum za da ja primenime, proporcionalno na sumata spored standardot tuka.
koga preporaki ne pomagaat, po dzepot gi boli site.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Tи не си, но многу Албанци се.
Ок, мислев дека си ме цитирал мене.
И не, воопшто муслиманите не знаат што значи шериат, да знаат нема да останат муслимани.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.520
Поени од реакции
87.535
Од ова што е достапно на интернет гледам дека N95 е претставена како најефикасна опција за заштита. Наводно е направена од слоевит материјал кој што е тешко пропустлив за патогени. Обичната маска е доста порозна, повеќето се направени од обичен текстил, па веројатно и од тука е целата таа полемика околу нивната ефикасност. Јас лично мислам дека далеку поефективен метод е физичкото дистанцирање, мада возможно е и носењето маска да има свој удел. Сето сумирано заедно, носењето маска, физичката дистанца, одржувањето на хигиена, избегнување долг престој во затворен простор со многу луѓе, би требало да е доволно. Е сега во пракса колку е изводливо е друг муабет.
N95 и KN95 се најефикасни, а и најскапи, по 300 денари се во аптекиве. Јас ја имам вторава, верувај минута на лице неможеш да ја држиш маската, одма те гуши... среќа немам многу контакт со луѓе овие недели па ја користам само до продавница или маркет. Вака по улица под нос ја држам, инаку ќе приумрам за воздух...

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
N95 и KN95 се најефикасни, а и најскапи, по 300 денари се во аптекиве. Јас ја имам вторава, верувај минута на лице неможеш да ја држиш маската, одма те гуши... среќа немам многу контакт со луѓе овие недели па ја користам само до продавница или маркет. Вака по улица под нос ја држам, инаку ќе приумрам за воздух...
Stvar na navika ..i jas ne mozev na pocetok duri alergija mi stvarase...sea 5 saati bez problem izdrzuvam plus hiruska stavam vrz nea za da ne ja zagadam za da ja nosam poise vreme i naocari od zelezara miala deka e ok zastita ...

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Stvar na navika ..i jas ne mozev na pocetok duri alergija mi stvarase...sea 5 saati bez problem izdrzuvam plus hiruska stavam vrz nea za da ne ja zagadam za da ja nosam poise vreme i naocari od zelezara miala deka e ok zastita ...
И визир обавезно, не бива свадба без музика.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.737
Поени од реакции
27.729
N95 носев и на подолги прошетки немав никакви проблеми со дишење... може зависи од маска до маска и од човек до човек :)

S

ski

Гостин
КН95 имаат најдобра заштита,хируршките се многу послаба заштита,текстилните скоро и да не заштитуваат.
Во затворен простор само кн95/н95 е заштита од ковид19 аеросоли.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
А имаше ли званично саопштење од СЗО дека текстилните маски уствари најмногу заштитувале или ја сум разбрал погрешно?
Овие KN95 и N95 не беа исклучиво за смог?

S

ski

Гостин
.
А имаше ли званично саопштење од СЗО дека текстилните маски уствари најмногу заштитувале или ја сум разбрал погрешно?
Овие KN95 и N95 не беа исклучиво за смог?
СЗО званично на почеток соопштија дека нема потреба да се носат маски па после кажаа дека треба.
Преку текстилните проагаат ситни аеросоли и затоа се неефикасни како заштита од ковидов.
Другиве што се спомнаа кн95 имаат стандард од 0.3 микрони и се ефикасна заштита.

Kajgana Shop

На врв Bottom