Одговорот го доби веднаш после твојот пост.
Ти ќе излезеш до аптека (или железарија, сеедно) во 12 часот, јас ќе излезам во 18 часот. Ама заради полицискиот час и јас сум принуден да излезам во 12. Наместо да се развлечат гужвите, со полицискиот час се зголемуваат. Ги затворија пазарите по градовите, луѓето се принудени да се туркаат по маркетите. Никој не размислува како им е на старите луѓе (67+ години) од селата. Како за два часа да стасаат до аптека во градот?
Ова ти е посебен бисер.
Ќе го хоспитализираат кога ќе му се влоши ситуацијата. И ќе се обидат да го реанимираат. Ако успеат. Луѓе кои требаше да направат ехо на срце, вратени се. Луѓе кои требаше да направат редовен шестмесечен контролен преглед на срце, вратени се. Матичниот ќе продолжи да им издава рецепти, но зарем не треба да се смени терапијата?
Да не должам...
Не знам каква е ситуацијата со контролите искрено да ти кажам. Ама дека немаме капацитет за поголема бројка на пациенти истовремено да се хоспитализираат, немаме. Да направиме ко шо направија у Шведска па да се доведеме у ситуација лекарите да бираат кој ќе преживи, на клада ќе ги распневме, зашо тоа ќе бидат нечии дедовци, татковци кои немало да бидат соодветно третирани иако цел живот плаќале придонеси.
Ако си читал претходно ја бев против вакви рестриктивни мерки, зашо ќе удри по економијата прво, каква и да е. Ама со наши луѓе се нема разбирање, затоа не цел викенд, цела недела би направил полициски час. Па сите имаат некој у село, ќе се вратат година-две да покопаат некоја нива за да имаат да преживеат па ќе им дојде памет ваљда после.
За старите по селата, ретки се тие кои немаат никој за да ги посети и основни намирници да им однесе. За лекарства мислам дека има мобилни аптеки кои им носат лекарства на луѓе од поодалечени места (бар сум видел како носат у Јеловјане, Старо село у тетовско).