Природен гас и метан е скоро исто, но не е исто.
You may have heard that natural gas is “clean.” Compared to coal, natural gas produces less global warming emissions and air pollution. But coal is just about the dirtiest way to produce electricity, so almost anything will seem cleaner in comparison. The fact of the matter is that natural gas power
blog.ucsusa.org
најчист од фосилните горива, но не и "најчист". Најголем процент е метан, а метанот е прилично опасен како стакленички гас, многу поопасен од ЦО2. Ако според скалата на Глобален потенцијал на загревање, CO2 има GWP=1, метанот за 20 години има 84 потенцијал. При стартување се ослободува 3-7 пати повеќе азотни оксиди што за местото каде би била сместена и не е така поволно. Овие податоци ги има на страната на GWP.
Ко што реков, овде Скопје сите да се грееме на струја, воздухот ќе е чист, но во околината на комбинатите...
Некои ради неисплатливост ...
Two GE turbines can’t start quickly enough, so they can’t play well with renewables.
arstechnica.com
Затоа т.н. чиста енергија (иако не е чиста него помалку нечиста од другите освен енергија од ветер можеби и сончева) ја субвенционираат.
Впрочем имаше по темиве колку чини греење на гас и на други горива, за Струмица колку што се сеќавам. Поскапо.
Немам познавања од оваа проблематика за да се впуштам во детални дискусии (она погоре ми се податоци извадени од испитувања и луѓе кои со тоа се занимаваат) само знам дека све загадува во крајна линија