Коронавирус (COVID-19)

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Пријавава од гугл докс што ја ставивте погоре повеќе не функционира. А дефинитивно ќе ги охрабреше луѓево да пријават несовесни, потенцијални коронаши. Има некоја алтернатива?
Кажаа на вести (на радио) прееска број за пријавување на несовесни, ама не го запишав ...

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.855
Поени од реакции
23.210
Каква реклама си удрија сите овие мали бизниси во ситуацијава со раздавање производи, алал вера.
Ама ова е мерак реклама, доаѓа во право време и на прав начин.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Знам.
Јас сум многу свесен и подготвен за лошо сценарио.
Постот го пишав баш поради тоа.
Вирусов е далеку од шала.
Али јас немам ни 50% од тоа што го очекував.
Мора смирено и трезвено,да не се удирате у паника!
Нема да е крај на свет,иакпќо евентуално префатите
Може да пишеш какви ти беа симптомите, дали таму каде што живееш имаше претходно заразени и дали истите претходно престојувале во С.Италија?

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
[незнам колку е легит постов али еве што вика]

Според тоа, истражувачите велат дека најзагрозени се оние со крвна група А, додека најотпорни се оние со нулта крвна група.

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Како беше ова со температурата, треба ептен висока - над 38,5 да оди или? Пошто почнав да качувам 37,2 иам моментално, па да знам да си пратам како ќе се движи во текот на денот.
За тестирање мислам да, и да исполнуваш и други услови. Контакт со заразено лице, контакт со повратник од ризични земји, кашлица, отежнато дишење.

А иначе не ти е правило дека ако го имаш вирусов ќе имаш и 38° температура. Секој ирганизам е различен, и сеуште симптомите се различни кај секого.

Пример може да имаш дијареа, некој да нема, може да имаш гадење и повраќање, а друг да нема, а не дај Боже двајцата да го имате истиот вирус. Така ти е и за температурата.

Башка ако мериш аксиларно, под мишка, додај уште еден степен плус на таа шо ја имаш. Бар во литературата за мерење на телесна температура, најверодостојна е ректална, ако мериш орално додаваш исто 0.5 или 1° и тука.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
[незнам колку е легит постов али еве што вика]

Според тоа, истражувачите велат дека најзагрозени се оние со крвна група А, додека најотпорни се оние со нулта крвна група.

Така пишува и South China Morning Post, и некои презеле од нив.
п.с. Of 206 patients who had died from Covid-19 in Wuhan, 85 had type A blood, which was 63 per cent more than the 52 with type O. The pattern existed across different age and gender groups... Не е голема разликата :D

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Интересна работа ова новинарството еј. Му текнало на некој новинар од инфомакс во прашање кон Филипче да каже неточна информација, без да ја провери, наседнал на рекла казала муабети. Следниот ден твитерџии кои чекаат нешто да се случува за да објават и да им се полни егото со лајкчиња, исто така нема да ја проверат информацијата и ќе ја објават. И така сите ќе споделиме и ќе си праиме лажна слика за нешто, ќе си најдеме нова занимација да си коментираме и да се чудиме. Големо извинување до овој Бапчо што му пропадна твитот, јас како патник на истиот авион можам да му кажам дека јас и луѓето со мене не биле дел од никакво договарање да не се кажува на граница дека се доаѓа од Италија, ниту сум слушнал некој да се договара, така да ова СИТЕ паѓа во вода. На граничниот премин прво што кажавме беше дека доаѓаме од Италија и дека спремни сме за тестирања и да потпишеме било што за изолација, уште пред да го дадеме пасошот. Понатаму што следуваше напишав во претходниот мој пост. Во авионот имаше вкупно 30 патници, од кои максимум 10 беа Македонци.

Е ајде сега кога сте глупи и двајцата, да кажеме едно можно сценарио како стигнало до оваа лажна патка од вест. Некои две типки мајка и ќерка, отишле на граница, ги прашале дали доаѓате од Италија рекле не, кога им видел пасошот видел дека се од Италија, и кога ги фатил во лага, тие рекле дека сите од авионот така се договоривме блабла. Тој службеникот на граница веројатно пријател на новинарот од инфомакс, му се јавил “еј брат што се деси денес леле овие сите се договарале во авион да лажат“.... Вие само продолжете да си споделувате фејк непроверени вести, нека се полнат сите почетни на фб со вакви твитер досетки, во позадина нека се сите информации за превенција и лекување на вирусот. Браво Бапчо, браво новинару од инфомакс. :aplauz:

Супер.
Само да прашам, во изолација сте?

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
26 zaboleni top so tendencija ovaa brojka da raste.Abe zatvori sve samo prodavnici i bolnici da rabotaat samo ova e lekot.Ama ne ne bilo ova ko u Italija pa bas zatoa be debili da ne dojde do toa

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk
Така кажа на прес? Значи свесни се т.е очекуваат уште?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Лесно ви е на вас кои што не сте у ситуација да делите плата на вработени, а во исто време да плаќате кирии и даноци кон државата, да викате нека се затвори се. Се извинувам за офтопикот али пред да напишеш нешто размисли малку.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.131
Поени од реакции
13.256
Супер.
Само да прашам, во изолација сте?
Дада Пеџа, дома сум со мајка ми, она зема одмор од работа кога се вратив. Не би сакал да сум закана за никого, а и никој да е закана за мене. Него немам ништо потпишано, ниту некој проверува дали стварно сум во изолација, што е доста опасна работа, еве јас почитувам, ама тешко дека 100% сите што се вратени од некаде би почитувале. Особено сега кога не е само Италија опасност, туку буквално се е опасност, па и пензионерска тура во Србија што оделе нашите баби може да е опасност, можеа многу посериозни да бидат кога се во прашања нашите граници, еве ги затворија, се надевам не е предоцна. :)

Член од
5 март 2018
Мислења
16.493
Поени од реакции
18.750
Како тргнаа работите блазе си им на тие шо го фатија први вирусот, сега ко ќе почнат да се трупаат на клиника тешко на болните, најсериозно.

Kajgana Shop

На врв Bottom