Левица - Политичка партија

Дали ќе гласате за Левица на Парламентарните избори?

• Да

• Ќе гласам за мафијашката коалиција СДССМ-ДПМНЕ

• Не

• Ќе гласам за друга "ТРЕТА ОПЦИЈА" партија

Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Референдумското прашање не го интересираат околностите. Нема рок на траење, не бајатисува. Брегзит е изгласан пред многу време, стапува на сила сега. Референдумското прашање беше „Дали сте за членство на Македонија во ЕУ и НАТО...“, значи законодавецот/владата/рандом бањат аналфабет решил дека на двете прашања треба да се одговори преку еден референдум. Без одлука од Собрание. Без преговори кои ги водел единствено надлежниот Претседател на државата. Без ниту еден основ, па згора и консултативен.

Овие правничиња во влада меѓу позрелите правници на шега се викани Надриписари. Тебе може да ти се прости затоа шо појма немаш, не си разбрал, не си разграничил...fuck it. Ама тие надриписари и нивните наредбодаватели, за вакво досега невидено разнебитување на правен поредок, распродавање на национални и државни интереси, доведување на државата во состојба на потчинетост(велепредавство) и грубо кршење на Уставот, треба да заборават како изгледа сонцето.
Ќе беше така, доколку сега бевме дел од ЕУ, но не сме. Референдумот беше за преспанскиот договор, ЕУ и НАТО се спомнуваат во референдумското прашање бидејќи без овој договор, нема никакви шанси за членство таму. Во некоја, се надевам блиска иднина, ќе имаме и референдум за членство во ЕУ.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Референдумското прашање не го интересираат околностите. Нема рок на траење, не бајатисува. Брегзит е изгласан пред многу време, стапува на сила сега. Референдумското прашање беше „Дали сте за членство на Македонија во ЕУ и НАТО...“, значи законодавецот/владата/рандом бањат аналфабет решил дека на двете прашања треба да се одговори преку еден референдум. Без одлука од Собрание. Без преговори кои ги водел единствено надлежниот Претседател на државата. Без ниту еден основ, па згора и консултативен.

Овие правничиња во влада меѓу позрелите правници на шега се викани Надриписари. Тебе може да ти се прости затоа шо појма немаш, не си разбрал, не си разграничил...fuck it. Ама тие надриписари и нивните наредбодаватели, за вакво досега невидено разнебитување на правен поредок, распродавање на национални и државни интереси, доведување на државата во состојба на потчинетост(велепредавство) и грубо кршење на Уставот, треба да заборават како изгледа сонцето.
Која стручност, која интелегенција, која супериорност во толку малце зборови.

Штета што уставниот суд ќе си го избрише газот со сите стручни мислења, како ова :D

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
Ќе беше така, доколку сега бевме дел од ЕУ, но не сме. Референдумот беше за преспанскиот договор, ЕУ и НАТО се спомнуваат во референдумското прашање бидејќи без овој договор, нема никакви шанси ни за членство таму. Во некоја, се надевам блиска иднина, ќе имаме и референдум за чкенствк во ЕУ.
Така они тврдеа...не значи дека мора да биде точно...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Всушност, ако добро разбирам, резултатите од тој консултативен референдум ќе важат и кога ќе влегуваме во ЕУ, а нема да се распише нов обврзувачки референдум? Јес да тој пропадна, така?
Не може за влегување во ЕУ и НАТО да важи консултативен референдум.....

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не може за влегување во ЕУ и НАТО да важи консултативен референдум.....
И мене така ми се чини. Но која е сврхата со аналогијата за Брегзит што Разиел ја дава (дека било пред неколку години, а уште важи)?
Како е тоа поврзано со консултативниов референдум?

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Всушност, ако добро разбирам, резултатите од тој консултативен референдум ќе важат и кога ќе влегуваме во ЕУ, а нема да се распише нов обврзувачки референдум? Јес да тој пропадна, така?

А тоа што имаше неколку прашања у ист кош, немаше никаква логика. Треба секое прашање да биде одделно.
Има два одговори. Едниот е ако си политикантче приучено - дека може да се распише нов референдум заради novi okolnosti. Дури и најсилниот референдум, од '91 може со плебисцит да се кутне, ако на пример северозапад распише Referendum za oslobodzenje Ilirida oooo.

Ако си легалист, тогаш заклучокот е многу помалку за референдумот, а многу повеќе за договорот од Преспа, постапката, надлежностите, предлагањето, одлучувањето, усвојувањето. Референдумот е илустративен, многу полесен за соџвакување и пластично објаснување на тоа како се срушила правната хиерархија и субординација на институциите наспроти народот кога се решава за национални интереси. Таа хиерархија за вакви важни прашања е вака поставена за да се акцентира Суверенот, односно народот. Овде постапката не е запазена и едно нормално општество вакви ретардирани глупости ги фрла во корпа, а одговорните ги суди за, меѓу другото, велепредавство.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Има два одговори. Едниот е ако си политикантче приучено - дека може да се распише нов референдум заради novi okolnosti. Дури и најсилниот референдум, од '91 може со плебисцит да се кутне, ако на пример северозапад распише Referendum za oslobodzenje Ilirida oooo.

Ако си легалист, тогаш заклучокот е многу помалку за референдумот, а многу повеќе за договорот од Преспа, постапката, надлежностите, предлагањето, одлучувањето, усвојувањето. Референдумот е илустративен, многу полесен за соџвакување и пластично објаснување на тоа како се срушила правната хиерархија и субординација на институциите наспроти народот кога се решава за национални интереси. Таа хиерархија за вакви важни прашања е вака поставена за да се акцентира Суверенот, односно народот. Овде постапката не е запазена и едно нормално општество вакви ретардирани глупости ги фрла во корпа, а одговорните ги суди за, меѓу другото, велепредавство.
Епа, мене, конкретно, од легалистички аспект ме интересира. Кои сѐ закони, и како, се скршени со Преспанскиот договор? Не мора ептен во детали да навлегуваш, најапстрактно што можеш, а да не изгуби точност.
Пошто цело време слушам вакви и онакви муабети, а не се разбирам доволно за да донесам едуциран заклучок.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И мене така ми се чини. Но која е сврхата со аналогијата за Брегзит што Разиел ја дава (дека било пред неколку години, а уште важи)?
Како е тоа поврзано со консултативниов референдум?
Не ги знам уставот и законите на Британија, но има една суштинска разлика. Кај британците се гласа за излегување од заеднива во која се наоѓаат, додека кај нас се работи за зачленување кое уште не е случено.
Да имаше склучување сојуз без обврзувачки референдум, тогаш ќе имаше основа дека е направено нешто неуставно, но ние не сме дел од ЕУ сеуште.

Natan 3.0

Bitch Божји
Член од
17 февруари 2019
Мислења
1.598
Поени од реакции
5.064
Како припадник на неписмениот плебс и "паупер", кој реално сочинува некои 90% од потенцијалното гласачко тело кај нас, реториката која ја користи Димч'то ми е премногу ефервесцентна, ефемерна и некорелирачка со нашата сурова реалност. Од тие причини, вакви дунстери и новокомпонирани политиканти како него, во никој случај нема да ги гласам на претстојните избори. Но, тоа сум само јас.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Какв си бе ти напатен?
Брат, цитатот беше за Исписимус, од кај дојде тебе да ти биди цитираното појма немам :D

Ова требаше да биди цитирано. Не ти. :)))))
Има изгледа некој баг со овие автоматски споените мислења па не вади ни цитати како треба...

1583856955784.png

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
@Raziel Пеер, ти цело време зборуеш за референдумот од '91-ва кога зборуеш за Брегзит и општо, а не ова говново сеа. :D Јасно ми е.
Тоа е битниот детал што го заборавив и испуштив!

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Епа мене конкретно, од легалистички аспект ме интересира. Кои сѐ закони, и како, се скршени со Преспанскиот договор? Не мора ептен во детали да навлегуваш, најапстрактно што можеш, а да не изгуби точност.
Пошто цело време слушам вакви и онакви муабети, а не се разбирам доволно за да донесам едуциран заклучок.
Кога веќе е објаснето како е прекршен Уставот, прашањето „кои сѐ закони се прекршени“ нема смисла. Уставот е пред законите, законите произлегуваат од Уставот, како шо правилниците, на пример, произлегуваат од некој закон(и од Уставот). Се шо е противуставно, е ништовно, толку ти треба реално за да донесеш...едуциран заклучок. Ако почнеме да ја матиме водата така, ќе навлеземе во јавни финансии и економски/социјални права(нови лични документи на товар на граѓаните), колективни човекови права(самоопределување, идентификување), начела(хиерархија и субординација) и ќе забегаме, а темава е за „тоа испиеното попче“. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom