Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Епa јaс имaм некoј бизнис пoврзaн сo дaвaње услуги нa рестoрaни,кaфичи и хoтели,oд првин си прoдoлжијa сo пoрaчки зaтoa штo мислеa декa кoгa ке oтвoрaт ке си прoдoлжaт дa рaбoтaт рентaбилнo aмa јoк,oтвoријa,видoa декa ниту е ниту ке биде кaкo штo билo претхoднo и секнaa нaрaчките.Бaшкa oд Фебруaр никoј немa фaктурa плaтенo aмa тoa е,кaкo зa мене тaкa зa сите.
Лед значи продаваш.

C

CoolIris

Гостин
Дaли сериoзнo прoбувaш дa гo спoредиш oднoсoт нa персoнaлoт oд привaтните бoлници сo тoј нa oние oд држaвните?Акo си сериoзнa,немoј дa се нaвредиш aмa ти си нетoкму
Споредив, услови на работа!!!!
Персоналот е ист!!! Степенот на образование е тоа. Од истите книги студирале, на ист факултет студирале, од исти професори учеле!

С Е Р И О З Н А. НАЈСЕРИОЗНА.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.330
Поени од реакции
10.201
во моментов најмногу шо иритира во здравството е шо тотално ги запоставија другите болести.Pа од ковидов има далеку поопасни болести ко на пример канцери.Има љуѓе со хронични болести кои не можат да одат на редовни контроли.Па на љуге со скршеници им бараат ковид тест.Не се обраќам дирекно до тебе ама,ситуацијата со другите болести е крајно алармантна.
Одамна душо јас тоа го реков, одамна..уште Филипче кога ја лажеше јавноста дека за една недела ке пуштат термини во ГОБ 8ми септември и дека ќе можат пациенти да си одат на редовни контроли и прегледи.
Само тука виновни се други, а не здравствените работници.

C

CoolIris

Гостин
во моментов најмногу шо иритира во здравството е шо тотално ги запоставија другите болести.Pа од ковидов има далеку поопасни болести ко на пример канцери.Има љуѓе со хронични болести кои не можат да одат на редовни контроли.Па на љуге со скршеници им бараат ковид тест.Не се обраќам дирекно до тебе ама,ситуацијата со другите болести е крајно алармантна.
Па добро, постои нешто што е стварно ургентно и никако не треба да се пролонгира интервенција. Канцерот и не е нешто најургентно за операција, пример крварење ти е далеку поургентно или анафилакса...!

Ама да, лошо е! Нема никаква организација.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.089
Поени од реакции
23.550
Лошо е што генерализираш. Не викам дека здравството во Македонија е сјајно, ама глупо е да ги ставаш сите во ист кош, барем заради оној дел кој врвно и професионално си ја врши работата (верувај дека има и такви).
Има и такви со купена диплома, не негирам, ама тоа останува на нив и нивната совест.

Условите во кои работат здравствените работници се катастрофални. Болниците се катастрофални. Кревети сокршени, постелнина искината, влага, лебарки. Нема доволно заштитна опрема, а нема ниту основни елемнтарни инструменти за работа. Не ти зборувам за приватните болници како Систина, туку за реалната слика и прилика на државните болници низ земјава. Сите трчат по приватни болници, а воопшто не размислуваат дека персоналот кој што е вработен таму, не е попрофрсионален во однос на персоналот на државно. Образованието е тоа, заедно студирале, колеги се, само условите за работа се далеку подобри!
Edna lastivocka ne ja pravi proletta. Sekako ima medicinski lica koi si ja sakaat rabotata i ne se tamu radi parite. No realno isto kako da gi nema.
I druga rabota da ti kazam posto ni jas ne sum od vcera. Sum imal i imam prilika da se dvizam vo privatni i drzavni firmi. Najcesto do vas e sto uslovite vi se katastrofalni. Nikoj za nisto kur ne go boli, nikoj niti pazi niti se zamara so nesto. Pazi be mi se ima sluceno da nacekam pregorena sijalca vo kancelarija i sedat taka vo polutemnica. Oti ne ja smenite, prasav, kje okorite vaka. Ni nemaat prefrleno pari za toa. Za ebana sijalica od 15 denari cekale da im prefrlat pari i zatoa ne ja menuvale. Ke se smrdat, boles ke fatat ama znaes domestos nema. Koga ima domestos, nema djoger posto go skrsile od mnogu djogiranje pa vo megjuvreme i domestosot fatil noze. I vaka po drzavni firmi mozam da ti redam do beskraj. E vo privatna firma nema toa oti letaat i kazni i otkazi.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Sega mozi e momentot da im se namali plata za 10 % za sekoj izguben pacient od virusot pa pak neka izigravaat primadoni. Bas me interesira dali na prvi koga ke nema plata i ke cuknat izvrsitelite uste ke placat ili ke se fatat za rabota. Tuku od kaj da znaes, kako sto se site humani a ne zrknati za pari mozi i ke prodolzat da rabotat onaka od so se humani.
Работава е што јас не ги слушам ни да се пожалат, сем спорадични случаи на форумов и можда некаде на друго место, јас барем немам видено ни слушнато ниту еден од нив да излезе и да каже, тоа, тоа и тоа ни фали во здравството, немаме материјали за работа, кадарот е необучен, капацитетите се на минимум...не само сега, туку од секогаш проблемот им бил платата, ко друго ништо да не фали. Ама кој е тој јунак што ќе се јави и ќе каже нешто контра неговиот работодавец од партија, молчат како мумии. На тие што им сметаа овие работи си се тргнаа настрана во странство. Овие сега што работат го тераат наративот на политиката, се е под контрола, блескаме, идат избори, никој не смее да писне. Фактички индиректно или не со нивниот молк одработуваат за власта, статусот на херои изгледа им е доволен, пропустите покриени, плата иде на 1ви, еве сега и покачена, а работат во руинирани згради од времето на социјализмот, први сме по смртност во регионот, и се бориме за приматот први во Европа.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Eве да се потсетиш од пријателскиот Катар, казна за неносење маска на отворен простор е до три години затвор и до 55 000 долари казна.
Да ја примениме и кај нас, pse jo?

И ова треба да биде новото нормално општество, ти си за значи.
Или ова
Haos u Keniji: Policija ubila tri osobe zbog nenošenja maski
Svjedoci su saopćili da su tri osobe ubijene u malom gradu u dolini Rift u Keniji tokom sukoba između policije i mještana zbog nenošenja maski za lice kako bi se spriječilo širenje korona virusa.
Aktivisti za ljudska prava sedmicama su protestovali zbog ubistava koja su počinili kenijski policajci provodeći ograničenja vezana za širenje virusa. Oni također optužuju policajce da provode te mjere kako bi iznudili mito.
Kenneth Kaunda izjavio je za Associated Press da su nasilni protesti izbili u Lessosu u četvrtak nakon što su policajci odvezli u stanicu taksistu motocikla zbog nenošenja maske. Kenija je proglasila obaveznim nošenje maski na licu u javnosti i nepoštovanje te mjere povlači globu do 200 dolara, što je suma previsoka za mnoge
Portparol kenijske policije Charles Owino navodi u saopćenju da je drugi motociklista pokušao da spriječi hapšenje svog kolege što je pokušao da preveze dvoje putnika. Vlada je ograničila taksistima motocikla da prevoze samo jednog putnika kako bi spriječila širenje virusa.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.328
Поени од реакции
7.686
@Bafra @pixa и останатите анти-маскери еве што имаат да кажат длабоко почитуваните стручњаци на таа тема.
Штом оваа е за тебе стручњак, немам што да додадам (y)

Мене ми е драго што се повеќе носите маски, толку внимателно се грижите за здравјето на другите, посебно на отворено и на толку топло време. Поготово тие што носат N95.
Се надевам си внимателен, секој ден носиш каде и да идеш и бар до крај на 2020 ќе носиш.
Ја па очекував на 30С ќе го снема вирусот, изгледа и тоа е грешна претпоставка, најверојатно на 40С ама кога телото ќе развие :sneaky:

hypooxygenemia and hypercapnia за торковци не е битно.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.089
Поени од реакции
23.550
Дaли сериoзнo прoбувaш дa гo спoредиш oднoсoт нa персoнaлoт oд привaтните бoлници сo oднoсoт спремa пaциентите нa oние oд држaвните?Акo си сериoзнa,немoј дa се нaвредиш aмa ти си нетoкму
Ke se odnesuvaat taka so pacientite i opremata vo privatno ama mnogu brzo ke se najdat vo zavodot za vrabotuvanje.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.330
Поени од реакции
10.201
Незнам што бидна со најавената програма на Италија:)..за ангажирање на 60.000 доброволци кои ќе работат како шпиони, доушници...да ги следат своите сограѓани дали се придржуваат на мерките за заштита од корона, тс. дали одржуваат социјална дистанца, дали носат маски идр.
Во програмата имаат наведено дека предимство ќе им се даде на социјални случаеви, на невработени лица..и се надеваат на функционалност на таква програма.

:rolleyes:Можеби и кај нас треба ваква една програма да се направи

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.450
Поени од реакции
9.108
Или ова
Svjedoci su saopćili da su tri osobe ubijene u malom gradu u dolini Rift u Keniji tokom sukoba između policije i mještana zbog nenošenja maski za lice kako bi se spriječilo širenje korona virusa.
Aktivisti za ljudska prava sedmicama su protestovali zbog ubistava koja su počinili kenijski policajci provodeći ograničenja vezana za širenje virusa. Oni također optužuju policajce da provode te mjere kako bi iznudili mito.
Kenneth Kaunda izjavio je za Associated Press da su nasilni protesti izbili u Lessosu u četvrtak nakon što su policajci odvezli u stanicu taksistu motocikla zbog nenošenja maske. Kenija je proglasila obaveznim nošenje maski na licu u javnosti i nepoštovanje te mjere povlači globu do 200 dolara, što je suma previsoka za mnoge
Portparol kenijske policije Charles Owino navodi u saopćenju da je drugi motociklista pokušao da spriječi hapšenje svog kolege što je pokušao da preveze dvoje putnika. Vlada je ograničila taksistima motocikla da prevoze samo jednog putnika kako bi spriječila širenje virusa.
Jaс сум против.
Постот ми беше наменет за љубителите на шеријатските „убавини“.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Или ова
Замисли ова да се деси у Чаир, вака предизборно.

Kajgana Shop

На врв Bottom