Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Исто ме интересира дали оваа печка би се покажала за согорување на пелети во слој
Какво е Вашето мислење за ова?
Мислам дека ова нема да го бива. Горење на пелети мора да биде регулирано и контролирано, пелети во обична печка може да:
- се блокира доводот на воздух одоздола
- неконтролирано јако горење
- брзо горење, зарем на секои 5 минути ќе ја ложиш печката...

Дефинирај: "претиш"! Ако мислеше на "закануваш, кажи ми, те молам каде виде дека им се заканувам? И кажи ми: од кај виде дека сум се потресол, или пак дека сум навредил некого? Ако мислиш на тоа што ги нареков арамии - тоа и се: тие не ја украдоа идејата, туку направија копи-пејст на цела тема. Не виде дека анкетата им е идентична со нашата? Ако "арамии" според тебе е навредливо, кажи ми како се викаат оние кои позајмуваат без прашање на твојот јазик?

Моето таканаречено "потресување" (според тебе) всушност е чист воајеризам и фаќање сеир. Таков сум јас, сеирџија. Таков ме мајка родила. :D

А што па ти се загрижи за моите постапки? Да не си Феминка? :lol:[DOUBLEPOST=1392913471][/DOUBLEPOST]А, да - и јас ја украдов идејата. Од wot. Он од кај ја украл, нека каже сам, јас не знам тоа. Ама јас сум барем креативен арамија, па и смислив убав наслов, и сам си ја направив анкетата. :P

Воопшто не се загрижив, ама кога веќе неколку пати се наврати на случајот и кога спомна дека си отишол до таму да им пишеш од туѓ профил ми изгледаше како да не ти е сеедно. Ако погрешно сум те протолкувала, се извинувам. И бидејќи не сакам да ја кварам убавава ни тема повеќе нема да коментирам.
п.с не сум Феминка.;)

Спомнував на темава нешто за греење на гас во Струмица.
Конечно добив опипливо нешто.
Претходните пресметки се покажа дека не ми вредеа.
Пријател загрева куќа отприлика како мојата, малце постара од мојата, но со иста столарија и изолација, се грее на гас, настрана инвестицијата во котел за парното на гас и самиот приклучок, месечна сметка доаѓа од околу 20-22000 денари (декември и јануари).
Неисплатливо!
Во мојот случај и за наредната сезона останувам на дрва. Цела сезона ми е околу 50000 денари (20 кубика дрва)

Дали некој може да ја протолкува новава одлука која се спрема од град Скопје во врска со климатизерите. Дали треба да е решен само одводот (капењето) или самото поставување надвор е „нагрдување на фасадата“ http://a1on.mk/wordpress/archives/285797

Jaс колку што разбрав се работи само за решавање на одводот. Лично мислам дека тоа е сосема во ред.
Се надевам нема потреба да се објаснуваме зошто... :)

Спомнував на темава нешто за греење на гас во Струмица.
Конечно добив опипливо нешто.
Претходните пресметки се покажа дека не ми вредеа.
Пријател загрева куќа отприлика како мојата, малце постара од мојата, но со иста столарија и изолација, се грее на гас, настрана инвестицијата во котел за парното на гас и самиот приклучок, месечна сметка доаѓа од околу 20-22000 денари (декември и јануари).
Неисплатливо!
Во мојот случај и за наредната сезона останувам на дрва. Цела сезона ми е околу 50000 денари (20 кубика дрва)
За гасот за затоплување знаев дека вака ќе се заврши ( не се сеќавам дали те предупредив но знаев ) На гас практично никој не се затоплува ниту во Италија, и во други земји. Гас, за дома, се исплати единствено за готвење. А тоа што зборат политичариве - гомнојадци се глупости. Да знаеа не ќе беа политичари
Но твојава потрошувачка од 20 кубици дрво ми се чини преголема
Проанализирај го начинот на ложење.
Те молам простудирај колку пати го ложиш котелот во едно деноќие.
Простудирај, како согорува дрвото - треба да согорува со свеетол пламен - чадот треба да е бел
Вложи малку труд и заинтрерсирај се, консултирај се со некој од Струмица кој има исто систем. Ќе ти се исплати трудот

Колкава куќа? Извини ама ме мрзи да барам уназад
околу 220 квадрати[DOUBLEPOST=1393016492][/DOUBLEPOST]
За гасот за затоплување знаев дека вака ќе се заврши ( не се сеќавам дали те предупредив но знаев ) На гас практично никој не се затоплува ниту во Италија, и во други земји. Гас, за дома, се исплати единствено за готвење. А тоа што зборат политичариве - гомнојадци се глупости. Да знаеа не ќе беа политичари
Простудирај, како согорува дрвото - треба да согорува со свеетол пламен - чадот треба да е бел
Вложи малку труд и заинтрерсирај се, консултирај се со некој од Струмица кој има исто систем. Ќе ти се исплати трудот
Толку е...
Лани поминав со 17, 17 ипол кубици, годинава докупив 18 за да си имам 20...
И кога монтираа мајсторите рекоа дека толку ќе троши.
Што е до мене - задоволен сум. Чадот е бел :)

Вториот deadline е за евалуација на четирите есеи на некои други студенти. Не се дозволени late submissions,ако не се лажам.
Упс, и сега чаре? Ако немам еден есеј ќе можам ли да го завршам курсот како и сите други :D

..политичар??? штом зине лаже, а кога лаже секогаш лаже за пари.., па памет у глава.
Инаку никогаш не ми била јасна логиката на компримирање на 300 бара, транспорт со камиони, декомпресија и терцијален развод до бренер да е ефтина, секојдневна аллтернатива на енергија. Дефинитивно......погрешниот пристап кон глобализацијата сватена како поле на културен (сиц) натпревар помеѓу силните предатори и нејаките, но во принцип самодоволни домородци ќе го растури светот и векот , што станува веќе и од ниска орбита видливо.... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom